Cuma, Ekim 07, 2005

ÇİKOLATALI İFTAR PASTASI



Her ne kadar "iftar pastası" dediysemde biz bu pastayı sahura yakın yedik :)Çünkü daha hiç evde iftar yapamadık ve eve geldikten sonra sahura yakın ve hatta sahurda pastamızdan yedik.Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, bu pasta tam olarak "çikolata delilerine" göre geliştirilmiştir :) Tadında yoğun çikolata ve ahududu vardır..
Yani benim favorilerimden bir olmuştur şimdiden..eşim çok beğenmedi çünkü o çikolata delisi değil..o tam bir klasik osmanlı mutfağıkolik :)Hamur tatlılarının alasını yer..ama buna rağmen mozaik pasta, cheesecake gibi eşsiz lezzetlerede hayır demez. Ama gelin görün kü yaptığım tatlı eğer çok fazla çikolata yoğunsa , onu yiyemez..
Ama eğer sizde bendenseniz ,çikolatakolik, o zaman pastamı iftiharlara sunuyorum..

Gerekli malzemeler ;

Pandispanya için ;
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 125 gr tereyağı
  • 1 su bardağı şeker
  • 3/4 su bardağı kakao
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Ganaş için ;

  • 150 ml sıvı krema (yaklaşık 1 çay bardağı)
  • 1/2 yemek kaşığı glikoz veya 1/2 yemek kaşığı bala 1 damla limon sıkılacak
  • 160 gr çikolata (2 kare paket)
  • 12,5 gr tereyağı (1/2 çorba kaşığı kadar)

Ara malzemesi ;

  • 250 gr ahududu veya başka bir kırmızı meyva
  • 1 su bardağı toz şeker
  • yarım limon
  • 1 paket krem şanti
  • 1 çay fincanı soğuk süt
  • 1 su bardağına yakın ılık süt

Süsleme için ;

  • 1 büyük paket beyaz çikolata




Öncelikle ahududulu reçelimizi hazırlamamız gerekiyor. Bunun için ahududuları orta boy bir tencereye koyalım. Üzerine şekerimizi dökelim ve orta hararetli ateşin üzerine koyalım. Üzerine yarım limonumuzu sıkalım. Ve 40 dakikaya yakın pişirelim. Ahududularımız ağdalaşınca ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.

Diğer adımımız pandispanyamız. Öncelikle fırınımızı 160 derecede ısınmaya bırakalım. Yumurta ve şekerimizi renkleri beyazlaşana kadar ve homojen bir karışım olana kadar mikser ile çırpalım. Tereyağımızı eritelim. Yumurtalı karışımın üzerine unu,kabartma tozunu ve kakaoyu eleyerek ekleyelim. Tereyağımızıda ekleyelim ve mikser ile 2-3 dakika daha çırpalım. 18 cm'lik bir kek kalıbını yağlayıp karışımımızı dökelim. Ve önceden ısıtılmış fırınımızda yaklaşık 40 dakika pişirelim.

Sıra ganaşımızı hazırlamaya geldi. Ganaşımızı pastanın her yeri için kullanıcağız.Süt kreması ile ballı limonumuzu birlikte kaynatalım. Ufak bir kabın içerisine çikolatalarımızı kıralım. Ve üzerine kaynamış kremamızı dökelim. Karıştırarak çikolataları eritelim ve homojen bir sıvı elde edene kadar iyice karıştıralım. 10 dakika kadar ılınmaya bırakalım. Ilındıktan sonra içerisine tereyağını atıp onuda içinde eritelim ve iyice karıştıralım.

Bu arada kremşantimizide 1 çay fincanı süt ile çırparak hazırlayalım. İçerisine çırptıktan sonra 1 kaşık ganaşımızdan ilave edip tekrar çırpalım ve buzdolabına kaldıralım. Pandispanyamızı ortasından ikiye bölelim. Servis tabağımıza birini alalım. Önce ılıtılmış süt ile çok az ıslatalım. Sonra üzerine ganaşımızdan bir dökelim.(dökme işlemi yavaş yavaş olmalıdır) Üzerine ahududu reçelimizi dökelim ve düzgün bir biçimde yayalım. Onunda üzerine kremşantimizi ekleyelim ve onuda şekline göre güzelce yayalım. Pandispanyamızın diğer yarısına pastanın üzerine eklemeden ganaş ile ıslatalım. Pastamızın üzerini örtelim. Ve en üzerine ılık sütümüzden çok az daha dökelim. Ganaşımızın kalanını yavaş yavaş dökerek pastamızın üzerine döküp her yerine eşit miktarda dağıtılmasını sağlayalım. Ve bu işlem bittikten sonra buzdolabına kaldıralım.
Bu arada benmari usülü beyaz çikolatamızı eritelim. Bir fırın tepsisinin üzerine yağlı fırın kağıdı serelim. Üzerine erittiğimiz beyaz çikolatayı döküp spatulamız ile ince bir tabaka haline getirelim. Ve buzdolabında 10 dakika bekletelim. 10 dakika sonra hem pastamızı hem beyaz çikolatamızı çıkaralım. Beyaz çikolatadan arzumuza göre şekliller çıkarıp pastamızın yanlarını ve üzerini süsleyelim. Ve tekrar buzdolabına kaldıralım . Burada bir uyarı vermek istiyorum, çikolata ile çalışmak büyük bir titizlik ister çünkü çikolata çabuk eriyen bir malzemedir. Gerekirse işinizi yaparken arasıra buzdolabında bekletin.

Pastamızı 4-5 saat buzdolabında bekletelim..

Hepimize afiyet olsun :)

21 yorum:

elcinin_mutfagi dedi ki...

Ayyyy Burcu bu ne böööyle günde kac kere bakiyorum sitelere hastalik haline geldi:) simdi senin sayfani acip bu güzelligi görünce ayyyyy suraya bak dedim gercekten:)eline saglik tarifi gelecek dimi yakinda:D

Adsız dedi ki...

elçin merhaba :)
çok teşekkür edeim güzel sözlerin için..
evet en yakın zamanda tarifini yayınlayacağım..

sevgiler :)

Adsız dedi ki...

Ne güzel olmus blogunun yeni stili, ben de ugrasiyorum kendi kendime biseyler yapmaya ama bilmiyorum olurmu.
Hayirli ramazanlar dilerim, pastanda cok güzel görünüyor. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

merhaba burcu ,blog değişmiş hoş güle güle kullanalım.Pastada tam ramazanlık çok appetizing.Gören akşamı bekleyemez vallahi.Üzerine rendelediklerin elmamı yoksa badem flakies mi?Şeftali reçeli yapacağım elma gibi mi yapayım bir püfün olabilirmi?Ayrıca zeytinyağlı fasulyeyide yaptım yanlız havuçta koydum .Başarılı tümünü çiğden attım.Nasıl?

Adsız dedi ki...

melek merhaba,
blogumun yeni görünüşünü beğenmene çok sevindim teşekkür edeim :)
sanada hayırlı ramazanlar dilerim..seninde güzel tatlı ve pastalarını zevkle takip ediyorum, ellerine sağlık :)

wendycim merhaba :)
sıkılmıştım eski halinden blogun biraz değişiklikler yaptım :) pastanın üzerindekiler beyaz çikolata ..birazdan tarifi yazıp yayınlayacağım..
şeftalide su çok bırakır aynı çilek gibi yapabilirsin. belki çok az çay bardağının 3/4'ü kadar su ekleyebilirsin. ama çok az koy..
bende zeytinyağlıları çiğden yapıyorum. hatta içerisine hiç su koymayıp ağır ateşte pişiriyorum..çok az da şeker ekliyorum..
ellerine sağlık :)
görüşürüz..

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

burcucum pasta harika!!!

Adsız dedi ki...

Burcuuuu,
Neler görüyoruuuum. Pasta ve sitenin yeni görünümü çok güzel. Ellerine sağlık.
Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Eh yani Burcu bu yapılır mı! İftara daha 2 saat var, üstelik bugün Cumartesi ve ben ofisteyim:( Bu nasıl bir pasta böyle? Hem de iftar pastasııı! Bu arada sitenin yeni görünümü de çok hoş olmuş. Hele en baştaki çatal bıçaklara bayıldım. Eline sağlık (site+pasta:)

Adsız dedi ki...

Ben de tam bir çikolata delisi olduğuma göre bayılacağım. Doruk'un doğum günü için çikolatalı pasta yapmayı düşünüyordum. Sanırım pastamı buldum. Basket topu şeklinde nasıl olur dersin?

Adsız dedi ki...

kübra merhaba,
çok teşekkür ederim :))

tuhfe merhaba :)
sanada çok teşekkür ederim(her ikisi için) çok mutlu oldum :))

sibel merhaba,
cumartesi ofiste olmak..haklısın sana bunu yapmamalıydım :)) olsun çalışmakta çok güzel birşey, oruç tutmakta..böyle yiyeceklerimizin kıymetini anlıyoruz :) ayrıca çok teşekkür ederim ,beğenmene çok sevindim inanki :))

çikolataseverlerfunclub 'ıma hoşgeldinnnnn:))
Demek yakın Doruk'un yaşgünü :))baskettopu şeklinde kalıbınmı var yoksa senmi normal yuvarlak kalıptanmı yapacaksın? ama iyi fikir..
bu arada kalıbın 18-19 cm olmasına dikkat et..

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

Kasım'da. Ben normal yuvarlak kalıptan yapacağım ama kalıbım 26cm. Tarifi yarım ölçü arttırabilir miyim?

Adsız dedi ki...

offf abla yaktin beni sen yaktinnn bir zamanlar ciko bagimlisiydim ama su anda pek oyle sayilmam arada bi krizim tutar su anda niyetli olmasaydim kesin bi findikli ciko yerdim yada senin su guzel cikolu pastalardan yapardim agzim sulanda ya, biz topluca bu aksam senin evi basalim ne iyi olur :)))
cok guzel gorunuyor mmmmm
bu arada stil de cok hos canli reng cokda yakismis

Adsız dedi ki...

burcu merhaba,
tabi ki ölçüleri iki katı arttırarak 26 cm'lik kalıpta yapabilirsin..top şeklini nasıl vereceksin ve süslemesini nasıl yapacaksın?(top şekli derken, top görüntüsünü nasıl kazandıracaksın demek istedim..)

Bediacım merhaba,
öncelikle teşekkür ederim güzel sözlerin için ve blogun yeni görüntüsünü beğendiğin için :)
ve en kısa zamanda senden tekrar bir pasta yapmanı bekliyorum :))

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

Basimi kendi islerimden kaldirinca bir baktim ki Burcu'cugum, hic bos durmamissin. Sitenin dizayni degismis, Ramazan pastalari yapilmis! Hepsi de pek guzel olmus, ellerine saglik.

Adsız dedi ki...

selam burcu ne zamandır bilgisayarlardan uzaktım..daha yeni görüyorum bu tarifi..her zaman ki gibi bu da çok güzel ellerine sağlık..enfes görünüyor

Adsız dedi ki...

burcu gene harika bir pasta yapmışsın. Ellerine sağlık çok güzel görünüyor. Yeni sayfanda çok şirin olmuş. Yorum yazmak daha kolay olmuş

Adsız dedi ki...

zinnur merhaba,
blogumun yeni görünüşünü beğenmene inan çok mutlu oldum :) teşekkür ederim..gerçi bugünlerde siteyi çok güncelleyemedim ama aklım hep burada (oruçtan olsa gerek)

Filiz merhaba,
çok teşekkür ederim, beğenmen harika :)

Summer merhaba,
evet yorum bölümü bu şekilde daha işlevsel oldu..beğenmene çok memnun oldum..ayrıca pasta içinde çok teşekkür ederim :))

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

Well done!
[url=http://aqqluvoy.com/kezt/speu.html]My homepage[/url] | [url=http://esxpxkbi.com/ozdz/dcwz.html]Cool site[/url]

Adsız dedi ki...

Thank you!
My homepage | Please visit

Adsız dedi ki...

Well done!
http://aqqluvoy.com/kezt/speu.html | http://mrfqyefg.com/sjas/jhxf.html

Adsız dedi ki...

BURCU MERHABA
HARİKA BİR SİTE YAPMIŞSIN
SENİ YENİ KEŞFETTİM
HERŞEY SÜPER
BAŞARILARININ DEVAMINI DİLİYORUM