Çarşamba, Ekim 12, 2005

ÇİKOLATALI MUZLU MUHALLEBİ


İftardan sonra hatta sahurda bile çok keyif alarak yediğim tatlılardan birinin tarifini paylaşmak istedim sizlerle..Çikolata muzlu muhallebi..İçerisinde hiç yağ yok,sütünü light sütten , çikolatasınıda %70 kakao içeren siyah çikolatadan yaptım. Tadı çok leziz oldu ve içim nedense daha rahat yiyorum :)
Bu tip kadehlere veya elinizdeki en şık pudding kaplarına koyarak servis yaparsanız ve üzerinide çikolata ile süslerseniz , eminim misafirlerinizde çok beğenecektir.

Gerekli malzemeler ;

- 1 litre yarım yağlı veya yağsız süt
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 5 çorba kaşığı pirinç unu
- 160 gr (iki kare paket) bitter çikolata
- 2 çay bardağı light süt
- 3/4 çay bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı nişaşta
- 1 çorba kaşığı kakao
- 2 adet iri muz veya 3 adet orta boy muz

Öncelikle muhallebimizi pişirelim. 1 litre sütü,1,5 su bardağı şekeri ve 5 çorba kaşığı pirinç ununu orta boy bir tencereye alıp çırpma teli ile soğukken karıştıralım. Malzemeler süte karışınca orta hararetli bir ocağa alıp devamlı karıştırarak pişirelim. Muhallebimiz kaynayıp koyulaşınca ocaktan alalım . Büyük bir saklama kabına veya orta boy bir borcama muhallebimiz dökelim. Üzerine muzlarımızı dilimleyip dizelim.
Diğer bir taraftan çikolata sosumuzu hazırlayalım. Kalan süt ve şekeri küçük bir tencerenin veya süt cevzesinin içerisinde kaynatalım. Nisaşta ve kakaoyu bir bardağın içerisinde çok az su ile eritelim. Süt kaynadıktan sonra kakao ve nisaştayı süte dökelim ve karıştıralım. Çikolatalarımızı küçük küçük kırıp sütün içerisine atalım. Ve tüm malzeme homojen bir kıvamda olana kadar karıştıralım.
Pişen sosumuzu muhallebi ve muzlarımızın üzerine dökelim. Ve buzdolabına kaldıralım.
Servis yaparken, servis yapacağımız kadehin veya kabın içerisine muhallebimizi koyalım. Hafif ebruli desenleri oluşacaktır. Üzerindeki çikolatayı bitter çikolatayı benmari eritip fırın kağıdının üzerine döküp buzdolabında dondurup kırıp süs olarak ekleyebilirsiniz. Eğer şekilli olsun istiyorsanız, eminönünden şekilli çikolata kağıtlarından satın alabilir, erittiğiniz çikolatayı bu aldığınız kağıdın üzerine döküp dondurabilirsiniz. Çikolata donunca üzerinde şekiller oluşacaktır.

Herkese afiyet olsun..

33 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu,
Örtünün rengi, parlaklığı, arkadaki hasırın uyumu, muhallebinin rengi ve kadehin şıklığı çok hoş olmuş. Karenin ortamını ne güzel hazırlamışsın. Muhallebi de çok lezzetli görünüyor. Kokusu da harikadır eminim. Tarif yine en iyisi!
Bir de kadehe daha iyi odaklansaydın Burcu, oooh muhteşem olacaktı...
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Another magnificent looking recipe from my friend.Presentation is SUPERB with the fantastic tasting puding combined with the glass and the table layer.Well done.Coming to the peach pudding I have followed all your instructions did not added much water but ı believed depended to the quality of the peaches they did not absorb the water.YESS I am a veggie for years I donot eat any kind of meat and chicken.Very right decision for todays valian influenza.I think I am a soft one.I eat cheese and egg.Lots of kisses XOXOXO SEE YA:)))))Will try this puding as well.Got to go making börek.

Adsız dedi ki...

ne harika bir görüntü. o ebruli şekil çok çekici gerçekten. eline sağlık.

Adsız dedi ki...

Süper çok hoş bir tarif, görüntü de mükemmel, ellerine sağlık.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Burcu ellerine sağlık,çok güzel gözüküyor...

Adsız dedi ki...

başak merhaba,
fonumu ve renkleri beğenmene inan çok sevindim. çünkü bana göre en zor iş iyi resim çekmek. ben daha çok acemiyim ve öğrenmeye çalışıyorum. haklısın kadehe odaklansaymışım daha iyi olacakmış ama makinem odaklanamıyor..yeni bir digital alıcaklar bana hediye,söz verdiler :)

wendy ,thanks a lot for your nice words :) i am a little bit soft veggie too..i dont enjoy to eat so much meat. but i sometimes like to eat meat balls and some kinds of börek with meat.i dont like to eat egg in an other way..
i am waiting for your comment about the börek..see u :)

pınar ,tuhfe, yeşim..sizlerede ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum..eğer tarifi denerseniz yorumlarınızı beklerim :)

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

Pastacı güzeli yine harikalar yaratmış! Muz ve çikolata birlikteliği fena halde çekici doğrusu. Üstelik bu hafif ve vicdan sızlatmayan bir tarif, daha ne olsun? Ellerine sağlık!

Adsız dedi ki...

hımmm ..çok hoş bir tarif..zaten çikolata ve muz bir arada çok güzel oluyor birde buna muhallebi eklenince çok güzel oluyordu eminim..Ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Çok şık hazırlamışsın, Burcu. Benim artık biraz sütlü light ürünlere geçiş yapmam gerek ama çok zor. Ben bunu yapar yer, ertesi gün de başka bir blogdan, başka bir lezzet hazırlarım korkarım. Dokundu bana bu blog işleri:) Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

burcu merhaba
yorum yazamıyorum sana bir kere daha deneyeceğim,
Burcu arnavut böreğini birkaçgün önceden yapıp dondurup, yenileceği gün pişirsem olurmu

Adsız dedi ki...

sibel merhaba,
evet vicdanım sızlamadan azar azar iki kadeh yedim :)çok güzel yapmışım ellerime sağlık :)) (ne kendimi beğenmişim di mi) çok teşekkür ederim :)

Filiz, çok teşekkürler..muzla çikolatayı bir arada çok seviyorum gerçekten :)

burcu merhaba,
bende aynı dertten fena halde şikayetciyim. blogları dolaşırken canım çok kötü gördüklerimi çekiyor. geçen gün sibelin çikolatalı pastasında artık çok sinirlendim :))
hem oruç hem çikolata..neyse bana çok kızmadı allahtan..

ayse merhaba,
yorumun arnavut böreğine geldi. bende cevap yazdım senin için..okursan çok sevinirim :)

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

Burcucum would you please do me a favor as soon as you have come to check the posts please erase the first message of mine .Because my ıp number has come with this unexpected error.Thank you.
P.s message begining with bsuid....
Besides börek turned out pretty good.I wasnot expecting such success in my first try.Lots of kisses see ya:))))

Adsız dedi ki...

wendy, i am sorry i cant delete your message because i cant delete all the comments. it depends on the new template. but dont make it a problem ,its ok for me.

i am so happy for the börek. your health ! see u :)

Adsız dedi ki...

Burcucum,the message ı asked from you to be deleted doesnot exist any more.You must have deleted it or it has deleted it self:))))as you said you cannot deleted it.Any way no problem.By the way what did you meanth by 'your health 'I couldnot get it.See ya :)))

Adsız dedi ki...

wendy, i got suprise when i saw the deleted comment. i dont know how it had happened..
"afiyet olsun" i tried to say ..
sanırım "sağlıgına" ile karıştırdım :)

see u :)

Adsız dedi ki...

merhaba!

tarifi görunce canim cekti deneyeyim dedim. su anda buzdolabinda ama pek donma egilimi göstermiyor gibi (tadi guzel ama galiba:)). acaba muhallebiyi iyice koyulasana kadar mi pisirmem gerek idi yoksa dolapta durdukca daha donar mi? muhallebi tipi tatlilari önceden tanimadigim icin pisirirken kivamini tutturamadim gibime geliyor.

Adsız dedi ki...

nazan merhaba,
tam ölçülerini kullandın dimi..zaten bu muhallebi öyle çok donan bir muhallebi tipi değil..biraz hafif sıvımsı kalıyor..ama tatdıysan eminim tadını çok beğeneceksin..ben çok donmuş muhallebi sevmediğim için böyle biraz sulu yapıyorum..sonucunu merak ettim..belki yazarsın..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

hmm... olmadi yaa...

simdi önumde duruyor, bir kase koydum yedim ama hayir, bu böyle omlayacakti gibime geliyor. corba gibi oldu ve bitter cikolata da putur putur agzima geliyor :(.

borcama bosaltmazdan önce tamamen koyulasmis mi olmaliydi ki? yani mesela muzlari dizerken benimkisi biraz yogunca sutun icine muz atiyormusum gibi cup cup oldu. nerde yanlis yaptim acaba?

önceden muhallebi pisirmisligim pek yok. muhallebiyi cirptim, ocaga aldim, kaynamaya baslayinca da cirparak pisirmeye devam ettim, 8-9 dakika da öyle pisti, biraz koyulasti gibime geldi, ama az mi pisirdim acaba?

5 corba kasigi (yemek yedigimiz kasik diye dusundum, dogru mu?) pirinc unu koydum ama mesela sutlaca 1 litre sut icin 1 su bardagi pirinc kullaniyorum, acaba bu orana göre mi yapmaliydim (tabii pirinc unu pirincten daha yogun, biraz azaltarak).

sitedeki resim ve malzeme (cikolata + muz + muhallebi) cok hosuma gitti, yine denemek istiyorum. lutfen yardim!

Adsız dedi ki...

nazan, istersen şöyle yapalım. sütünü çok az azaltarak tekrar pişir. ve pişirirkende devamlı karıştırman gerekiyor. ben çırpma teliyle devamlı karıştırarak pişiriyorum. çikolatalı sosuda öyle devamlı çırpma teliyle karıştırarak pişirmelisin. kaynamasını beklememelisin çırpmak için. devamlı çırparak koyulaşmasını bekle. birkaç defa fokurdadıktan sonra hafif yoğun bir karışım elde edeceksin. ama kuralı unutma ; devamlı karıştıracaksın..
onun dışında pirinç unu miktarını değiştirme..5 çorba kaşığı ölçüsü doğru(normal yemek kaşığı) kaşıkları biraz tepeleme doldur.
istersen dediğim gibi tekrar dene..yine sorun olursa yardımcı olurum.birde sana tavsiyem kalite bir bitter çikolata kullanman..ben eti veya nestle kullanıyorum..oda çok fark ediyor..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

benden hala bikmadigin icin tesekkurler burcu :).

cirpma telini elimden birakmadim zaten. ocaga koymadan basladim cirpmaya, ocaktan alana kadar devam ettim. ama galiba az kaynattim ve yeterince koyulasmasini beklemedim. muhallebi ocaktan alindiginda kivami nasil olmali? bunu daha önce muhallebi isine girmemis birisi oldugumu göz önunde bulundurarak cevaplarsan memnun olurum ;).

aklim biraz yalanci tavukgögsune de gitti aslinda: benim uyguladigim tarifin iyi olmasi icin bir kere "fok" dedi mi ocaktan aliyorum kivamini tutturabilmek icin. cunku cirpa cirpa, ve dolaba konuldugunda dinlendikce daha da yogunlasiyor o zaten. ben bu muhallebiyi ona göre daha fazla kaynattim guya ama herhalde yeterli olmadi. bu da dolapta bekledikce koyulasiyor mu?

cikolataya gelince: sanirim burada putur putur olmasini cözdum: cunku ben cikolatalari diger sos malzemelerini ocaktan aldiktan sonra ekledim, kaynatmadim :[. buna ragmen cikolatali sosu muhallebinin uzerine döktugumde muhallebiden daha koyu olmustu, ama sonra o da diger bölume ayak uydurdu, sivilasti :). ama zaten asil sorun muhallebi asamasinda yasandi bence. ben bir kez de sirf muhallebi deneyeyim en iyisi, onu tutturduktan sonra cikolata ve muz kismina da girerim nasipse ;).

(mektup gibi oldu :). burada bissuru yer isgal ettim, kusura bakmayin.)

Adsız dedi ki...

nazan rica ederim hiç de yer işgal etmedin..ben zaten size yardımcı olmazsam ne işim var ki burada ,öyle değilmi :)
evet muhallebide bir sorun var gibi gözüküyor . ama şunu tekrar etmek istiyorum, bu muhallebi koyu kıvamlı olmuyor. biraz likit kalıyor. yumuşak bir muhallebi türü..onun için donunca çok koyu olmasını bekleme..ama sen koyu seviyorsan, süt miktarını 750-800 ml yapabilirsin veya nişastanın miktarını 1-2 kaşık arttırabilirsin.
çok fokurdatmanada gerek yok, sahlepten biraz koyu kıvamda olunca alabilirsin. zaten çok pişrmek altını yakar.
belki sen şöyle hayal ettin, koyu bir muhallebi olacak,borcamdan kesip kesip yiyeceğiz..yok bunu borcamda soğuduktan sonra kaşıkla kadehlere veya puding kaplarına servis ediyoruz..yumuşak kalıyor yani..servis ederkende ebruli desenler ortaya çıkıyor..
keşke imkanımız olsaydıda ben sana yapabilseydim..

sevgiler :)

Adsız dedi ki...

tekrar merhaba burcu!

tavsiyelerin dogrultusunda yine deneyecegim, umarim bu defa basarili olurum :).

ben özellikle o ebru desenini cok begenmistim ama benimkisi corba gibi oldugu icin cikolata, muhallebi hepsi kahverengi oldu. buna ragmen tadi hostu ve esim de cok begendi.

yardimlarin icin tekrar tesekkurler, simdilik hosca kal!

Adsız dedi ki...

nazan rica ederim..
sonucunu bekliyorum..

sevgiler :)

Adsız dedi ki...

nazan rica ederim..sonucunu merakla bekliyorum..

sevgiler :)

Adsız dedi ki...

Tekrar merhaba Burcu!

Hele sukur, basardimm!!! Tabii senin yardimlarinla :).

Bu tatliyi ilk denemeden sonra tekrar (hatta iki defa daha) yaptim ve ikisi de cok cok cok lezzetli birsey oldu. Tadi zaten ilk denemede de hosumuza gitmisti (muz+cikolata+muhallebi=nefis!) ama kivami da dogru olunca harika oldu. Esim de cok begendi, hatta ara sira hatirlatiyor "Su cikolatali seyden yapsan ya?" diye :).

Tesekkurler!

Adsız dedi ki...

nazan çok sevindim :)
eminim süper yapmışındır..
ellerine sağlık, afiyetler olsun :))

sevgiler..

Adsız dedi ki...

gerçekten herşey çok şık olmuş

Adsız dedi ki...

eaeaeeaeaeaeaea

Adsız dedi ki...

iylemakilemak

Adsız dedi ki...

iylemakilemak

Adsız dedi ki...

Great work!
[url=http://mhqwfkjz.com/abyf/wsxc.html]My homepage[/url] | [url=http://exwbbbme.com/cfbo/evwp.html]Cool site[/url]

Adsız dedi ki...

Well done!
http://mhqwfkjz.com/abyf/wsxc.html | http://unaucnjo.com/rjdw/zlpw.html

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık harika görünüyor.