Çarşamba, Ağustos 10, 2005

DİL PEYNİRLİ İRMİK HELVASI


Yarın akşam Kandil.Bizde böyle gecelere çok önem verilir.Hatta yarın ailemizin bir kısmı oruç tutacak. Ayrıca arkadaşım Yoncabana mail ile "perşembe gecesi için güzel bir helva tarifi verirmisin" diye yazınca bende günün anlam ve önemine uygun olacağını düşündüğüm "dil peynirli irmik helvası" tarifini yapmaya karar verdim. Belki blog okurlarımdan bazılarıda yarın geceye özel bir tarif yapmak ister diye düşündüm ve tarifimi yayınlamaya karar verdim. Umarım sonuçtan memnun kalırsınız.Ayrıca ben irmik helvasını çok severim. Her zaman zevkle yiyebilirim. İrmikli tatlıları sevenler içinde çok güzel bir tarif..
Hepimizin kandili mübarek olsun ..
Malzemeler ;
  • yeteri kadar zeytinyağı veya 125 gr margarin
  • 4 su bardağı sıcak süt
  • 1 su bardağı dilimlenmiş dil peyniri
  • 2 su bardağı irmik
  • 1.5 su bardağı şeker

Teflon bir tencereye tencerenin alt kısmını kaplıcak kadar zeytinyağını koyalım. Veya margarinle yapacaksanız margarini tenceremizde eritelim. Yağımızın üzerine irmiğimizi ekleyelim ve ağır ateşte irmik renk alana kadar kavuralım. Bu arada ayrı bir kapta sütümüzü ısıtalım. İrmiklerim renk alınca(ben hafif yaktım) sütü üzerine yavaşca ilave edelim. Ve dahada kısık ateşe alıp 2 dakika kadar karıştıralım.

Bu arada peynirleri ve şekeri ayrı bir kapta ısıtalım. Şekerler eriyinceye kadar peynirleri altüst edelim. İrmiklerin üzerine peynirle şekeri ekleyelim ve yedirene kadar karıştıralım. 1o dakika dinlendirelim. Helvamızı çukur bir kaseyi kullanarak tabaklarımıza koyalım. Üzerine arzunuza göre tarçın, hindistan cevizi veya dövülmüş şamfıztığı ile süsleyelim.

Hepimize afiyet olsun :)

*kaynak "aşçının el kitabı" Aydın YILMAZ

14 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba burcu hanım.size burcu dememde bir sakınca varmı bilmiyorum çünki bende 26 yaşındayım ve 27 ye sadece 2 ay kaldı..kandiliniz mübarek olsun sizinde..ben orucumu ilk gün tuttum(recep1de)ama kandilde tutamıycam ne yazıkki.ama şunu itiraf edeyimki oruç tuttuğum gün yaptığınız pastalara kaç kere baktığımı ben bile bilmiyorum:)en sonunda mozaik pastanızı yaptım o gün çokta güzel oldu..kandil günlerine gelince bizim evdede farklı geçerdi hep şimdi bende çocuklarıma bu farkı yaşatmaya daha doğrusu öğretmeye çalışıyorum.en basiti değişik özel yemekler yaparak mesala..helvada elbette bunlardan birisi.benim annem bunu çok yapar komşularımızada verirdi..benim yaptığımda aynı fakat peynir yok içinde ve bunu ilk defa duyuyorum..mutlaka yapıcam..biraz uzun oldu ama kusura bakmayın..sevgiler..
kübra

Burcu ÜNAL dedi ki...

kübra merhaba,
bana tabiiki burcu diyebilirsin hatta burcu dersen daha da hoşuma gider :) tarifi beğenmene çok memnun oldum. peynir ekleyince biraz tadı künefeyi hatırlatıyor. birde sıcak servis yaparsan çok güzel oluyor. oruçlarını Allah kabul etsin. ailenle birlikte mutlu ve huzurlu bir hayat yaşamınızı dilerim...
sevgilerle..

Tuhfe dedi ki...

Merhaba Burcu, tarif için teşekkürler. Dil peyniri yerine başka bir peynir önerebilir misin? mozarella olur mu mesela? ben pek helva yapamam ama çocuklarım istiyorlar, denesem hiç fena olmayacak.

Ayrıca herkesin kandili kutlu oolsun.

Sevgiyle.

Burcu ÜNAL dedi ki...

tuhfe merhaba,
tarif için rica ederim. umarım sonucunda memnun kalırsın.dil peyniri yerine bence taze kaşar daha güzel olur(az yağlı) veya mozerallada olabilir ama az daha tuzlu peynir daha uygun olur.istersen peynir eklemeyedebilirsin. ben bugün yedim çok güzeldi ama şekeri azdı. şeker miktarını birazcık daha arttırabilirsin.
afiyet olsun :)

Sibel dedi ki...

Burcu harika olmuş, ellerine sağlık! Hem helva, hem de peynirli, uff! Peynirli tatlılara bayılırım, hele de sıcakken.

Tuhfe dedi ki...

Teşekkür ederim Burcu sağaolasın.

Tuhfe dedi ki...

Burcu, denedim ve çok hoşuma gitti, şu an bloğa ekledim.

Tekrar teşekkürler.

nagice dedi ki...

tuhfe'nin sayfayından size atladım.ellerinize sağlık yaptıklarınızın hepsi harika..

Burcu ÜNAL dedi ki...

aa tuhfe hanım şimdi gördüm inanın çok mutlu oldum..ellerinize sağlık teşekkür ederim:))
sibel çok sağol, sanada denemeni tavsiye ederim :)
nsevil hanım merhaba,
çok teşekkür ederim, her zaman beklerim :))

Tuhfe dedi ki...

Ben sana teşekkür ederim Burcu. Senin de ellerine sağlık.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba,
ben bu tarifi denedim ama sanırım dil peynirini sekerle eritme kısmını beceremedim cünkü peynir büyük bir kütle halinde kaldı ve irmige yediremedim. Normalde nasıl olması gerekiyordu acaba? Peyniri gözardı edersek tadı cok guzel oldu yine de. teşekkürler.
filiz.

Burcu ÜNAL dedi ki...

filiz merhaba,
acaba peynirleri tek tek ayırmayımı unuttun...peyniri olduğu gibi koyduysan başarılı olamamış olabilirsin...normalde peynirler dil dil ayrılmış halde irmik helvasısnın içersinde olması gerekiyor..
yinede ellerine sağlık..
sevgiler :)

Adsız dedi ki...

ayırdım aslında ama bir dahakine daha ince teller halinde ayırmayı deneyecegim, tesekkur ederim hızlı cevabın icin :)
filiz.

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu Hanım,
Helvanız süper görünüyor. Daha önce hiç peynirli denememiştim. En kısa zamanda ben de denemeyi düşünüyorum.
Elinize sağlık.
Harika