Salı, Ağustos 30, 2005

ÇİKOLATALI KARADUT PASTASI



Dün profilo alışveriş merkezindeki Starbucks'a uğradık. Kahvelerini olduğu kadar pasta-kek vitrininide çok severim.Şöyle bir göz gezdirdim vitrine..ve üstü frambuazlı çikolatalı "bella vista" denilen pastasını gözüme kesitirdim. Güzel bir frappacino ,günün kahvesi ve bella vista pastadan satın aldık. Pastaya bayıldım ! Bir saat pastayı inceledim. Nasıl yapmışlar, ne koymuşlar diye. Eve gelincede içimde inanılmız bir istek oluştu o pastanın benzerini yapmaya.Ve 2-3 saat düşündüm,inceledim, araştırdım ve sonuçta "burcu's bella vista" yaptım :)
Tabii ki aynısını yapamadım çünkü en başta evde frambuaz değil karadut vardı. Tabi tam hangi malzemeleri kullanmışlar kestiremedim. Ama ortaya gerçekten çok güzel bir pasta çıktı. Bu pastanın çok benzerini makrocenter'larda bulunan fırında satıyorlar.Umarım hoşunuza gider.
Ayrıca bugün 30 Ağustos Zafer bayramı. Herkesin bu güzel gününü kutlarım..Atatürkü ve ülkemize emeği geçen tüm güzel insanları buradan saygıyla anmak istiyorum..


Gerekli malzemeler ;
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 4 adet yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 3/4 su bardağı toz kakao

Pandispanyamızı yapmaya başlamadan önce fırınımızı 170 dereceye ayarlayalım ve ısıtmaya başlayalım. Öncelikle yumurta ve şekeri mikser ile homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım. Sırasıyla yağ katıp çırpalım, sütü katıp çırpalım. Ayrı bir kaba un,kakao ve vanilyayı eleyelim. Bunu diğer karışım ile birleştirip tekrar mikser ile iyice çırpalım.

Biraz büyük dikdörtgen bir kek kalıbını yağlayalım ve karışımımızı döküp önceden ısıttığımız fırınımıza sürelim. Yaklaşık 45 dakika pişirelim. Üstü kabarmıyacak onun için pişip pişmediğini bir kürdan yardımıyla anlayabiliriz. Kürdanı keke batıralım eğer yapışmıyorsa kekimiz pişmiş demektir. Pandispanyamızı soğumaya bırakalım.


Krema malzemeleri ;
  • 8 çorba kaşığı un
  • 6 çorba kaşığı toz kakao
  • 1 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı süt

Tüm malzemeyi orta boy bir tencere alıp önce soğukken karıştıralım daha sonra hararetli bir ocakta pişirmeye başlayalım. Devamlı karıştırarak puding pişirir gibi kremamızı pişirelim. Piştikten sonra biraz soğutalım.

Kremamız soğurken pandispanyamızı kalıbından çıkartalım. İnce bir pandispanyamız olacak endişelenmeyin.Ortadan ikiye bölelim.

  • 1 paket vişne jölesi
  • 6 kaşık ahudud reçeli
  • gerektiği kadar su

Ben pastayı pandispanyayı pişirdiğim kalıbın içinde yaptım. Önce kalıbımızın altına ve yanlarına ister alimünyum folyo istersenizde pişirme kağıdı serelim. (Pastamız hazır olduğunca kalıptan kolayca çıkarabilmek için) En alta ortadan ikiye böldüğümüz pandispanyadan birini koyalım. 1 su bardağı suyun içersine 3 kaşık reçel koyalım ve iyice karıştıralım. Hepsi ile alt keki ıslatalım. Üzerine kremamızın yarısını dökelim ve spatula ile düzgünleştirelim. Diğer kalan pandispanyayıda en üste kapatalım. Yine aynı şekilde 1 bardak reçelli su hazırlayıp kekin üzerine dökelim. En üstede kalan kremanın hepsini dökelim ve spatula ile düzgünleştirelim. Bu şeklide soğutmaya buzdolabına kaldıralım. En az yarım saat bekletelim.

Bu arada 200 gr karadutu veya ahududuyu veya frambuazı(herhangi bir kırmızı meyva) yıkayıp hazırlayalım. Soğumuş pastanın üzerine meyvalarımızı düzgünce yerleştirelim. Jölemizi paketin üzerindeki tarife göre hazırlayalım. Ve meyvalarımızın üzerine az soğutup yavaşça dökelim.

Pastamızı buzdolabında en az bir gece soğutalım. Servis yapmak istediğimiz zaman kalıptan pastamızı dikkatlice çıkartalım ve servis tabağına aktaralım.

Hepimize afiyet olsun :)

17 yorum:

Yesim dedi ki...

Karadutlar çok güzel görünüyor,boncuk boncuk : )
Ellerine sağlık!

Tijen dedi ki...

onlar karadut mu bögürtlen mi anlayamadim ben? yani bögürtlene benzettim daha çok, hani üzerinden -muzurluk ya-elini uzatip alacagin ve kocaman bir bosluk birakacagin.. muzurlugunun farkina varacak bir anne elbet her evde vardir!
eline saglik..
tijen

Burcu ÜNAL dedi ki...

yeşim merhaba,
çok teşekkür ederim..
tijen merhaba,
sen şimdi böğürtlenmi acaba değince kafam karıştı. marketten aldım ve reyonda karadut yazıyordu. şu an emin olamadım ama senin daha iyi tanıyacağını düşünüyorum. eğer böğürtlen diyorsan pastanın adını değiştirmek isterim..
sen tatlı yemediğin için muzurluk yapman serbest :)
sevgiler..

Adsız dedi ki...

Burcu bende pastaya ilk baktıgımda pastanın üstündekileri böğürtlen zannettim. Eger karadut diye yazmasan ben kesinlikle böğürtlen olarak düşünürdüm. Ve pastan muhteşem görünüyor eminim tadıda enfestir. Ellerine sağlık

Tuhfe dedi ki...

Abartmıyorum, ağzım sulandı. Böğürtlene benziyorlar gerçekten, olsun ben nasıl olursa olsun yutarım, lüüüp..

Ellerine sağlık.

Sibel dedi ki...

Burcu sen neler yaptın böyle ben yokken? Hepsine bayıldım! Ben de yaramazlık yapabilir miyim? Böğürtlen de olsa karadut da olsa farketmez. İkisini de öyle seviyorum ve o kadar az rastlayabiliyorum ki! Geçen haftaki pazarda bir amcam getirmişti karadut ama malesef oldukça kötü durumdaydı, ezilmişti çoğu. Almadım. Kırk yılda bir bulunca tatlı yapmaya kıyamayıp yiyorum:) Ellerine sağlık, tüm pastaların şahane görünüyor..

Burcu ÜNAL dedi ki...

sevgili summer,tuhfe ve sibel..
hepinize çok teşekkür ederim :))
bende büyükşehirde yaşamanın getirdiği bir "doğa hakkında daha az şey bilme " sendromuna yakalandım sanırım :((
karadutu böğürtleni ayıramaz oldum galiba..hala emin değilim karadutmu böğürtlenmi..ama çok az marketlerde veya buraların pazarlarında rastladığım için hangisi hangisi karıştırır oolmuşum :(
ama sonuçta hepside harika meyvalar ve tadlarıda süper. pastayıda çok güzel yapmışlar..

sibel sen sanırım bir hafta tatildeydin..o sırada yaptıklarımımı kastediyorsun ? beğenmene çok sevindim..çok teşekkür ederim..
hepinize sevgiler..

Basak dedi ki...

Burcu, merak ettiğim bir konu var, eşime sordum o da sana sormamı söyledi: Bu kadar pastayı kimler yiyor? Eğer tüketemiyorsanız biz de İstanbul'dayız yani, o açıdan soruyorum. Ziyan olmasın :)) Hehehe...

Burcu ÜNAL dedi ki...

xtralarge hoşgeldin !!
kızlar biraz yardımcı olun demişsin ama ben olamamki..eğer olursam adım "pastacı" olmaz site anlamsız kalır..ne yapalım beni idare edeceksin artık :)
sana artık uğrarım merak etme..tekrar hoşgeldin..
başakcım,
sen bana mail ile adresini gönder ben seve seve sana her yaptığımdan getiririm veya gönderirim. ya da istediğin birşey olursa sana seve seve yapar getiririm. ayıp ediyorsunuz...hiç çekinmeyin..
sevgiler..

Basak dedi ki...

Çok teşekkürler Burcu. :)))

Adsız dedi ki...

Nice site!
[url=http://iswentcy.com/ufap/ubof.html]My homepage[/url] | [url=http://klgulcbz.com/mwjr/uwki.html]Cool site[/url]

Adsız dedi ki...

Nice site!
[url=http://iswentcy.com/ufap/ubof.html]My homepage[/url] | [url=http://klgulcbz.com/mwjr/uwki.html]Cool site[/url]

Adsız dedi ki...

Thank you!
My homepage | Please visit

Adsız dedi ki...

Nice site!
http://iswentcy.com/ufap/ubof.html | http://utqhtgcd.com/fwvh/ltcs.html

Adsız dedi ki...

Nice site!
http://iswentcy.com/ufap/ubof.html | http://utqhtgcd.com/fwvh/ltcs.html

Adsız dedi ki...

Nice site!
http://iswentcy.com/ufap/ubof.html | http://utqhtgcd.com/fwvh/ltcs.html

Adsız dedi ki...

merhaba yorum yazmadan geçemedim. Çok lezzetli görünüyor. Çikolata ile uyum içinde olan bir meyve. Bol kalorili bir besin :)) Starbucks larda 1 dilimine 6-7ytl verilen Bella Vista ya çok benziyor. Ellerine sağlık :)