Perşembe, Ekim 06, 2005

SAHUR VAKTİ ÖNERİLERİ- 1

ÇİLEK KOMPOSTOSU


Sahur zamanı çok zorlandığımı itiraf etmiştim..genellikle sahur menülerimiz şöyle oluyor ; tost, pide arası kaşar&jambon, makarna, light ballı süt. evet işte bu kadar, bu çeşitleri bir döngü şeklinde yeniliyorum. Ama güzel bir yumuşak poğaca, yanına güzel bir meyva kompostosu fikride hoşuma gitmeye başladı..Işıl için yaptığım poğacalardan birkaç tane kalmıştı. Dün gece yedim ve hiçte fena olmadı. Hatta beni bayayı tokta tuttu. Yanına süt veya meyva kompostasıda harika gidiyor.En azından meyva kompostalarını iftar ve sahur zamanları için denemenizi öneririm. Hem daha sağlıklı hem daha lezzetli oluyor. Böylece çocuklarımız ve midelerimizde kola,fanta vb. zararlı içeceklerden kurtulmnuş oluyor..
Komposta yapması çok kolay :) Benim yaptığım çilekli naneli komposta. Çilek zamanında aldığım ve derin dondurucuda dondurduğum çileklerle yaptım. Ama aynı tarifi başka meyvalarada uyarlayabilirsiniz.
Gerekli malzemeler ;
  • 300-350 gr çilek
  • damak zevkinize göre şeker, ben 1,5 su bardağı kullandım.
  • yarım demet taze nane

çileklerle şekerlerimizi orta boy bir tencereye koyalım. Üzerine göz kararı içme suyu ekleyelim. Ben meyvaları bir karış geçecek kadar su ekledim. Ve orta hararetli bir ateşte kaynatalım. Kaynadıktan sonra ateşi düşürelim. İçerisine nane yapraklarımızı ilave edelim. Ve 10-15 dakika daha kısık ateşte pişirelim. Daha sonra soğumasını bekleyip bir sürehiye aktaralım. Ve buzdolabına kaldıralım. Kompostonun sabahtan yapılmasını tavsiye ederim. Böylece hem tadı tam oturuyor hem de içecek güzelce soğuyor..


YUMUŞAK POĞACA



Gerekli malzemeler ;
  • aldığı kadar kepek unu
  • 1 yumurta (akı içerisine sarısı dışına)
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • az tuz
  • yarım su bardağı zeytinyağı
  • 200 gr becel
  • 1 çay kaşığı karbonat

yumurta sarısı hariç tüm malzemeyi yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayalım. İçerisine ne istersek koyabiliriz. Ben beyaz peynirli ve zeytin ezmeli yapmıştım. Tabii ki maydonoz eklemeyide ihmal etmemiştim. Hazırladığımız hamurdan mandalina büyüklüğünde koparıp ortalarına malzemelerimizi koyup üstlerini kapatalım. Fırın tepsimize sıra ile dizelim. Üzerilerine yumurta sarımızı sürelim. İsterseniz çörek otu veya susam ile üzerilerini süsleyebilirsiniz. 160 derece fırında poğacalarımızı üstleri kızarana kadar pişirelim. Mis gibi kokularını duymaya başladığınızda fırınımızı kapatabilirsiniz :)

Hepimize afiyet olsun :))

15 yorum:

Adsız dedi ki...

Burcucum pastry with cheese filling(I have written cheese because I like it that way)looks appetizing and great.Believe it or not I have been looking for a recipe ; this looks easy.I will give it a try today + compote looks delicious too .As you say so I never like to drink cola and stuff like that .Trying to eat healhty foods especially from unmixed ones.Finally what if I have cooked this and what if I have a stuffed nose how I am going to understand my pastry is properly cooked:)))).CANDAN P.S:please check Hoşgeldin Ramazan section too I have written something there too.SEE YA XOXOXO

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu,

Ramazanda benimde en sevdigim içecek komposto. tarif için teşekkürler. Sağolsun Annem kalkıp hazırlıyor :). Ama dün bir baş ağrısı çektim bir ara ölüyorum sandım.. Bakalım bugun nasıl geçecek. Sanada hayırlı bir ramazan diliyorum Burcu cuğum..

summer

Sibel dedi ki...

Burcu poğaçalar cidden yumuşacık duruyorlar, eline sağlık! Sahurda ballı süt ile birlikte iyi fikir. Komposto sevmiyorum hatta ben çok kötü birşey yapıp sahuru kahveyle kapatıyorum. Ne yapayım, onu da içmesem tüm gün ayakta duramam ki! Ama 2 bardak suyumu içmeyi de ihmal etmiyorum tabi. Neyse fazla uzatmayayım, benim de bugünkü yazım Ramazan'da yeme-içme üzerine olacak:)

Adsız dedi ki...

Burcu poğaça çok güzel olmuş. Ellerine sağlık. Canım istedi şimdi... Çilek kompostosu da çok güzel görünüyor. Tadını bilmiyorum ama ned e olsa çilekten yapılıyor. O da çok lezzetlidir diye düşünüyorum. Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Merhaba Burcu çilek kompostosu ve yumuşak poğaç anefis gözüküyor. Ellerine sağlık. hemen denemeyi düşünüyorum....:)

Burcu ÜNAL dedi ki...

dear wendy,
sorry i am late to write but i was on a journay and now i can answer your question..
when the cheese filling's top goes brown , you can understand that it's ok..maybe you've already done it :)and also tasted it..
see u:))

summer merhaba ,
ne şanslısın ki anneciğin kalkıp hazırlıyormuş :)) benimde 2 günüm biraz zor geçti, sanırım şekerim düşüyor ama alıştırmaya çalışıyorum kendimi..komposto tarifi için rica ederim..
sizlerede iyi ramazanlar..

ısılcım merhaba arkadaşım :)
senin,eşinin ve tüm ailenin bende ramazanlarını kutluyorum..beni hergün ziyaret et yanlız bırakma olurmu arkadaşım :)
çok öpüyorum seni..

sibelcim merhaba,
olsun komposto içme kahve iç:) insan bazen zararlı olsa bile mutlu olacağı birşey yaptığında o zararın azalacağını düşünürüm hep..tabii bahsettiğim masum şeyler için (kahve,çikolata gibi)
yazını ancak şimdi bakabileceğim, eminim yine çok güzeldir :)

hatice merhaba,
teşekkür ederim öncelikle..keşke imkanım olsa sana ikisinden de ikram edebilseydim :))

derya merhaba,
belki denemişsindir :) denersen sonucunu paylaşmanı dilerim..

herkese sevgiler&iyi ramazanlar

Adsız dedi ki...

sevgili burcu gene ellerine sağlık..poğaça tarifini bir aksilik olmaz ise hafta sonu deneyeceğim.. Seni çok öpüyorum..

Adsız dedi ki...

BU arada sevgili burcu diye başlayan yorum benim yani fili tülü

Adsız dedi ki...

BU arada sevgili burcu diye başlayan yorum benim yani fili tülü

Hatice dedi ki...

hayırlı ramazanlar burcu, poğaçalar da nefis görünüyor, ellerine sağlık...

Burcu ÜNAL dedi ki...

xtralarge merhaba,
evet haklısın annelerin hakkı ne yapsak ödenmez..
ne güzel bak yine seni düşünmüş ve gözleme hazırlamış..ne güzel olur sahurda, çok iyi fikir :)
sizlerinde ramazanı mübarek olsun..

filiz merhaba,
denersen yorumunu beklerim :) çok teşekkür ederim..

hatice merhaba,
sizlerede hayırlı ramazanlar:) çok teşekkür ederim..

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

süpersiniz ..ne diyebilirim daha ellerinize ve fikrinize emeğinize sağlık

Adsız dedi ki...

necla hanım merhaba,
nazik yorumunuzdan doolayı çok teşekkür ederim..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Tek kelimeyle MÜKEMMELSİNİZ.....

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık harika görünüyor.