Cuma, Ağustos 12, 2005

PEYNİRLİ SALAMLI KİŞ


Bu tarifi dün gece bize akşam yemeğine davetli görümcem ve ailesi için yaptım. Daha önce de bahsettiğim gibi ben kiş yapmasını ve yemesini gerçekten çokkkkk seviyorum. Şeklini ve malzemesini her seferinde o an ki ruh halime göre değiştiriyorum. Ama kiş hamurunu genelde hep aynı yapıyorum. Bu seferkini büyük yaptım ve içine peynir ekledim. Gerçektende çok farklı ve güzel bir lezzet ortaya çıktı.
Malzemeler ;

  • kiş hamurunu daha önce ıspanaklı-lorlu kiş tarifinde anlatmıştım. Hamurla ilgili herşeyi aynen bu tarifte de uyguluyoruz.
  • içi için , 250 gr beyaz peynir (mümkünse ezine koyun peyniri olsun)
  • 1 küçük kutu sıvı krema
  • göz kararınıza göre bir miktar maydanoz
  • tuz,karabiber
  • 5-6 dilim dil peyniri
  • 5-6 dilim dilimlenmiş salam(ben pınarın hindi-dana karışık salamını kullandım)
  • 1 yumurta

Öncelikle hazırladığımız hamuru buzdolabında 30 dakika dinlenmeye burakıyoruz. Bu arada bizde fırınımızı 170 dereceye getirip iç malzemeyi hazırlamaya başlıyoruz. Beyaz peyniri bir kabın içerisine küçük küçük çatalla ezerek ufalıyoruz. Üzerine maydanozları ince ince doğrayıp ekliyoruz. Krema, yumurta, tuz ve karabiberi de ekleyip güzelce malzemelerimizi karıştırıyoruz. Bu arada hamuru dolaptan çıkarıyoruz. Yaklaşık 27-28 cm yuvarlak bir tart kalıbına veya borcama hamurumuzu oklava ile açarak yerleştiriyoruz. Yerleştirmeden önce borcamı az sıvı yağ ile yağlayabiliriz. Hamurumuzu yerleştirirken , tabanının eşit ,yanlarınında dik olmasına dikkat ediyoruz. Daha sonra hamurumuzun üzerine karışımımızı döküyoruz. Üzerini düzgünleştirip dil peynirlerini ve salamları istediğimiz şekilde diziyoruz.

Önceden ısıttığımız 170 derecelik fırınımızda kişimizin üzeri nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra pizza gibi dilimleyip servis yapıyoruz. Bu kişi sıcak veya soğuk yiyebilirsiniz.

Hepimize afiyet olsun :)

20 yorum:

Adsız dedi ki...

:)) çok güzel olmuş kiş ellerine sağlık

günal

ZeYNeP dedi ki...

kis benimde herzaman sevdigim bir lezzet, benim bir formulum var, kis hamurunu yapiyorum, onu aluminyum pay kaplarina yerlestiriyorum, 3-4 tane boyle hazirlayip atiyorum buzluga, acil durumda hamur hazirlamama gerek kalmadan hemen ne ile yapacaksam cikariyorum buzluktan, koyuyorum ic malzememi, hemen firina :))
cok pratik oluyor acil bir misafir gelince...
ellerine saglik, seninkide cok guzel olmus,
Zeynep

Adsız dedi ki...

kişin lezzet olarak pizzadan farkı ne? görüntü aynı geldi bana merak ettim hic denemedim de

Burcu ÜNAL dedi ki...

günalcım kişi beğenmene çok memnun oldum, ben zaten senin için yapmıştım:)
zeynep, beğenmene çok sevindim eminim seninkilerde çok güzel oluyordur...
merhaba anonymous,
kişin pizzadan çok farkı var. pizza yumuşak bir hamurdan yapılır.kiş ise tuzlu tart gibidir. hamuru daha serttir ve mayasızdır. pizza hamuru mayalıdır.
pizzada malzeme üste dizilir. kişte ise içine koyulur ve malzemesi kıvamlı olur.(kremadan dolayı)
ama tadı çok güzel ve farklı oluyor. denemenizi tavsiye ederim..

Tijen dedi ki...

bodrum günlerimi hatirlattin bana!
bugday'dayken (gönüllü asçi diyordum adima) bir ingiliz arkadasimiz vardi, beril, o çok güzel kisler yapardi. ne zaman kis yesem ya da görsem, hep o gelir aklima. görüntüsü de güzel bir sey degil mi?
tijen

Burcu ÜNAL dedi ki...

tijen hanım merhaba,
evet bencede görüntüsü çok güzel oluyor kişlerin, özelliklede fırından çıkıp ilk sofraya götürdüğünüzde herkes şöyle bir bakıp "ooooooooooo" der. o an çok hoşuma gider..
sizede güzel anılarınızı hatırlattıysam ne mutlu bana..

Adsız dedi ki...

salam yerine sucuk koysam nasıl olur?

Burcu ÜNAL dedi ki...

tabiki salam yerine sucuk kullanabilirsiniz. yanlız size tavsiyem az yağlı sucuk olması ve çok ince dilimlenmiş olması. ya da hazır dilimlenmiş ince sucuklar var(polonezköy gibi) onlar çok yakışır..

Adsız dedi ki...

merhaba,

Dün denedim tarifinizi tamam güzel oldu üstü nar gibi kızardı ama içi yumuşak kaldı.Ben kiş yaparken ilk önce içine aluminyum folyo serip dış kısmını kızartıp sonra içini pişirip sonra da malzemesini koyup pişiriyorum öyle daha kıtır kıtır oluyor.Lezzetli de oluyor. Bu da güzel oldu netice de bitti.Teşekkürler

Burcu ÜNAL dedi ki...

zerrin hanım merhaba,
kişi denemenize ve yorumda bulunmanıza inanın çok memnun oldum.aslında anlattığınıza göre kiş olması gereken gibi olmuş. çünkü kişlerin içi genellikle hep yumuşak kalır. ama herkesin damak tadı ve zevki değişiyor ve sizde kişin kıtır olmasını sağlıyacak bir yöntem bulmuşsunuz. bunu benimde öğrendiğim iyi oldu. canımızın kıtır çektiğinde sizin yönteminizle yaparım.
belki tatmışınızdır ama ben yinede öneride bulunmak istiyorum;etilerde,caddebostanda paul cafe fırınlar var. oranın kişleride harika oluyor. ama içleri genelde yumuşak. bir gün oradanda tatmanızı tavsiye ederim.
sevgiler..

Adsız dedi ki...

merhaba,

Ben yanlış bilgi verdim galiba tabii içi yumuşak olucak ben alt tabanından bahsetmek istemiştim yanlış yazdım.Malzemeler birlikte konunca alt tabanı yumuşak kaldı.Kenarları iyiydi.Sanki hamurlaşmış gibi geldi bana.Sizin de yapmış olduğunuz yorumlara teşekkürler.

Burcu ÜNAL dedi ki...

zerrin hanım tekrar merhaba,
sanırım fırının pişirmesiyle ilgili bir sorun olabilir. fırının tam ortasına fırın telinin üzerinde pişirilmesi gerekiyor. ve genellikle tart kalıbı şeklindeki borcamda pişirilmesini öneririm. belki altı kalın tabanlı bir kalıpta pişirmiş olabilirsiniz yada fırınınız sadace üsttenmi pişirdi acaba.bende hiç öyle bir sorun olmamıştı. bir kere karafırında kiş tatmıştım onunda altı hamur kalmıştı. dediğim sebeplerden olablir.
iyi günler dilerim..

Adsız dedi ki...

merhaba,

Fırınım yeni turboda çalıştırdım çünkü yaptığım bütün tarifler hepsi mükemmel oluyor.Aluminyum tırtıklı altı çıkan genelde kiş için bunu aldım.Kişlerimi bunda yapıyorum zaten.Fırın kabım kalın değil.Belki tarifi tekrar denemem lazım ozaman güzel olur istediğim gibi.Teşekkürler.

Burcu ÜNAL dedi ki...

merhaba zerrin hanım,
yılmadan beni cevaplandırdığınız için çok teşekkür ederim. verdiğiniz cevaplar sayesinde bazı şeyleri kafamda daha netleştiriyorum ve hatta sizden yeni şeyler öğreniyorum. bahsettiğiniz kalıp bendede var ve ben o kalıbı hep tart yapımında kullandım. şekli çok şık oluyor. kiş için ancak sizin söylediğiniz methodla uygun bir kalıp oluyor gibi gözüktü bana. hani önce hamuru pişirip sonra içi eklersek uygun olur harhalde. sorularımı cevaplandırdığınız için tekrar teşekkürler. eğer birgün kiş tarifinden memnun kalırsanız yorumlarınızla tekrar haberdar olmak isterim.
iyi günler..

Adsız dedi ki...

zerrin ablacığım,

her yaptığın güzel yemeği bizle paylaştığın için önce teşekkür ediyorum.yaptığın herşey gibi bu da nefis görünüyor.

Adsız dedi ki...

Good design!
[url=http://htsuzcsa.com/xaol/ocar.html]My homepage[/url] | [url=http://mxfyhchp.com/brvn/mwvl.html]Cool site[/url]

Adsız dedi ki...

Good design!
[url=http://htsuzcsa.com/xaol/ocar.html]My homepage[/url] | [url=http://mxfyhchp.com/brvn/mwvl.html]Cool site[/url]

Adsız dedi ki...

Good design!
http://htsuzcsa.com/xaol/ocar.html | http://mhxkmmdm.com/gaqg/jjcg.html

Adsız dedi ki...

bende denemek istiyorum ama cesaret edemiyorum, yapımı uzun sürüyor mu, cumartesi halam gelecek onun için hazırlasam mı, hamuru akşamdan yapsam olur mu, işten gelince zaman kazanmak açısından, lütfen bana fikir verin

Denizsmy dedi ki...

Pizza da mayalı hamur kullanılıyor bunda maya yok tereyağı un su kimileri yumurtada katabiliyor farklı ve güzel bir lezzet bence denemelisiniz