Perşembe, Kasım 10, 2005

ÇİKOLATALI SPİRAL KURABİYE ( CHOCOLATE TUILES)































İşte bayramda yaptığım ve çok sevdiğim bir lezzet..Tarifini "Crazy for chocolate" kitabından aldığım ve yapımını çok zevkli bulduğum bir kurabiye tarifi.. Aslında tam kurabiye sayılmaz,biraz daha farklı bir lezzet, orjinal adı "tuiles". Tuiles'i tarçınlıda,beyaz çikolatalıda yapıyorlar. En kısa zamanda tarçınlı denemek istiyorum. Orjinal tuiles'ler daha kıvrık oluyor. Fırından hemen çıktıktan sonra merdana ile yuvarlak ve kıvrık bir şekil verilmesi gerekiyor. Ama ben 2-3 dakika fazla pişirdiğim için kıvırırken ilki kırıldı. Bende kıvırmamaya kara verdim :) Eğer sizlerde denemek isterseniz, lütfen fazla pişirmeyin ve kıvırırken kırılmamasına dikkat edin.

Gerekli malzemeler ;
  • 1 yumurta beyazı
  • 1/4 su bardağı tozşeker
  • 2 çorba kaşığı un
  • 30 gr eritilmiş tereyağı
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • 80 gr eritilmiş bitter çikolata (1 kare paket)

Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirerek ısıtalım. 1 adet fırın tepsisine göre pişirme kağıdı keselim. Ve üzerine 10 cm'lik yuvarlak bir şekille (kavanoz kapağı gibi) daireler çizelim.



Yumurta beyazını,şekeri,unu,eritilmiş yağı ve vanilyayı derin bir kaba koyup mikser ile homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım. Ve karışımımızı bir kenara koyalım. Eritilmiş çikolatayı bir kağıt sıkma torbasına koyup en ince uç ile çizdiğimiz dairelerin içlerine spiraller çizelim. Biraz donmalarını bekleyelim. Çikolatalar donduktan sonra 1 tatlı kaşığı kadar hazırladığımız karışımdan alıp spirallerin üzerine yayalım.
Önceden 180 derece ısıttığımız fırınımıza hazırladığımız tepsimizi atalım ve yaklaşık 4-6 dakika üzerileri hafif kızarana kadar pişirelim. Piştikten sonra hemen fırından çıkarıp, soğumalarını beklemeden merdane yardımıyla kurabiyeleri kıvıralım. Yani, kurabiyeyi sıcakken alıp merdanenin üzerine bastırın ve şekline eğim verip servis tabağına aktarın.

Hepimize afiyet olsun..

13 yorum:

Adsız dedi ki...

Burcu, bu çok güzel bir tarif, hem değişik hem de kolay gibi. Bir deneyeyim, sonucu bildiririm. Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Verdiğin bilgiler için çook teşekkür ederim Burcu. Bu tarif bende de vardı ama bir türlü sıra gelmemişti. Püf noktaları ve senin anlatımınla daha kolaylaştırdın sağol. Aman Allahım ben hep sokakta mı gezeceğim, (hapşuruyorum da şimdi) dün bir şeyim yoktu :)

Sevgilerle.

Adsız dedi ki...

ne kadar güzel olmuş burcucuğum çok değişik bir tarif.ellerine sağlık arkadaşım
sevgiler

Adsız dedi ki...

burcu merhaba,
evet hem kolay hem şık oluyor..özellikle misafirlere sunmak şık oluyor..bu arada glikoz bulabildin mi?

rica ederim tuhfe :)
bu arada daha yeni iyileşmiştin, inşallah yeniden hastalanmazsın,evinde biraz dinlenip bitki çayları iç bence :))

burcucum merhaba,
çok teşekkür ederim..umarım birgün denersin..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

evet cok degisik duruyor, ama ugrastirici biraz sanki, eline saglik,
usenmeden yaptigin ve anlatimin icin.

Adsız dedi ki...

Yine çok güzel kurabiyeler yapmışsın burcu ellerine sağlık,göz zevkinede hitap eden sunumlarının başarısı göz ardı edilmemeli tabii,lezzetli keşiflerin sonunun gelmemesi dileğiyle :)

Adsız dedi ki...

Burcucum bu ne harika bir şey tam benlik yemesi de rahat çıtır çıtır değilmi?Bu arada bende sana yetişemiyorum.Supersin.Ellerine sağlık.Çokk öpüyorum.
Bugün hayatımda ilk defa squash(kabak)tatlısı yaptım gayet başarılı.Onun reçelide oluyor biliyormusun burada çok popüler ama biraz yapımı zor herhalde.

Adsız dedi ki...

zeynep merhaba,
aslında çok uğraştırıcı değil. biraz erimiş çikolatadan düzgün şekiller yaparken zorlandım o kadar..çok teşekkür ederim..

yeşim merhaba,
beğenmene inan çok sevindim..çok çok teşekkür ederim..güzel dileğin ise benim için çok önemli..bende sonu hiç gelsin istemiyorum :)

wendy merhaba,
kabak tatlısı ha?! ben hiç yapmadım ama birgün onada sıra gelir..kabak reçelini ise ilk defa senden duyuyorum ve çok merak ettim..eminim çok güzeldir..
ayrıca sen süpersin :)çok teşekkür ederim:)

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Çok ilginç kurabiyeler, çok da sevimliler! Kıvrılsa da kıvrılmasa da hoş, lezzetine şüphe yok! Ellerine sağlık Burcucum:)

Adsız dedi ki...

Sibel merhaba :)
çok teşekkür ederim güzel yorumun için..senin kurabiyelerinin yanında lafımı olur..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

merhaba Burcu,
Bende gectiğimiz aylarda Tarcınlı Tuiles Yapmıştım Blogda. Evet kıvrık olmaları biraz zor oluyor sıcakken yapılmalı aynı zamanda. ben 3-5 tanesini yapabildim oda tam kıvrık değildi yarım:))Ama değişik lezzetti eşim ve oğlum cok begendi,

Senin tarif te cok guzel, cikolata olması cok hoş.Cokta şık olmuslar boyle, ellerine saglık,

Sevgilerimle
Figen

Adsız dedi ki...

süpeeeeeer gerçekten teşekkür ederim bende bir kitap var ve maalesef almanca birilerine çeviri yaptırmak istiyordum veeeeee karşıma çıktı dururmuyum hemen yaptım ve enfes oldular bu tariften 11 adet çıkınca aynı tarifin iki katıyla ayrıca uyguladım ve şuan beni bekleyen 34 adet tuilesim var yaşasııııın:))) çok çok teşekkür ederim ortalarının çok kızarmasını beklemeden çıkarır ve hemen kağıttan alıp merdaneye koyarsanız çok güzel kıvrımlar elde edebiliyorsunuz SEVGİLER

Adsız dedi ki...

zuhal merhaba,
ellerine sağlık :) aradığın ve istediğin bir tarifi bulmana çok memnun oldum..

sevgiler..