Salı, Kasım 15, 2005

ÇİKOLATALI HURMALI PASTA
































Çok katılmak istediğim Hurma-YE gününe dün bu pastayı yapmıştım. Ama dün gece ki rahatsızlığımdan dolayı daha yeni uyanabildim ve sanırım günü kaçırdım. Şu an da çok halim olmadığı için sadace resmini yayınlamak istedim. Sanırım yarın tarifimide eklerim.

Devamı- Evet, bugün çok daha iyiyim. Bu eşimin ve sizlerden ve sevdiklerimden gelen güzel dilekler sayesinde :) Herkese tekrar çok teşekkür ederim..

Yemek Zevk'inin ev sahibesi Melda bu ay ki yemek etkinliğinde "Hurma"yı bizim için seçmişti.Ben hurmayı aslında tek başına yemesini çok seviyorum. Pek tatlıların veya yemeklerin içerisinde çok hoşuma gitmiyor. Ama bugün yapılan enfes tatları gördüm ve fikrimi yavaş yavaş değiştirmeye başladım sanırım..Özellikle Zinnur'un yaptığı kekler enfes gözüküyordu..Sonra saymakla bitmez ki..Sibelin,Dileğin,Tuhfenin,Devlatşahın,Haticelerin...Bütün blogların yaptıkları ve katılımcıların tarifleri muhteşemdi..ne diyebilirim ki..herkesin ellerine sağlık :)Yiyen şanslı kişilere ise afiyetler olsun :))

Gelelim kendime..Neyse ki hastalanmadan bir gün önce pastamı yapıp fotoğraflarını çekmişim. Sanki hastalanacağımı hissedecekmiş gibi. Ama bu seferde tembellik edip yazısını hazırlamamıştım. Bu yüzden de zamanında yayınlayamadım. Hastalandığım gece yazıyı yazarım diyordum..Geç oluyor ama şimdi tarifimi paylaşmak istiyorum. Tarif,kendime ait. Oturup düşündüm, çizdim vb. sonunda böyle bir pastanın hurma ile güzel olabileceğini düşündüm. Dün tadamadım pastadan çünkü bütün gün hiçbir şey yiyemedim. Ama bugün biraz tadabildim ve beğendim :)Umarım sizlerde beğenirsiniz..

Gerekli malzemeler ;
  • yarım su bardağı un
  • 1,5 çorba kaşığı kakao
  • yarım çay kaşığı kabartma tozu
  • 80 gr bitter çikolata (1 kare paket)
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik tozşeker
  • 100 gr tereyağı
  • 350 gr hurma (marketlerde satılan paketlerden bir tane)
  • 1 su bardağı tozşeker
  • yarım çay bardağı su
  • yarım limonun suyu
  • 1 küçük paket krema
  • yarım çay bardağı tozşeker
  • 6 çorba kaşığı çikolatalı veya vanilyalı dondurma
  • 1 paket krema sertleştiricisi

Öncelikle pastamızın alt tabanını oluşturan kekimizi hazırlayalım. Fırnımızı 180 dereceye getirip ısıtalım. Tereyağını orta boy bir cezveye alıp eritelim. Eridikten sonra çikolatayı tereyağının içerisine kırıp ikisini iyice eritip karıştıralım ve bir kenara ayıralım. Yumurta ve şekeri mikser ile iyice çırpalım. Unu ve kabartma tozunu karışımımıza ekleyelim. Mikser ile 5 dakika çırpalım. Daha sonra tereyağı&çikolatayı içerisine ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar iyice çırpalım. 20 cm'lik bir kelepçeli kalıbın her tarafını alümunyum folyo veya pişirme kağıdı ile sarıp karışımımızı boşaltalım. Önceden ısıttığımız fırınımızda 20 dakika pişirip çıkartalım.Kekin üzeri kıtır duracak ama içi tam pişmemiş olacak, telaşlanmayın.

Hurmalarımızı güzelce ayıklayıp küçük boy bir tencereye koyalım. Üzerine 1 su bardağı şekerimizi ve suyumuzu ilave edip ağır ateşte kaynatalım. 2-3 dakika kaynattıktan sonra limonumuzu sıkalım. Biraz daha kaynatıp ocaktan alalım. Patates ezici ile veya onun işlevini gören benzer bir aletle hurmaları sıcakken iyice ezelim. Ve ılınmaya bırakalım.

1 küçük paket kremamızı yarım çay bardağı şeker ile yaklaşık 10 dakika çırpalım. İçerisine krema sertleştiricisini ekleyip tekrar 2 dakika daha çırpalım. İçerisine ılınmış hurmalarımızı ekleyip iyice karışana kadar çırpalım. Ve en son dondurmamızı ekleyip 2 dakika daha çırpalım.

Ilınmış kekin üzerine karışımımızı ekleyelim ve buzdolabına kaldıralım. En az 1 gece buzdolabında bekletelim. Sabah veya 6-7 saat sonra kalıbımızdan çıkarım. Etrafındaki kağıtları güzelce temizleyelim ve servis tabağımıza aktaralım. Üzerini 5-6 hurma tanesi ile süsleyelim.

Hepimize afiyet olsun..

30 yorum:

Adsız dedi ki...

Gecmis olsun ablacim ya uzuldum :(
Allah sifa versin. Havalar sogudu iyce dikkat et kendine.
Tez iyilesmen dilegiyle esen kal...

Adsız dedi ki...

Burcu'cuğum çok üzüldüm. Bir an evvel toparlanırsın dilerim. Pastanın tarifini sabırsızlıkla bekliyorum, hele bir iyileş. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

burcu
geçmiş olsun .En kısa zamanda iyileşirsin inşallah. Pasta çok güzel görünüyor.Selamlar

Adsız dedi ki...

Burcu'cugum, gecmis olsun. Umarim en kisa zamanda sagligina kavusur ve bu nefis pastanin tarifini bizimle paylasirsin.
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Enfes görünüyor. Eminim çok çok lezzetlidir. Ellerinize sağlık.
Bu arada geçmiş olsun, şimdi iyisinizdir inşallah. Artık sizin gibi bir kek-pasta kraliçesi için hurma-ye günününde ufak bir değişiklik yaparlar herhalde. Hem değişiklik olmasa da önemli değil, önemli olan paylaşmak :)

Adsız dedi ki...

Geçmiş olsun burcu dikkat et kendine,çok önemli değildir umarım ama bu kadar araştırmacı bir ruh kendini iyileştirecek iksiride biliyordur ama halinde yok anlaşılan..Bir an önce iyileşmen dileğiyle..

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcucuğum geçmiş olsun arkadaşım.Sana nazar değdi inanki.Bende diyordum şimdi arkadaşım harika bir hurmalı pasta yapar diye.Çok çok geçmiş olsun.İnşallah biran önce iyileşirsin.Şimdi sen hasta oldun ya minik kızın üzülmüştür:(
dualarım seninle burcucuğum

Adsız dedi ki...

Geçmiş olsun burcu ve ellerine sağlık..Bu kadar araştırmacı bir ruh kendini iyileştirecek iksiride biliyordur ama halin yok anlaşılan..Dikkat et kendine ve en kısa zamanda dön geri..

Adsız dedi ki...

Sevgili Arkadaşım Çokkk geçmiş olsun .İyi ki akşam bakmamışım daha çok endişelenirdim doğrusu en azından şimdi umarım kendini iyi hissediyorsundur.Çok öpüyorum.her zaman dediğim gibi take it easy .kendini yorma ,hoş havalarda çok değişken:))))))Çokkkk öpüyorum.

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu, gecmis olsun! Umarim bir an önce iyilesir, bize dönersin. Pastan cok güzel görünüyor tarifi merakla beklyiorum!

Adsız dedi ki...

sevgili burcu,

pastanin grüntüsü harika...ellerine saglik. insallah en yakin zamanda iyilesirsin.

sevgilerimle

Adsız dedi ki...

merhaba,
sitenizin yeni müdavimlerindenim.rahatsızlığınıza çok üzüldüm.en kısa zamanda düzelmeniz dileğiyle,geçmiş olsun.
sevgilerimle sinem

Adsız dedi ki...

cok gecmiş olsun.. sık sık sitene baktım hurmali tarif yok mu diye, demek hastaydın.. bence YE etkinliğine, gec kalmıs sayılmazsın: )

Adsız dedi ki...

Çok geçmiş olsun Burcucum. Üzüldüm, canın sağolsun.Tarifini de başka zaman alırız.
Burcu okuma fırsatı bulursan sana birşey sormak istiyorum yanlış hatırlamıyorsam yaptığın güzel pastalarını dışarıya da yapıyorsun. Bu işe nasıl başladın ve bana neler önerirsin. Çünkü bende okuldaki bir kafeyle yarın konuşmaya gideceğim hayırlısıyla. Hep istediğim bir şeydir emek vererek yaptığım şeylerimi paylaşmak, belki az da olsa kazanç sağlamak, zaten kim istemez ki. Bence önemli olan keyif aldığın şeyle uğraşman. İyi olduktan sonra cevaplaya bilirsen çok sevinirim.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Burcucum çok geçmiş olsun arkadaşım,nazar ettiler çabucak iyileşte bize güzel tarifler ver çikolatalı :) Görüşmek dileğiyle..

Adsız dedi ki...

Sevgili Bedia, Burcu(Gelincikler), Beyhan, Zinnur, Burcu(Hobikeyfi), Yeşim, Burcukuşu, Candan(Wendy), Dilek, Selma, Sinem,Dharma, Nihan ve Işıl..
Hepinize güzel dilekleriniz için ve beni düşündüğünüz için çok çok çokkk teşekkür ederim :) Beni çok mutlu ettiniz..Bilgisayarımı açıp yorumları okuyunca inanın moralim yerime geldi ve kendimi çok daha iyi hissediyorum..Tabi kendimi daha iyi hissetmemde eşimin rolü büyüktür(bana çok iyi baktı) Yağmur dün üzülmüştü,şimdi alıştı artık pek aldırış etmiyor :)
Hurmalı pasta tarifimi birazdan yazıp yayınlıyacağım. Umarım hoşunuza gider..

Nihan, pasta yapman harika ! Özellikle cafelerle konuşmak anlaşmak çok işe yarıyor. Ben eskiden beri pasta yapıyorum ve beni tanıyanlar pastalarımı bilirler.Bir aile dostumuz ilk teklif etmişti,kendi cafeleri için bir kaç çeşit yapmamı. Bende böylelikle birkaç yere daha yapmaya başladım. Sonuçta hep insan ilişkilerine ve senin becerine bağlı. Bir kaç örnek yapıp götürmeni tavsiye ederim. Ya da yaptıkca resimlerini çek ,kendine bir katalog vb. yap.İnan cafelerin ilgisini çekersin..
Eğer başka soruların olursa mail adresimdende bana ulaşabilirsin..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

sabirsizlikla bekledigim tarif gelmis, cok sagol ablacim hemen dondun aramiza, ben bu pastanin gorunusunu cok seviyom ya bakip bakip duruyom :)
ellerine saglikkk

Adsız dedi ki...

Geçmiş olsun Burcu. Biraz geciktim kusura bakma, yoğunum bu aralar fırsat buldukça bir kaç site dolaşıyorum. Ellerine sağlık sen yaparsın da güzel olmaz mı hiç. Yağmur'u öptüm,ben iyileştim hastalık bulaşmaz:))

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

burcu neyseki daha iyice olduğunu yazmışsın, çok geçmiş olsun,
bu aralar yoğunluk ve bilgisayardan uzak olmamdan pek bakamadım bloglara.
pastan da çok güzel görünüyor, ellerine sağlık...
kendine dikkat et, sevgiler...

Adsız dedi ki...

Burcucum kendini iyi hissettiğine sevindim.Yine çok güzel bir tat eline sağlık.Sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba,

cok uzun bir zmandir sitenizi ilgi ile takip ediyorum. sitenin genel konseptinin pasta (hatta cukulatali pastalar :)) oldugunu biliyorum ancak, blog yazilarinizdan birinde salata ve borek tarifleri de vermistiniz ve cok guzel fikirler almistim sizden.
Devami gelir mi ki acaba diye hergun sitenize heyecanla bakiyorum.
basarilarinizin devamini diliyorum, yaptiginiz pastalar baldan tatli olsun :)
sevgiler

Adsız dedi ki...

bediacım, teşekkür ederim..umarım pastayı dener ve beğenirsin..

tuhfe geçmiş olosun :) çok sevindim iyileştiğine..ayrıca neden kusuruna bakayım ki..ben hastayken kendi siteme bile zor bakalbildim :(

Hatice çok teşekkür ederim..şimdi iyileştim sayılır :)sende kendine dikat et lütfen..

wendycim çok teşekkür ederim herşey için :)

ışıl merhaba,
arasıra börek ve kiş tarifleri veriyorum. salatayıda çok seviyorum,genelde davet sofrası veya beş çayı sofrası hazırladığımda salata yapıp tarifini veriyorum. tabiki vermeye devam edeceğim..özellikle kiş ve salata yapmayı çok seviyorum :))
bu arada pastalar için söylediğin güzel dileklerin için teşekkür ederim :)

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

Burcucuğum çok geçmiş olsun canım! Hurmalı pasta yapacağını biliyordum ben:) Üzerindeki hurmalar ne cici duruyor öyle! Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Burcu cum gelmiş gecmiş olsun yeni giriyorum bloglara..Dikkat et kendine biraz, bizi guzel tariflerinden yoksun bırakma. O kadar olmus ki girmeyeli sayfana 3-4 tarifin hangisine bakıp okuyacagımı bilemedim ?

Cok opüyorum,
Sevgileirmle
Figen

Adsız dedi ki...

sibel ve figen,
güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim :)
sibel pastayı beğenmene çok memnunu oldum :)
Figen,beni okadar sensiz bırakma :)

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Well done!
[url=http://zmmilwsi.com/pmhm/yiqq.html]My homepage[/url] | [url=http://bmvftmml.com/gwoy/ldbd.html]Cool site[/url]

Adsız dedi ki...

Well done!
http://zmmilwsi.com/pmhm/yiqq.html | http://nsklslgr.com/byhj/jeli.html

Adsız dedi ki...

Great work!
[url=http://eiemjsqc.com/lvvc/mukg.html]My homepage[/url] | [url=http://bzilsqck.com/uinl/nlmf.html]Cool site[/url]

Adsız dedi ki...

Well done!
My homepage | Please visit

Adsız dedi ki...

Thank you!
http://eiemjsqc.com/lvvc/mukg.html | http://utloionx.com/puqk/wsty.html