Çarşamba, Kasım 09, 2005

AHUDUDU SOSLU CHEESE TART






































Hem tartları hem de cheesecakeleri çok seviyorum. Özellikle tartların kremalarına labne peyniri veya krem peynir katmayı da çok seviyorum. En son değişik ne yapabilirim diye düşünürken meyveli&peynirli bir şey yapmak istedim. Cheesecakelerin biskuvisini çok sevmediğim için tart hamurunu kullanarak peynirli ve meyveli bir tatlı yapmaya karar verdim. Ve sonucunda bu tart ortaya çıktı :) Dün gece tatma şansım oldu ve çikolatalı bir tatlıdan sonra en çok sevebileceğim tatlı tadı olabileceğine karar verdim :) Ahududu sosu ile peynir tadı çok yakışıyor. Ve bu uyuma bir tart hamurunun güzel ve kıtır tadı kavuşunca ortaya hem hafif hem de çok lezzetli bir tat çıkıyor. Çayın yanında güzel bir sohbetle ne kadar da yakışır..

Malzemeler ;

Tart hamuru için :


  • 1,5 su bardağı un
  • 100 gr tereyağı
  • 2 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 1 yumurta
  • 1/2 çay kaşığı karbonat

Kreması için ;

  • 250 gr süt
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • yarım çay bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 3 yumurta sarısı
  • az vanilya
  • 1 paket labne peyniri (mümkünse trakya çiftliği)

Ahududu sosu için ;

  • 300 gr dondurulmuş ahududu
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı tozşeker
  • yarım yeşil limon suyu veya 1/4 sarı limon suyu

Öncelikle ahududu sosumuzu hazırlamaya başlayalım. Limon suyu hariç tüm malzemeyi küçük bir tencereye alıp kaynatalım. Kaynadıktan sonra limon suyunu ilave edelim. Ve 5 dakika daha kaynatalım. Altını kapatıp biraz ılınmasını bekleyelim. Bu arada tart hamurunu hazırlamaya başlayabiliriz. Ahududu sosu biraz ılındıktan sonra bir kaba sosu süzelim. Ve süzülen ahududulu taneleri tartımızın üzerine dökmek için ayıralım. Kalan suyu çok lezzetli oluyor ve bunu hep Yağmur içiyor :)

Tart hamurumuzu hazırlayalım. Fırınımızı 180 dereceye ayarlayalım ve ısıtmaya başlayalım. Tart hamuru için gerekli malzemeleri en az yarım saat önce tezgaha çıkararak sıcaklıklarının oda ısısına gelmesini sağlayalım. Daha sonra yoğurma kabımıza tüm malzemeyi ekleyelim. Tereyağını küp küp doğrayarak, unu da eleyerek ekleyelim. Tüm malzemeyi elimizle yavaş yavaş yedirerek yoğuralım. Yumuşak bir hamur elde edince hamurumuzu streç film ile sarıp 20 dakika buzdolabında bekletelim. 20 dakika sonra hamurumuzu buzdolabından çıkarıp tart kalıbımızı yağlayalım. Ve hamurumuzu yağlanmış tart kalıbımıza elimizle yayalım. İsterseniz hamuru oklava ile açıp tart kalıbına yerleştirebilirsiniz ama ben hep elimle yayarım ve daha iyi sonuç alırım. Hamurumuzu yaydıktan sonra bir tatlı çatalı ile hamurun birkaç yerine çatalı yumuşak bastırarak birkaç delik açalım. Ve tartımızı önceden 180 derece ısıttığımız fırınımıza atalım ve yaklaşık 20-25 dakika pişirelim. Piştikten sonra soğutmak için tezgahta bekletelim.

Kremamız için labne peyniri hariç tüm malzemeyi orta boy bir tencereye koyup, ateşe almadan önce iyice karıştıralım. Ve ateşe alıp devamlı karıştırarak pişirelim. Çabuk pişer ve katılaşır, lütfen pişirirken dikkat edelim. Kremamız piştikten sonra 1 paket labne peynirimizi kremaya katıp mikser ile iyice çırpalım. Kremamızı sırası gelene kadar tezgahta bekletelim.

Tart hamurumuzu ters çevirerek servis tabağımıza yerleştirelim. Üzerine peynirli kremamızı düzgünce sürelim ve en üzerini de ahududu sosumuzu dökelim. Buzdolabında en az yarım saat bekletmeniz yeterlidir.

Servis yaparken üzerine biraz tarçın serpiştirmeniz daha da hoş kokulu ve lezzetli yapacaktır.

Hepimize afiyet olsun :)

25 yorum:

Adsız dedi ki...

bir paket labne peyniri kac gramlik?
tarifi cok begendim cok severim boyle tartli tarifleri :)
hemen yazdirdim bugun yapacagim
cok sagol ablacim

Adsız dedi ki...

bediacım,
genellikle labne peynirleri Türkiyede 200 gramlık paketlerde satılıyor ve bende 200 gr kullanıyorum.
kolay gelsin, sonucunu bekliyorum :)

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Burcu, tam ablama göre olmuş tarif. O da cheesecake'in bisküvili kısmından hoşlanmadığı için başka türlü yapmayı düşünüyordu. Eline sağlık, teşekkürler. Haber vereceğim şimdi ona.
Sana bir de sorum olacak; şimdiye kadar ki denemelerim de (hiç fırınlamadım henüz) ve dışarıda yediklerimde (fırınlanmış da yedim fırınlanmamış da) farkettim ki; cheesecake'in krema kısmı fırınlandığında daha lezzetli oluyor. O kıvamı biz tutturamıyoruz. Sende de sanırım bir tane fırınlanmış tarif var. Fırınlarken neye dikkat etmek lazım. Kantin'in cheesecake'i gibi nasıl olur? Mert'le yapmak istiyoruz da güzel bir limonlu cheesecake. :)) Daha önce de senle bu konuyu yazışmıştık. Senden peynir markası öğrenmiştim. Ama o zamandan beri fırsat olmamış. Bir iki ipucu öğrenirsek belki bu hafta sonu yapabiliriz.
Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

O soru benden geldi Burcu. Senin bu yorum bölümünün üstündeki isim yazılan yerde bir sorun var sanırım. Biraz zor oluyor yazmak. Önce oradakileri silmek gerekiyor.
Sevgilerimle. Heyecanla bekliyorum. :)

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu,
Cheesecake en sevdiğim tatlılardan biridir. Bazı cheesecake'ler krem şanti ile yapılınca bence orjinalitesi bozuluyor. Sadece krem peynir ve labneli olanlar benim damak tadıma daha uygun. Senin tartında harika görünüyor Trakya Çiftliği markasını kullanma konusunda haklısın ben de bir Tekirdağlı olarak (isim de hoş geliyor) mümkün mertebe Trakya Çiftliğinin tereyağını ve krem peynirini kullanıyorum. Ellerine Sağlık.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

başak merhaba,
evet seninle daha önce "double chocolate cheesecake" te konuşmuştuk :)
nasıl birşey istediğini biraz anladım. biraz diyorum çünkü Kantin'nin cheesecake'ni hiç yemedim, sadace senin yazılarını okudum ve resimlerine baktım.
Sana tavsiyem double chocolate tarifini baz alarak, krem peynir miktarını 500gr'dan en az 4 paket krem peynire çıkarmak , ilave 1 su bardağı sıvı krema eklemen ve 2 çorba kaşığı un eklemendir. Limon aroması için 1 limonun kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkıp ekleyin. Kalıbınıda 20-22 cm arası tutun. daha geniş kalıp istediğin sonucu vermeyebilir. Bende en kısa sürede fırında pişen "limonlu cheesecake" yapayım ve tarifini yayınlayayım istersen. Ama haftasonuna yetiştiremeyebilirm..Ama sana verdiğim tavsiyelerle güzel bir limonlu cheesecakenin olur :)
bu arada yorumlarda ad-web site adı yazma yerini önce silmek sonra yazmak gerekiyor. onu çözmeye çalışacağım..
umarım yardımcı olabilmişimdir. sonucunu merak ediyorum :)

nihan merhaba,
sana kesinlikle katılıyorum ama ben her türlü cheesecake'in tadına bakmayı seviyorum. Pişmiş,pişmemiş,kremşantili veya sadace peynirle yapılanlar..sana daha önce yaptığım bu kekide öneririm o zaman :)

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Merhabalar Burcu;

Her zaman bu tür tatlıların yapımının zor olduğunu düşünüp tariflerini bile merak etmezdim ama artık siten sayesinde mutfakta uzman bir ahçı gibi davranır oldum :)Senden edindiğim bilgiler ve bir iki yaratıcı katkıyla bayramda bizimkilere ve misafirlere tatlılardan bir ziyafet çektim tüm tebrikler ve aferinler ikimize :)Ellerimize sağlık

Adsız dedi ki...

Burcucuğum derdime derman oldun arkadaşım:)Birkaç gündür tartı acaba cheese cake gibi yapsam nasıl olur diye düşünüyorum.Bu tarifi en kısa zamanda yapacağım.Ben belki bilirsin Beşiktaş Cumartesi pazarından tatlı lor peyniri alıyorum.İnanılmaz bir lezzeti var.Şekerli gibi.Eğer yolun düşerse sanada aldığım yeri tarif edebilirim.Üstelik çok ucuz:)

Adsız dedi ki...

Teşekkür ederim Burcu. Zaten bu haftaya yetişmesi şart değil. Uygun olursak bu hafta sonu deneriz bu tavsiyelerinle. Haber veririm. Çoook teşekkürler.

Adsız dedi ki...

yeşim merhaba,
ne kadar mutluluk verici yazdıkların :)
çok merak ettim acaba hangi tatlılardan yaptın ? benim tariflerimden çok senin elindeki beceridir bence yaptıklarının güzellikleri..çok teşekkür ederim :)

burcucum merhaba,
almak ve denemek isterim severek bahsettiğin tatlı lorları..beşiktaş pazarını biliyorum,arasıra annemle gideriz. bana tarif edersen peynirciği almak isterim. çok teşekkür ederim :)

başak merhaba,
benimde şimdi canım çekti, hem eşimde çok sever limonlucheesecake. en kısa zamanda yapmam lazım..senden de haber bekliyorum..

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

Burcucum yine super bir tat mutlaka; artık fantastico, magnifico,superb deyimleri yetmez oldu bu güzel tariflere ve sunumuna .Ellerine sağlık.Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Burcu günaydın,

Haklısın merak etmekte tatlı yaptım ama ne yaptım :) İlk gün üzümlü,cevizli,çikolata parçacıklı kurabiyeler,ikinci günde yine çikolata parçacıklı kek ama üstüne benmari usulü sos yaptım pastaya benzedi :)Bu çikolata merakı nerden acaba :)Şimdi bu haftasonu cheesecake yapmayı deniycem sonucu yine yazarım.Sevgiyle kal

Adsız dedi ki...

Burcu bu harika olmuş, ellerine sağlık, resimde öyle güzel çıkmışki en kısa zamanda bunu da denemeliyim, ama sırada önce ahududulu çikolatalı tart var:)
sevgiler...

Adsız dedi ki...

Wendycim çok teşekkür ederim :)umarım tatmadan geçmemişindir..

yeşim harikasın ! çok merak ettim yaptıklarını keşke görüp tadabilseydim..eminim hepsi süper olmuştur :) ellerine sağlık..
eğer cheesecake yaparsan sonucunu mutlaka yazmanı isterim :)

hatice merhaba,
eğer yaparsan umarım beğenirsin :) benim en sevdiğim iki tartım çünkü:)
çok teşekkür ederim nazik sözlerin için..

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

Burcu mükemmel olmuş. Gerçekten çok marifetlisin. ellerine sağlık. Afiyet olsun sizlere...

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık..gene çok güzel bir lezzet yaratmışsın..

Adsız dedi ki...

derya ve filiz,
çok teşekkür ederim mutluluk veren yorumlarınız için ...

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu Beşiktaş Cumartesi pazarının sebze girişinden değilde bir sonraki girişinden girince sağ tarafta kalıyor peynirci.Ondan önce bir küçük peynirci daha var ama o değil.Bir sonraki.Zaten başka yok.Yani girişten 200 mt falan yukarıdadır sanırım.Bir sürü peynir çeşidi var.Bugün erkenden bitmişti.Meğerse Görgülü Pastanesinden gelip hepsini almışlar:)Kilosu 6 YTL:)

Adsız dedi ki...

Best of the text i read about a problem.

Adsız dedi ki...

Wellcome to the real world.

Adsız dedi ki...

Merhaba,
tart hamurunun ölçülerini kaç santimlik kalıba göre verdiniz acaba?

Adsız dedi ki...

Banu, 28-30 cm için uygundur..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

Burcucuğum,günaydın. Bu cheescake dün yaptım.TAbanı çok sert kaldı.elimde tepsiye yerleştirdim,pişerken içeri doğru çekiliverdi biraz.Fazlada kabarmıyor galiba,acaba ben fazla mı tuttum fırında çok sert kaldı.
Kremayı da karıştırarak pişirdim o da biraz sert bir kıvamı oldu.Bir de vişneli sos denedim,o da çok yakıştı.Eşim tadına bayıldı.Hatta tabanını benim yaptığıma inanmadı. Çok teşekkürler umarım bir daha ki denemelerim daha da güzel olur.
Sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

Sevgili Pastacı, sitenizin uzun zamandır takipçisiyim. Pek çok tarifinizi de denedim ve denemeye devam etmekteyim. Denediklerimden de çok memnun kaldım. Bugün gazeteleri dolaşırken tesadüfen bu tarife rastladım ve hemen resmi tanıdım.. yorumu size bırakıyorum, sevgiler

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=134359

ayşen dedi ki...

meraba burcu abla;

ben uzun süredir takip ediyorum pastaların bir harika bugün ahududulu tartı denedim ben bögürtlen koydum dışarda satılanlardan daha muhteşem oldu ellerine gönlüne sağlık...