Salı, Ocak 10, 2006

BAYRAM & TRUFS































Yılbaşı telaşının ardından hemen sonra şimdide Bayram telaşımız başladı :) Bugün bütün gün baklava ve çikolata yaptım..Alışverişi, hazırlığı, yapımı vs. derken bütün günümün bayram hazırlığı ile geçtiğini farkettim..
Yarın Annelerimizi ziyaret edeceğiz. Onlara ziyarete gittiğimizde kendi hazırladığım yiyecekleri götürmek herzaman tercihimdir. Geçen Bayramda benim Anneme kalburabastı tatlısı yapmıştım, eşimin Annesine ise baklava yapmıştım. Bu sefer her ikisine hindistancevizli- fındıklı truflar yaptım. Ama bu sefer kendi anneme torpil geçeceğim çünkü teyzem İzmirden Annemi ziyarete geldi ve yaptığım baklavayı onlara götüreceğim :)
Sevdiklerimize kendi ellerimizle yaptığımız çikolataları ve tatlıları hediye götürmek kadar güzel bir davranış olabilirmi..eğer bana biri gelirken kendi yaptığı çikolatalardan bir kutu getirse , herhalde havalara uçardım :))
Bu arada "ben truf yapıcağım" deyip geçmeyin. Birde yaptığınız çikolataları güzel kutulara koymamız gerekiyor..kurdele ile süslemek gerekiyor..şık torbalarda sunmak gerekiyor..ben kutularımı Eminönünden aldım. Eminönü fermonun hemen yanında kutu, kurdele satan bir dükkan var. Hep pasta ve çikolata kutularımı oradan satın alıyorum. Mesela yaptığım pastaları fanusların içerisinde taşımıyorum. Yaldızlı pasta altlığını kullanarak pastamı aldığım kutulara yerleştiriyorum..




Temel truf tarifi ;

Gerekli malzemeler ;

  • 100 gr bitter çikolata,
  • 100 gr sütlü çikolata, (isterseniz değişik alternatifler deneyebilirsiniz, mesela kahveli çikolata vb.)
  • 3 paket vanilya
  • 200 ml süt kreması (bir küçük kutu)
  • 2 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 100 gr oda sıcaklığında beklemiş margarin

bu ölçülerden yaklaşık 38-40 adet truf çıkıyor.

Süt kremasını, vanilyayı ve pudra şekerini beraber kaynatalım. Kaynadıktan sonra içerisine çikolatalarımızı kıyarak ilave edelim ve tahta bir kaşıkla karıştırarak eritelim. Hazırladığımız karışımı buzdolabında en az 2 saat bekletelim.

İki saat sonra buzdolabından karışımımızı çıkartalım ve oda sıcaklığında beklemiş margarinimizi ilave edelim. Mikser ile çırpalım. Buraya kadar temel truf tarifini yerine getirmiş oluyoruz. Ben bu aşamada içerisine marketten aldığım toz haline getirilmiş fındıktan yarım paket ilave ettim ve mikser ile biraz daha çırptım. Elimize iki adet tatlı kaşığı alalım. Hazırladığımız karışımdan yuvarlak toplar şeklinde alıp yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizelim. Ve bu hazırladığımız çikolataları buzdolabında 1 saat bekletelim.

Bir saat sonra buzdolabından hazırladığımız çikolataları çıkartalım. Ben bir tabağa kakao,bir tabağa hindistan cevizi koydum. Siz türk kahvesi, parça çikolata , esmer şeker vb. aklınıza gelebilecek birçok malzemeyi dışını kaplamak içim kullanabilirsiniz.

Hazırladığınız bir toptan elinize alıp dikkatlice tam düzgün bir şekil verelim.Ve bunu kakaolu tabak içerisinde iyice gezdirelim. Her tarafının kakaoya bulanması gerekiyor. elimizle çok fazla ellememeye dikkat edelim. Biten trufu küçük truf kağıdının içerisibe dikkatlice yerleştirelim. Tüm çikolatalar bitene kadar aynı işleme devam edelim. Ben yarısını kakaolu yarısını hindistan cevizli yaptım.

Trufları buzdolabında muhafaza edelim. Çok fazla oda ısısında kalırsa truflarımız erir..


Yarın akşam tekrar mutfağa gireceğim ve bu seferde eşim için baklava yapacağım..belki başka çeşit çikolatalar..

Herkesin Kurban Bayramını tüm kalbimle kutlarım..umarım güzel bir bayram geçirir, ailemizle ve sevdiklerimizle birlikte güzel sofralar paylaşırız..

Hepimize afiyet olsun..

34 yorum:

Adsız dedi ki...

cok guzel gorunuyorlar, bugun oyle yorgunumki ancak bakmakla yetinecegim, ins en yakin zamanda deneyeceklerim listesine girdi,buarada bayraminida tebrik ederim, guzel bir bayram gecirmen dilegiyle...

Adsız dedi ki...

merhabalar herkese iyi bayramlar ben arada bir bolgunuza gelip neler yapmissiniz bakiyorum ve cok hosuma gidiyor bugün bayram ve benim icin normal günden hicbir farki yok yurt disindayim burda bayramlar hicde türkiyedeki gibi degil nerde oralarin sevincli bayram günleri ahhh ahhh simdiden sizin ve sizin gibi bolgcu arkadaslarin bayramini kutlarim

Adsız dedi ki...

sut kremasi ile cig krema ayni mi yoksa farkli mi?

Adsız dedi ki...

kaç gündür çikolata yemekten (harry bey'in hediyelerinin disinda dagita dagita bitiremedigim kestane sekerleri ve bir baska armagan çikolata oldugundan evde) fenalik gelmesine ragmen yine de yaptiklarini bunca begenmem artik seker diyetine geri dönemeyecegim anlamina mi geliyor acaba? (sadece sesli düsünüyor ve iyi bayramlar diliyorum!)
tijen

Adsız dedi ki...

Bayramini kutlarim Burcu! Keske boyle guzel bir paketle bizim kapimizi da calan olsaydi! Burda biraz sessiz geciyor bayramlar.

Adsız dedi ki...

Selam,
Cok tebrik ediyorum, emeğiniz ve yaraticiliginiz icin. Bence insanin kendi eliyle yaptigi çikolatalari sevdiklerine hediye etmesi kadar zarif bir haraket olabilir mi? En kisa zamanda bir firsat yaratip bende bu nefis cikolatalari deneyecegim. Tekrar tebrikler ve fikir icin coook tesekkurler. Iyi bayramlar...

Adsız dedi ki...

Ablacim senin, ailenin ve tum okuyucularin kurban bayramlariniz mubarek olsun...

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu :)

Sen ve sevdiklerine huzurlu,neşeli,hayırlı geçen bir bayram diliyor,truflar içinde ellerine sağlık diyorum :)

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu

Sen ve sevdiklerine huzurlu,neşeli,hayırlı bir bayram diliyor,lezzetli truflar içinde ellerine sağlık diyorum.

Adsız dedi ki...

arzu merhaba,
bende sizlerin bayramınızı kutlarım..en yakın zamanda truflardan yapmanı öneririm..gerçekten çok lezzetli ve şık oluyorlar..

mmelek merhaba,
uzaklarda olsanda eğer istersen sevdiklerinle bayramını kutlayabilirsin aslında..bazen insan Türkiyede olsada, canı sıkkınsa, bayramları yaşayamayabiliyor..hem internet sayesinde mesafelerde kısaldı :)) ben senin ve tüm sevdiklerinin bayramını en içten dileklerimle kutlarım..

uzaktan merhaba,
süt kreması ile sıvı krema aynı anlamda..hani çırpılınca kremşanti olan kremalar. pastacılıktada sıvı krema kullanılıyor. çiğ kremada aslında çoğu zaman aynı anlamda kullanılıyor ama hazır kremşantiler çiğ krema oluyor..

tjen merhaba,
sesli düşünmen beni çok mutlu etti desem sesli düşünmekten vazgeçip gerçekten söylermisin acaba :) sizlerede iyi bayramlar diler çok teşekkür ederim..

zinnur merhaba,
seni rahatlatmak için söylemek istiyorum, daha bizim kapıyıda çalan olmadı, biz çalıdık üç kapıyı :) ama sen eğer buralarda olsaydın sana mutlaka gelmekisterdim..sizlerede mutlu bayramlar :))

nezaket merhaba,
çok teşekkür ederim güzel sözlerin için..ve en kısa zamanda yapıp sevdiklerinle paylaşmanı dilerim..bayrmanız kutlu olsun :))

bediacım, sizlerinde bayramı mübarek olsun olsun..çok teşekkür ederiz..

yeşim merhaba,
bende sana çok teşekkür ediyorum ve güzel dileklerinin daha fazlasının senin hayatunda yer almasını diliyorum..

herkese mutlu bayramlarrrr...

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu;

Arife günü ben de kendi çikolatamı yapmaya karar verip tarifi bulacağımdan emin şekilde doğrudan senin sitene girdim. Ama malesef truffle tarifi bulamadım :( Bir vakitler Alice'den kaydettiğim bir tarifi denemeye karar verdim. Tarifi yakında vereceğim. Yani bir daha yaptıktan sonra. Bayram telaşıyla fotoğraf çekmeden bütün çikolataları bitirmişiz.

Bu arada sen kutularını nereden alıyorsun?

Adsız dedi ki...

devletşah merhaba,
demek truf tarifimi yayınlamakta geç kalmışım..ama seninkileri çok merak ettim..eminim çok güzel olmuşlardır..
ben kutularımı Eminönünden fermonun hemen yanındaki kutucudan alıyorum..yeri çok kolayda..
bu arada umarım güzel bir bayram geçirmişsinizdir..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

Merhabaar:)) Bunlar ne güzel şeyler böyle ya... emin olun sitenizin artık sıkı bir takipcisi olacağım. Cünkü hem yapımı kolay hemde görüntü bakımından hepsi harika görünüyorlar ki erkek arkadasım kesin bayılacaktır. emeğiniz ve yaratıcılığınız için sizi bir kez daha tebrik etmek isterim. ellerinize ve yüreğinize sağlık... Sevgiler Erva

Adsız dedi ki...

Burcucugum ellerine saglik ne kadar muhtesem gorunuyorlar. Cok ozendim bak simdi :) Mutlaka denemeliyim ben de... Özel doslar için bundan güzel hediye mi olur gerçekten.

Adsız dedi ki...

evra merhaba,
güzel yorumun için çok teşekkür ederim :) beğenmen harika :) inşallah yaparsın ve erkek arkadaşınla birlikte afiyetle yersiniz..

banu merhaba,
gerçekten çok hoş bir hediye oluyor..hem bana göre hazırlarından daha lezzetli oluyor..denemeni mutlaka tavsiye ederim..

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

merhaba truflar harika görünüyor. Eminönünde Fermo nerede birde truf kağıtlarını nereden alıyorsunuz. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Betül çok teşekkür ederim :)
Eminönü fermo çok basit bir yerde aslında..Eminönü camiinde tahtakaleye doğru giderken tarihi meşur mısır çarşısı vardır. Çarşıyı biraz geçince hemen cadde üzerinde büyük bir oyuncakcı var. Oyuncakcının hemen 3-4 dükkan yanında fermo var.
truf kağıtlarınıda fermodan alıyorum..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Burcucum merhabaaa..Uzuuun bir aradan sonra.ilk önce byramını kutluyorum biraz geç oldu ama..Sayfanı ilk açtığımda gerçekten şunu söyliyebilirimki;UMDUĞUMU BULDUM!!!
ellerine sağlık..en kısa zamanda denemem lazım:))Ama bir sorunum var:((bu kremayı benim bulmam mümkün olmuyor..onun için verdiğin tariflerin bazılarını tek bu yüzden yapamıyorum:(((Bir alternatif önerebilirmisin acaba?

Adsız dedi ki...

merhaba burcu,
haftasonu epey kalabalık 1 aile misafirim var, kısacası 20 kişi...ama ben hiç telaşlanmıyorum, çünkü güzel yemek sitelerini biliyorum (anneme göre telaşlanmalıymışım ama çalışınca bakalım nasıl olacak):)))lafı çok uzatmadan tarif için çok tşkler biraz maharetli gibi görünüyor ama değeceğine eminim ve bu aralar yumurtasız tarif aradığım için bu çok uydu bana...
sevgiler...

Adsız dedi ki...

Kübra merhaba,
geçmiş bayramınız sizlerinde kutlu olsun :)
Umduğunu bulman benim için gerçekten çok gurur verici, çok teşekkür ederim :)
Krema kullanamıyorsan krem şanti veya ayran veya kefir deneyebilirsin..ayran kullanırsan çikolata miktarını biraz daha arttırman gerekir..
denemeni tavsiye ederim :)

zeynep merhaba,
bencede çok telaşlanmana gerek yok..gerçekte çok güzel tarifler var bloglarda ve ben hiç ktü sonuç almadım denediklerimden..Anneler böyledir :)
Bu arada trufları 1 gece önceden yap mutlaka..inşallah beğenirsiniz :))

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

merhaba pastacı sevgililer günü için değişik ilginç bir tarif lazım yardımcı olursan sevinirim.... şimdiden teşekkürler....

Adsız dedi ki...

baypasta merhaba,
ben sevgililer günü için kalp şekilde üzeri renkli kurabiyeler, güzel bir çilekli kalp şeklinde pasta ve güllü cupcakes'ler yapmayı düşünüyorum. eğer cupcake ilgini çekerse birkaç içinde tarifini siteye ekleyeceğim..

Adsız dedi ki...

Burcu, bugun denedim trufflari ve bayildim, daha dogrusu bayildik esimle:)cok tesekkurler, boyle guzel bi lezzetin tarifini paylastigin icin...

Selamlar,

Adsız dedi ki...

Merhaba burcu,
bir sorum olacak kremalarda ve truf vb.
çikolatalı tariflerde hangi marka çikolata kullanıyorsun ve nereden alıyorsun? Bir de senin tariflerinde geçen trakya çiftliği peynirler hangi marketlerde var acaba? Benim evimin yakınındaki şok ve dia'da yok.Bu arada tariflerin süper.Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Günay merhaba,
ben bir süredir Fransadan getirdiğim özel dessert çikolatalarını kullanıyorum. ama diğer zamanlar etinin veya nestlenin bitter çikolatalarını ve elitin bitter güverturunu kullanıyorum.
trakya çiftliği peynirleri ise migros,makro center, gima gibi büyük marketlerde satılıyor. ama dianın krem peyniride güzel sonuç veriyor deneyebilirsin..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

merhabalar,

sitenizde yayinladiginiz cikolata tariflerinde ikinci resimde kullandıgınız kutuyu (oluklu olan) cok begendik, ancak arastirmamiza ragmen bulamadik, nereden tedarik edebiliriz, size sormak istedik...

simdiden tesekkurler,

burcak

burcakebcim@yahoo.com

Adsız dedi ki...

Burçak merhaba,
sorduğunuz kutuları Eminönünden, Fermonun yanında yer alan kutucudan satın almıştım..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

kolay gelsin. ben de turf denemek istiyorum. ancak Amerika da sivi krema nasil bulacagim bilmiyorum. sour cream biraz eksi. o degildir diye dusunuyorum. acaba heavy cream mi? ellerinize saglik hersey cok guzel gorunuyor

Adsız dedi ki...

Nursat merhaba,

şimdi Amerikan baskısı çikolata kitaplarıma baktım, özellikle truff yapımında "Thick Double Cream" kulanılıyormuş.
umarım işini görür..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

burcucuğum selam..kılavuzunu dört gözle bekliyorum .ama benim sorularım kılavuz için değil sanırım.1-bayramda truff yapmak istiyorum.asıl tarifimi tavsiye edersin yoksa sevgili zuhalle yaptığın margarinsiz olanımı? bu trufflar buzdolabında nekadar süre bozulmadan durabilir?2-fındıklı krokanları hazırlayıp kek hamuruna katarsak pişinceye kadar erirmi? kayınvalidenin doğum günü pastasının etrafına fındıkları nasıl serpiştirdin püf noktası varmı?seni çok yordum ama şimdiden çook teşekkürler...

Adsız dedi ki...

merhaba harika görünüyorlar:)bu malzemeden kaç tane truff çıkıyor?bende denemek istiyorum:)

Adsız dedi ki...

Cok güzel görünüyorlar gercekten. Mutlaka deneyecegim. Tarif için cok tesekkür ederim.

Unknown dedi ki...

Merhaba burcu... Seni büyük bi heves ve heeycanla takip ediyorum. Ben pasta işine yeni başlayanlardanım. Sen bana ilham veriyorsun. Truff konusuna gelince harikulade görünüyorlar. Hafta sonu eşimin doğum günü vardı. Onun için pasta yapacaktım. Truffları görünce yapıp pastanın üzerine süs olarak koymak geldi aklıma. Denedim ve süper oldu. Herkese yapmayı tavsiye ederim.Hoşçakal...

pastamalzemeleri dedi ki...

cok guseller gercekten:)