Salı, Ekim 11, 2005

KIYMALI SARMA BÖREĞİ


İşte iftar sofralarımız için çok uygun ve lezzetli olduğunu düşündüğüm bir börek tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.Bu böreğin yapımı gerçekten çok pratik ve sonucuda çıtır çıtır lezzetli bir börek oluyor. Nedense iftar davetlerinde ki sofraların böreksiz olmaması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca eşim iftarda börek yemeyi çok seviyor :)
Bu böreği neli istiyorsak yapabiliriz. Ben küçükken teyzem bu böreği yeşil mercimekli yapardı ve tadı gerçekten süper olurdu. Ben bazen ıspanaklı ve beyaz peynirli yapıyorum. Oda çok güzel oluyor. Ama sanki ramazanda kıymalısı daha güzel oluyor..
Tarifini resimlerle anlatmaya gayret ettim çünkü yufkayı kesme kolaylığını ve sarma şeklini göstermek istedim.

Gerekli Malzemeler ;
  • 2 adet hazır yufka
  • 300 gr yağsız kıyma
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • tuz & karabiber
  • 1 su bardağı yoğurt
  • yarım su bardağı sıvı yağ(biz mısırözü yağı ile yaptık)
  • 1 yumurta sarısı
  • çörek otu




Öncelikle böreğimizin içini hazırlayalım. Soğanımızı yemeklik kesip az yağda teflon bir tencerede kavuralım. Rengi pembeleşince kıymamızı ekleyelim ve kavurmaya devam edelim. Tuz ve karabiberimizi azar azar ekleyip ocağımızın altını kapatalım.

1- Yufkalarımızı dörde bölelim.Böylece elimizde 8 parça yufka olması gerekiyor.
2- Bir parçasını alıp üzerine önce bir miktar sıvı yağı sonra üzerine bir miktar yoğurdumuzu sürelim.
3- Bu parçanın üzerine bir kat yufka daha ekleyelim ve üzerini düzgünce kapatalım.
4- Hazırladığımız yufkayı üç eşit parçaya bölelim.


5- Üçe böldüğümüz yufkamızın alt orta kısımlarını kıymalı içimizden eşit miktarlarda bölüştürelim.
6-7 -8 Şekil görüldüğü şekilde sarmaya başlayalım. Önce yanlardan kulakçık gibi kapatalım. Sonra alt kısımdan sarıp böreğin altını kapatalım.(kese gibi) En sonda yuvarlayarak uçunu kapatalım.


9- Aynı işlemleri diğer kalan yufkalar için tekrarlayalım.
10- Hazırladığımız börekçikleri yağladığımız fırın tepsimize dizelim. Fırınımızı 180 dereceye ayarlayalım.
11- Böreklerimizin üzerine yumurta sarısını sürelim. Ve isterseniz çörek otu ise süsleyelim. 180 derecede ısıttığımız fırınımızda böreklerimiz nar gibi kızarana kadar pişirelim.
12- İftara 40 dakika kala fırına atmanızı tavsiye derim. Böylece tam iftar zamanı sofraya sıcacık sunabilirsiniz.

Hepimize afiyet olsun :)

22 yorum:

Adsız dedi ki...

Oh my god Burcucum looks SPLENDİDO and DELİCİOUS .Will be making ıt today hope would turn out successful .Green lentils might give a different taste.If I ever decided to make that I should boil them first ,right.You know I am a beginner.When are making güllaç?Lots of kisses and hugsXOXOX By the way tastes FANTASTICO :)))I am not kidding it is true.

Adsız dedi ki...

burcu merhaba!ben bu böreği yapıyorum ama arasına yağ ve süt sürüyordum.yoğurt fikri hoşuma gitti.bende sahurda börek-poğaça türü şeyler yerim.onun için ramazanda hiç eksik etmem.en kısa zamanda bu şekilde denenecek..teşekkürler canımmm..tekrar ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

sevgili adaşım ellerine sağlık yine cok güzel seyler yapmıssın
annemde bu börekten yapar ve herkes tadına bayılır
ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

annemde patatesli yapar bayiliriz ailecek seninkide cok guzel gorunuyor ellerine saglik ablacum

Adsız dedi ki...

Bu börekte benim de favorim pazılı, patateslidir. Ellerine sağlık, harika olmuş, Burcu'cuğum.

Adsız dedi ki...

selam burcu benim yaptığım börek çeşitlerinden birisinin tarifini vermişsin. Gerçetende çok lezeetli oluyor. Ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

wendy, thanks a lot for the begining..
about green lentils,you can also boil them..but i prefer to cook by roasting with onion.(same with that recipe's preparation)
by the way, which recipe's taste fantastico:)i couldn't understand..
and i don't know when i'm going to make güllaç..maybe when i have guests for the iftar dinner, that day i'm goning to make it..see u..love&kisses

kübra merhaba,
sütle yapılınca daha yumuşak bir börek oluyor, yoğurt kullanıldığında ise biraz daha gevrek bir börek oluyor. bende canım o gün nasıl yemek istersem ,ona göre ya yoğurt ya da süt koyuyorum :)) bu arada rica ederim, ben teşekkür ederim..

burcu merhaba,
eminim anneciğinde çok güzel yapıyordur bu böreği..özellikle iftarda çok güzel oluyor dimi ?
teşekkür ederim güzel sözlerin için..

bediacım merhaba,
patatesliside çok güzel olur..eminim annende çok çok güzel yapıyordur. bir günde kıymalı deneyin, seveceğinize eminim :)

burcu merhaba :)
evet ya pazılı ve patatesilide süper olur..ya ben buraya yorumlara cevap yazarken canım hepsini çekti :))
şimdi iftara kadar nasıl sabırlı olacağım :))bu arada teşekkür ederim adaşım..

filiz merhaba,
evet bu böreği yapan çok kişi var. benim annemde, kayınvalidemde, teyzelerimde,arkadaşlarımda herkes herkes :))
ve ben çok seviyorum, çünkü canın neli isterse öyle yapabiliyorsun..

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

ya ben yine çok acım ve sen yine buraya güzel böreklerden koymuşsun cumartesi gününü iple çekiorum enfes yemekler olucak ıımmmhhhhh:) ramazan da iftara kadar artık senin sitene bakmamaya karar verdim çünkü dayanamıyorum herşeyden öyle çok canım çekiyoki.. bu arada annanemin elleerine sağlık börek hariika görünüyor.. yağmuru ve seni öpüyorum bye bye..

Adsız dedi ki...

günalcım ne desem ki sana :)
bende cumartesi günkü iftarı merakla bekliyorum,çok çeşit olacakmış..süper :)
ayrıca sen dayanıklı kızsındır,
bak bak bana..birşey olmaz :))
bizde seni öpüyoruz..görüşürüz..

Adsız dedi ki...

Sorry I can sometimes be kind of puzzly.I meant börek tasted fantastico.Remember I taste everything you have make before making them for myself.So I can tell difference.Which tastes good.By the way I have made the peach jam turned out a little bit juicy but no problem .Planning to make börek 2-morrow but will use spinach cannot use beef etc cause I am a veggie.Love hugs and kisses for you and an extra 4 Yağmur.XOXOX

Adsız dedi ki...

Burcu,
Nasil guzel gozukuyor anlatamam, elimi uzatip alasin geldi.. Ellerine saglik..

Adsız dedi ki...

wendy,ok. now i can understand u :)
i'm sorry about the peach jam..as i said before the peach includes high rate of water. you shouldn't add extra water in it and maybe you should add more sugar..it depends on its quantity..
by the way are u really a veggie?a hard or a soft veggie? i mean you only dont eat meat or egg,milk,cheese etc.
so i recommend u to make this with spanich.it tastes will be really great, believe me :))
see u:))

hanife merhaba,
elini boş çevirmek istemezdim hanife ama ne yapayım sanal ortamdayız :((
ama çok teşekkür ederim..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

YAPTIĞIN HERŞEYE HAYRANLIKLA BAKIP KALIYORUM HARİKASIN WALLA BÖREĞİNİDE AÇIKLAMALI YAPMANDA İYİ OLMUŞ ÇOK TEŞEKKÜRLER..BU ARADA BASİT CHAT KÖŞESİ AÇTIM BEKLERİM GİRDİĞİNİZDE Elifce123 şifre adınızı yazın ok

Adsız dedi ki...

merhaba. ben de sitenizi hergun akip ediyorum.. cok guzel seyler yapiyorsunuz. elinize saglik. rica etsem mercimekli icin tarifini de verir misiniz?
tskler

Adsız dedi ki...

elifce merhaba,
çok teşekkür ederim,beğenmene ne mutlu :)
chat köşeni mutlaka ziyaret ederim, haber verdiğin çok iyi olmuş..

kokosh merhaba,
mercimekliyi hemen kısaca tarif edeyim;
kullanacağın yufkaya göre mercimek miktarı değişiyor. mesela 2 yufka için 1,5 su bardağı yeşil mercimeği yumuşağıncaya kadar kaynatıyoruz. ondan sonra 1 baş soğanla kavuruyoruz. tuzunu ve karabiberini zevkimize göre ekliyoruz. ve devamı üstteki tarifle aynı..
umarım yardımcı olabilmişimdir..
çok teşekkür ederim nazik sözlerin için :)

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

merhaba Burcu,
Çok severim bende bu tarz börekleri ama bende patatesli yapanlardanım:)
resimlemek cok guzel olmus ellerine saglık epeyce uğras vermişsin. Ve yeni sayfa düzeninde cok hos olmus.
Ellerinize saglık,
Sevgilerimle

Figen

Adsız dedi ki...

bu böreği bir pazar sabahı kahvaltı için yaptım.tadı ve görünüşü harikaydı.mutlaka denenmesi gereken bir tarif.bu kadar guzel bir site hazırladıgınız ve tarifleri bizlerle paylaştığınız için teşekkürler.çiçek

Adsız dedi ki...

Good design!
[url=http://htvxwkpv.com/szlw/ulze.html]My homepage[/url] | [url=http://gycfnnew.com/ffsp/nxlr.html]Cool site[/url]

Adsız dedi ki...

Great work!
http://htvxwkpv.com/szlw/ulze.html | http://dhgyynqm.com/ulck/jxrt.html

Adsız dedi ki...

Good design!
[url=http://asptwrri.com/wvgs/itig.html]My homepage[/url] | [url=http://nuuafzwp.com/qnxx/zcdc.html]Cool site[/url]

Adsız dedi ki...

Good design!
[url=http://asptwrri.com/wvgs/itig.html]My homepage[/url] | [url=http://nuuafzwp.com/qnxx/zcdc.html]Cool site[/url]

Adsız dedi ki...

Well done!
My homepage | Please visit