Cumartesi, Ekim 22, 2005

PASTA SANATI VE BİRAZ TARİHÇE..


Bunca güzel pastaların, tatlıların yapımını hep beraber görüyor ve yapmasını deniyoruz. Ve bu iş tıpkı diğer işler gibi devamlı gelişimi ve geliştirmeyi gerektirir. Yeni methodların geliştirilmesi, ve bunları yaparkende gelişimin nasıl olduğunu incelemek bir numaralı prensibimiz haline gelmelidir. Bende elimden geldiğince ve bilgi birikimimin sonucunda bazı pastacılık bilgilerini sizlere aktarmak istiyorum. Eksiklerim olabilir. Bunlarıda sizlerle birlikte doldurmak isterim..

Pastaların temeli keklerdir. Keklerin tarihi Antik çağlara dayanmaktadır. İlk yapılan kekler şimdikilerden farklı, balla yapılan ekmeklere benziyorlardı. Fırında pişirme tekniklerini geliştiren ilk medeniyet ise yine Antik Mısırlılar olmuşlardır.
13.YY'da ise İngilizler kek "CAKE" sözcüğünü kullanmaya başlamışlardır. Modern keklerin ise 17.YY 'da (bir başka deyişle pastaların) Avrupa'da pişirilmeye başlandığı belirtilmiştir. Fırınlamanın gelişimi, rafine yiyeceklerin üretimi (şeker gibi), kalıpların geliştirilmesi, pastacılığın gelişimininde temelini oluşturmaktadır.


Günümüz pastalarını ise 19.YY'da Amerikada görüyoruz. Burada yaşayan şehirli kadınların sosyalleşme eğilimleri, sık sık davetler vermeleri ile bütünleşiyormuş. Ve bu bayanlar konuklarına değişik pastalar yaparak ikram etmekten hoşlanıyorlarmış. Bu merak, pastacılığın gelişiminde önemli bir yere sahiptir.

MUTLULUĞUN GÖSTERGESİ PASTALAR..

Dikkat ederseniz önemli günlerimizde hep finali pasta ile yaparız. Doğum günlerinde, evlilik yıldönümlerinde, düğünlerde,vaftiz törenlerinde, cenazelerde (hıristiyan geleneklerinde), davetlerde..İnsanlar en keyifli günlerinde hep pastaların yanında olmak istemişlerdir. Demek ki pastalar gerçekten çok özel yiyeceklerdir. Tadları, görünüşleri insanları mutlu etmektedir.
Pastaların üzerilerinin sayılarla,kelimelerle,şekillerle süslenmesi onların değerlerini daha da arttıtmıştır. Mesela doğum günü kutlamalarında pastaların üzerilerine 1800 yıllarda "Many Happy Returns Of The Day" yazılırmış.1920 yılında "Happy Brithday To You" şarkısını meşhur olması ile pastaların üzerilerine "Happy Brithday" yazılmaya başlanmış. Pastalar ile güncellik ve mutluluk iç içedir..
Antik dünyada da ekmek ve kek dini seromonilerde kullanılırmış. Törenlerde pasta yenmesi Antik çağlardaki dinsel ritüellere dayanmaktadır. Keklerin şekilleri ise genellikle yuvarlak oluyormuş. Bunun sebebi ise yine dinsel sebeperden, ay ve güneşin dönemsel şekillerini yansıtması ile bağlantılıymış. Ayrıca yuvarlak şekil yaşamın döngüsel doğasını sembolize edermiş. Özellikle güneş ve ayı..Çinliler dolunay şeklinde, Ruslar ise güneş şeklinde hep dinsel sebeplerle özel günlerde pişirillermiş.

Pastaların tarihine dayalı bilgilerimi yazmaya zaman zaman devam edeceğim. Bundan sonraki yazmak istediğim konu ise pasta yaparken ihtiyacımız olan gerekli malzemeler üzerine olacak.Eğer merak ettiğiniz başka bilgilerde varsa cevaplamaktan büyük keyif alacağım.

*resim kaynağım internettir.

17 yorum:

Adsız dedi ki...

Burcucum ne iyi yapmışsında yazmışsın keke ve pastaların nasıl hayatımıza girdiğini hakikaten afiyetle yediğimiz pasta ve keklerin tarihçeleri tatlarının nefisliğindenmidir hiç aklımıza gelmez ne dersin .Bu arada şekillerinin neden yuvarlak olduğunuda öğrenmek dağarcığa faydalı bir ek oldu.Candan

Adsız dedi ki...

İlginç...Pastanın bu kadar tarihi olabileceğini hiç düşünmemiştim. Görüntüdeki pastayı yapmak için bana 60 saat falan lazım herhalde. Ben en basitine bile bir sürü zaman harcadım. Benim pastayı döver şimdi bu pasta :))
Teşekkürler bigiler için Burcu.

Adsız dedi ki...

Hmm epey ilgincmis tarihi. Ozellikle seklin dinsel torenlerle iliskili olmasi. Gunumuz pastalarinin Amerika'da gorulmeye baslamasi ilginc ben burada hala oyle cok lezzetli bulamadim. Olanlarin da cogu cok agir kremali oluyor. Nedense Fransizlarin pastacilikta daha iyi oldugunu dusunmusumdur ama bilemiyorum. Burada en iyi pastayi Fransiz bakerylerde bulabiliyorsun. Devamini sabirsizlikla bekliyorum.

Adsız dedi ki...

Burcu Hanım, Cevahir Alışveriş Merkezinde açılmış olan pastacıyı gördünüz mü? İnanılmaz güzel pastalar var, mutlaka görün. Eminim ilginizi çekecektir :) Bence siz de böyle bir yer açmalısınız :)

Adsız dedi ki...

wendy merhaba,
evet nedense insan konu yemek olunca pek tarihini merak etmez..ama ben hep araştırmadayım..sonuçta benim ilgi alanım dimi :)

tuhfe merhaba,
valla zaten tek başına böyle 3-4 katlı bir düğün pastası yapmak insanın en az 1 haftasını alıyor. çok emek isteyen bir iş. ki bu resimndeki sadace güllerle süslenmiş, bir de royal icing'li olanları gör sen..of offff :))

ycurl merhaba,
evet haklısınız..bende en çok fransızların pastacılıktaki becerilerine hayranım..zaten esas gelişme rönesans döneminde başlıyor, bu tüm avrupayı kapsıyor..temeller o dönemlerde atılıyor zaten..daha sonra ki pastaların modern versiyonlarını amerikalılar yapıyor. dikkat ederseniz fransızların tatları hep klasiktir..neyse benim içinde ,daha derin araştırmaya devam...

burcu merhaba,
hayır görmedim ama şu an çok merak ettim. 2 gün önce gittim dolaştım ama görememişim..yeri tam olarak nerede ?
bu arada teşekkür ederim..bende çok istiyorum ,hep hayallerimde bir yer var ama zamanlamam daha gelmedi..daha eğitimlerimi tamamlamam lazım..çok çalışmam lazım çokkkkkkk :)

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

merhaba bugün pazartesi işe gelir gelmez hemen sitenizi açtım .pastalara bayılırım harika bir yazı idi.sizden ricam pasta süslemeleri konusunda resimli olarak şekiller -fikirler verirseniz sevinirim.

Adsız dedi ki...

beyhan hanım merhaba,
bende aynı şeyi düşünüyordum ve bu tip çalışmalara başlamam lazım sanırım :)bu biraz zamanımı alacak ama sonuçta faydalı bir kaynak olacak..
çok teşekkür ederim size bana yardımcı olduğunuz için :)

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

pastanın tarihi hakkındaki yazınız için teşekkürler birde pastanelerimizde bulunan ve bizlerinde yaptığı kruvasan çöreği hakkında bilgi edinip sitenizde yayınlarsanız sevinirim ve tarifler kullanırken hangi pastaneyi kaynakça olarak bilgi verdiğinizi yayınlarsanız çok menmun olurum....

Adsız dedi ki...

MERHABALAR ..BEN DİYARBAKIRDAN YAZIYORUM..PASTA YAPMAYI VE KELİMENİN TAM MANASI İLE SANAT ESERİ GİBİ OLAN PASTALARA BAKMAYI ÇOK SEVİYORUM..AMA BİR TÜRLÜ PASTANIN KREMASINI SÜRERKEN PASTANEDEKİLER GİBİ OLMUYOR..BUNUN BİR PÜF NOKTASI VARMIDIR ..BANA ANLATIRMISINIZ...yilmazbaykal01@mynet.com..ve iyi bir pasta hamurunun yapılmasındaki en önemli noktalar nedir..çok teşekkürler şimdiden..

Adsız dedi ki...

MERHABALAR ..BEN DİYARBAKIRDAN YAZIYORUM..PASTA YAPMAYI VE KELİMENİN TAM MANASI İLE SANAT ESERİ GİBİ OLAN PASTALARA BAKMAYI ÇOK SEVİYORUM..AMA BİR TÜRLÜ PASTANIN KREMASINI SÜRERKEN PASTANEDEKİLER GİBİ OLMUYOR..BUNUN BİR PÜF NOKTASI VARMIDIR ..BANA ANLATIRMISINIZ...yilmazbaykal01@mynet.com..ve iyi bir pasta hamurunun yapılmasındaki en önemli noktalar nedir..çok teşekkürler şimdiden..

Adsız dedi ki...

Merhaba, internette şeker hamuru yapımını ararken sitenize rastladım. Çok güzel bir site oluşturmuşsunuz. Elinize sağlık. Ben İzmir'de yaşıyorum. Sanırım İstanbul ve Ankara pasta kursları açısından oldukça şanslı. İzmir'de böyle bir kurs arayışındayım ama henüz bulamadım. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Adsız dedi ki...

pastalarçok güzel iyiyki bulunmuş ama bizim durum yok pasta yemeye

Adsız dedi ki...

pastalar inanılmaz harika çok begendim benim ödewimede çok yardımcı oldu bu sayfa çok tşk ediorum burcu ablaya bnde şimdiden yapıorum ama harika pastalar :)pastalara bayılırım ama buecu ablannkiler daha d bi harika wala

Adsız dedi ki...

hersey cok guzel tebrıkler

Adsız dedi ki...

daha farklı pasta şekilleri konulsa site çok hoş

gamze dedi ki...

ne kadar güzel bi site yeğenimin doğum gününde biz de tavşanlı pasta yapmıştık çok güzeldi bolibonlarla süslemiştik bol krema vardı başka şekilli pasta çeşitleri varsa lütfen yazınız

Adsız dedi ki...

Selam,televizyonda "Pasta" konulu bir belgesel izlemiştim...ve bu pasta konusu benim bir hayli ilgimi çekti.Pasta uzmanı olarak size soruyorum ben pasta yapabilir miyim...hangisinden başlamalıyım?Ve aynı zamanda pasta hakkında ayrıntılı bilgi istiyorum.Bundan böyle sizi her zaman ziyaret edecem.Kızınız Yağmura'da selam.(vallayahava@hotmail.com)