Çarşamba, Aralık 14, 2005

KESTANELİ ÇİKOLATALI EKLER PASTA..
































Devletşahın bu ay ki ev sahipliğini yaptığı Hurma- Ye etkinliğimiz için ben yine "ne yapsam" paranoyasını yaşadım..kestanede aynı hurma ve nar gibi çok fazla kullanmadığım malzemelerdi..kestaneli çok tarif buldum..ama ben yine canım o ara ne yemek istiyorsa onu kestaneli yaptım..
Bu hafta ise eşimle canımız "ekler pasta" istiyordu. Bende ekler pastanın içerisi için hazırladığım creme patisserie'nin içerisine kestane püresi ekledim..Üzerine bol çikolata sosu döktüm ve sonuç gerçekten muhteşemdi :)
Özellikle pate choux hamuru ile creme patisserienin birleşmesi ve üzerinede çikolata sosunun eklenmesi bence dünyadaki tatlardan en güzellerinden biri..

Gerekli Malzemeler ;
pate choux için ;

-250 ml su
-100 gr tereyağı
-1 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı toz şeker
-150 gr un
-4 yumurta

creme patisserie için ;
-250 gr süt
-1 çay bardağı tozşeker
-yarım çay bardağı un
-1 tatlı kaşığı nişasta
3 yumurta sarısı
-az vanilya
- 5 kaşık kestane püresi

çikolata sosu için ;
- 200 ml sıvı krema (bir küçük paket)
- 4 kare paket bitter çikolata (320 gr)

Pate choux yapımı ; suyu,küp küp kesilmiş tereyağını,tuzu ve şekeri büyük bir cezvenin içerisine koyup ağır ateşte kaynatalım. Tereyağının suyun içerisinde erimesi gerekmektedir. Tereyağı iyice eridiktikten sonra içerisine unu eleyerek ilave edelim. Ve tahta bir kaşıkla hızlı karıştırarak hamur toparlanana kadar pişirmeye devam edelim.(bu işlem kısa sürüyor) Bu hamurun en önemli özelliği yumurtalarının tek tek eklenmesidir. lütfen buna dikkat edelim..
Hamurumuzu ocaktan alalım. Bir yumurtayı ekleyelim ve mikser ile düşük devirde hamura yumurtayı yedirelim. Aynı işlemi tek tek yumurtaları ekleyerek devam ettirelim. Fırınımızı 175 dereceye getirip ısıtalım.
Hazırladığımız hamurumuzu, fırın kağıdı yerleştirdiğimiz tepsimize ,sıkma torbasına taktığımız en geniş duy ile ince uzun ve kalın sıkalım. (ben zikzak yaparak şekil verdim) üzerileri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirelim.

Creme patisserie için , tüm malzemeleri önce soğukken orta boy bir tencerede karıştıralım. Ve orta hararetli bir ateşte devamlı karıştırarak pişirelim. Piştikten sonra içerisine kestane püresini ekleyip mikser ile iyice çırpalım ve tezgahımızın bir köşesinde bekletelim. Eğer kremanızın daha yoğun olmasını isterseniz pişirdikten sonra içerisine yarım paket margarin ilave edip mikser ile çırpabilirsiniz. Ama biz margarinli sevmediğimiz için ben ilave etmedim..



Pate choux'larımızı bıçağımızın ucuyla ortalarında yaralım. Ve creme patisserimizi bir kaşık yardımıyla ortalarına dolduralım. Servis tabağımıza pastalarımızı dizelim.

Sıvı kremamızı bir büyük cezveye koyup ısıtmaya başlayalım. Biraz fokurdadıktan sonra içerisine çikolatalarımızı bölerek ilave edelim. Ve krema ile çikolatayı iyice eriterek birbirlerine yedirelim.

Servis tabağına aldığımız ekler pastaların üzerine sosumuzu dilediğimiz gibi dökelim. Ben biraz bol döktüm , siz arzunuza göre miktarı ayarlayabilirsiniz..

Hepimize afiyet olsun.

19 yorum:

Adsız dedi ki...

Burcucuğum ellerine sağlık nefis olmuş
sevgiler

Adsız dedi ki...

Burcu'cuğum, bayıldığım şeydir ekler. Kestane çok yakışmıştır eminim. Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Burcucum ellerine sağlık kimbilir ne lezzetlidirler.Kestanede bizim memleket tatlısı biliyorsun .Özlemişim vallahi :)))çok öpüyorum.))))

Adsız dedi ki...

Doğrusu 'gel beni ye' diye bağrıyor. Harika, eline sağlık Burcu.İyiki varsın...:))).Hafta sonu denemeyi düşünüyorum

Adsız dedi ki...

Mmmm nefis gorunuyorlar uff canim cekti ya ablacim ellerine saglik. bu tarifi yapmam lazim.

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Yaptığınız şeylerin fotoğrafını kendiniz mi çekiyorsunuz? Çok güzel gözüküyorlar. Işık olayını özel olarak mı ayarlıyorsunuz? Süper!!!

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu, bir daha fotoğrafların hakkında olumsuz yorum duymak istemiyorum. Harika görünüyor. Sen sadece çikolatayı döküp bir tabağa çeksen bile yeter iştah kabartmak için...

Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

burcukusu ve burcu merhaba,
çok teşekkür ederim..beğenmeniz harika !

Candan merhaba,
valla biz dün geceden beri yiyip duruyoruz..benim için hiç iyi olmuyor..özellikle misafirleriniz gelecekse yapmanızı şiddetle tavsiye ederim :)
candancım bursalı olduğunu bilmiyordum..ben esas kafkasın çikolatalı kestaneli tatlılarını çok severim..

ülviye merhaba,
güzel sözlerin için çok teşekkür ederim..iyi ki sende varsın :)
haftasonu yaparsan yorumunu bekliyorum..

bediacım merhaba,
seni tekrar burada görmek çok hoş :)
çok teşekkür ederim canım yaparsan mutlaka yorumunu bekliyorum..

selin merhaba,
evet herşeyin fotoğrafını kendim çekiyorum.ışığı ise ayarlıyorum ama çok özel bir teknik uygulamıyorum açıkcası..çok fazla teknik bilgim maalesef yok..ama beğenmeniz bana moral verdi..teşekkür ediyorum :)

tuhfe merhaba,
beni yine çok mutlu ettin..çok teşekkür ederim..tamam bir daha bir şey demiyeceğim..

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

Bu nasıl bir göz şenliğidir böyle çok iştah açıcı duruyor doğrusu hımmmmm...canımda nasıl çekti geçen gün senin damla çikolatalı ve tarçınlı muffinlerinden yapmıştım çok çok güzellerdi hala da 2 tane damla çikolatalı muffin duruyor ben en iyisi mutfağa gidip senin bu tarifinin sosunu yapıp muffinimin üstüne senin yaptığın gibi bolca şööööööyle bir döküp yutayım müsadenizle.BURCU'cuğum ellerine sağlık yine güzel yine muhteşem bir tarif.
Sevgiler
Zuhal Yalçın

Adsız dedi ki...

Lezzeti dusunemiyorum, inanilmazsin. Ellerine saglik.
Sevgilerimle
Nilay

Adsız dedi ki...

Burcu'cum, ellerine sağlık. Artık ne diyecegimi bilmiyorum. Muhteşem bir pasta olmuş :p

Not: yemek sitelerini block'luyorlar diye bir duyum aldım. Uyarayim seni dedim:

summer

Adsız dedi ki...

Zuhal merhaba,
muffinlerin üzerine bu sostan bolcaaa döküp yemek gerçekten iyi fikir..benimde canım ondan çekti şimdi bak :) o muffinleri az pişirdiğimde çok güzel olmuştu..özellikle hemen üzerileri kabarınca 2 dakika bekleyip çıkardım..birini sıcakken yedim...of of offff...sonrada 10 kilo vermek istiyorum diyorum :)

nilay merhaba,
çok teşekkür ederim..
lezzetine güvenebilirsiniz..bizim evde son iki adet kaldı ve sadace ben,eşim ve yağmur tükettik :)

summer merhaba,
çok teşekkür ederim..
uyarın için ayrıca teşekkür ederim..ama ben bu kötülüklerin kaynağını ve nasıl çözüldüğünü bir türlü anlamıyorum..web sitesi neden blocklanır, bundan nasıl bir zevk alınır..anlayamıyorum..blocklanan arkadaşların üzülmesi kimi nasıl mutlu eder..buna hiç aklım ermiyor..


herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Burcu,görüntü tek kelime ile harika.Tadı da mükemmel olmalı.Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

ipek,çok teşekkür ederim :)
sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu;
Sitenize her girişim ayrı bir keyif benim için..Bugüne dek sessiz kaldım ama bu güzel ekler pastalar karşısında daha fazla dayanamadım:)Özellikle tariflerinizi kolay anlaşılır bir tarzda verdiğiniz için çok teşekkür ederim..Hiç denemeyen biri bile sayenizde bir mutfak duayeni olabilir:)Sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

gülseher merhaba,
yazdığın moral verici ve nazik yorumun için sana çok teşekkür ederim :)
lütfen sessiz kalmayın böylece bende daha istekli tatlılar ve pastalar yapayım..sizin yorumlarınız benim için gerçekten çok önemli..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Merhaba! yılbaşı için bu ekleri yapmak istiyorum. Bir gece önceden hamuru hazırlayıp, buzdolabına koysam bir şey olur mu diye soracaktım? teşekkürler, iyi yıllar

Adsız dedi ki...

zeynep merhaba,
sanırım cevap vermekte geçiktim :( çok üzgünüm ..
ama sorunun yanıtı seni çok üzmüyecek çünkü bu hamur bir gece önceden hazırlanamaz.mutlaka pişireceğin zaman sıcak sıcak hazırlamalısın..
bu ekler gerçekten çok lezzetli oluyor, dikkat etmen gereken kaliteli çikolata kullanman..
sana çok güzel ve mutlu bir yıl dilerim..

sevgilerimle..

Seda Durham dedi ki...

BUrcu merhabalar;bende ekleri cok seven biriyim ve kendim yapmaya karar verdim artik.Cakes &Pastries kitabimdan pasta seklinde sekillendirilmis bir tarifim var basarabilirsem onu deneyecegim,senin tarifinide okuyup iyice kendimi bilgilendirdim.Yaptigim zaman burada seninle paylasacagim.Senin tum tariflerini cok begenerek izliyorum.Cok profesyonelce yapiyorsun bu isi tebrikler.