Pazartesi, Aralık 05, 2005

ÜÇ RENKLİ BÖREK VE MANTAR KURABİYE

































Geçen hafta sevgili Beyhan bana mantar kurabiye yapımını sormuştu..Ben maalesef mantar kurabiye daha önce hiç denememiştim, bu yüzden Beyhana yardımcı olamadım. Ama sevgili Kübra ve Tuhfe bana iki tane "mantar kurabiye" tarifi gönderdiler. Bende önce Kübranınkini denedim ve sonuç gerçekten çok güzel oldu :)Tekrar teşekkürler Kübra ve Tuhfe :) En kısa zamanda da Tuhfeninkini denemek istiyorum..

































Bu haftasonu Sevgili arkadaşım Ebru ve ailesinin bana geldiğinden bahsetmiştim. Mantar kurabiyeleri ve üç renkli patates böreğini bu güzel gün için hazırlamıştım. Börek en az kurabiyeler kadar çok güzel oldu. Bu böreğin mutlaka birgün denemenizi öneririm. Çünkü hem sunumu şık oluyor hemde yumuşacık lezzetli bir böreğiniz oluyor..

Kurabiye için gerekli malzemeler ;
  • 250gr margarin(oda sıcaklığında beklemiş)
  • 5 çorba kaşığı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yumurta
  • 4,5 su bardağı (ortalama)nişasta(2 paket)
  • 1 su bardağı toz şeker

Tüm malzemeyi hamur yoğurma kabına alıp güzelce yoğuralım. Ara sıra üzerine azar azar un atarak yoğuralım bötylece hamur daha güzel tutuyor. Hamurumuz olduktan sonra fırın tepsisini yağlayalım. Hamurdan ceviz büyüklüğünde koparıp tepsiye dizelim. Ben biraz büyük yapmışım, siz arzu ederseniz tarifteki gibi ceviz büyüklüğünde yapabilirsiniz. Tepsiye dizdikten sonra ir tabağın içerisine toz kakao koyalım. Temiz bir pet şise kapağını alalım ve önce kakaoya sonra kurabiyelerin üzerine bastıralım. Böyle mantar şeklinde kurabiyelerimiz olacak. 180 derece ısıdaki fırınımızda kurabiyelerimizi yaklaşık yarım saat pişirelim. Piştikten sonra biraz soğutup servis tabaklarına alalım..

Üç Renkli Börek malzemeleri ;

  • 4 yufka
  • 300-400 kg ıspanak veya pazı
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 2-3 havuç
  • 10-15 dilim çemensiz pastırma
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı su
  • 1 yumurtanın sarısı
  • çörek otu veya susam

Havuçları yıkayıp ve soyup rendeleyelim. Teflon bir tavaya çok az sıvı yağ gezdirip havuçlarımızı kavurarak pişirelim. Ispanak veya pazımızıda yıkayıp az yağlı teflon bir tavada kavurarak pişirelim. Pastırmalarımızıda küçük küçük kesip rendelenmiş kaşar peyniri ile harmanlayalım. Böylece havuç, ıspanak ve peynirli pastırma olmak üzere üç ayrı içimizi hazırlamış oluyoruz.

Ayrı bir kasede su ve sıvıyağımızı karıştıralım. Yufkalardan birini fırın tepsimize yayalım. Tepsinin üzerine denk gelen her yere sulu ve yağlı karışımımızı fırça ile sürelim. Üzerine 1 kat yufka daha serip yine aynı şekilde ıslatalım. Islattıktan sonra üzerine havuçlu içimizi döküp yayalım. Üzerine bir kat yufka daha serelim. Onuda ıslatalım. Islattıktan sonra ıspanaklı veya pazılı içimizi döküp yayalım. Üzerine son yufkamızı serelim. Bu yufkayıda ıslatalım ve pastırmalı içimizi ekleyelim ve yayalım. Tüm bu yufkaları büyük bir rulo olacak şekilde saralım. Birleşme kısmını altına saklayarak tepsiye yerleştirelim ve yanlarında sarkan fazla kuru yufkaları bıçak ile keserek atalım. Böreğimizin üzerine bir yumurta sarısını düzgünce sürelim ve üzerini çörek otu veya susamla süsleyelim.

Önceden 170 derece ısıtılmış fırınımızda yaklaşık yarım saat pişirelim. Üzerinin nar gibi kızarması gerekiyor. Piştikten sonra böreği dilimlere ayırarak servis tabağımıza aktaralım.

Hepimize afiyet olsun :)

36 yorum:

Adsız dedi ki...

ben mantar kurabiyesini her zaman tutturamıyorum ya hamuru cıvık oluyo kurabiyeler yayılıyo ya sert oluyo ağızda erimiyo yada rengi bembeyaz olamıyo:((

Adsız dedi ki...

Merhaba burcu ,
öncelikle geçmiş doğum günün kutlu olsun.Geçen hafta dişlerimden dolayı rahatsızdım.siteni takip edemedim. kurabiye tarifi için çok teşekkür ederim.Bu akşam inşallah deneyeceğim.Kendine iyi bak .Selamlar

Adsız dedi ki...

burcu hanım
mantar kurabiyede seker miktarını yazmayı unuttunuz sanırım
sevgiler

Adsız dedi ki...

burcu hanım
mantar kurabiyede seker miktarını yazmayı unuttunuz sanırım
sevgiler

Adsız dedi ki...

Evet değişik mantar kurabiye tarifleri var ben bir kez mısır nişastası ile denedim tarif oyleydi yiyemedim:( Bana agır geklir hep o gun bugun normal nişasta ile yaparım bende ve harika olur.
Renkli börekte cok hos besleyici , ellerine saglık,

Sevgilerimle
Figen

Adsız dedi ki...

şehnaz merhaba,
sanırım bu tarif tam senin istediğin gibi ..bunda ne hamuru cıvık oldu ne çok sert oldu ne de rengi koyu oldu..denemeni öneririm..

beyhan merhaba,
çok teşekkür ederim :)
dişlerine üzüldüm :( geçmiş olsun..umarım şimdi daha iyisindir..
tarifte şeker miktarını yazmayı unutmuşum, 1 su bardağı şeker eklenmesi gerekiyor..denersin yorumunu beklerim :)

evet, kurabiyelerin şeker miktarı 1 bardak olacak..teşekkür ederim..

figencim,çok teşekkür ederim..
renkli börek hem lezzetli hemde besleyici oldu gerçekten..hala tadı damağımda..

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

çocukken karsi komsumuza hayrandim. çocugu yoktu ve bana kekler, börekler yapardi. degisik seyler! annemse hep ayni seyleri yapardi. ben de nesrin abla'ya 'senin kizin olabilir miyim?' derdim. hatta oktay abi nöbette oldugu zaman yorganimi kapar gider onda kalirdim. simdi de senin kizin olmak istiyorum burcu! olmaz mi?
tijen

Adsız dedi ki...

Ellerine saglik Burcu hepsi de cok guzel gorunuyor. Niye "ayin guzeli"ne katilmadin, cok guzel karelerin vardi aslinda!
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

merhaba burcu..dün çikolatalı muffinlerden yaptım tekrar.fakat içine wendy nin yorumunu dikkate alarak hem çikolata koydum hemde extradan bir elma rendeledim.nefis oldu..sanada tavsiye ederim ben çok beğendim.muffinler bu gün kardeşime gidiyor..misafir gelecek herkesin beğeneceğinden eminim;))tekrar teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Burcucum merhaba
herşey super görünüyor,ellerine sağlık,Bu arada bu tarif tam benlik değilmi rahat yaparım gibi geliyor.İçinde havuçve ıspnakta var tam veggie işi .Pazar sayfası hazır okumak istersen programın altında.Zihni sinire bakalım ne diyeceksin.Çok öpüyorum

Adsız dedi ki...

Selam Burcu,
yaptigin pastalar cok harika görünüyor, resmen canim cekti, bir pasta yapipda almanyaya göndersene:)), sayfan cok güzel. Seni arkadas listeme eklemek istiyorum. Istersen tabii. Selamlar sevilay

Adsız dedi ki...

tijen merhaba,
yaş itibari ile imkansız görünüyor ama ütopik olarak neden olmasın :) çok memnun olurum :)

tuhfe merhaba,
çok teşekkür ederim ama "ayın güzeli" için kendimi yeterli görmedim..kendime güvenemedim..belki bir sonra ki aya katılmak isterim :)

kübra merhaba,
elma ve çikolata eklemek süper fikir gerçekten..bu arada ellerine sağlık, afiyet olsun sizlere..bende denemeleyim en kısa zamanda :)

wendy merhaba,
evet bu böreği yaparken yine aklıma sen gelmiştin :) pastırma koymaz diğerlerini sever demiştim :)
dün kısa bir yolculuğa çıktık , hiç bilgisayra bakamadım..o yüzden sayfanada bakamadım, ama şimdi bakacağım :)

sevilay merhaba,
çok isterim Almanyaya bir pasta gönderebilmek ama maalesef o kadar teknik bilgim gelişmiş değil :) (bazı pastaları dondurup gönderiyorlarda)
beni arkadaş listene almandan çok mutluluk duyarım..teşekkür ederim :)

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

Merhabalar
acaba mantarkurabiyedeki nişasta ne nişastası?

Adsız dedi ki...

şirin merhaba,
buğday nişaştası ve iki paket tam yetiyor..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

pastacı abla kurabiyeni denedik ama
şeker yazmadıgın için kötü oldu.
artık şekeri yazın

Adsız dedi ki...

semiha haklısın..
çok üzüldüm bak şimdi..
1 su bardağı şeker eklenmesi gerekiyor..
şimdi hemen tarife ekliyorum..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

muhteşem pastalar, süper. Keşke netten tadınada bakılabilse neyse yakında japonlar onuda bulurlar .

Adsız dedi ki...

pastalar süper,benim gibi yapmaya da yemeye de bayılan birisi için bir nimet.En son mantar kurabiyenizi denedim sonuç gerçekten çok başarılı oldu fakat tarifdeki un miktarı kıvamı tutturmak için çok yeterli olmadı ben yaklaşık bir su bardağı kadar un koydum ve dediğim gibi sonuç süper oldu.

Adsız dedi ki...

esin merhaba,
çok memnun oldum tarifleri beğenmene..
reçeteleri uygularken bazen malzemeleri kendimize göre ayarlamamız gerekebiliyor..sonucunda tutturup severek yemen çok hoş :)

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

sitenizi çok beğendim ben üniversite öğrencisiyim fakat mutfağa çok meraklıyım özelliklede pastalara öncelikle tariflerinizi bizlerle paylaştığınız için çok saolun inanın tariflerin hapsini deneyeceğim hiç böyle şık ve pratik tarifler bulamamamıştım ellerinize sağlık

Adsız dedi ki...

serçin merhaba,
çok teşekkür ederim..
uamrım tarifleri denedikten sonrada beğenir ve bana tekrar fikirlerini yazarsın..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

bence tarifleriniz çok güzel ben çok beğendim ama malzemeleri çok zor sevgilerimle

Adsız dedi ki...

ben bu kariyeden yaptım ama fiyasko ile sonuçlandı bütün kurabiyelerim tepsiye yayıldı neden acaba

Adsız dedi ki...

ben bu kariyeden yaptım ama fiyasko ile sonuçlandı bütün kurabiyelerim tepsiye yayıldı neden acaba

Adsız dedi ki...

bukadar nişasta bu kurabiye için çok değilmi ben yaptım yerken boğuluyordum sonra bır bilene sordum nışasta mıktarının fazla olmasından dedi yapmayın allah aşkına yada deneyın yerken yanınızda bır sürahi su bulundurun benden söylemesi

Adsız dedi ki...

Leyla hanım merhaba,
zaten verilen ölçüler dikkat ederseniz hep ölçülmüş oranlardır. hiçbir tarif denenmeden yayınlanmaz..aynı kurabiyeleri ben ve birçok arkadaşımız denedi ve hiçbiri sizin sorununuzla karşılaşmadı. belki siz başka bir oranını yanlış denediniz, başka bir malzemeyi fazla kattınız..mutlaka birşeyleri farklı yapmış olmalısınız..
oranları birebir kullandığımızda hiçbir sorun yaşanmıyor..

Adsız dedi ki...

selam sizin tarıflerinizi çok beğeniyorum başarılarınızın devamını dilerim

Adsız dedi ki...

tariflerinizi beğenerek uyguluyorum
mantar kurabiyeyi çok beğendik tanıdığım herkese adresinizi veriyorum
sizden ricam tavuk göğsünün tarifini verirseniz çok mutlu olurum teşekkürler

Adsız dedi ki...

kurabiyeler cok güsel görünüyo elınıze saglık.acaba toz şeker yerine pudra şekerı koysak daha güsel dagılmazmı agızda ben pudra şekerı koymayı düşünüyorum çünkü kurabiyede toz şeker koyunca yayılıyo kurabiyeler bundada ölemı olur acaba toz şeker kullansak.teşekkürler

Adsız dedi ki...

teşekkürler

Adsız dedi ki...

daha iyilerini yapabilirler ama harika olmuş birde kakao yu biraz daha koyabilirlerdi

Adsız dedi ki...

ben de bu kurabiyeden yaptım ancak benimde kurabiyelerim tüm tepsiye yayıldı bunun sebebi de sanırsam 2 paket nisastanın tarıftekı gıbı 4.5 bardak nısastaya tekabul etmemesı,yanı nısastası az geldı ama yıne de tadı fena degıldı

Adsız dedi ki...

MERHABA MUTFAK DOSTLARI
MAYA HALKLA ILISKILER 10-14 SUBAT TARIHLERI ARASINDA PROFILO ALISVERIS MERKEZINDE; " 14 SUBAT PASTA VE KURABIYE YARISMASI" DUZENLEYECEKTIR. SUNUCULUGUNU ELIFKORKMAZEL'IN YAPACAGI YARISMANIN JURISINDE; SAHRAP SOYSAL, EROL BUYUKBURC VE PASTA UZMANI ESI UTE BUYUKBURC, EYUP KEMAL SEVINC, SAHRAP SOYSAL GIBI ISIMLER YER ALACAKTIR. YARISMANIN BIR COK SUPRIZ HEDIYENIN YANI SIRA, EN ONEMLI MISYONU BIRINCI OLAN KISIYE YEMEK YAZARLIGI FIRSATI SUNMASI OLACAKTIR. YARISMADA BIRINCE OLAN KISI 1 YIL SURE ILE PROFILO ALISVERIS MERKEZININ DERGISI OLAN PAMLIFE 'DE KENDI KOSESINE SAHIP OLACAK VE BELKI DEBU FIRSAT SAYESINDE BUNDAN SONRAKI YASAMINA YEMEK YAZARI OLARAK DEVAM EDEBILECEKTIR.
AYRINTILI BILGI; 0212 299 80 70
yesim@mayahalklailiskiler.com

Adsız dedi ki...

KURABİYELERİN TEPSIYE YAYILMAMASI ICIN FIRINI DAHA ONCEDEN ISITILMASI GEREK ISITILMASSA YAYILIR AYRICA SITENIZ GUZEL sitem yeni banada beklerım

Adsız dedi ki...

merhaba tarifleriniz çok güzel burcu hanım yalnız birşey sorcaktım bu nişastaların bir paketi 250gram normali bumu acaba

Adsız dedi ki...

merhaba ben ilk kez sitenize girdim ve cok beğendim laf aramızda bu mantar kurabiyesine bayılıyodum ve merak ediyodum sayenizde öğrendim tşk