Salı, Temmuz 19, 2005

ISPANAKLI LORLU KİŞ (QUİCHE)



Daha öncede bahsettiğim gibi kiş yapmayı ve yemeyi gerçekten çok seviyorum. Dün arkadaşım Yonca için ıspanaklı kiş yapmaya karar verdim. Bunu duyan annemde hemen akşamüstü sofrasına katılmak için uçarak yanımıza geldi..

Gerekli malzemeler;
-muffin kalıbı (benimki 12'li)
Hamuru için;
  • 250 gr un
  • 150 gr tereyağı
  • 1 yumurta sarısı
  • 3 gr tuz
  • 60 gr su

İç harcı için;

  • 300 gr ıspanak
  • 150 gr lor peyniri
  • 1 küçük paket krema(tikveşli)250 gr
  • 2 yumurta sarısı



Önce hamurumuzu hazırlamamız gerekiyor. Unu genişce bir yoğurma kabına eleyelim. Ortasını havuz gibi açıp ufalanmış tereyağını ve tuzu ekleyelim. Yavaş yavaş yağ ile unu birbirine yedirerek hamurumuzu oluşturmaya başlayalım. Yumurtayı ilave edelim. ve yoğurmaya devam edelim. En son suyu ekleyip çok vıcık vıcık yapmadan hamuru hemen toparlayıp streç film ile saralım ve yarım saat buzdolabında dinlendirelim.
Hamurumuz buzdolabında dinlenirken biz iç harcımızı hazırlayalım. Ispanaklarımızı 15-20 dakika tuzlu suda haşlayalım. Haşlanmış ıspanaklarımıza tüm malzemeyi ekleyip iyice yedirerek karıştıralım.
Hamurumuz buzdolabında bekledikten sonra temiz bir tezgaha un eleyelim ve hamurumuzu unun üzerine koyalım. Oklava yardımıyla hamuru çok şekline önem vermeden yarım parmak kalınlığında açalım. Açtığımız hamuru orta boy bir su bardağı yardımı ile yuvarlak dairelere bölelim. Bu hamurdan benim kalıbıma göre 12-13 adet kiş çıkıyor. Böldüğümüz hamurları kalıbın bölümlerine elimizle düzelterek yerleştirelim. Ve ortalarına iç harcımızı yayalım. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında en az 20 dakika pişirelim. Piştikten sonra fırın telinde kişlerimizi soğutalım.
Hepimize afiyet olsun :)

22 yorum:

uykusuzadam dedi ki...

Harika !
Ben kendi kişlerimi nedense hep turta kalıbında yapmak zorunda hissettiğimden hamuru yerleştireceğim diye zorlanıp duruyorum :)
Muffin kalıbında yapmak hiç aklıma gelmemişti :)
Bu fikre karşılık ben de sana ıspanak ve tavuk etini blender'dan geçirip iç harç olarak kullanmanı tavsiye edebilirim ;)

Adsız dedi ki...

sevgili pastacı siten hayırlı olsun. gerçekten de çok başarılı ve değişik tarifler var. Kiş de bir harika görünüyor. Daha önce hiç denemedim fakat eminim harika oluyordur. Bu arada bu mevsimde ıspanak oluyor mu? Sevgiler

Burcu ÜNAL dedi ki...

uykusuzadam merhaba,
sana değişik bir fikir verdim ise ne mutlu bana..böylesi hem daha farklı oluyor. ıspanak ve tavuklu tarifi bende ilk fırsatta deneyeceğim çok lezzetli gibi görünüyor..teşekkür ederim..
sevgili şule,
öncelikle sitem için söylediğin güzel sözlerin için çok teşekkür ederim. bu mevsimde ıspanağı ben makrocenter'dan bulup alıyorum sanırım birde metroda var.(dondurulmuş değil) ıspanaktan hiçbir mevsim vazgeçemiyorum..

Adsız dedi ki...

Misafirlerime, ilk kez denediğim ıspanaklı kişi ikram ettiğimde hepsi hem şekil ve hem de tat olarak çok beğendi. Gerçekten çok çok lezzetli..Farklı içeriklerle de mutlaka güzel olacaktır. Servgiler..

Adsız dedi ki...

eren merhaba,
kişi beğenmenize inan çok mutlu oldum..afiyet olsun :)
hamurunun ve harıcının ana maddelerini temel alarak değişik sebzelerle ve malzemelerle değişik kişler yapabilirsin..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Tariflerinizdeki ölçüleri gram cinsinden olduğu gibi daha geleneksel ölçeklerle de, mesela bardak, kaşık, çimdik vs. cinsinden de verseniz çok isabetli olur. Mutfak tartısı olmayanlar ve/veya tartısı olup 3g. tuz tartacak kadar hassas olmayanlar da yararlanabilir tariflerden böylelikle.

Adsız dedi ki...

Ayşe merhaba,
bu verdiğim kiş hamuru tarifi temel bir tarif olduğu için çoğu kişiye yardımcı olabilmesi için gram ölçleri vermiştim. Ama tabiiki daha anlaşılabilir geleneksel ölçülerimizle tekrar tarifi yazarım ;

- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı tereyağı
- 1 yhumurta sarısı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay bardağı su

umarım denersin ve beğenirsiniz..
bu arada ilginden dolayı tekrar teşekkür ederim..

sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu,
Tek kelimeyle harika bir kiş tarifi.Herekse yapmasını tavsiye ederim. Ispanak sevmeyenler bile çok severek yedi. Ellerine sağlık. Bu arada pastacılık kursuyla ilgili pastart'ı senin blog'undan görüp incelemişitim. Kurs için uzun bir süre önce ismimi yazdırdım açılmasını bekliyorum. Umarım bir an önce açılır. Eminim çok eğlencelidir..
İyi akşamlar.

Adsız dedi ki...

Yüce merhaba,
ellerine sağlık, eminim sende çok güzel yapmışsındır :)
uamrım pastart'ın kursu biran önce açılırda sende en az benim kadar keyif alırsın :))

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Merhaba!

Bu kişi bu akşam yapacağım da, gözümden kaçmış, son anda aklıma geldi.
BEn patlıcanlı-kurutulmuş domatesli içle,12lik muffin kalıbında yapacağım. Acaba tartı ilk önce boş olarak 15dk fırınlama gerekir mi? sevgiler
P.S: Bir de bir isteğimi belirtmeden edemedim. Tariflerin hepsi çok güzel,her yaptığım şeyden memnun kalıyorum ama arşiv çok karışık. en azından tuzlu-tatlı diye ayırsanız ne güzel olur. iyi çalışmalar.

Adsız dedi ki...

zeynep merhaba,
evet, tartı önce fırınlayıp sonra içerisine iç malzemeyi ekleyebilirisin..
bu arada arşiv ile ilgili haftaya bir düzenleme yapacağım..ilgin için çok teşekkür ederim..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Merhaba siteniz bugün tesadüfen dikkatimi çekti.Çok keyifle okuyorum tariflerinizi.Yaşadığınız olaylarla birlikte aktarmanız ne kadar güzel olmuş ne kadar pozitif bir enerji veriyorsunuz tebrikler.

Adsız dedi ki...

zekiye merhaba,

açıkcası ben sizlerden güzel ve destek verici sözler duydukca daha da positif oluyorum..demek ki hayat gerçekten güzelmiş diyorum..

teşekkür ederim :)

Adsız dedi ki...

merhabalar. bu kis tarifi gercekten cok lezzetli gorunuyor, mutlaka denemek istiyorum. acaba lor peyniri yerine baska ne tarz peynir kullanabilirim? krem peyniri ile ayni kivam tutturulabilir mi? tesekkurler.

Adsız dedi ki...

Berrin merhaba,

lor peyniri yerine beyaz peynir kullanmanı tavsiye ederim. özellikle sert beyaz peynir ile çok lezzetli oluyor..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

merhaba. Ben kisi laktoz ile sorunu olan birisi icin sutsuz yapmaya calisiyordum ve elimde soyadan yapilmis bir "krem peyniri" vardi, yorumuna ragmen riske alip onunla yaptim, krem peynir kivaminda birsey kullaninca tabii sadece 2-3 corba kasigi kremaya ihtiyacim oldu. Bu varyasyon da cok guzel cikti. Bir kere de kendim icin beyaz peynirle deneyecegim.

Adsız dedi ki...

Berrin merhaba,

aklıma "soya sütü" kullanabileceğin geldi..her büyük markette satılyor, ithal bir ürün..istersen bir daha ki seferede onu dene..tabii krem peynir denemeni not ettim :)

sevgiler..

Adsız dedi ki...

şimdi yanlış yazmışım, sütlü tariflerde soya sütü deneyebilirsin yazamacaktım.. peynir için demedim..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

şimdi yanlış yazmışım, sütlü tariflerde soya sütü deneyebilirsin yazamacaktım.. peynir için demedim..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

tesekkurler, genelde soya sutu kullaniyorum gercekten sutlu tariflerde ama haklisin, bu tarife cok sivi kacar. muffin kaplarinda yapma fikri de ayrica cok prastik, yoksa kis kaplari almak gerekecekti. hatta daha da ufak muffin kaplari kullanarak partiler icin minik kiscikler yapabiliriz herhalde.

marla dedi ki...

merhaba,

kişi denedim. tadı gerçekten çok güzel oldu ancak pişirme süresiyle ilgili bir sorum var. tarifinde en az 20 dakika diyordu ancak benim pişirmem yaklaşık 2 saat sürdü :)

minifırın kullanmam etkilemiş ya da ben piştiğini anlayamamış olabilir miyim?

teşekkürler, siten şahhane!

Adsız dedi ki...

merhaba bogunuzu yeni tanidim denemedim ama cok guzel gozukuyorlar isallah en kisa zamnda deyecegim bende cok seviyorum mutfakla ugrasmayi basarilar ama cok sevindim bolugunuzu bulduguma ben yurt disinda yasiyorum burda bazi malzeleri bulmak zor ama olsun bu pastalar ve diger guzel seyler denemeye degr basarilar diliyorum