Perşembe, Eylül 01, 2005

KAHVALTI ÖNERİLERİ -2 & MUSKA BÖREĞİ



Muska böreği hem yapımı çok kolay hem de tadı ve sunumu çok hoş olan bir börek çeşididir. Yapımı kolay diyorum ama ben uzun bir müddet yufkayı kesim aşamasında çok zorlanmışımdır. Şöylemi keseyim böylemi sarayım diye hep uğraşmışımdır. Artık kayınvalidemden bu işin en kolay halini öğrendim ve benim gibi zorlanan arkadaşlar varsa onlarada yardımcı olmak istedim :)
Bence bu börek hem kahvaltıda, hem 5 çaylarında hem de akşam davetlerinde sofrayı zenginleştirecek bir börek çeşidi. Ayrıca küçük ve büyük çocuklarında bayılarak yediği bir börek :))


Böreğin yapılışını yine daha önce Arnavut Böreğinde yaptığım gibi aşama aşama göstermeye gayret edeceğim.
Gerekli malzemeler ;
  • 3 adet yufka
  • 250 gr beyaz
  • yeteri kadar maydanoz
  • tuz,karabiber
  • kızartma için yağ
  1. Öncelikle yufkalarımızı ilk başta ortadan ikiye, daha sonrada bir daha ortadan ikiye katlıyoruz. Şekilde görülen hali yufkanın iki defa ortadan ikiye katlanmış hali.
  2. 3 yufkayıda tarif ettiğim şekilde katlayıp üstüste koyuyoruz.
  3. üst üste koyduğumuz 3 yufkamızı bıçak ile üçgen şeklini alıcak gibi ortalarından ikiye bölüyoruz.(4.resim aynı işlemi gösteriyor)


5. Ortalarından ikiye böldüğümüz yufkaları yaprak yaprak ayırıyoruz. Böylece elimizde 24 adet yaprak yufkamız oluyor.
6. Bu 24 adet yaprak yufkayı muntazam bir şeklide üstüste yerleştiriyoruz.
7. şekilde görüldüğü gibi dikine kesiyoruz. 8. şekilde de aynı işlemin devamı görüyoruz. Bu şekilde 4-5 tane dikine kesilmiş yufkalarımız olacak. Son kalan kısmı muska böreği sarmaya uygun olmuyor. Kalanlarla da sigara böreği sarılabiliniyor.



Şekil 9 ve 10 da elde etmemiz gereken yufka şeklilerini görüyoruz.
Böreğimizin içini hazırlamak için , peynirlerimiz bölelim ama ezmeyelim. Çünkü ezersek böreğin içinde kızardığı zaman peynirler eriyomuş. İri iri kıyarak böreğimizi yaparsak ağıza peynirler daha çok geliyormuş. Onun için peynirlerimizi fazla ezmeden içimizi hazırlayalım. Maydonozlarımızı yıkayıp ince ince doğrayalım. Peyniri,maydanozu, tuz ve karabiberi karıştırıp içimizi hazır edelim.(şekil 11)
12. Kestiğimiz yufkanın bir bölümünü alalım. İçimizi şekilde görüldüğü gibi yufkanın en altına koyup böreğimizi sarmaya başlayalım.


13. En alta koyduğumuz için üzerini üçgen şekli vererek sarmaya başlayalım. Şekil 14 ve 15 te nasıl muska şeklini verdiğimizi göstermeue çalıştım. Devamlı üçgen yaparak sarıyoruz.
16. En son kalan kısmınıda suya batırarak yapıştırıyoruz.


17. Üçgen şekli vererek sardığımız yufkamız en sonunda görüldüğü gibi yufka şeklini alıcaktır.
Bu işlemi tüm yufkalarımızı muska şeklinde sarılana kadar devam edelim.
19. sardığımız muska böreklerini görüyoruz. Bence bu görünüşleri bile çok güzel. Hazırladığımız börekleri istersek hemen kızartıp yiyebiliriz istersekte buzdolabında saklayarak istediğimiz zaman çıkarıp kızartıp yiyebiliriz.
20. en son böreklerimiz kızarırken görüyoruz. Bu börekler çabuk kızarıyor. İşiniz çabuk bitecektir. Tavsiyem hemen kızardıktan sonra servis etmenizdir ,sıcak sıcak çok güzel oluyorlar..

Hepimize afiyet olsun :)

20 yorum:

Pareo Anne dedi ki...

ellerine saglik burcucuum.
birsey sormak istiyorum, 2 yasinda bir kizin oldugunu yazmissin. ondan nasil vakit bulup bu saheserleri yapabiliyorsun bana bir anlatsana bu isin sirrini. gerci ben calisiyorum ama evde oldugum gunlerde de, zaman oyle cabuk geciyor ki, ancak ozel gunler oldugunda boyle seyler yapmak icin mecburen vakit ayirabiliyorum. onda da benim cadi ile ya annem ya da babasi ilgileniyor. evde bir yardimcin var mi, yoksa nasil bir programlama yapiyorsun, bana bir deyiver sekercim.
zira cok yakinda isten ayrilacagim, merak ediyorum bu isin sirrini.
kizini benim icin op.
tekrar ellerine saglik yaptigin guzel seylerden dolayi...
sevgiler.
Zeynep Acaroglu

Burcu ÜNAL dedi ki...

sevgili zeynep merhaba ,
şimdi nasıl cevap yazacağımı şaşırdım :) ilk önce şunu belirteyim,benim yardımcım yok evde. tek başıma kızımlayım. ayrıca çalışıyorumda ama hergün sabah 9 akşam 6 tarzı bir işim yok. web ve grafik tasarımları yapıyorum ve öğretmenlik yapıyorum. eylülde öğretmenlik başlıcak. ama bu çok vaktimi almıyor hafta 3 günümü filan alıyor. birde bazı kafelere pasta yapıyorum bu sıralar ara vermiştim şimdi tekrar başlıyacağım..
valla nasıl programladığımı bilmiyorum sanırım alıştım ve mutfağı çok seviyorum. evde olduğum zamanlar yağmur içeride oynuyor bende mutfakta takılıyorum. oda alıştı beni mutfakta ve bilgisayarın başında görmeye sanırım.
haa birde yağmur eylülde okulada başlıcak(anaokulu) onunda faydası olacak..
bilmiyorum yardımcı olabildimmi sevgili zeynep..
güzel sözlerin için çok teşekkür ederim :)
bende senin cadını çok öperim :))))
sevgiler..

Yesim dedi ki...

Resimleri nedense dün görememiştim,ofisdeki bilgisayardan açılmamıştı bugun açıldı gerçi sebebini de anlayamadım ama,hersey çok güzel.Ellerine sağlık Burcu. Maydanozlar da yemyeşil çıtır çıtır duruyor valla : )
Hem çocuk hem iş hem mutfak üstelik de pasta yapımı(bana pasta,börek,çörek yapmak hep daha zor gelir) zor iş...Size kolaylıklar diliyorum : )

Pareo Anne dedi ki...

vallahi kucuk dilimi yutacagim ve onunde saygiyla sapkami cikariyorum izin verirsen.
kendime kizmaya basladim, kesin bende var bir bozukluk.
hem ogretmenlik, hem web ve grafik tasarimi, hem annelik (asil vakit alan kisim bu zaten:)) hem de bu guzellikler...
yok yok kesin bende var bir ayarsizlik...
ben hic sormadan, kesin calismayan bir bayansin diye dusunmusum. infoda da bu yonde bir sey yazmadigi icin hep evdesin saniyordum. vallahi ogretmenlik de kolay degil. ne ogretmenisin?
sizlerin bize gore tek avantaji, full time 8-6 calismayisiniz ve daha bol tatiliniz olusu.
ben evden sabah 7,20'de cikip, aksam 7 gibi geliyorum. boyle olunca da hicbir seye vakit yetistiremiyorum. hafta sonlari veya evde oldugum gunlerde de bu pek degismiyor ama isin ilginci.
bu hicbir seye tam yetisememe hali hayatima egemen olmus artik.
belki de durup biraz dinlenmeye ihtiyacim vardir.
demek yagmur yuvaya baslayacak, simdiden hayirli olsun. ben herhalde seneye baslatirim nefini.
tekrar saygilarimi sunuyorum bu kadar maharetli oldugun icin.
benim hamurumda yok sanirim bu :(
ama guzel tarifler biriktiriyorum guzel bloglardan ki bunlara seninki de dahil, ilk firsatta denemelere baslayacagim...
sevgiler...
zeynep acaroglu

Adsız dedi ki...

Selamlar sizin siteyi yeni keşfettim ama müptelası oldum. Gerçekten ellerinize sağlık. Bu börek kolay olmasına karşın ben sararken yanlış yapmış ve sonucu berbat etmiştim. Sizin verdiğiniz tarife bakınca neden yanlış yaptığımı aslen nasıl yapmam gerektiğini anladım. Teşekkür ederim.

ZeYNeP dedi ki...

Burcu ellerinize sağlık, resimler harika:)Boreklere bayılırım birde puf puf çekmişsin yapılır mı?:))

Pasta cesitlerine ise zaten söz yok ! Mükemmel. Ellerine kollarına saglık. Benim zıpır oğlus izin verirse bende pastaalrından yapacagım inşallah..

Sevgilerimle
Figen

Burcu ÜNAL dedi ki...

yeşim merhaba,
resimleri beğenmene çok sevindim,bence sende çok güzel şeyler yapıyorsun,mesela bugün noodle aldım marketten akşama yapacağım(senin sayende)teşekkürler..
zeynep merhaba,
dediğin gibi full time bir işimin olmayışı beni çok şeye vakit ayırmama yardımcı oluyor. ama bende yağmur doğana kadar hep full time haftada 6 gün çalışmıştım.biliyorum ne kadar zor olduğunu. eve hiç yetişemezdim yemek zao zor yapabilirdim. ama sonra şimdilik pes ettim.en azından yağmur biraz daha büyüyene kadar daha az tempo çalışmaya karar verdim. ve çokta mutluyum:) ben ingilizce ve bilgisayar öğretmenliği yapıyorum. çocukları çok seviyorum ve benimki biraz gönüllü öğretmenlik oluyor sanırım.onun dışındaki tasarım ve pasta yapımı hep hobi hem iş haline geldi. vaktimin dolu geçmeseni çok seviyorum ve bu aralarda en çok blogumla ilgilenmeyi seviyorum.bence sende biraz ara verip dinlenir ve mutlu olacağın işlerle uğraşırsan bundan 4-5 ay sonra senle daha farklı konuları konuşacağımıza eminim:)))
seninle tanıştığıma çok sevindim, hep uğra bana olurmu...
filiz merhaba,
öncelikle güzel sözlerin için çok teşekkür ederim. benimde amacım yerini bulmuş gibi gözüküyor bana:) bu börek kolay ama kesme ve sarma aşaması beni hep zorlardı ve bende o kunuda yardımcı olmaya çalıştım. eğer başarabildimse ne mutlu bana...
figen merhaba,
böreklerin görünüşleri bencede çok güzel :) çok teşekkür ederim..
pastalardan birini denersen yorumunu beklerim..
herkese sevgiler...

Minik Patikler dedi ki...

Ben iki seferdir muska boregi yapip dondurup kullaniyorum, cok lezzetli citir citir bir borek oluyor, yalniz ben yaparken boregin katladigim yerlerine de peynirli icten suruyorum her katta peynir oluyor yani, cok lezzetli tavsiye ederim.

Tuhfe dedi ki...

Bunca yazılan güzel yorumlardan sonra, Burcu'ya nazar değmesin, Allah mutluluk ve sağlık versin diyorum. MAAŞALLAH.

Herşey harika görünüyor, ellerine sağlık.

Burcu ÜNAL dedi ki...

minik patikler merhaba,
verdiğin güzel öneri için teşekkür ederim..birkezde senden öğrendiğim şekilde yapacağım..çok teşekkürler :)
tuhfe merhaba :))
benim aslında Maşallahlık bir üstün yeteneğim yok ama güzel sözleriniz ve sözlerin için çok çok teşekkür ederim:)))))
sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

oldum olası bu böreği sevmişimdir.her tarifin gibi güzel görünüyor

Adsız dedi ki...

vffjvps"cpdvgdd

Adsız dedi ki...

vffjvps"cpdvgdd

Adsız dedi ki...

vffjvps"cpdvgdd

Adsız dedi ki...

sitenizi yeni keşfettim.
çok güzel acaba (23.09.2006) haftaya üçüzlerimin doğum günü acaba desenli bir pastayı ne kadar a yaparsınız.
Bana cevap verirseniz sevinirim.

Teşekürler.
Güldemet kayıkçı

Adsız dedi ki...

Güldemet Hanım merhaba,

Öncelikle üçüzlerinizin doğum gününü yürekten kutlarım..

desenli bir pasta derken, şeker hamuru kaplı figürlü bir pastamı yoksa süslemesi kremadan hayvan desenli bir pastamı ?
ve kaç kişilik?
o göre seve seve yardımcı olurum..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

selam burcu abla,,,
siteni 2 haftadir takip ediyorum,yani bölük bölük okuyodum,,dun guzelce bi dolandim ay ay gezdim valla, ya ne guzel pastalar neyi yapiyosun,hosuma gitti ya,özellikle cikolata turleri beni benden aliyodu az kalsin ( tam aliyodu ki elektrikler kesilince kendime geldim geri hehe),,,ben 24 yasindayim, benimde bi kucuk kizim, gonulsu, var 2yasinda,saolsun beni hic rahat birakmiyo,bi ise niyetlensem basima geliyo anne anne diye,, herneyse,, borekler neyi bi harika gozukuyo en kisa zamanda denicem bu muska boregini (simdi orucluyum ya daha bi guzel gozukuyo), iftara misafir felan geldiginde ne guzel olur bi degisiklik iste,,,bide cikolata hastaligin varmis (yani cikolataya daha bi ilgilisin,,aynen bende,,),, neyse ben yine yazarim nasil olsa ben buralardayim,,
hadi kolay gelsin,,o guzel tariflerin devam etsin,,
kizin yagmuru benim icin öp

Adsız dedi ki...

Ezo merhaba,

Orucun kabul olsun, güzel kızın ise hep seninle birlikte olsun inşallah :)
Güzel paylaşımın için çok teşekkür ederim..
her zaman beklerim..

sevgiler :)

Unknown dedi ki...

ellerine sağlık burcucuğum. Dün aklıma muska böreği geldi nasıl satrılıyordu felan derken bambaşka şekilde sardım yufkaları ama tatmin olmadım bugün dedim nette bakayım nasıl sarıldığına dair bilgi varmı diye baktım senin siteni buldum çok da ii oldu seni bulduğuma. sanıırm meslektaşız aynı zamnda bende grafikerim. bende 78 doğumlu ve 15 aylık ikizlerim var. bu akşam iş çıkışı senin yaptığın gibi yapmaya çalışacağım muska böreğini ellerine sağlık başarılar...

Adsız dedi ki...

Fotoğraflarla desteklenen çok güzel bir tarif olmuş. Ellerinize sağlık...