Pazar, Eylül 18, 2005

KISIR VE PEYNİRLİ ISPANAKLI GÜL BÖREĞİ & KABAKLI PEYNİRLİ KİŞ



Cumartesi günü çok güzel bir gün geçirdik..Annemin evinde organizasyonumuz başladı. Ben Frambuazlı çikolatalı pasta, beze, misket sucuk köfte ,naneli limonata ve kabaklı peynirli kiş hazırladım.Annemde kısır, peynirli ıspanaklı gül böreği ve ağlayan kek hazırladı.
Misafirlerimiz ise Kayınvalidem, annemin komşusu Neyir Teyze ve benim çok sevdiğim arkadaşlarım Aslıcım ve Ebrucumdu...
Bu tip buluşmaları eskiden hiç sevmezdim..ama zaman geçtikce, aileme ve arkadaşlarıma daha çok değer vermeye başladım..ve herkesten daha hevesli çıktım buluşma günleri hazırlamakta..Beraber bir araya gelmek, güzel yiyecekler hazırlayıp yemek, sohbetler etmek, kahveler içip fallar bakmak artık bana çokkk güzel geliyor..Yaşlanıyormuyum neyim :)Ama şunu bilinki daha altın günü,paralı gün gibi organizasyonlara katılmadım. Ama beraber olmak adına ne gerikiyorsa da yapmaya karar verdim :))
Menümüz ;
Ispanaklı peynirli gül böreği
Kısır
Kabaklı Peynirli Kiş
Sucuklu Misket Köfte
Beze
Ağlayan Pasta
Frambuazlı Çikolatalı Pasta
Naneli Limonata

Yaptıklarımızdan Beze ve Kişin tariflerini daha önce blogumda yayınlamıştım. Kiş yapılışı aynı tarifteki gibi ,tek farkı iç malzemesinin kabaktan oluşması. İki orta boy kabak rendesi ve bir miktar dereotu iç malzemesine ekleniyor.
Bezeleri ise temel olarak aynı tarfiten yaptım ama bu sefer 4 yumurta akından yaptım ve şekerinide göz kararı koydum. Üzerinide yarım kare paket bitter çikolatayı eritip çatal ile üzerilerine attırdım. Böylece üzerilerinde gelişigüzel desenler oluşturdum.


KISIR


Gerekli malzemeler ;

* 2 su bardağı köftelik ince bulgur

* 4 su bardağı kaynar su

* miktarı isteye bağlı biber&domates salçası

* bir demetten az maydanoz

* 3-4 baş kuru soğan

* 2 adet taze soğan

* isteye bağlı salatalık turşusu veya salatalık

Öncelikle bulgurumuzu güzelce ayıklayıp yıkıyalım. Temizlendikten sonra üzerine bir miktar tuz serpiştirelim. 4 su bardağı suyumuzu kaynatalım ve bulgurlarımızın üzerine döküp kabarmasını bekleyelim. Bu arada soğanlarımızı küçük küpler halinde kesip az sıvı yağla kavuralım. İçerisine bir çorba kaşığı kadar salça ilave edip soğanlarımızı pembeleştirelim. 15-20 dakika beklettiğimiz bulgurlarımızın içerisine soğanlarımızı ekleyelim ve iyice birbirlerine yedirelim. Ayrı bir yerde maydanozlarımız, taze soğanımızı, salatalık ve turşumuzu yıkayıp küçük küçük keselim. Bulgurun içerisine ilave edip karıştıralım. Bu arada salçası az geldiyse biraz daha salça ekleyebiliriz. Acı seviyorsanız az miktar pul biber ekleyebiliriz.

Kısırımız servise hazırdır. Arzu ederseniz kısırın üzerine göbek salata kesip süsleyebilirsiniz..



PEYNİRLİ ISPANAKLI GÜL BÖREĞİ

  • 4 adet yufka
  • 350 gr ıspanak
  • 150 gr beyaz peynir
  • 1 adet kru soğan
  • 4 çorba kaşığı yoğurt
  • 1/4 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta sarısı
  • bir miktar çörek otu
  • tuz&karabiber

Öncelikle böreğimizin içini hazırlayalım. Ispanaklarımızı yıkayıp doğrayalım. Soğanımızı soyup doğrayalım. Az sıvı yağla teflon tavada kavuralım. Ispanaklarımızı ekleyip tekrar kavuralım. Ispanaklarımız sönünce ateşin altını kapatalım. Biraz soğutup içerisine peynirimizi ekleyip tüm iç malzemeyi karıştıralım. Bir miktar tuz ve karabiber ilave etmeyide unutmayalım.

Yufkalarımızı dörde ayıralım.Yani önceden ikiye keselimj sonrada kestiğimiz parçalarıda ortalarından ikiye ayıralım. Bir parçayı elimize alalım. yoğurt ve sıvı yağı bir kapta karıştıralım ve bu karışımı parça yufkamızın üzerine fırça ile sürelim. Parçanın geniş tarafına içi ince bir şerit olarak koyalım. Ve yufkayı sigara böreği sarıyor gibi sarıp en son tekrar yuvarlayarak sarıp gül görünümünü verelim.(keşke annem böreği nyaparken resimleyebilseymişim ama ben o sırada kiş yapmakla meşgüldüm)

Böreklerimi tarif ettiğim şekilde sarıp tepsiye dizelim. Üzerine yumurta sarısını sürelim ve en sonda çörek otumuzu üzeerilerine serpiştirelim.

180 derece fırında iyice kızarana kadar pişirelim..

Bu böreğin yapımı hem çok kolay oluyor hem de tadı çok güzel oluyor.

Hepimize afiyet olsun..



KABAKLI PEYNİRLİ KİŞ


kiş hamurunu daha önce peynirli salamlı kiş tarifinde anlatmıştım. Hamurla ilgili herşeyi aynen bu tarifte de uyguluyoruz.
içi için , 250 gr beyaz peynir (mümkünse ezine koyun peyniri olsun)
1 küçük kutu sıvı krema(yarısından biraz fazla)
göz kararınıza göre bir miktar dereotu
tuz,karabiber

2 orta boy rendelenmiş kabak

1 yumurta sarısı

istediğimiz kadar rendelenmiş kaşar peyniri (ben light kullandım)


Öncelikle hazırladığımız hamuru buzdolabında 30 dakika dinlenmeye burakıyoruz. Bu arada bizde fırınımızı 170 dereceye getirip iç malzemeyi hazırlamaya başlıyoruz. Beyaz peyniri bir kabın içerisine küçük küçük çatalla ezerek ufalıyoruz. Üzerine derotlarını ince ince doğrayıp ve kabaklarımızıda rendeleyip ekliyoruz. Krema, yumurta, tuz ve karabiberi de ekleyip güzelce malzemelerimizi karıştırıyoruz. Bu arada hamuru dolaptan çıkarıyoruz. Yaklaşık 27-28 cm yuvarlak bir tart kalıbına veya borcama hamurumuzu oklava ile açarak yerleştiriyoruz. Yerleştirmeden önce borcamı az sıvı yağ ile yağlayabiliriz. Hamurumuzu yerleştirirken , tabanının eşit ,yanlarınında dik olmasına dikkat ediyoruz. Daha sonra hamurumuzun üzerine karışımımızı döküyoruz. En üzerine de rendelenmiş kaşar peyniri serpiştiriyoruz.


Önceden ısıttığımız 170 derecelik fırınımızda kişimizin üzeri nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra pizza gibi dilimleyip servis yapıyoruz. Bu kişi sıcak veya soğuk yiyebilirsiniz

Hepimize tekrar afiyet olsun :)

21 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

burcucum kısır tarifi için teşekkürler.Senin tarifini daha çok severek yapacağım çünkü benim yediğim tüm kısırlar çiğden yani yoğurarak yapılmıştı sanki biraz daha ağır olmuşlardı.Hatırladığım kadarı ile.Ispanaklı gül börek ise yuvarlanarak hazırlandığından misafir için hoş bir sunum .Sevgiler.Messengera ekledim ama şimdi beni eklemene ihtiyaç var herhalde sanırım bilgisayarında görünecektir.:))))WENDY.

Adsız dedi ki...

Burcu merhaba, sofra harika görünüyor senin ve annenin ellerinize sağlık. Senden ricam Kabaklı peynirli kişi daha ayrıntılı verebilir misin? Yani kaç kabak ne kadar peynir şeklinde ayrıntılı yazabilir misin?
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Burcu cum sofra harika gözüküyor. Pasta harika gözüküyor. Börek harika gözüküyor. Tek kelime ile herpsi harika..

Burcu ÜNAL dedi ki...

wendy merhaba,
şimdi msn gireceğim..özür dilerim hiç vaktim olmadı..
tarifleri beğenmene çok sevindim zaten sana kısır tarifi sözü verdiğim için ilk önce tuzluları yayınladım :)
teşekkür ederim..
songül merhaba,
kişin tam tarifini en sona ekledim.. kişin temel tarifi aynıdır ben sadece iç malzemesini isteğime göre ve elimdeki mazlemeye göre değiştiriyorum.sende nasıl seviyorsan o malzemelerle değişik kişler yapabilirsin :)

filiz merhaba,
hepsini beğenmene çok sevindim :)
çokkk teşekkür ederim..

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

burcucum ellerınıze saglık... hersey cok guzeldı...yagmuru op yerıme lutfen.. aslı

Adsız dedi ki...

arkadaslar haftasonu yedıgım resımde gordugunuz lezız seylerın tadına bakmanızı cok ısterdım cunku resım, canlısından basarısız :) (kızma burcu!) ortam superdı.. yagmur bır harıka(masaallah) bu kadar sevımlı ve uslu bır bebek olamaz... lebıbe teyzenın de ellerıne saglık tabıı... teyze de cok hossohbettı... yıyeceklerı bır yana koyalım paylasımlar ınsanı mutlu edıyor... hepınız ıyıkı varsınız... aslı

ZeYNeP dedi ki...

Burcu ,
Ben Aglayan Kek e bayılıyorum:)
Oğluşumda çok seviyor ve resmide cok şık çıkmıs. ben ona takıldım ne yazık ki:) Bak şu sıralar yapayım diyordum ama sayende bu haftaya cektim sanki yapma işini:)

Ellerinize sağlık anneninde seninde ,
Sevgilerimle

Figen

Adsız dedi ki...

Burcucum merhaba ,
bir şey soracağım ,çilek reçeli yapmak istiyorum acaba böğürtlen tarifini uygulasam olurmu?herhangi bir püf verebilirmisin lütfen.Sanırım yaklaşık 1.5 kilo kadar birşey yaz başından kalan tembellik neticesi hiç bir şey olamadan buzluk işgal eden çilekler.Hoş onların hiç kabahati yok :)))Wendy.P.S messenger tamam teşekkürler.

zinnur dedi ki...

Ellerine saglik Burcu, yine harikalar yaratmisiniz.

Burcu ÜNAL dedi ki...

aslıcım :)
çok teşekkür ederiz ne demek her zaman bekleriz..en kısa sürede ebruyada söyleyip tekrarlayalım :)
bak kayınvalidemde bana gelin arnavut böreği yapalım diyor..bilemiyorum artık :)öpüyorum seni çokkkkk...

Figen merhaba,
en kısa sürede (muhtemelen bugün) ağlayan pastanında tarifini yayınlayacağım. bende çok seviyorum o pastayı.çünkü hem çok lezzetli hemde yapması çok pratik.
teşekkür ederim :)

wendycim merhaba,
çilek reçeli yapmak istiyorsan içerisine hiç su ekleme.çünkü çilek çok su bırakıyor. şekerini 1 kilo koyabilirsin. ya da damak tadına göre ayarlayabilirsin..
limonuda çilekler kaynadıktan sonra sıkmanı öneririm..
görüşürüz :)

zinnur merhaba :)
senin harikalarından sonra benimkiler çok sönük kalır :) seninde güzel organizasyonun için tebrik ederim..elma günü çok güzel geçti..katılım artmıştı..ellerine sağlık zinnur vede çok teşekkür ederiz :)

herkese sevgiler..

Sibel dedi ki...

Burcu, ellerinize sağlık. Anneciğinin böreği, senin kişin, hepsi nefis!

yuvakuran dedi ki...

Hepsi cok guzel !

Adsız dedi ki...

Teşekkürler Burcucum.Wendy

Burcu ÜNAL dedi ki...

sibelcim merhaba,
annem ve kendi adıma çok teşekkür ediyorum :)

yuvakuran merhaba,
beğenmenize çok memnun oldum çok teşekkür ederim :)

wendycim ricam ederim :)

herkese sevgiler..

Hanife dedi ki...

Ellerine saglik Burcu,
Sofrada bana da yer var mi diye soracagim ama gec kaldim biraz degil mi?? :)

Burcu ÜNAL dedi ki...

Hanife merhaba,
sofrada hemen sanada yer açardık :)
başka zaman bekleriz :))

Adsız dedi ki...

askım merhaba senin sitene girmek çok hoş hele bu yapılanları tatmak biliyorsun hepsi harika.......1

Adsız dedi ki...

hepsi çok güzel oluyor.nereden buluyosun bukadar tarifi!

Adsız dedi ki...

böyle kısır tarifi olmaz hiç beğenmedim hayatınızda hiç kısır yemediniz
ancak kısır yemen börşmlşllsdsss

Adsız dedi ki...

selam.. önce doğumgününü en içten samimiyetimle kutlarım.. sanırım aynı gün doğmuşuz:)) eşinle ve kızın la huzurlu mutlu bi yaşam dilerim..siten için tebrikler. o kadar dolu dolu bi site ki,bi bakayım diye girdim ama 1.30 saattir burdayımm. tariflerinden bazılarını aldım.en kısa zamanda deneyeceğim.. zaten pastaların önce göze sonra mideye hitap ediyo sanırım. görünüşleri muhteşem.. ellerine sağlıkk..yine görüşmek üzere...