Pazar, Ekim 16, 2005

EVLİLİK YILDÖNÜMÜ PASTASI- 1



Bu ay benden iki tane evlilik yıldönümü pastası göreceksiniz. Biri çok sevdiğim bir arkadaşım için biri de ben ve eşim için..Bu pasta ise sevdiğim arkadaşım ,çok güzel takılar yapan Filiz içindi. Filize eşiyle ve kızları ile birlikte ömür boyu mutluluklar diliyorum..Umarım birbirinizden hiç ayrılmadan mutlu ve huzurlu bir hayat geçirirsiniz :)
Bu arada pastanın yapımına geçmek istiyorum. Daha önce yaptığım "Seni Seviyorum Pastası"na yapımı biraz benziyor. Seni seviyorum pastası muzlu-çikolatalı idi ,bu pasta ise böğürtlenli-çikolatalı. Birde kreması farklı ve büskuvi hiç kullanmadım.

Gerekli malzemeler ;
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 125 gr tereyağı
  • 1 su bardağı şeker
  • 3/4 su bardağı toz kakao
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Krema için ;

  • 3,5 su bardağı sıvı krema (ben "rama" marka metrodan satın aldığım kremayı kullanıyorum)
  • 3 paket kare bitter çikolata (240 gram)

Diğer malzemeler ;

  • 200 gr taze böğürtlen
  • yarım su bardağı damla çikolata
  • pastanın yanlarını süslemek için bitter çikolata (yaklaşık 200-240 gram)
  • kurutulmuş küçük güller
  • kalpli stencil (ortasındaki kalp şeklini vermek için)
  • az toz kakao (stencilin üzerine serpmek için)




Öncelikle pandispanyamızı pişirelim. Ben 18 cm'lik kalp şeklinde bir kalıp kullandım. Siz yuvarlak en küçük kalıbınızı kullanabilirsiniz. Fırını 160 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım. Şeker ve yumurtayı renkleri beyazlaşana kadar mikser ile çırpalım. Tereyağımızı bu arada eritelim ve ılınmaya bırakalım. Yumurtalı karışımın içerisine yağ hariç diğer tüm malzemeyi eleyerek ekleyelim. Tekrar çırpalım. En son erimiş yağımızı ekleyip yapladığımız kalıbımıza boşaltalım. Ve pişmek üzere fırınımıza sürelim. Piştikten sonra keki soğumaya bırakalım.

Pandispanyamız soğurken biz kremamızı hazırlayalım. Çikolatalarımızı benmari usülü eritelim. Sıvı kremamızı mikser ile yaklaşık 10 dakika çırpalım ve koyulaşmasını sağlayalım. Koyulaştıktan sonra içerisine benmari usülü erittiğimiz çikolatalarımızı ekleyelim ve iyice koyulaşana kadar tekrar çırpalım. Kıvamımız koyulaştıktan sonra 10 dakika buzdolabında bekletelim.

Soğumuş pandispanyamızı ortasından ikiye bölelim. Arasına kremamızdan bir miktar sürelim. Üzerine damla çikolatalarımızı serpiştirelim. Ve böğürtlenlerimizi bolca arasına dizelim. Üzerini pandispanyamızın diğer yarısı ile kapatalım. Kalan kremayı pastamızın heryerine eşit miktarda sürelim.

2oo gr bitter çikolatayı benmari usülü eritip şekilli pasta streç filmlerinin üzerine döküp soğutursak, pastanın yanlarını süslediğim çikolatalardan elde edebiliriz. Bu malzemeyi eminönünden satın alabilirisiniz. Pastanın üzerinde gülleride birçok baharatcıda bulabilirsiniz. Stencili ise daha öncede bahsettiğim gibi, bağdat caddesi erenköyeki beyazmutfaktan satın aldım.

Pastanın süslemesini verdiğim öneriler doğrultusunda istediğiniz şekilde yapabilirsiniz.

Hepimize afiyet olsun :)

32 yorum:

Adsız dedi ki...

burcu narlı tarifine bakmak için girmiştim sitene bu harika pastayla karşılaştım,ellerine sağlık...
burcucum sana eşinle (ve küçük kızın yağmurla) beraber ömür boyu mutluluklar dilerim, sevgiyle...

Adsız dedi ki...

sevgili burcu ellerine sağlık ailece mutluluk dolu geçecek sağlıklı, huzurlu bir ömür diliyorum
sevgiler

Adsız dedi ki...

Burcu 'cum ellerine sağlık..Pastan gerçekten çok güzeldi. Eşim ve kızım ezgi çok ama çok beğendi..Eşim zaten pastayı görünce kendinden geçti..Yaşadğımız duyguları sana anlatamam..ellerin dert görmesin ne duan var ise bu ramazan ayında kabul olsun ..Seni çok öpüyorum

Adsız dedi ki...

hatice merhaba,
öncelikle güzel dileklerin için çok teşekkür ediyorum..bizim evlilik yıldönümümüz bu ayın 30'un da. Bu pasta Filiz içindi :)

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

burcu merhaba,
haticeye cevap yazdıktan sonra senin yorumun geldi..çok teşekkür ederim güzel dileğin için çok sağol :) ama 30 ekimde yine ziyaret et beni olurmu..

Filiz merhaba,
beni utandırdın şimdi..ne diyeceğimi bilemiyorum :) Allah sizlerin de tüm dualarınızı kabul etsin, birbirinizden hiç ayırmasın..Tekrar mutluluklar diliyorum ve çokta teşekkür ediyorum..afiyet olsun :)bende öpüyorum..

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

Burcucum I am willing to marry right now to have a cake like this and of course to eat this lovely cake.Looks brilliant.Well done.Loved it.
write you a mail have some questions.Thanx a lot in advance.

Adsız dedi ki...

Burcucuğum kusura bakma bu aralar işlerim yoğun olduğundan tariflerini düzenli olarak okuyamadım. Bugünkü evlilik yıldönümü pastasına da bayıldım doğrusu.Her zamanki gibi döktürmüşsün yine.Ellerine sağlık. İnşallah bayram sonrası rahatça görüşürüz tekrar. Eşine selamlar ve Yağmur'u da benim için öp. Seni çok özledim arkadaşım.

Adsız dedi ki...

wendy, i wish u will find the right person at the right time..and eat as a lovely cake like that..
(i wish to make your cake)
sse u :)

ışılcım merhaba,
çok teşekkür ederim güzel sözlerin için..birşeyler yapmaya uğraşıyorum işte..bayram sonrası daha uzun oturmaya bekliyorum ışılcım seni..sende annene,babana ve İsmaile selamlarımı söyle lütfen..bende seni özledim arkadaşım :)
çok öpüyorum görüşürüz :))

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

Hurrrayyy thanx a lot any way If have lived closer I would ve want you to bake my birthday cake.And I wanted you to come to .Lots of love.Still have questions will ask 2-morrow.O.K

Adsız dedi ki...

Ya ben artik yemek bloglarina bakmayacagim cok canim cekiyor yapamiyorum moralim bozuluyor. Bir de sanki yapabilirmisim gibi eve malzeme yigip durmuyor muyum sinir oluyorum kendime :))

Adsız dedi ki...

Burcu pastan muhteşem. Başka söze gerek var mı.. Eline sağlık..

Adsız dedi ki...

wendy,i send u an e-mail..would u check it..of course i can bake your brithday and marriage celebrate cake too..whatever u want..see u : )

minik patikler merhaba,
neden yapamayasın ki..blogumu takip eden eliz isminde bir arkadaşım vardı, o da aynen senin gibi düşünüyordu,hatta benden daha basit tarifler istiyordu. ama daha sonra ondan yine bir yorum aldım ve artık pastaları yapmaya başladığını yazmış.ve göründüğü gibi zor olmadığını. bence elinde o kadar malzeme varken birşeyler yapmanı öneririm ben..sorun olursada her zaman yardımcı olmaya çalışırım..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

şule çok teşekkür ederim :)

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcucum,
Sana ve eşine mutlu yıllar dilerim..Bu arada,yaptığın pastaya ne kadar güzel yansıtmışsın içindeki güzelliği ve neşeyi... Herşey gönlünce olsun...Kucak dolusu sevgilerle..Pınar

Adsız dedi ki...

ben biraz erken davranmışım kutlamak için, neyse 30 unda tekrar görüşürüz o zaman:)
bu arada filize mutluluklar dilerim..

Adsız dedi ki...

Pastan her zamanki gibi ihtişamlı duruyor Burcu, ellerine sağlık. Ayrıca Filiz ve eşine ailesi ile birlikte sağlıklı huzurlu bir ömür diliyorum.
Sevgiyle.

Adsız dedi ki...

pınar merhaba,
hem eşimle benim için hem de pastam için söylediğin güzel sözlere çok teşekkür ederim :)çok mutlu oldum :)
sana da kucak dolusu sevgiler..

hatice,30 un da tekrar bekliyorum :))

tuhfe merhaba,
çok çok teşekkür ederim:))

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

Burcu selamlar.Bugün benim de evlilik yıldönümüm bu pastayı görünce yerimde duramadım ve yapmaya çalıştım.Ne yazık ki borcamdan çıkması zor oldu ve parçalandı.Sanırım kakao çok sertleştirdi.Ben de ziyaz olmasın diye üzerine nesacfe döküp ıslak kek olarak değerlendiricem:(

Adsız dedi ki...

feriştah merhaba,
öncelikle evlilik yıldönümünüzü kutlarım :) Allah mutluluğunuzu her sene arttırarak yaşarsınız inşallah..
pandispanyanın dağılmasınada çok üzüldüm ama borcamda pandispanya pişirmek biraz yanlış olmuş sanırım..kek kalıbında veya kelepçeli kalıpta pişirmelisin. ve kalıbını iyice yağlamalısın. sonra en az yarım saat pandispanyanın soğumasını beklemeli ondan sonra dikkatlice çıkartmalısın...
belki bir daha sefere yapmak istersen ,ben yine sana yardımcı olmak isterim :)
ama ıslak kek fikride çok hoş..ellerine sağlık :)

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Görünüşü muhteşem. Eminim tadı da harikadır. Ellerinize sağlık :)

Adsız dedi ki...

Dileklerin için çok teşekkür ederim Burcu.Soğuduktan sonra çıkartmama rağmen kırıldı belki dediğin gibi borcamdan dolayı olabilir.Olsun ben nescafe, süt ve şekerli hazırladığımız sostan üstüne döktüm.Islak kek olarak muhteşem oldu.Eşimde çok beğendi.Görev tamamdır;))

Adsız dedi ki...

Tarifi aldık.Oğlumla yapıcam.inşallah güzel olur

Adsız dedi ki...

MERHABA
Elinize sağlık pasta çok şık görünüyor.
Bu pastada krokan yok ama sizin bu konu
hakkında bana yardımcı olabileceğinizi umuyorum.yaptığım bazı krokanlı pastalarda hiç sorun olmazken, bazen krokan yumuşuyor yerken krokanlı olduğu bile anlaşılamıyor. bunun neden kaynaklandığını anlayamadım krokanı yaparken göz kararı hazırlıyorum şeker miktarı ile ilgili olabilirmi yada pişirme şekli ve süresiyle.bu konuyu çözebilirsem çok sevinirim teşekkürler sevgiler

Adsız dedi ki...

Nur merhaba,
öncelikle çok teşekkür ederim :)
krokanlı pastaları yaparken sıcaklıklara çok dikkat etme gerekiyor. mesela krokanını hazırladıktan sonra iyice soğut ve kurut ..ondan sonra pastanın içerisine kat. genellikle yaş pastalar hazırlanırkenn hem kremanın hem pandispanyanın hem de diğer yan malzemelerin soğuk olması gerekiyor.mümkünse pandispayanı 1 gün önce hazırla..kremanı 1 saat önce, buna göre krokanınıda 1 saat önce hazırla..tüm malzeme soğuk olunca krokan hep kıtır kıtır kalır..
umarım yardımcı olabilmişimdir..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu;
Ben güzel tariflerini gördükten sonra pasta yapmaya ilk defa basliyorum.Hic denemedim daha önce.Bu pasatada ki bögürtlen yerine baska meyve de kullanabilirmiyiz?Tarif icin tesekkürler

Adsız dedi ki...

Selin merhaba,

böğürtlen yerine frambuaz, çilek kullanabilirsin..ya da muzu arasına koyabilir üzerini çikolatalarla süsleyebilirsin..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

merhaba şu pastalarda dekorasyonun öneminden de bahsederseniz sevinirim

Adsız dedi ki...

slm ben gerçekten sizin tariflerinizi çok beyendim ve deniyecemde emin olun ve elinize sağlık hep yapmaya devam edin çünkü sizi çok seviyorum elleriniz dert görmesin inşaalalh ve amin şey bana yeni tariflerinizi yollamak isterseniz de işte adresim seviyorum_471990@hotmail.com bana gönderin isterseniz denerim

nilgün dedi ki...

iyigünler.tarifteki kremayı maalesef başaramadım:((kremayı dediğiniz gibi 10 dakika koyulaşıncaya kadar çırptım.soğuk metal kasede kullandım.sonra ben mari de eritip yaklaşık 37 dereceye getirdiğim çikolatayıda ekledim.dediğiniz gibi çırpmaya devam ettim ama kesildi gibi garip bişey oldu.suyunu saldı???nerde hata yaptığımı söylerseniz sevinirim.herhalde dikkat etmem gereken bi nokta var,anlayamadım:(((

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Ben kızmın doğum günü içi pasta hazırlamak istiyorum bu sefer biz yapalım anne dedi eh yapıcaz tabi
pasta olarak hazır taban almayı düşündüm ilk seferde gümlemiyelim diye:)
Ama arasına sisizn kremanızı kullanmak istiyorum ama bir sorum olacak sıvı krema çiğ olarak çırpılıyor anladığım kadarı ile 10dk çikolata benmari eritiliyor ama kremaya ilave ederken sıcak mı soğuk mu olması gerekiyor o kısımda takıldım yardımcı olursanız çok mutlu olurum şimdiden çok teşekkürler ve başarılar diliyorum size...

Adsız dedi ki...

Merhaba öncelikle tarif için teşekkürler ben krema kısmına takıldım çiğ krema 5 dk çırpılacak koyulaşacak sonra erimiş çikolata ilave edilecek demişsiniz çikolata sıcak mı ilave edilecek bu konuda bilgi rica edebilir miyim lütfen şimdiden teşekkürler.

Unknown dedi ki...

harika,tesekkürler