Çarşamba, Eylül 14, 2005

ELMA YE



Evettt...İkinci yemek etkinliğimizde bugün itibari ile başladı..Bu etkinliğimizin ev sahibesi ise sevgili Zinnur (Bizim Pastane). Ben yine çok heyecanlandım ve düşlediğim yiyecekleri yine tam yapamadım. Nedense iki seferdir heyecanlanıyorum. Birde konu elma olunca ne yapacağımı şaşırdım.(sadace elmalı bir tarif biliyordum)
Önce güzel bir tart veya turta yapayım dedim ama çoğu arkadaşımın bu tip birşey yapacağını düşündüm. Sonra hane halkının taleplerini göz önüne alayım dedim ve marmelat ile elmalı çikolatalı büskuvili bir tatlı yapmaya karar verdim.. Diğer arkadaşlarımın neler yaptığını da ayrıca çoookkk merak ediyorum. Eminim herkes birbirinden güzel tarifler yazarlar..
Hepimize afiyet olsun :))

ELMALI ÇİKOLATALI BİSKUVİ TOPLARI



Bu tarif ben üniversitede öğrenciyken çok sık yaptığımız bir tarifti. Geçenlerde eti burçak biskuvisi satın aldım ve içerisinde bu tarif çıktı. Hemen öğrencilik günlerim aklıma geldi..hem elma ye hem nostalji..sonuç işte bu tatlıyı yaptım..
Ölçülerde biraz kendime göre değişiklik yaptım, ayrıca çikolata sosunuda kendi kullandığım sostan yaptım.
Gerekli malzemeler ;
  • 1 paket petibör bisküvisi (200 gr)
  • 1 iri boy elma
  • 1 su bardağından az şam fıstık
  • yarım yeşil limon rendesi

Öncelikle bisküvilerimizi rondodan iyice geçirelim ve un haline getirelim. Daha sonra şamfıstıkları ayıklayıp rondodan geçirelim. Biskuvilerin üzerine elmaları ve limonu rendeleyelim. Tüm malzemeyi hamur yoğurma kabında iyice yoğuralım. Hamur şeklini alana kadar yoğurmamız gerekiyor. Hamurumuz hazır olunca küçük boy bir kaba(ben dikdörtgen küçük bir borcam kullandım) hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak küçük toplar yapıp dizelim. Ve buzdolabında soğumaya bırakalım.

  • 2 çay bardağı süt
  • 3/4 çay bardağı tozşeker
  • 1 tatlı kaşığı nişaşta
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • 200 gr çikolata

Öncelikle süt ile şekeri birlikte kaynatalım. Küçük bir kapta nişaşta ile kakaoyu az su ile eritelim. Kaynamış sütün içerisine döküp karıştıralım. Üzerine çikolatayı küçük küçük kırıp ilave edelim. Tüm malzemeyi iyice karıştırarak çikolataların erimesini sağlayalım. Piştikten sonra soğutalım.

Sosumuz ılığınca elmalarımızı buzdolabından çıkartalım. Üzerine tüm sosun tamamını döküp tekra buzdolabına kaldıralım. En az 3-4 saat soğuması için yeterlidir.

Servis yaparken de kare kare dilimleminizi ve üzerine ince bir dilim elma ile süslemenizi öneririm.

ELMA&AHUDUDU MARMELADI



  • 2 iri yeşil elma
  • 300 gr ahududu(dondurulmuşta olabilir)
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 yeşil limon suyu

Öncelikle elmalarımızı rendeleyelim.(kabuklarını soğup) Orta boy bir tencereye elmamızı,ahududularımızı ve şekeri ekleyelim. Orta hararetli ocakta pişirmeye başlayalım. Çok az göz kararı su ekleyip, bir yeşil limonun suyunu çıkarıp ekleyelim. Ve ağzı açok pişirelim. Yaklaşık 1 saate yakın pişirelim. Piştikten sonra püre ezici ile tüm meyvaları ezip birbirlerine yedirelim. Dezanfekte edilmiş orta boy bir kavanoza marmeladımızı dökelim. Oda ısısında 3-4 saat bekletelim. Daha sonra buzdolabına kaldırıp sabah kahvaltılarımız için soframıza servis yapalım.

Resimdeki ekmek dilimine labne peyniri sürüp üzerine marmeladı sürdüm. Gerçektende çok leziz oldu.

22 yorum:

Doruk dedi ki...

Bu aralar bir marmelat çılgınlığı içindeyim. Nerdeyse sebzelerden bile yapacağım. Seninki haftasonu yapılacaklar arasına girdi bile. Ellerine sağlık. İkisi de iştah açıcı gözüküyor!

Tuhfe dedi ki...

Günaydın Burcu, harika bir tarif ellerine sağlık. Ben ömrüm boyunca iki kez reçel yaptım biri çilek, biri de elma idi. Elma reçelim (marmelat kıvamında) çook güzeldi, geçen hafta bitirdik.

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Yukarıdaki tarifte yani elmalı çik.toplarda hamuru toplar haline mi getireceğiz yoksa borcama hamuru döşeyip kesecekmiyiz?

Sibel dedi ki...

Burcu, benim de böyle bir tatlım vardı, çok yapardım üniversite zamanlarımda. Öğrenci evinin imkansızlıkları içinde çok gösterişli (!) bir tatlı olur ve ıslıklarla karşılanırdı:)) Onu hatırlattın bana. Ben bebe bisküvisi kullanıyordum, üzerine de kakaolu pudingi suyla pişirip döküyordum. Eline sağlık (ve bence her iki tarifin de çok güzel seçimler!)

Burcu ÜNAL dedi ki...

adaşım merhaba,
marmeladı beğenmene çok sevindim çünkü bende reçel vs. sevmememe rağmen resimdeki dilimi ben afiyetle yedim. güzel olmuş :)
eğer yaparsan sonucunu yazmanı beklerim..

tuhfe merhaba,
evet elmalı reçeller gerçekten güzel oluyormuş..benimde hoşuma gitti..ondanda pasta veya turta yapmayı düşünüyorum..

mavi44 merhaba,
hamuru toplar haline getirip borcama diziyoruz..üzerinede çikolata sosu döküyoruz..
gerçekten lezzetli bir tatlı-pasta oluyor..

herkese sevgiler..

Burcu ÜNAL dedi ki...

sibel merhaba,
öncelikle çok teşekkür ederim..
sanırım bu tarif puding paketlerinin arkasında yazıyordu. bende pudingle yapıyordum o zamanlar. ilk yapışım hatta çok başarısız olmuştu :)
ama bu sosla yapınca donunca pasta gibi oldu..çok hoşumuza gitti..
sevgiler :)

Yesim dedi ki...

Elmalı topların sunumu çok şık olmuş Burcucum,ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

Ahududu ve ciko asigi :)
Cok basit ve kolay bir tarif disari ciktigimda ciko alip yapicam insallah
Abla tarifler icin cok sagol

Adsız dedi ki...

Burcucum tarifi okuduğumdan beri ahududu peşindeyim 4 market dolaştıktan sonra bulabildim ahududu ve böğürtlen en sevdiğim reçellerden şimdi kendim yapabileceğim ne güzel ve teşekkürler.Ahududu çok faydalı bir meyve zaten.Ben ise reçelleri fıstık ezmesinin üzerine (planters mavi kavanoz nötr yani şekersiz olanı)sürüp yemeyi seviyorum.Yer fıstığıda çok faydalı biliyorsundur.Sevgiler.Wendy

Basak dedi ki...

Merhaba Burcu,
Beş saatlik uykudan ve yorgunluktan sonra evden çıkmama az kala merak edip seninkiyle gelincik Burcu'nun sayfalarına bakıverdim ayakkabılarımı giydim ve çıktım. Tabii tamamını okuyamamıştım; sadece başlık ve fotoğrafklar.
Şimdi detaylı bir inceleme yaptım ve marmelada bayıldım. Eline sağlık, her ikisi de çok güzel olmuş.

Burcu ÜNAL dedi ki...

yeşim merhaba :)
elmalının sunumunu beğenmene çok memnun oldum :) teşekkürrr ederimm :))

bediacım rica ederim..
evet ahududuyu ve çikolatayı çok seviyorum. böğürtlenide çok seviyorum..ve çikolata ile çok yakıştıklarını düşünüyorum.(vişne ve çilekte dahil) yaparsan yorumunu bekliyorum canım..

wendy merhaba :)
bende fıstık ezmesini çok severim. dediğin gibi yemeği babam çok severdi..bazen balda sürer yerdi..onu hatırlattın bana..
ben ahududuyu akmerkezdeki makrocenterdan almıştım. tabi sen nerde oturuyorsun bilmiyorum..
yaparsan senin yorumunuda merakla bekliyorum wendy..

başakcım..
seni çok iyi anlıyorum..bende yağmur sayesinde 4-5 saatlik uykuyla hep dolaşıyorum..eve gelip dinlenmek en güzel saatlerdir..
marmeladı beğenmene çok memnun oldum, teşekkür ederim başak :)

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu, cok güzel secimler yapmissin ellerine saglik, allahtanki siteleri yalniz gözlerimizle ziyaret ediyoruz eger her siteden birer lokma yesek acaba ne olurduk :)

Banu Ucak dedi ki...

Sevgiil Burcu butariflerin ikisi de çok güzel. Hatta ilkinde bir ara aklımdan neler geçti. Elmalı ve bisküvili topları ben mari usulü eritilmiş çikolataya batırsak nasıl olur acaba? Hani şeker bayramına ev yapımı şeker gibi gelene gidene ikram etmek nasıl olur acaba? Önce bir test edeyim en iyisi ben bunu ;)

Bu yıl ben de ilk defa reçel ve marmelat yaptım. Bizde annem sağolsun yapar ve hepimize dağıtır. Bu gün de kızılcık+erik+şeftali karışımlı bir marmelat yapmış, utanmasam oturup bir kase yiyecektim! Senin bu marmelatını da önümüzdeki hafta deneyim diye heveslendim bak şimdi :)

Ellerine sağlık...

Burcu ÜNAL dedi ki...

burcu merhaba,
beğenmene çok sevindim :) teşekkür ederim..

özgül merhaba,
galiba haklısın..ne kadar koşsak yürüsek fayda etmez gibi gözküyor..herkes döktürmüş :) çok teşekkür ederim..

banu merhaba,
aynı fikir benimde aklımdan geçti.bence dediğin olur. hatta çokta güzel olur. bence deneyip banada haber vermelisn :)
eminim annen benden daha güzellerini yapıyordur.ama benimkide fena sayılmaz..tarifleri denersen lütfen beni haberdar et..
çokkk teşekkürlerr...
herkese sevgiler :)

Dilek'ce dedi ki...

Burcu ellerine saglik! Acabi birileri recel yapar mi diye merak ediyordum:) Sen muhtesem benim tanimadigim bir tarif vermissin sevdim! Ahududu ve elma benim icin yeni bir ikili ama iyi bir ikiliye benziyor!

Hatice dedi ki...

ellerine sağlık burcu, şimdi kahvaltıda ekmeğin üstünde bu marmelat olacaktı:))tabi elmalı çikolatalı bisküvi toplarını da unutmamak lazım:)

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık Burcu çikolatalı toplar muhteşem,eminim tadıda öyledir...

Burcu ÜNAL dedi ki...

dilek merhaba..
öncelikle hoşgeldin demek istiyorum sana :)
marmelattaki ikiliyi sevmenede çok mutlu oldum..bende ilk defa denemiştim ve gerçekten yakıştıklarını düşünüyorum..çok teşekkür ederim..

hatice merhaba,
beğenmene çok memnun oldum, çokkkk teşekkür ederim :))

nalan merhaba :)
çikolata toplar çikolata pastaya benzedi ama aslı top haklısın :)denemeni tavisye ederim..çok teşekkür ederim..

herkese sevgiler :)

ZeYNeP dedi ki...

Burcu cum merhaba,
lk tarif çok hoş ve sunum çok şıkolmuş ellerine saglık, Elma reçeli bende yaptım.2 ay once. Çok lezzetli oluyor hele böyle ikili ? nasılda güzeldir..

Ellerine saglık,
Sevgilerimle
Figen

Burcu ÜNAL dedi ki...

figen merhaba:)
beğenmene gerçekten çok sevindim..bende sizin her yaptığınızı çok beğeniyorum..(hergün merakla bakıyorum)
ev yapımı herşeyi çok seviyorum ama reçel ve marmelatların tadı bir başka güzel oluyor gerçekten..
çok teşekkürler..
sevgiler :)

Adsız dedi ki...

Great work!
[url=http://xjbtgxls.com/jjiy/axch.html]My homepage[/url] | [url=http://irkppdun.com/ghyv/quqq.html]Cool site[/url]

Adsız dedi ki...

Thank you!
http://xjbtgxls.com/jjiy/axch.html | http://nderodgm.com/pdzo/bfxv.html