Pazar, Ekim 02, 2005

AHUDUDULU ÇİKOLATALI TART


Cumartesi öğleden sonrası liseden ve 2 yıldırda görüşemediğim arkadaşım Işıl bizi ziyarete geldi. İyi ki de geldi :)Gerçekten onu çok özlemişim..En son birbirimizi ben Yağmura sanırım 7 aylık hamiliyken görmüştük..zaman gerçekten çok çabuk geçiyormuş.
Arkadaşım için çok çeşit yiyecekler hazırlayamadım. Çünkü zamanım pek olmadı,Işıl sabah arayıp ben 1 saat sonra geliyorum dedi. Cuma akşamı bloguma hiç tart tarifi eklememişim deyip tart yapmaya karar vermiştim. Ve cuma geceside tart yapmıştım. İyi ki de yapmışım , böylece sabah hemen bir mayalı poğaça hazırlayabildim :)
Ayrıca cuma öğleden sonrası Erenköy'de ki Beyaz Mutfağa uğradım. Uğramaktan öte onun için Bağdat Caddedsine gittim :) Oradan pasta süsleme ekipmanları satın aldım.Pastaların üzerine şekil vermek için kullanılan "cake stencils" (şablon) ve "sprinkles" (renkli tozşeker)..
Akşam eve dönüncede tartı hazırladım ve üzerini hemen satın aldığım sprinkles'ların bir tanesi ile süsledim. Benim çok hoşuma gitti. Umarım sizlerde beğenmişinizdir.

Tart için gerekli malzemeler
Hamur için ;
  • 1,5 su bardağı un
  • 100 gr yumuşak tereyağı (odasıcaklığında beklemiş)
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 3 çorba kaşığı toz kakao
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı karbonat

Kreması için ;

  • 1 su bardağı + 3/4 su bardağı süt
  • 4 çorba kaşığı tozşeker
  • 2 çorba kaşığı nisaşta
  • yarım paket krem peynir(trakya çiftliği)
  • 6-7 yemek kaşığı ahududu marmeladı(ben elma-ye etkinliği için yaptığım elma&ahududu marmeladını kullandım)

Öncelikle tartımızın hamurunu hazırlayalım. Fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım. Unu hamur yoğurma kabımıza eleyelim. Tereyağını küp küp kesip unumuzun ortasına koyalım. Diğer tüm malzemeyide ekleyip hamur oluşturalım. Oluşturduğumuz hamuru iyice yoğuralım. Bu oluşturduğumuz hamuru oklava ile açalım. Tart kalıbımızı yağlayıp hamurumuzu düzgünce yerleştirelim. Üzerine çatal ile yer yer delikler açalım. Ve önceden ısıttığımız fırınımzda 20 dakika kadar pişirelim.

Tart hamurumuz piştikten sonra biraz soğumasını bekleyelim. Soğuduktan sonra kremamızı hazırlamaya başlayalım. Orta boy bir tencereye şeker ,nişasta ve sütü koyup önce soğukken karıştıralım sonra hararetli bir ateşe alıp devamlı karıştırarak muhallebi yapar gibi pişirelim. Kremamız piştikten sonra 5 dakika daha devamlı karıştırarak soğutalım. Daha sonra içerisine krem peyniri ve marmeladı ekleyip mikser ile 2-3 dakika çırpalım. Tüm malzeme birbirine özdeşene kadar çırpmamız yeterlidir, çok çırparsak krema sulanabilir.

Soğumuş tart hamurumuzun üzerine hazırladığımız kremamızı dökelim. Üzerini düzgünleştirip buzdolabına kaldıralım. Süsleme için tartımızın soğumasını beklemeliyiz. Eğer şekil şablonlarınız yoksa üzerine sadace toz kakao eleyerekte süsleyebilirsiniz. Ya da hiçbir süsleme yapmadanda servis yapabilirsiniz. Evde sosunuz varsa , soslada servis yapabilirsiniz.

Herkese afiyet olsun :)

19 yorum:

zinnur dedi ki...

Ne guzel bir goruntu bu boyle! Hem de en sevdigim ikili, yok uclu: cikolata, ahududu ve peynirli krema. Ellerine saglik Burcu.

Adsız dedi ki...

burcu cum ellerine sağlık..Görüntü mükemmel..Malzeme listesi de gayet güzel. Valla bi gün tadına bakmak isterim.

Burcu ÜNAL dedi ki...

zinnur merhaba,
beğenmen gerçekten çok güzel :)hele senin yağtığın badem ezmeli pasta tam bir şahaser..çok teşekkür ederim :)

filiz merhaba,
birgün mutlaka senin için yaparım :) çokkk teşekkür ederim :))

sevgiler..

Adsız dedi ki...

Burcucum once again I should say that it is magnifico,fantastico and bellissimo besides it is delicious.Thank you once again to think of me when ever you cook something salty.see ya :)))WENDY

Tuhfe dedi ki...

Ben de belissimo ben de fantastico! demek istiyorum. Wendy insan ne kadar güzel söz biliyorsa kullanmak istiyor bu pasta için değil mi!
Burcu nazar değmesin maaşallah.
Perfecto!
Yağmurcum sen dağıt pastaları, ben senin dağıttıklarını yerim canım :))

Adsız dedi ki...

Burcu, çok güzel bir görüntü... Şablon fikrine bayıldım; çok şık durmuş. Tarif de çok güzzel görünüyor. Ellerine sağlık...

Basak dedi ki...

Burcu, bir haftadır Ankara'dan sadece fotoğraflarına bakabiliyordum, bugün yazılarını da okuyorum. Hepsi de çok güzel. Bu şablon işini annem kendi yapardı. Bir kağıdı bir kaç defa katlayıp makasla kağıdın bazı yerlerini keserdi. Açıldığında harika şekiller olurdu. Bazen kakao bazen hindistancevizi, pudra şekeri, tarçın dökerdi pastaların kekelrin üstüne. Küçüklüğümü anımsadım. Eline sağlık...

Sibel dedi ki...

Bence bu tart beni yeme seyret diyor!:) Burcu müthişsin diyeceğim yine ama başka ne diyeyim ki? Yağmur'a da öpücükler! Büyüyünce o da bizim gibi kıyamaz herhalde böyle güzel görüntüleri bozmaya:))

Burcu ÜNAL dedi ki...

dear wendy :)
please don't say like that because i am so ashamed...however a lot of huge thanks for u :)))see u tomorrow...

tuhfecim, sanada aynı şeyi söylemek istiyorum ;ne olur böyle demeyin çok utanıyorum...ama çokta teşekkür ediyorum :))

hatice merhaba,
beğenmene çok memnun oldum, çok teşekkür ederim hatice :)

fatuzer merhaba,
ilk yorumun için teşekkürler, umarım bundan sonra beni yanlız bırakmazsın :) ayrıca tart içinde teşekkür ederim...

başak merhaba,
sana anneni hatırlatmam ne hoş :) bende aynı yöntemi birkaç kez denemiştim. ama güzel şekil vermesi zor oluyor. ama çokta mantıklı..ayrıca yaptıklarımı beğenmen beni inan çok mutlu ettim, teşekkür ederim :)

sibel merhaba,
ya beni utandıryorsunuz gerçekten, ne diyeceğimi şaşırıyorum, ama çokkkkkk teşekkür ediyorum da :))
umarım büyüyünce bozmaz gerçekten..

herkese sevgiler..

Hatice dedi ki...

burcu tartın görüntüsüne bayıldım,mmmm ellerine sağlık...ben de benzer bir tarif görmüştüm küçük tartölet kalıplarda yapılmış ,denemeyi düşünüyordum ama seninkisi çok hoş görünüyor, senin tarifini de not alıyorum, en kısa zamanda denemek için. burcu bir de hamurun kıvamı nasıl oluyor, aynı tarifin kakaosuz ölçüsü var bende gerçi henüz onu denemedim ama acaba kakao eklenince hamuru sertleştirirmiki diye düşündüm, ne dersin??

Burcu ÜNAL dedi ki...

hatice merhaba,
öncelikle teşekkür ederek başlamak istiyorum :)
Bende kakaosuzu çok yaptım. Ve ilk defa kakaolusunu denedim. Ama kakaoluyu denerken ona göre içindeki miktarları ayarladım. Mesela tereyağını ve şekerini fazlalaştırırsan çok sert bir hamur olmaz. Ama sadeside çok yumuşak olmuyor hatice. Tart hamurları hep biraz serttir ve yerkende gevrek gevrektir. ben çok yumuşaklarını sevmem. eğer sende biraz gevrek seviyorsan mutlaka denemeni öneririm..

sevgiler..

akçahan dedi ki...

Tek kelimeyle harika! Ellerine sağlık tatlı Yağmur'un becerikli annesi!

Burcu ÜNAL dedi ki...

akçahan çok teşekkür ederiz :)

Burcu ÜNAL dedi ki...

burcucum tekrar teşekkür ederim :))
sevgiler..

Adsız dedi ki...

harika görünüyor,eminim çokta lezzetlidir.şablonları nereden alabiliriz tam adres verebilirmisin? şimdiden teşekkkürler!

Adsız dedi ki...

fatma merhaba,
şablonları bağdat caddesinde, erenköyden, cadde üzerinde beymen clubın ve fcuk mağazasının hemen arasındaki sokakta bulunan "beyazmutfak"tan satın aldım. ayrıca çokta teşekkür ederim :)

sevgiler..

Adsız dedi ki...

Well done!
[url=http://rysfdtos.com/qaod/jpfj.html]My homepage[/url] | [url=http://mywupank.com/cwmn/hysl.html]Cool site[/url]

Adsız dedi ki...

Great work!
http://rysfdtos.com/qaod/jpfj.html | http://lhkoevgx.com/dfwm/jbdp.html

Adsız dedi ki...

Merhabalar;
2 gundur blogunuzu okuyorum; tarifler ve fotograflar cok guzel.
Hemen bugun bir deneme yaptim ama basarili olmadi.Tekrar deneyecegim.
Asil sormak istedigim Erenkoy'deki Beyaz Mutfak tam olarak nerdedir?