Cuma, Kasım 25, 2005

ÖĞRETMENLER GÜNÜ PASTASI..
































Dün gece Yağmurun okulu için hazırladığım "Öğretmenler Günü Pastası". Çocuklarla parti verilecek yenilecek..Şimdi Yağmurun okuluna pastayı götürüyorum..Götürmeden resmini çekip sizlerle paylaşmak istedim..

Devamı- Okuldan geldim ama sevdilermi sevmedilermi yine bilmiyorum..dediğim gibi ben biraz soğuk ve utangacımdır..Pastaya bakmalarını beklemeden verdim ve kaçtım :) Umarım çocuklar tadınıda beğenmişlerdir.
Şeker hamuru ile daha güzel pastalar yapmak istiyorum ,bir de yaşgünüm yaklaşıyor. Kendime iyi bir fotoğraf makinesi aldırtmayı planlıyorum. Bu arada kara kara yaşgünü pastamı nasıl yapsam diye düşünüyorum. Şeker hamurundan yapacağım ama şekli ,rengi nasıl olsun bilemiyorum. Birçok sugarcraft kitapları inceliyorum hatta iki ader Remzi kitapevinden satın aldım. Gece gündüz kitapları seviyorum :)Kitaplarda o kadar harika pastalar var ki..
Bu pastayı ise yine kitaplara bakarken kafamda oluşturdum. Dünya şekline benzer bir pasta vardı. Kurabiye kalıplarndan şekiller veriyorlardı. Gece yaptığım için çok zora gitmeyeyim dedim ve kalıplarla yapmak istedim. Normal pastamı hazırladıktan sonra en zevkli kısmı üzerine yeşil şeker hamurunu açmak ve düzgünce yerleştirmek oldu. Sonra mavi hamur hazırlayıp kurabiye kalıplarından şekiller verdim. En son ortasına ne yapayım derken, böyle bir yaratık ortaya çıktı :)Sonuçta çocuklar için yaptığımdan şeker birşey olsun istedim..



Gerekli Malzemeler ;
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 120 gr tereyağı
  • 80 gr bitter çikolata (1 kare paket)
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 çorba kaşığı reçel
  • 1paket vanilya&kabartma tozu
  • 3 kaşık toz kakao
  • 1,5 su bardağı sıvı krema
  • yarım paket nutella veya nesquik fındık kreması
  • 1 büyük boy muz
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
  • şeker hamuru

Öncelikle pandispanyamızı hazırlayalım. Bu tarifi "çikolatalı kek-2 " olarak yayınlamıştım. Aynısını burada verdiğim malzemelerle yapıyoruz. Pandispanyamız piştikten sonra soğutalım.

Orta krema için 1,5 su bardağı sıvı kremanın yarım su bardağı olan kısmını kullanıyoruz. Yarım su bardağı kremayı çırpıyoruz. Sertleştikten sonra içerisine yarım paket nutellayı ekliyoruz ve iyice ikisini çırpıp 5-10 dakika buzdolabına kaldırıyoruz.

Soğuyan kekimizi rtadan ikiye ayırıyoruz. Muzlarımızı dilimliyoruz. Buzdolabından kremamızı çıkartıyoruz ve pandispanyamızın arasına sürüyoruz. Üzerine muzlarımızı diziyoruz ve pandispanyamızın kalan kısmını pastanın üzerine kapatıyoruz. Buzdolabında biraz bekletiyoruz.

Bu arada dış kremayı hazırlıyalım. 1 su bardağı sıvı kremayı 3 çorba kaşığı pudra şekeri ile çırpıyoruz. Katılaşınca içerisine 1 paket krema sertleştiricisi ekliyoruz. Ve bu hazırladığımız kremayı buzdolabından kekimizi çıkarıp her tarafına spatula ile düzgünce sürüyoruz. Sürdükten sonra tekrar buzdolabına kaldırıyoruz ve bu arada bizde şeker hamurumuzu hazırlıyoruz.

İsterseniz hazır marzipan hamurlarından alıp aynı şekli verebilirsiniz. Hazırladığımız yeşil şeker hamurunu tezgahımıza pudra şeker serperek merdane ile düzgünce açıyoruz. Pastamızı buzdolabından çıkartıp açtığımız hamuru üzerine giydiriyoruz. Bunu yaparken sakin ve dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Elimizle düzgün bir şekil veriyoruz. Sonra tekrar buzdolabına kaldırıyoruz. Bu arada bizde süslemesini hazırlıyoruz.

Mavi hamur hazırlıyoruz. Bu hamuru yine merdane ile açıp üzerine kurabiye kalıpları bastırarak şekiller veriyoruz. Pastamızın üzerine şekillerin arkasına bal veya glikoz sürerek yapıştırıyoruz. Süslemesi sizin zevkinize ve marifetlerinize kalıyor..

Eğer şeker hamurundan evinizde güzel pastalar hazırlıyorsanız lütfen bana resimlerini gönderiniz. Blogumda yayınlamak istiyorum..

Herkese afiyet olsun :)


21 yorum:

Adsız dedi ki...

Burcucuğum pastan çok tatlı olmuş.bana fenerbahçe'yi hatırlattı:)
çocuklar bayılmışlardır herhalde:)
sevgiler

Adsız dedi ki...

Burcucum çok güzel bir pasta olmuş canım ellerine sağlık. Çocuklar üstündeki ayıcığa bayılacaklar eminim :) Benim metemde haftaya inşallah kreşe başlayacak. Haftada iki gün gidecek. İnşallah uyum sürecimiz problemsiz olur. Yağmuru çok öptük.

Sevgilerimle
Funda & canımın içi Mete'm (26 aylık abi)

Adsız dedi ki...

Burcucum harika olmuş vallahi bu pastayı yemek için yağmur kadar olurum olabilsem:)))) Ellerine sağlık banada uymuş hani saç sarı göz mavi .Bir kat daha sevdim.Çocuklar uçmuşlardır.patik için ne demek arkadaşım sevmiş:)))Annen için kutlama mesajım aşağıda .Bende yazdım .)))))

Adsız dedi ki...

Burcu çok tatlı bir pasta eminimki Yağmurun da çok hoşuna gitmiştir.
Ellerine sağlık.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

burcu merhaba,
okuldakiler ne düşünüyor şu bilemiyorum çünkü ben pastayı verdim çıktım.(biraz utangacımdırda) uamrım beğenirler.. bu arada pastanın renkleri fıstık yeşili ve mavi (dünya gibi) fenerbahçe değil :)

Funda&mete merhaba,
beğenmene çok memnun oldum:) demek metede kreşe başlıyacak..umarım çabuk alışır ve sever..biz başlarkende bazı çocuklar çok ağlıyorlardı ,annelerini bırakmak istemiyorlardı ama şimdi hepsi değişti :) hatta almaya gittiğimizde bize siz gidin diyorlar..uamrım sende memnun kalırsın..

wendycim,kutlama mesajın için tekrar çok teşekkürler çok naziksin..
pastayı beğenmene çok sevindim,senin içinde yaparım..çocuklar uçtumu bilmiyorum :) utandım kaçtım :)

nihan merhaba,
çok teşekkür ederim :) Yağmur dün gece beğenmişti umarım tadınıda severler ..

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

burcu bence bayılmışlardır emin ol:)))
ben çok beğendim
senden birşey istesem şu tahtakalede mutfak malzemeleri ve pasta malzemeleri satan yerlerin adreslerini bana verirmisin ayın 6 sında eğitim için istanbuldayım belki zaman kalırsa oraya uğramak isterim. ya da merterde bildiğin yer varsa o daha iyi olur?
sevgiler

Adsız dedi ki...

Bazen ben çok kıskanıyorum ama bu denli becerikli insanları... İnanılmaz güzel görünüyor ee fenerli bi pasta olmasıda ayrıca hoşuma gitti derbi yakınden de hoş oldu hani.. Fener yenerse GS lı olan eşime yaparım bende artık bu pastadan en kötü bi keki sarı lacivert boyarım gıda boyasıyla olur biter:)

Adsız dedi ki...

o ne güzel pasta ya öğretmenimize(oğlumun) hediye aldık bu pastayıda kendime yapacağım

Adsız dedi ki...

özlem merhaba,
beğenmene çok memnun oldum, teşekkür ederim :)
eminöünde malzeme aldığım yer "fermo".tarif verme konusunda çok başarılı değilimdir ama adresini yazayım ;
asmaaltı büyükbaş sok.no:11 eminönü
tel:0212 514 02 88(4 hat)
fermo.com.tr
eminöünü camiinin olduğu büyük meydanı tahtakale yönüne doğru yürüyerek geçiyorsun. orada mısır çarşısının girişi var. ve çok büyük bir oyunncak dükkanı göreceksin. Oyuncakcının 6-7 dükkan yanı fermo..bulamazsan telefon açarsın..
merter tarafında ise, elifce bana bahçelievlerde bir yerden bahsediyordu. elife mail attım cevabını bekliyorum, sanada mail atarım..

dionysian merhaba,
çok teşekkür ederim nazik sözlerin için ama ben o pastayı fenerbahçeyi düşünerek yapmamıştım . Ama sen istersen sarı-lacivert yaparak eşini mutlu (sinirli) edebilirsin :)benim eşimde GS'lı ama duymasın fenerbahçeli pasta yaptığımı :)

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

vanilya eğer pastayı yaparsan,yaptıktan sonra bana resmini gönderirmisin..
bu ara şeker hamuru ile yapılan pastalara merak saldım ve okurlardan gelen pastalarıda yayınlamak istiyorum..
beni çok mutlu edersin..

sevgiler :)

Adsız dedi ki...

Bence pasta çok sevimli olmuş, tadı zaten muhteşemdir. Dolayısıyla çocukların sevmemiş olmaları imkansız. Ellerine sağlık :)

Adsız dedi ki...

burcu çok teşekkür ederim :)
dün hem çocuklar hem de öğretmenleri pastayı çok sevmişler ve hepsini bitirmişler :) inanın çok mutlu oldum ve üzerimden büyük bir yük gitti sanki :))

sevgiler..

Adsız dedi ki...

sevgili burcu tarifi biraz önce dikkatlice okudum ve yazdım ben gilikozu bulabileceğimi zannetmiyorum ama pastayı yapıp sana foto sunu yollarım benimki biraz süüssüz olur ama napalım :)sevgiler

Adsız dedi ki...

vanilya merhaba,
glikozu ben daha 2 gün önce eminönü fermodan satın aldım. Fiyatı 5 YTL. eğer İstanbuldaysan ve eminönüne gidebiliyorsan oradan almanı öneririm. ayrıca birçok pastacılık malzemeleri ve gıda boyalarıda var..
resmini sabırsızlıkla bekliyorum :))

sevgiler..

Adsız dedi ki...

vanilya,şimdi bloguna uğradım ve izmirde olduğunu gördüm..kusuruma bakma..oradaki adresleri araştırmam lazım..belki alsancakta vardır ,bonjour pasta malzemeleri satıyormu veya tanıdığın varmı? o zaman sana biraz glikoz verebilirler ve sende şeker hamuru pasta denemelerini başlatırsın :)

sevgiler..

Adsız dedi ki...

merhabalar,
bana her zaman 1520 adet soru sorabilirsiniz..memnuniyetle size bilgim kadar yardımcı olmaya çalışırım..
marzipan: badem hamurundan yapılan pasta kaplama ve süsleme malzemesidir. badem hamurundan yapıldığı için daha pahalıdır. çoğu pastanelerde marzipandan yapılmış hazır ayıcıklar,çicekler vb.satılır ve fiyatları hatırı sayılırdır.
şeker hamuru : pudra şekerinden yapılan yine pasta kaplama ve süsleme hamurudur. ve tabiiki marzipana göre daha ekonomik ve yapımı daha kolay bir malzemedir. ben şu ara evde çalıştığım için hep şeker hamuru kullanıyorum.
aslında orjinalinde önce pastanın üzeri marzipan ile kaplanır daha sonra üzerine şeker hamuru kaplanır.
glikozu ise pastacılık malzemeleri satan dükkanlarda bulabilirsiniz. ben İstanbulda Eminönünde fermodan alıyorum. 900 gr'lık kavanozlar 5 YTL.
Diğer sorunuz için ise, yıllardır yaş pasta yaptığınızı yazmışınız, bence benden 1000 kat marifetlisinizdir..ben öneride bulunacak kadar çok bilgili ve profesyonel biri değilim ama ben devamlı şeker hamuru ile çalışmalar yapıyorum, kaynakları devamlı inceliyorum..normal oyun hamurları ile şekil yapımını çalışıyorum..

teşekkür eder ve iyi günler dilerim..

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Şimdi benim kafam çok karıştı. Müsadenizle size 1520 adet sorum olacak.Marzipan nedir? Şeker hamuru nedir? Glikoz nereden bulunur? Böyle pastalar yapmak için çok mu marifetli olmak gerekiR? Benim gibi yıllardır yaş pasta yapan birine, şeker hamurlu pasta yapmak için neler önerirsiniz?

--

Adsız dedi ki...

Merhaba,
İnanın sitenizin müdavini oldum. Harikasınız diyebileceğim tek şey bu, elinize yüreğinize sağlık. Ama devamını da bekleriz.

Adsız dedi ki...

rengi çok güzel ama tadı nasılll!biz çünkü ya görüntüye yada sadece içeriğe önem veririz ya herkonuda ....

Adsız dedi ki...

metin bey,

hem görünüşüne hem içine hemde tadına çok önem veriyorum. pastadan tek bir dilim bile kalmamıştı..sanırım çocuklar çok sevmişlerdi :)

Adsız dedi ki...

slm ben bahar ben pasta için girmiştim