Salı, Aralık 27, 2005

BU DA BENİM KÜTÜK PASTAM..



































Bu Kütük Pastayı yarın kızımın okulu için yaptım..Sabah yeni yıl partisi veriyorlar ve noel baba gelip bizim bıdıklara hediyeler dağıtacamış..bizlerde davetliyiz ama ben maalesef o saatlerde işte olduğum için artık Babası biraz katılacak :)
Pastanın tarifini yarın öğlen sonra yazacağım..

Devamı- kütük pastayı hayatımıza kattığı için "Paganlar"a teşekkür etmeliyiz..Paganlar yılın en kısa günü olan 21 Aralıkta kütükler toplayıp bütün gece güneş için yakarlarmış.Temel amaçları güneşin tekrar dünyaya gülümseyişini kutlamakmış. Zamanla bu inanış kütük pasta olarak yer değiştirmiş..
Kızımın okulunda yaptığım kütük pasta çok beğenilmiş ve afiyetle yenilmiş :) Onun için gönül rahatlığı ile sizlerle tarifi paylaşıyorum..

Gerekli Malzemeler ;

pandispanya için
  • 4 çorba kaşığı tereyağı
  • 100 gr un
  • 6 yumurta
  • 120 gr tozşeker
  • 6 tatlı kaşığı kakao
  • 80 ml su
  • 1 paket vanilya

Çikolatalı krema için ;

  • 500 ml süt (ben nestlenin çocuk sütünü kullandım )
  • 6 yumurta sarısı (4 veya 5 kullanılabilir)
  • 125 gr tozşker
  • 1,5 çorba kaşığı un
  • 1,5 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 80 gr çikolata ( ben sütlü kullandım )

Üst krema için

  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt ( ben yine nestle çocuk sütü kullandım )
  • 3-4 çorba kaşığı nesquik

Süsleme için ;

  • eminönünden aldığım yılbaşı pasta süsleri ( veya evinizde bulunan noel baba, çam ağacı vb. küçük objeleri kullanabilirsiniz)
  • üzerine serpmek için toz kakao
  • isteğe bağlı beze,
  • isteğe bağlı şeker hamurundan yapılmış süslemeler..

Öncelikle pandispanyamızı hazırlıyalım. Tereyağını benari usulü eritelim. Eriyen tereyağımızın içerisine bir paket vanilyamızı ilave edip karıştıralım. Diğer bir yandan küçük bir cezvenin içerisinde suyumuzu ısıtalım. İçerisine kakaomuzu koyup iyice eriyene kadar karıştıralım.

Ayrı bir çırpma kabında şeker ile yumurtaları iyice mikser ile çırpalım. Kabarmaya başlayınca kabı sıcak su dolu başka bir kabın içerisine oturtarak çırpmaya devam edelim. Karışım hafif açık sarı bir renk alana kadar bu işleme devam edelim.

Kakaolu suyumuzu karışımımıza ilave edelim. Arkasından erimiş tereyağımızı köpürene kadar çırpıp karışımımıza ilave edelim. En son da unumuzu eleyerek ilave edelim ve karışımımızı spatula iyice güzelce bir karıştıralım.

Fırınımızı 200 dereceye getirip ısıtalım. Büyükce bir fırın tepsisine yağlı kağıt serip üzerini tereyağlıyın. Karışımımızı tepsinin üzerine dökün ve eşit olarak dağıtın. Fırına koyacağımız zaman ısıyı 180 dereceye düşürün ve yaklaşık 13-15 dakika pişirelim.




Bu arada bizde iç kremayı hazırlıyalım. Sütü ikiye ayıralım. Birini şekerle birlikte kaynatalım, birini ise küçük bir tencereye koyup çikolata hariç dğer malzemeyi soğukken ekleyip çırpma teli ile iyice karıştıralım. Şekerli sütümüzde kaynayınca ikisini birleştirelim ve orta ateşte bevamlı karıştırarak pişirelim. Bu arada çikolatamızı benmari usulü eritelim ve pişen kremamızın içerisine ilave edip çırpma teli ile yice çırpalım.

Bu arada pandispanyamızın pişmiş olması gerekiyor. Pişen pandispanyayı fırından çıkaralım. Büyük bir fırın tepsisine yağlı kağıt serelim diğerinin üzerine kapayalım. Ters yüz edelim. Sıcak tepsiyi kaldıralım. Soğuk tepsiye aktardığımız pandispanyanınüzerindeki sıcak kağıdı çıkaralm ve atalım. 5 dakika bekleyip kremamızı ikiside ılıkken üzerine dökelim. her yerine eşit olarak dağıtalım. Alttaki kağıt yardımıyla pastamızı rulo şeklinde sarmaya başlayalım. Mümkün oldukça sıkı sarmaya gayret gösterelim. Sardıktan sonra iyice elimizle şeklini düzeltelim. En uçtaki şekli bozuk yerleri keselim. Pastanın uçlarından çok kısa keselim. Uzun kalan bölümü servis tabağımıza alalım. Kestiğimiz iki parçanın yanlarını biraz yamuk keselim. ve pastanın yanlarına yapıştıralım. Biraz buzdolabına koyup dinlendirelim.

Bu arada bizde kremşantimize nesquik ekleyip sütle çırpalım. İyice sertleşince buzdolabında hazırladığımız pastayı çıkaralım. Kesme yerleri hariç her yerini güzelce kremamız ile kaplayalım. Kaplama işlememiz bitince üzerine kakaomuzu serpiştirelim. Ve çatal yardımı ile pastanın üzerine kütük görüntüsü vermeye çalışalım. Elimizdeki süsleme malzemesine göre pastamızı isteğimize göre süsleyelim..

Hepimize afiyet olsun..

31 yorum:

Adsız dedi ki...

ne seker ne tatli bi pasta boyle:)elelrine saglik:)

Adsız dedi ki...

Bu ne kadar güzel bir Pasta Burcu, ellerine saglik, bayildim. Hele üstüne koydugun Noel babalar :)
Kizin ne kadar sevinmistir kimbilir. Afiyet olsun.
Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Bu neeee:))))..çok şirin. Kızının yılbaşı partisine bende katılabilirmiyim tabi pastadan bir dilim verirlerse..:))Ellerine sağlık çok güzel olmuş

Adsız dedi ki...

Çok güzel olmuş Burcu'cuğum. Neli yaptın acaba? Meraktayım:)

Adsız dedi ki...

Arzu merhaba,
çok teşekkür ederim :))

Özgül merhaba,
çok teşekkür ederim..evet kızım yaparken ve görünce çok sevinmişti ama nedense okulda yememiş..amaolsundiğer çocuklar ve veliler yemiş..buda çok mutluluk verici :)

ülviye merhaba,
keşke sana bir dilim ikram edebilseydim..ama bende maalesef tadamadım ama yılbaşı gecesi tekrar bizim için evde yapacağım..tekrar teşekkür ederim :)

burcu merhaba,
çikolatalı yaptım..benden başka ne beklenirki :) beğenmene çok memnun oldum çok teşekkür ederim :)

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

merhaba
pasta bir harika görünüyor.ellerine sağlık .ben bir şey soracağım konu dışı ama kusura bakma lütfen
şu yardımlaşma bloğunun adresi neydi bana mail atarmısınız?
ben kaydetmeyi unutup maili silmişim.
karagoz34@mynet.com
sevgiler

Adsız dedi ki...

Burcu harika görünüyor pastan. Geçen hafta çikolata krizim tuttuğunda Çift Çikolatalı Islak Muffin tarfini denemiştim. Yarım ölçü yaptım 8 tane oldu. Ama harikaydı, nefisti ve tadına doyulmazdı. Ellerine sağlık. (Bu arada sana yazdığım ilk yorum bu, devamlı sitene bakıyorum)

Adsız dedi ki...

Pasta tarifiniz güzel ;yılbaşı kutlamalarıda güzelde,benim anlamadığım bizim de NASRETTİN HOCA gibi büyük değerlerimiz varken neden noel babalara sahip çıkıyoruz.Nasrettin hocamız hediyeler dağıtamaz mı acaba?

Adsız dedi ki...

merhaba .pastaiyi hoşta ben hediyeleri noel babanın dağıtmasına takıldım.bizim de değerli Türk büyüklerimiz varken mesela BİR NASRETTİN HOCA'ya sahip çıkmıyoruzda noel babalarla büyütüyoruz çocuklarımızı.BİR özentidir aldı gidiyor. hoşçakalın.

Adsız dedi ki...

özlem merhaba,
pastayı beğenmene çok memnun oldum :) sana hemen mail atıyorum..

hülya merhaba,
muffinleri beğenmene gerçekten çok sevindim :) afiyetler olsun..
ayrıca çokta teşekkür ederim..

Ayşe Hanım merhaba,
özentilik dışındaki tüm yorumlarınıza katılıyorum. haklısınız. ama benim düşüncem noel babanın yılbaşı ile özdeşleşmesi..Nasrettin Hocaya da tabiiki sahip çıkıyoruz ve ben çocukluğumda Noel babadan çok Nasrettin Hocanın fıkralarıyla büyüdüm ama zamanlama olarak yılbaşına Noel Baba daha uygun oluyor..ayrıca Noel babanın mezarının Türkiyede olduğunu unutmayalım yani bize çok uzak biri değil :) ama tabiiki hepimiz düşüncelerimizde özgürüz ve benimle paylaştığınız için teşekkür ederim..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

elınıze saglık pasta yıne muhtesem gozukuyor muffınlerle ılgılı bır soru sormustum kac gundur merakla beklıyorum ama cevabını alamadım sızden..
sevgıyle kalın

Adsız dedi ki...

merhaba kalbiniz neyin özlemıyle doluysa 2006 size ve sevdıklerınıze onu getırsın

mutlu yıllar

Adsız dedi ki...

Mutlu yıllar yetenekli bayan:)

Adsız dedi ki...

gizem merhaba,
muffinlere geç verdiğim için üzgünüm..aslında ilk gönderdiğinde yazmıştım ama teknik sebepten yayınlanmamış..umarım gete olsa cevap vermem işini görmüştür..

gülten merhaba,
bu güzel dileğin için çok teşekkür ederim..çok naziksin..
bende kalbindeki özlemin seni 2006'da bekliyor olmasını diliyorummm..

aslıcım, sanki sen yetenekli değilsin :) yetenek konusunda beni on yüz bine katlarsın..çok teşekkür ederim canım..sana da mutlu yıllar !!

herkese mutlu bir yıl ve sevgiler diliyorum..

Adsız dedi ki...

Burcucum harika görünüyor.Yeni yılını kutluyor ,neşeli huzurlu ,sağlıklı bir yıl olması dileklerimle sevgilerimi ve dostluklarımı gönderiyorum.Çok öpüyor ve seni seviyorum arkadaşım.Yağmurcumu da öp.

Adsız dedi ki...

candancım çok teşekkür ederim..
bende senin yeni yılını tüm yüreğimle kutlarım..tüm güzellikler senin olsun canım..love&kisses double for today :))

Adsız dedi ki...

Yeni yiliniz kutlu olsun.

Adsız dedi ki...

:))) ilahi ablacim ya nerden buldun bu kütük ismini ya, cok guldum :)))
Pasta ne guzel gorunuyor oyle.
Ellerine saglik.

Adsız dedi ki...

:))) ilahi ablacim ya nerden buldun bu kütük ismini ya, cok guldum :)))
Pasta ne guzel gorunuyor oyle.
Ellerine saglik.

Adsız dedi ki...

tuhfe, sizlerinde yeni yılınız kutlu olsun :))

bediacım merhaba,
sağ salim vardığınıza çok sevindim :)
"kütük pasta" ismini ben bulmadım, bu bütün dünyada bu pastaya verilen ortak ad..hatta bir hikayeside vardır..Paganlar 21 Aralıkta (en uzun gece) bir an önce güneşe kavuşabilmek için bütün gece Kütük yakarlarmış..Güneşin dünyaya tekrar gülüşeyişini kutlarlarmış. Noelle ilgili kısmında da bu tören gelenekselleşmiş ve noellerde kütük görünümünde pastalar yapılmaya başlanmış. işte bu yaptığım pasta adını burada alıyor..
çok öpüyorum seni..

herkese sevgileri..

Adsız dedi ki...

Çok değişik bir pasta, afiyet olsun,iyi seneler.Akçahan

Adsız dedi ki...

akçahan yorumun sistemden silinmişti..o yüzden bende yeniden kesip kopyaladım..
çok teşekkür ederim :)

sevgiler..

Adsız dedi ki...

harika..ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

sevgili pastacı kütük pastanın tarifi aldım ve yaptım çok beğenildi.Daha sitemde bile yayınlamadım.Çok uğraştırdı yanlız fakat değdi netice güzeldi.Pandispanyası beni biraz üzdü yağlı kağıda yapıştı ve kalkmadı kırıldı üstelik toparlayana kadar akla karayı seçtim.Acaba bir püf noktasınımı kaçırdım?

Adsız dedi ki...

teşekkür ederim ipek :)

vanilya merhaba,
pastanın beğenilmesine çok memnun oldum..eminim sende harika yapmışsındır :)
sanırım sen kekini biraz fazla pişirmiş olabilirsin. birde hemen sıcakken tepsiyi diğer bir tepsinin üzerine ters çevirecektin. ozaman kırılma olmuyor..

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

harika tarifleriniz var,heppppsssiniii denemek issttiiyyoooruuummm:)

Adsız dedi ki...

çok şatafatlı olmuş=)tebrik ederim

Adsız dedi ki...

bir cesaret edip yapmaya kalksam bakalım nekadar dağıtacam mutfağı=)

Adsız dedi ki...

harika görünüyor. ellerinize sağlık

Adsız dedi ki...

ben çok çesitli pastalar yaparım şuan hamileyim adanalı izleyenlerden ali beni eşim onu çok seviyorum karnım onun bebeğini taşıyorum onu çok seviyorum eşim pastalarımın kokusunu alıp herzamn eve erken geliyor

pınar dedi ki...

denemenizi öneriyorum