Perşembe, Ekim 27, 2005

MUTFAĞIM..

Sibelin Kahvesi yazarı ve sakızlı lorlu kurabiyeleri ile ünlenen sevgili arkadaşım Sibel, beni mutfağımı anlatmam içi sobelemiş :)İyi ki de sobelemiş, çünkü ben resimleri çekerken ve anlatırken çok keyif aldım..Zaten bu ara bazı pastacılık malzemeleri ve araçları hakkında yazmayı düşünüyordum. Böylece daha detaylı ve değişik bir anlatım kazanmış oldum.
Teşekkürler Sibel :)

1. Mutfağınızın bir fotoğrafını bizlere gösterir ve kişiliğinizi yansıtan yanını anlatır mısınız?


İşte bu bölüm benim en sevdiğim bölüm. Neden derseniz çünkü pencere kenarı..Bana en çok enerji veren güneş ışığı ve pencerelerdir. Ocağım ve tezgahım tam pencerenin yanında. Bu benim yemek ve pasta yaparken daha çok keyif almamı sağlıyor. Birde ocağın üzerinde kaynayan bir çağdınlıkta varsa değmeyin keyfime :)
Bunu kişiliğmle nasıl bağdaştırabilirim bilemiyorum. Ama ben apartmanları,sokağı,yolu,insanları ve gökyüzünü görmeyi seviyorum sanırım. Böylece yaşadığımı hissediyorum. Bu da bana hayat veriyor. Bazen çok sıkıldığım da mutfak camımın önüne geçer, dışarıyı seyrederim. Bu beni rahatlatır. Geçen arabalara, park edip evlerine çıkan insanlara, sokakta annesinin elinden tutmuş haşarı haşarı yüreyen çocuklara bakarak keyif alırım..





2. Bir dolabınızı açın (istediğinizi), fotoğrafını çekin ve bize ne gördüğünüzü anlatın.


Dolaplarımı açtım, hatta pasta malzemeleri ile dolu olan dolabımın resmini çekmeye karar verdim ama o kadar karanlıktı ki, ne flash ne de başka bir yöntem güzel bir resim almamı sağlayamadı. Bende o dolapta gördüğüm ve en çok sevdiğim şeyin, yeşil çayın, resmini çekmeye karar verdim. Bu çay artık ülkemizde çok sık bulunuyor ve sık tüketilmeyede başlandı. Ama bundan 3-4 sene önce eşimle ilk tanışma günlerimizde , iş seyehatı için Çin'e gitmişti. Ve bana ordan ne istediğimi sormuştu. Ben de ülkemizde o kadar yaygın olmayan çin çayında istemiştim.(yeşil çay) Oda bana bu yeşil çayı ve çay yapma podunu ve bardaklarını getirmişti. Bu nazik davranışı beni çok etkilemişti. Bu yüzden dolabımdan gördüğüm bu görüntüyü sizlerle paylaşmak istedim..

3. En gözde elektrikli mutfak aletinizi bize tanıtır mısınız?
Ben mutfakta çok fazla elektrikli mutfak malzemesi kullanmıyorum.Sadace iki tane kullanıyorum , onlarda elektrikli el mikserim ve rondo aletim. Tahmin edeceğiniz gibi mikserimi pasta ve tatlı yapımında çok sık kullanıyorum. Rondoyuda yine pasta yapımında kullanıyorum ama eskiden yağmura mama yapmakta kullanırdım :)

4. En sevdiğiniz ve her zaman elinizin altında olan malzemeleri bizlerle paylaşır mısınız?


Ben malzeme olarak pasta malzemelerimden bazılarından bahsetmek istiyorum. Ama inanın daha çok malzamem var..En iyisi bölüm bölüm anlatmak istedim. Diğer malzemelerden de başka bir zaman bahsetmek istiyorum.

Rolled Fondant : hazır marzipan. Bunu bir kere beyazmutfaktan almıştım ve beğenerek kullanmıştım. Özellikle şu ara eminöüne gidip hala glikoz alamadığım için (ama yarın gitmeyi planlıyorum artık) ,bu hazır marzipanlar çok işimi görüyor. Hemen bir pastanın üzerini kaplayabiliyor veya pasta süslemesi için güller hazırlıyabiliyorum. Ben pembe rengini aldım. Ama yeşil,sarı ve beyaz renkleride vardı. Hamur hazırlamakta zorlanan ve mutfağında farklılık yaratmak isteyenler için tavsiye ederim..

Damla Çikolata : Sine Qua Non! Olmazsa olmazlardan biri. Evde biter bitmez koşar alırım. Pasta,kurabiye,kek,dondurma,süsleme vb. aklınıza gelecek her yerde kullandığım sihirli bir malzeme :) eminim çoğunuzunda çok kullandığı bir malzemedir. Ve tadıda gerçekten lezzetli. genelde ülkerinkini alıyorum ama beyazmutfağa gittiğimde oradanda kilo ile alıyorum. Ayrıca eminönünde de kilo ile satılıyor.

Muffin Kağıtcıklarım : Muffin yapmasını çok seviyorum. Çünkü Yağmur ve ailecek biz muffinleri çok seviyoruz. Özellikle Yağmur için böyle süslü kağıtlar kullanıyorum. Servisi daha şık,yemesi daha zevkli oluyor :) Beyazmutfakta ve yine eminöününde bu kağıtlardan renk renk bulabilirsiniz. Ayrıca büyük marketlerde de birkaç çeşit muffn kağıtları satılıyor.

Decorative Icing : Pasta süslemesinde çok sık kulanılan royal icing olarakta bilinen hazır renkli dekorasyon kremaları.. Bu malzemeyi pastaların veya her türlü tatlının üzerine desenler yapmak istediğimizde ,kendi hazırladığımız sıkma kağıdı ile kullanabiliriz. Ya da isterseniz ağzına duy takıp yine pastaların üzerine sıkarak şekillendirebilir ve yazılar yazabilirsiniz. İsterhazır satın alabilir isterseniz evde kendiniz royal icing hazırlayabilirsiiz..

Cake Stencils : Benim doğum günü pastasında ve tartımın üzerinde dokerasyon amaçlı kullandığım şekil kalıpları. Bunlar çok pratik ve sonucu çok başarılı oluyor. Üzerine renkli şeker, kakao,tarçın,hindistancevizi vb. dökerek süslemenizi tamamlayabilirsiniz.

Sprinkles : Renkli toz şekerler. Stencilsların üzerine desen verirken kullanılabilir. Ve de kendiniz bir kağıda şekiller vererek makasla kesip , sprinkles ile süsleyebilirsiniz. Çok pratik bir süsleme malzemesidir.

5. En beğenerek kullandığınız mutfak aletinizden bahseder misiniz?



En çok seveek ve ihtiyaç duyarak kullandığım mutfak aletlerim, mutfak tartım,çırpma telim, pasta standım ve kek kalıplarımdır. Birde spatulam var ama onu resme eklemeyi unutmuşum. Bunlarsız ben hiçbir şey yapamam.Gramlar kek ve pasta yapımında çok önemlidir. Her zaman aynı kıvamı ve lezzeti tutturabilmek için mutfak tartısı bir vazgeçilmez haline gelmiştir. Pasta standım ise,tam bir cankurtarandır. Üzerinde pasta yapmak ve süslemek öyle bir zevkli hale gelirki hiç bitmesin istersiniz :)
Çırpma teli zaten bir ihtiyaç. Özellikle krema ve muhallebi yaparken çıprma telim elimden asla düşmez.
Kek kalıpları ise mutfağın vazgeçilmezleridir. Yuvarlak,kalpli,kare,dikdörtgen, kelepçeli,kelepçesiz,tart kalıbı,muffin kalıbı vb. birçok kalıbım vardır. Ve gördükcede alırım.Özellikle eminönünde çok çeşitli ve uygun fiyatlı kalıplar alabiliyorum. Size tavsiyem çok ucuz kalıp almayın. Pahalı kalıplar gerçekten uzun yıllar memnuniyetle kullanılabiliniyor..

Mutfak maceramı çok severek yazdım. Umarım sizlerde zevk alarak okursunuz. Ben aslında tüm arkadaşlarımın mutfak maceralarını okumak isterim ama sobelemem gerekirse Burcu'yu , Filiz'i ve Hatice'yi okumak istiyorum.

15 yorum:

Adsız dedi ki...

Ne guzel anlatmissin, anlatma tarzin hosuma gidiyor.
Pencere kenarini bende severim gelen gecenlere arada bakmak sanki energi veriyormus gibi, geride sonra isin basina donmek hayli bi zevkli oluyor :)
muffin kalibini kullanmiyorsun anladigim kadariyla, muffin yazini okurken galiba muffin kalibi yok diye icimden gecirdim.
Kimin aklina geldiyse boyle sobelemek onu yurekten tebrik etmek istiyorum boylece biz okuyucularda blog yoneticileri daha yakindan tanimis oluyoruz.

Adsız dedi ki...

Burcu seni o pencerenin önünde hayal ediyorum. Gerçekten mutfakta hele ocağın yanında pencere olması çok güzel. Bütün fotoğrafların da çok ustaca çekilmiş. Sanki bir dergiye özel hazırlanmış yazı gibi...
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Burcucum çok severek okudum.Çok güzel yazmışsın küçük mutfak püflerine değinmişsin.Resimler çok güzel .Mutfak macerasına yeni başlayanları heveslendirecek bir yazı olmuş bence.SUPERB Mesela ben ne dersin :)))) kitap yazımı yayınladım bakalım ne düşüneceksin.lots of love and kisses.Yağmura da tabi.Candan

Adsız dedi ki...

Burcucuğum bu mutfağı ve malzemeleri görünce insanın içinden birşeyler yapmak geliyor.Çektiğin resimlerde bir harika... Pastalar dışında bir de fotoğrafçılığa el atsan iyi olacak galiba...Sevgili arkadaşım, 30 Ekim tarihinde pazar günü malum evde bayram temizliği yapacağımdan dolayı evlilik yıldönümünü şimdididen kutlamak istedim. Sana eşinle ve Yağmur'la beraber sağlıklı, mutlu ve huzurlu geçecek bir ömür diliyorum.Görüşmek üzere....

Adsız dedi ki...

Burcucuğum bu mutfağı ve malzemeleri görünce insanın içinden birşeyler yapmak geliyor.Çektiğin resimlerde bir harika... Pastalar dışında bir de fotoğrafçılığa el atsan iyi olacak galiba...Sevgili arkadaşım, 30 Ekim tarihinde pazar günü malum evde bayram temizliği yapacağımdan dolayı evlilik yıldönümünü şimdididen kutlamak istedim. Sana eşinle ve Yağmur'la beraber sağlıklı, mutlu ve huzurlu geçecek bir ömür diliyorum.Görüşmek üzere....

Adsız dedi ki...

Eee, herhalde bir bildiğimiz var da sizi sobeledik pastacı güzeli:) Tam tahmin ettiğim gibi çook şeker bir yazı olmuş Burcucum! Pasta malzemelerini yakından tanımak da güzeldi. Ama ben yeşil çaya ve bardaklarına bayıldım en çok!

Adsız dedi ki...

bediacım merhaba,
öncelikle teşekkür ederim :) pencere kenarının insana enerji verdiğine bende katılıyorum.böylece yaptığımız şeyler daha güzel oluyor :)
bu arada muffin kalıplarımı hep kullanıyorum. hatta resmi bile var.(zencefilli muffinde) beni sibel sobeledi ama daha öncesini bilmiyorum.ama bende çok seviyorum bu mimleri..

Tuhfe merhaba,
ben zaten o penecere kenarından hiçayrılmıyorum desem yeridir :)
bu arada fotoğraflar için söylediğin güzel sözler için teşekkür ederim..amatörce kendimi geliştirmeye çalışıyorum. kurslara gitmeyi planlıyorum..bakalım becerebilecekmiyim..

wendy merhaba :)
beğenmene çok sevindim:) sen zaten heveslisin..hep birşeyler pişiriyorsun sonrada bana yorum yazıyorsun. bu çok hoşuma gidiyor. bende merak ediyorum hep acaba candanın bugün yaptığı nasıl oldu diye..
kitap yazını okudum yorumumuda yazdım :)

ışılcım merhaba,
dediğim gibi fotoğrafcılık kursalarına gitmek istiyorum. ama kısmet bakalım becerebilecekmiyim. bu arada evlilik yıldönümümüzü unutmadığın ve kutladığın için çok teşekkür ederiz:))
çok naziksin arkadaşım):
bu arada temizliğinde sana kolaylıklar diliyorum :)görüşmek üzere :))

sibel merhaba,
yazıyı beğenmene çok sevindim :) senin kadar daha detaylı ve güzel yazamasamda bende uğraştım işte:)
çokta teşekkür ederim sana beni sobelediğin için..

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

harika bi yazi olmus..malzemelerin de cok guzel..istanbulda bulmak zor oluyor mu diye merak ettim..ozellikle de yabanci markalari..ama isin icine girdikce insan herhalde tum gizli adresleri de ogreniyor..ben de gecenlerde bloga yazmistim annem bir pastacilik okuluna basladi..o da hayatinda duymadigi malzemeleri kullandigini soyluyor..simdi bana bi defterde ogrendiklerini topluyor ki ben de ogrenebileyim :)
duygu

Adsız dedi ki...

duygu merhaba,
ne muhteşem bir annen var :)ne kadar şanslısın..demek pastacılık okuluna gidiyor..eğer sakıncası yoksa senin için,hangisini gittiğini banada söylermisin?istersen mail atabilirsin..
bu arada malzemeleri bulmak zor oluyor gerçekten. sadace birkaç yerde satılıyor ve epey pahalı oluyor. ama pasta yapma aşkı adına bulup alıyorum :)

sevgiler..

Adsız dedi ki...

ya inanılmaz güüzel tarifleriniz var.dün aksam rasgele girdim.we 4 saat boyunca bilgisayar basından kalkmadım.okadar çok tarif aldım ki..ben 20 yaşındayım we yemek yapmaya bayılıyorum..bişe sormak istiyorum,kurs falan veriyomusunuz??

Adsız dedi ki...

tuba merhaba,
blogumu beğenmene çok memnun oldum,ayrıca destek verici güzel yorumun içinde çok teşekkür ederim :)
maalesef şu an kurs verme gibi bir şansım yok..
bilgilerimin çoğunu blogumda paylaşmaya çalışıyorum..sorularınız olursa zevkle yanıtlarım..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Great work!
[url=http://xrykbuyb.com/traa/ivox.html]My homepage[/url] | [url=http://noawoftd.com/vilx/jrfr.html]Cool site[/url]

Adsız dedi ki...

Great work!
My homepage | Please visit

Adsız dedi ki...

Nice site!
http://xrykbuyb.com/traa/ivox.html | http://hcrrhufr.com/frej/yotw.html

Adsız dedi ki...

Tek kelimeyle harikasınız.pastalarınıza bayılıyorum, yaşpastayı yaptım .günarkadaşlarımda çok begendiler.teşekkürederim