Salı, Ağustos 16, 2005

SEFTALİ - YE


İşte beklenilen gün geldi ! Günlerce yapacağım pastanın hayalini kurdum durdum. Ama çok büyük bir hata yaptım, o da pasta yapımını son güne bıraktım :( Dediğim gibi hafta sonu Tekirdağ'a gittik. 1 gece kaldık. Konuşmalarımıza göre Pazar akşamüstü evde olacaktık. Ama biz herzamanki gibi geç kaldık ve eve saat 22:00'de geldik. Ben hemen pasta yapmaya giriştim. Tabi elim ayağım dolandı ve tam hayalimdeki pastayı yapamadım..Üzerini süslemek için ne teknikler düşünmüştüm ama hiçbirini gerçekleştiremedim. Elimden geldiğince yaptığım pastamın tarifini sizlerle paylaşmaktan yinede mutluluk duyuyorum. Umarım hoşunuza gider...

Şeftalili Çikolatalı Pasta

pandispanya için ;
  • 5 adet yumurta
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 su bardağı + 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 3 kahve fincanı un
  • 5 yemek kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağı toz kakao
  • 1 çay bardağı sıvıyağ (ben zeytinyağı kullandım)
  • 1 paket vanilin

ara kreması için ;

  • 2 adet şeftali
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 paket kremşanti
  • 1 paket krema sertleştiricisi
  • 1 su bardağı soğuk süt

üst krema ;

  • 500 ml süt
  • 1 çay bardağı + 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 kahve fincanı toz kakao
  • 40 gr bitter çikolata
  • 1 kahve fincanı un
  • 2 adet yumurta

süslemesi için ;

  • yarım dilimlenmiş şeftali
  • damla çikolata
  • kırmızı süsleme kreması (hazır ürün)

Öncelikle şeftali püresi hazırlayalım. Ara krema için kullanılacak olan 2 adet şeftali kabuklarıyla birlikte rendeleyim. Küçük bir tencereye rendelenmiş şeftalileri, 1 su bardağı şekeri koyalım. Orta ateşte kaynatalım. Ayrıca kaynatırken içine yarım limon sıkalım. Reçel kıvamına gelince ateşten alalım ve soğumaya bırakalım.

Pandispanyamızın yapımı için , önce yumurta,vanilin ve şekeri iyice mikser ile çırpalım. Diğer tüm malzemeyi yavaş yavaş ekleyelim ve çırpmaya devam edelim. Fırınımız 175 dereceye getirelim. 20 cm'lik yuvarlak pasta kalıbımıza karışımımızı dökelim. Ve fırınımıza kekimizin üzeri kabarana kadar pişirelim. Piştikten sonra soğumaya bırakalım.

Kremşantiyi 1 bardakı soğuk süt ile çırpalım. İçine krem sertleştiricisi ekleyip çırpmaya devam edelim. En son içerisine şeftali püremizi ekleyip biraz daha çırpalım. Ve bu karışımı buzdolabında 10 dakika kadar soğutalım.

Üst krema için önce sütümüzü ve şekerimizin yarısını ocakta kaynatalım. Kalan yarım şekeri ve yumurtaları ayrı bir yerde mikser ile çırpalım. Sütümüz kaynadığı zaman şekerli karışımı sütümüzün içine ekleyelim ve çırpma teliyle karıştıralım. Hemen arkasında kakao ve çikolatayı ekleyelim ve çırpma teliyle iyice karıştıralım. (çabuk pişer) Soğumaya bırakalım.

Pandispanyamızın üzerini traşlıyalım. Ve ortadan ikiye bölelim. Bir kat kek koyalım üzerine şeftalili ara kremamızı koyalım. Üzerine kekin diğer yarısı koyalım. Onunda üzerine üst kremayı yanlara akıtmadan dökelim. Üzerini ve yanları spatula ile düzeltelim. Yarım bir şeftalili ince ince dilimleyelim. Bunları pastanın yanlarına düzgün bir şekilde yapıştıralım. Pastanın üzerini ben hazır kırmızı pasta süsüyle ebruli desenler yaparak süslemeye çalıştım. Ayrıca süslediğim yerlerin üzerine damla çikolatalar serpiştirdim.

Buzdolabında en az bir gece soğutmaya bırakalım.

Hepimizi afiyet olsun :))

18 yorum:

Adsız dedi ki...

eline sağlık çok güzel görünüyor.ama ben bu pandispanyayı keserken hep pütürlü dağılıyor.nasıl bu kadar düzgün kesebilirim?çikolata ve şeftali süper ikili:)
su

Adsız dedi ki...

Ellerine saglik Pastaci, pek güzel olmus.
Sevgilerimle
Özgül

Basak dedi ki...

Haarika!
Pastacıların pastacısı, eline sağlık...

Burcu ÜNAL dedi ki...

su merhaba,
öncelikle çok teşekkür ederim..bu tarifteki pandispanya hafif sert, onun için keserken kolay kolay dağılmaz. birde bu tarifi dene istersen..bir de büyük ve tırtıklı bir bıçak kullanmanı tavsiye ederim ya da özel pasta kesme tellerinden satın alabilirsin.

özgül , beğenmene çok memnun oldum, çok teşekkür ederim, seninkilerde süper görünüyordu..

başakcım sen daha harikasın :))
ben nerdeeeee pastaların pastacısı olabilirim :)) daha milyarca fırın ekmek yemem lazım ama yinede çok mutlu oldum, teşekkür ederim...

Tuhfe dedi ki...

Sen milyarca fırın ekmek yersen, trilyonca fırının ekmeğini de ben yersem, dünyanın halini düşünebiliyor musun? Herkes kendi ekmeğini kendi yapmak zorunda kalacak :))

Şaka bir yana, pastanın tadının enfes olduğuna eminim, ellerine sağlık.

Burcu ÜNAL dedi ki...

tuhfe hanım merhaba,
dün o kadar çok ekmekten bahsettikki bende hemen bugüne ekmek yaptım :)
çok teşekkür ederim size...

Adsız dedi ki...

teşekkürler sevgili pastacı deneyip sana yazarım:)
SU

Tuhfe dedi ki...

Afiyet olsun, ellerine sağlık Burcu. Ha, bir de bana karşı ikinci tekil şahıs kullanırsan sevinirim :)

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

merhaba yenge:) bence pastan harika görünüo henüz bna yapıp tattırmadın ama çok güsel olduğundan eminim yani en azından burdan öle görünüo:) sakın üzülme istediğim gbi olmadı diyip, sen üstesinden gelmişsindir yine. ama bu pastayı en yakın zamanda tatmak istiyorum şimdiden sölim çok canım çekti çünkü:) sana kolay gelsin tekrar daha çok tarifler vermen dileğiyle bu arada bnm sayemde etrafımdaki insanlar tariflerini çalıp pasta yapmaya baslıolar valla:)

Burcu ÜNAL dedi ki...

günalcım yarın içinde senin seveceğin türden bir pasta yaptım. çikolata pudingli,büskuvili ve böğürtlenli..(ayrıca pudingin içinde nutella ve çikolatada var) yarın giderken yanımıza alıcaz. biz yiyelim fotoğraflarını soframızda çekelim(börekle birlikte) bloguma öyle koyucağım.
yarın görüşürüz,öpüyorum..

Adsız dedi ki...

Nice site!
[url=http://gxbukvvq.com/nymk/enkd.html]My homepage[/url] | [url=http://mztarxwh.com/koij/sesi.html]Cool site[/url]

Adsız dedi ki...

Nice site!
My homepage | Please visit

Adsız dedi ki...

Nice site!
http://gxbukvvq.com/nymk/enkd.html | http://efescfha.com/dspf/usch.html

Adsız dedi ki...

ellerinize sağlık ama üst kremadaki unu eklemeyi unutmuşsunuz :)

Adsız dedi ki...

yasemin merhaba,

teşekkür ederim :) gözünüzden kaçmış olmalı, üst kremadaki un 1 kahve fincanı olarak yazılı..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

merhaba Burcu Hanım

Pastanız çok lezzetli görünüyor, dün akşam denedim bugün eşimin doğum günüde.Ama henüz tadına bakmadık. Süslemem iyi olmadı. umarım tadını beğeniriz. Birkaç şey sormak istiyorum. Yasemin H.ın dediği gibi malzemelerde var ama tarifte kremaya hangi aşamada un koyacağımız yazmıyor. Bende kakao ile birlikte koydum. Ama topaklandı biraz. Sonra blender dan geçirdim. Birde kabartma tozu yok. Bende koymadım. Sanırım tarif öyle değilmi. Ben 26 cm lik kalıba koydum daha küçük kalıbım olmadığı için. Tadına bakıncada yorum yazarım. Ayrıca sizi Hürriyette görmekte çok güzeldi.

Adsız dedi ki...

Fatoş merhaba,

öncelikle güzel sözlerin için teşekkür eder, eşinin doğum gününü kutlarım..

pastada kremaya unu doğru yerde eklemişsin :)topaklanma ister istemez olur, devamlı ve çok hızlı çırpma teli çırpıldığı zaman topaklanma kaybolur..

tadı nasıl oldu acaba? fotoğraftakinden daha ince olmuştur tahminimce..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

Tekrar Merhaba Burcu,

Pasta çoook güzel oldu. Yiyenler çok beğendi. Düşündüğüm kadarda ince olmadı kabartma tozu olmamasına rağmen. Özellikle ara kreması çok hoşuma gitti benim. Üst kreması topaklandı ama onuda blenderdan geçirdim ve pürüzsüz oldu böylece. Ama süslemem hoş olmadı daha öncede söylediğim gibi. Umarım onuda başarabilirim bir gün.