Pazar, Ağustos 28, 2005

KLASİK BİR LEZZET - TİRAMUSİ...


Artık tiramusi klasik bir lezzet oldu gerçekten. Hangi pastaneye gitsek veya hangi kafeye gitsek tiramusi mutlaka vardır. Çoğu kişi de evinde hazırlar bu güzel tatlıyı. Bende çok seviyorum ve uzun zamandırda yemiyordum. Bazı yerlere yapıyorum ama maalesef tadamıyordum. Haftasonu canım çok çekince hemen yapmaya karar verdim. Bu da benim tiramusi tarifim..
Ben pandispanyasını kendim yaptım ama siz isterseniz hazır kakaolu pandispanya ile de yapabilirsiniz. Ben bazen acelem olduğu zamanlar hazır pandispanya ile de yapıyorum, gerçektende güzel oluyor.

Klasik pandispanya tarifim ;
  • 4 iri yumurta veya 5 orta boy yumurta
  • 11 yemek kaşığı un
  • 11 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin

Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirelim. Ve ısıtmaya başlayalım. Çırpma kabına şeker ve yumurtayı koyup iyice mikser ile çırpalım. Ve vanilini ekleyip çırpmaya devam edelim. Kek yaparken şeker ve yumurta çırpılması çok önemli bir noktadır. İki malzemenin birbirine çok iyi karışması gerekir. Ve rengi açılana kadar çırpılması gerekir. Bunu "homojen bir karışım" elde edinceye kadar çırpın diyerek tarif ederler.

Ayrı bir kapta un,kakao ve kabartma tozunu eleyelim. Ve bunu şekerli karışıma ilave ederek iyice çırpalım.

26 cm'lik kelepçeli bir kalıba veya kek kalıbına ,pişirme kağıdını 26 cm keserek altına koyalım ve karışımımızı dökelim. Önceden 180 derece ısıttığımız fırınımızda kekimizi 20 dakika kadar(kabarana kadar) pişirelim. Piştikten sonra soğumaya bırakalım.

İç kreması ;

  • 500 ml-yarım kilo süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 kutu labne peyniri

Orta boy bir tencereye süt ve peynir hariç tüm malzemeyi koyalım ve iyice kaşıkla karıştıralım. Üzerine sütü ekleyelim ve orta ateşte karıştırarak pişirmeye başlayalım. Ben muhallebileri çırpma teliyle karıştırarak pişiriyorum böylece topaklanma vb. riskleri minimuma indirmiş oluyorum. Kremamız piştikten sonra soğumasını beklemeden labne peynirini ekleyelim. Mikser ile peynir ve kremayı birbirlerine iyice yedirelim. Ayrı bir kaba alıp buzdolabında 10 dakika kadar soğutalım.

diğer malzemeler ;

  • 1 orta boy cevze su
  • 1 adet nescafe 3ü1 arada
  • üzerine serpmek için gerektiği kadar toz kakao




Pandispanyamız soğuduktan sonra ortadan ikiye bölelim. 1 orta boy cevzedeki suyumuzu hafif ısıtalım. Ilındıktan sonra içerisine nescafe 3ü1 arada kahvemizi ekleyelim. Eğer 3ü1 arada yoksa 1 çorba kaşığı nescafe+1 çorba kaşığı süttozu+1 çorba kaşığı tozşekerli bir karışım hazırlayabilirsiniz. Kekimizin iki tarafınıda bu karışımla ıslatalım. Kremamızın yarısını kekin ortasına sürelim. Üzerini diğer kekimizle kapatalım. Üzerine kalan kremayı döküp pastanın her tarafına kremayı yayalım. Spatula ile düzeltelim. Üzerine toz kakaoyu elememiz gerekiyor. Ben portakal ağacı forumundan sevgili Şenay Gül'ün yaptığı birşeyi denemek istedim.

Daha önce tabak süslemesinde kullandığım "çatal kaşık" methodunu pastanın üzerinde denedim. Pastamızın üzerine kakao serpmeden önce bir çatal ve bıçağı koyuyorsunuz ve ondan sonra kakaoyu eleyorsunuz. Daha sonra çatal bıçağı çekince ortada güzel bir şekil çıkıyor. Bu methodu bir tatlı servisinde de kullanabilirsiniz. Diyelimki tabağın ortasına tatlımızı koyduk. Tabağın yanlarına bir çatal ve bir bıçak yerleştirin. Ve üzerine tatlının çeşidine göre ya kakao ya da pudra şekeri serpin. Daha sonra çatal ve bıçağı çekin. Yine ortaya çok şık bir sunum çıkacaktır.
Tiramusiyi buzdolabında en az 3-4 saat bekletelim. Daha sonra ahududu sosuyla ve ya çikolata sosuyla servis yapabilirsiniz.
Hepimize afiyet olsun :)

26 yorum:

Tuhfe dedi ki...

Ağzım sulandı, çok güzel görünüyor, çatal bıçak aksesuarı da iyi fikir...

Ellerine sağlık, afiyet olsun.

Adsız dedi ki...

benim de ağzım sulandı benim de :). tiramisuya hiç bir zaman hayır diyemem herhalde :) ellerine sağlık..

Burcu ÜNAL dedi ki...

sevgili şule ve tuhfe,
bende ilk yediğimde çok ağzım sulanmıştı ve tam 5 dakikadada pastayı süpürmüştüm(maalesef..)
çok teşekkür ederim
sevgiler :)

Yesim dedi ki...

Burcu,ben de tiramisuyu çok severim,ellerine sağlık. Çatal-bıçak süsünü ben de çok sevdim : )

Basak dedi ki...

Islatma için kullandığımız sosa biz kahve likörü de ekliyoruz. Harika oluyor. eline sağlık "Pastacı". Bu yazında öğrendim ki sadece kendiniz için yapmıyormuşsun pastaları. Merak etmiştik biz de kimler tadma şansını elde ediyor diye. Hani artarsa biz de varız, demiştik de. :)

Adsız dedi ki...

selam the marmarada pastacıyım kanyaksız tramisü olmaz çünkü o tadı yakalayamazsınız pandispanyayı şurup karışımında ısladıktan sonra en alta yerleştirip karışım mandıra şantisi olması önemli tabi ilave edilir birgün dolapta beklemesi gerekirki daha güzel olsun.

Adsız dedi ki...

yusuf bey merhaba,
evet haklısınız , esas tiramusi kanyak ile ıslatılır. ama bizim evde kimse kanyaklı yemediği için ve kanyaksız daha çok evlerde yapıldığı için tarifi kanyaksız verdim..mandıra şantisi ilede mükemmel olur..ama okuyucuların bulabilecekleri malzemeler olmasına dikkat ettiğim için tarifi bulunabilir kolay malzemelerle hazırladım..
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim..
imkanı olan okuyucuların kanyak ve mandra şantisini kullanıcağına eminim (hatta bende mandra şantisi arayışana gireceğim)
teşekkürler..

Adsız dedi ki...

ıslatma işini merak ettim hem üst hem alt damı ıslatılıyor yoksa sadece içe gelen kısım mı ıslatılıyor?

Adsız dedi ki...

özge merhaba,
hem alt hem üst ıslatılıyor..ne kadar ıslak olursa kekler pasta o kadar lezzetli oluyor..

sevgiler

Adsız dedi ki...

Gerçekten süper bir tarif hem pratik,hemde kolay görünümünle cezbediyor.Gerçekten ellerinize sağlık, bu arada evde bulunabilir tarifler vermeye dikkat ettiğiniz için ayrıca teşekkür ederim,çünkü çoğu tariflerde bulunamayan listelerden dolayı istediklerimizi yapamıyorduk,teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Nilay merhaba,
rica ederim..umarım beğeniceğiniz bir pastanın tarifiniverebilmişimdir ve her zamanda memnun kılarım :)

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

yaptığım ilk psta denemesiydi.muhteşem oldu şiddetle tavsiye ederim

Adsız dedi ki...

Sibel merhaba,
ellerine sağlık, eminim çok güzel olmuştur..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Merhaba Pastaci :-)
Bugun deneyecegim bu vermis oldugunuz tarifi. Tiramisu ya bayilirim. Uzun zamandirda kek tarifini ariyordum.
Aksam ustu bi goz atin sayfama isterseniz, sonucu orada gorebilirsiniz. Hersey icin tesekkurler.
Selamlar.

Adsız dedi ki...

Düşbahçesi merhaba,
rica ederim, ne demek :)
çok memnun oldum aradığın bir tarifi bulmakta katkım olduğu için, umarım tadınıda beğenirsiniz..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Selamün aleyküm! Benim bir sorum olacakti.Bu labne peynirinin bir baska bir adi varmi acaba cünkü ben buradaki türk marketlerinde(almanyadan yaziyorum)bulamadim.Onun yerine baska bir peynir türü de kullanilabilirmi. Tesekkür ederim. Sitenizi yeni kesfettim, ve her gün takiliyorum.Tarifleriniz cok güzel! :)

Adsız dedi ki...

Karanfil merhaba,
yurt dışında labne yerine mascarpone peyniri kullanabilirsin. Hatta mascorpone ile yapılan tiramusiler daha da güzel olur..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Tesekkür ederim!Insallah en kisa zamanda deneyecegim. :)

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık, bugün eşimin doğumgünü, uzun zamandır sağlam bir tramisu tarifi arıyordum, kreması cıvık olmayan inşallah bu kez sayenizde daha iyi olacak..
Selametle..

Adsız dedi ki...

asl-ı gül merhaba,
eşinin doğum gününü kutlarım..inşallah istediğin gibi güzel bir tiramusi olur..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Şu an verdiğiniz tarifi deniyorum.Evde ilk defa tiramisu yapmaya kalkıştım inşaallah güzel olur.

Adsız dedi ki...

Merhaba.
Geçen hafta sonu bu tarifi denedim. Yıllar önce bir kez tiramisu yapmıştım. Bu kez kekini de kendim pişirdiğim için biraz daha uğraştırdı. Oldukça güzel oldu ve çok iyi tepkiler aldı. Yalnız, ben hem kanyak kokusunu hem de nescafe tadını aradım. Misafirlerden hacı olanlar olduğu için kanyak koymadım ama kekini ıslattığımız nescafeli karışım sütlü ve şekerli olduğu için mi tadı baskın olmadı acaba? Bir dahaki sefere sadece su ve nescafe karışımını sürsem (şeker ve süt olmadan) nasıl olur? Ne dersiniz? Kanyak, ıslatırken nescafeye mi katılıyordu,kremaya mı karıştırılıyordu? Onu da hatırlayamadım. Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Elif merhaba,
bende bu tarifi , bizim evde de içki içmeyenler olduğu için bu şekilde yapmıştım. Aslı rom'dan yapılır. Kekine değil, ıslatmak için kahvesine rom katılır. bazende kanyak ta katılabiliniyor..
sadece nescafe , rom ve çok az şeker ekleyerek kekini ıslatabilirsin. Labne yerinede mascarpone kullanırsan gerçek bir tiramusin olur :)

sevgiler.

Adsız dedi ki...

misafirlerime denemek istiyorum inşallah güzel olur.çünkü tiramusiyi çok seviyorum pasta tabanını hazır alsam olurmu bende tarifler yazmak istiyorum yardım edermisiniz.teşekkürler.ellerinize sağlık iştah açan bir görüntü

Adsız dedi ki...

bu tarif kaç kişilik bi tarif un ve şekeri biraz fazla geldi

Arzu K dedi ki...

slm pastaci...labne peyniri londrada bulunmuyor? baska hangi peynirler yapilabilir// italyanlar MASCARPONE peyniri kullaniyomus belki bu oeyniri bulabilirim.. bu peyniride ayni labne gibi mi kullanmak gerekir??