Pazartesi, Şubat 20, 2006

ÇİKOLATALI&KAHVELİ&REÇELLİ GEVREK KURABİYE
























3 Yaşındaki kızım Yağmur kurabiye yemesini çok seviyor ama onun favorisi beyaz renkli olan un kurabiyeleri. Bende çikolatalı olan her şeyi çok seviyorum :) bu yüzden ikimizin ortak kararı olarak çikolatalı kurabiye yapımına karar verdik.
Aslında tarifini Chocolate Bible kitabına bakarak yapıyordum ama yine kendimi tutamayıp kendimce tarifte değişiklikler yaptım. O yüzden asıl uygulamak istediğim tarifi yapamadım. Ama bu kurabiyeleri soğuk süte batıra batıra öyle bir güzel yedik ki...süt ile kurabiye severlere tavsiye ederim birde hafif sert ve gevrek kurabiyelerden hoşlanıyorsanız şiddetle tavsiye ederim :) Hatta ben birazcık kızarttım daha da gevrek ve lezzetli oldular :)

Bu arada hemen iyileşip ve hemen yurt dışına Gulf Food 2006 fuarına giden eşim yarın İnşallah geliyor. Onun için ise "Karaorman Pastası" nı hazırlamaya karar verdim. Bu pasta için az önce pandispanyasını hazırladım. Yarın ise vişne konservesi alıp pastayı yapacağım ve bir aksilik olmazsa Çarşamba günü bloguma ekleyeceğim. Ayrıca eşim Dubai'de ki Gulf Food 2006 fuarında olağanüstü pasta ve çikolata showlarının ve sunumlarının olduğunu söyledi, birde üstüne üstelik fotoğraflarını gönderdi. O kadar üzüldümkü orada olmadığıma :( en kısa zamanda da sizlerle bu görüntüleri paylaşmayı istiyorum..


Gerekli Malzemeler ;

  • 115 gr bitter çikolata
  • 200 gr tereyağı (oda sıcaklığında bekletilmiş)
  • 6 çorba kaşığı tozşeker
  • 2 çorba kaşığı nescafe ( ben çikolatalı kahve kullandım )
  • 1 su bardağı + 1 kahve fincanı un
  • 1 çay bardağı mısır nişastası
  • 4 çorba kaşığı istediğiniz çeşitte bir reçel veya marmelat ( ben orman meyveleri marmeladı kullandım - bonna mamma )
  • üzeri süslemek için ceviz veya badem

Fırınımızı 190 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım. Fırın tepsimize yağlı pişirme kağıdı serip hazırlayalım.

Çikolataları bıçakla kıyıp benmari usulü eritelim. Bu arada tereyağı ve şekeri mikser ile krema kıvamına gelene kadar çırpalım. Krema kıvamında olunca erittiğimiz çikolatalarımızı ekleyip tekrar çırpalım.

Un ve mısır nişastasını birlikte harmanlayarak çikolatalı karışımımıza ekleyelim ve bir spatula ile elimizle iyice karıştıralım. Daha sonra teker teker marmeladı ekleyerek mikser ile çırparak yedirelim. Karışımımız hafif dağınık ama elimize aldığımız şekil verebileceğimiz bir kıvamda olmalıdır. Yani biraz bölünmüş duruyor ama elimize aldığımızda toparlanıyorsa sorun yoktur. Eğer toparlanmıyorsa 1 kaşık daha marmelat ilave edelim.

Küçük küçük toplar yapıp yağlı kağıdımızın üzerine yerleştirelim. Üzerini ceviz veya badem ile süsleyebilirsiniz. Önceden 190 derece ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 20 dakika pişirelim.

Piştikten sonra tezgahımızda soğutalım. Ilındıktan sonra soğuk süt ile servis edilmesini öneririm..

Hepimize afiyet olsun..

22 yorum:

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık yine biz çikolata tutkunlarını mutlu ettin..:))sağol..resimleri bizde sabırsızlıkla bekliyoruz Burcu, ayrıca şimdiden gözün aydın diyebiliriz sanırım..:))

Adsız dedi ki...

Resimlerin cok guzel cikmis Burcu. Tabii eminim kurabiyeler resimlerden de guzel...

Adsız dedi ki...

Burcucum!Çok güzel ve yebenili(Türkçe'ye yeni bir sözcük kazandırdım)görünüyorlar.Ben de kıtır kıtır kurabiyelere bayılırım.Yarın akşam misafirlerim gelecek.Bunu yaparım.Ama nescafeyi ekleme işini yazmamışsın.Öyle granül haliyle mi ekleyeceğiz,yoksa çikolataları eritirken içine mi katacağız?Aydınlatırsan sevinirim:))Yaa sen neden eşinle gitmedin Dubai'ye?Ben çok isterim orayı görmeyi.İlk fırsatta gidip dolaşmak lazım.Öpüyorum Şirine'yi ve seni.;)

Adsız dedi ki...

Mmm, afiyet olsun ikinize de, elinize sağlık. Öyle bir anlatmışsın ki, öyle bir tarif vermişsin ki ve öyle güzel fotoğraflamışsın ki kurabiye pişmeyen evimizde sanırım pişecek bu tarif. :) Buna en çok Mert sevinecek. Teşekkürler. :)

Adsız dedi ki...

Pastacı merhaba,kurabiyen harika gözüküyor.Sen gerçekten bi harikasın.'Kara orman pastasına' takılmış bi tip olarak öğrenmek istediğim;çikolata sosunu dökerken niye ızgara teli üzerinde tutuyoruz(resimde), önceden yapılmış pandispanyaların avantajı nedir,önceden yapılmış pandispanyalar buzdalabındanı yoksa oda koşullarındamı(üstü açık olarak) saklanmalı,buzlukta saklamanın pandispanyaya bir zararı olurmu birde siz (resimdeki pasta için buzlu demişsin) çikolata sosundan sonramı buzlukta bekletiyoruz? cevaplarsan ÇOK SEVİNİRİM. Çok çok TEŞEKKÜRLER...

Adsız dedi ki...

Ay Ay Ay arkadaşım yine döktürmüşsün çok lezziz görünüyorlar ellerine sağlık en kısa zaman da yapılacaklar arasında yerini aldı kurabiyeler. Acaba reçel yerine daha çok çikolata kullansam olur mu yoksa reçel piştiğinde kıtırlığı veren o mudur bu sefer de yapısını bozabiliriz sanırım neyse ben sesli düşündüm galiba düşünürken de yazdım.Sana karaosman:)pastası için kolay gelsin...bu arada allah kavuştursun.

Adsız dedi ki...

Pastacım kurabiyecim Burcum, ben de bundan istiyoooomm:(((( Süt ve kurabiyeee... Of Burcu ya, buraya gelince hemen eve gidip mutfağa girmek istiyorum! Acilen hem de!!

Adsız dedi ki...

PARDON. İsmim 'Z' olrak çıkmış.

Adsız dedi ki...

ülviye merhaba,
çok teşekkür ederim:) inşallah bugün gözüm aydın olacak, birazdan hvaalanına eşimi karşılamaya gideceğim :)

Zinnur merhaba,
fotoğrafları beğenmene çok memnun oldum :) çok teşekkür ederim..

Arzu merhaba,
haklısın kahveli kısmı atlamışım..kahveyi çikolatayı erittikten sonra içerisine katıp iyice karıştırıyouz..
ben Dubaiye gidemedim çünkü burada gitmem gereken bir işim var :)ama bende gitmeyi çok istiyorum..
bende sizleri öpüyorummm :)

Başak merhaba,
seni kurabiye pişirmeye yönlendirebildiysem ne mutlu bana :)
umarım Mert ve sen kurabiyeleri beğenirsiniz..

Zuhal merhaba,
karaorman pastasını aslında bugün yapıp hemen yarın yayınlayacaktım ama eşimin uçağının erken gelişi benim planımı yarına aksattı. bir gün rötalı tarif yazacağım..
üzerine çikolata ganaş dökelen her pasta ızgara telinin üzerinde kaplanır. çünkü sos akıcı olduğu için ızgaranın altına yerleştirilen bir tabağa sosun akan kısmı gelir ve sos tekrar kullanılabilir. Eğer ızgarada yapmazsan bu işlemi soslar akacak ve tabağının her yeri dolacaktır.
pandispanyayı önceden yapmanın avantajı , pandispanyayı hemen pişirip kullanırsak ortadan ikiye keserken çok dağılır ve üzerinde çalışması zorlaşır. ama pandispanyayı önceden yapar, streç film ile sarıp oda ısısında saklarsak, kek birazkendini toparlar ve üzerinde çalışırken dağılmaz.
aslında karaormanın üzeri çikolata ile kaplanmaz. üzeri krem şanti,çikolata kırıkları ve vişne ile süslenir. bizim şefimiz bir hafta önce hazırladığı pastanın üzerine 1 kat krem şanti sürüp buzdolabına kaldırmış(bozulmasın diye) sonra çıkardı ve 2 saat çözülmesini bekledik. hazır sosumuz vardı onuda pastanın üzerine vurduk. o an olan birşeydi yani. ama sizde evinizde pasta hazırlayıp 2 hafta kadar buzlukta saklayabilirsiniz. yenilmes gerektiğindede önceden çıkarıp 2 saat bekletip üzerinin süslemesini yapabilirsiniz..

zuhal merhaba,
teşekkür ederimmm :)
reçel yerine çikolata kurabiyeye çok daha fazla kuratabilir. hem reçel ayrı bir güzellik veriyor bence :)
karaosman için teşekkürlerrr :))

Sibelim Kahvecim merhaba,
bilirim sen kurabiye çok seversin :)
süt ilede öyle bir güzel gidiyorki :))



herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Pastacı merhaba, kusura bakma tarifleri gönderemedim uzak bir kaza geçirdim. Baş parmagım kırıldı işede gidemiyorum evde kızımla ve eşimle vakit geçiriyorum. en kısa zamanda tarifleri gönderirim. kurabiyelerde çok güzel olmuş eline sağlık... iyi çalışmalar kolay gelsin..

Adsız dedi ki...

Merhaba Pastacii,
yine harikalar yaratmissiniz..blogunuzun Bir cikolata bagimlisi olarak bagimlisi oldum diyebilirim:)
Benim sormak istedigim birsey var..
benim annem bitter cikolata ve portakal hastasi (bende cok seviyorum)..2sinin beraber oldugu bir tarif var mi acaba? islak pasta veya cupcake tarzi?

birde 1-2 linki paylasmak istiyorum..kardan adamli cupcake cok hosuma gitti..kolay ve sevimli :)

http://www.marthastewart.com/
http://www.brownbettydesserts.com/

tesekkurler,
sevgiler

Adsız dedi ki...

Tam bugün ben pek mutsuzum neden ola ki derken biranda muhteşem görünen kurabiyelerini gördüm ve şunu farkettim ben senin sitene girince mutlu oluyorum pastacı acaba bunun çikolatayı çok sevmemle bir alakası var mı :) Beni gülümsettin ağzım tatlanıverdi.. senide gülümseten çok olsun..derim

Adsız dedi ki...

İyi akşamlar burcu ,
Ben hala dün ki pastaların etkisindeyim.Pastalardan okadar etkilendim ki sana sormak istediklerim sorular olacak. Şimdiye kadar şeker hamuru ile hiç pasta kaplamadım bu hafta yapacağım anlamadığım yuvarlak pasta için şeker hamurunu merdane ile açtık (peki ama pastayı kaplar iken kenarları nasıl düz düzgün olacak ) büzüşme olmazmı .yada bir gün bu kaplamayı resimli gösterebilirsen çok iyi olur sevinirim .Yardımların için şimdiden teşekkür ederim Selamlar

Adsız dedi ki...

Çikolata merhaba,
çok üzüldüm gerçekten büyük geçmiş olsun ..bahane ile kızınla ve eşinle vakit geçirmen ne güzel aslında :) tariflerini sabırsızlıkla bekliyorum :)

Betsy merhaba,
benim annemde bitter&portakal uyumunu çok sever :) siyah güneş pastasını onun için yapmıştım. oda bitter ve portakaldan yapılıyor. istersen pastayı yaparken arasına portakal marmeladıda ekleyebilirsin..bu arada portakallı çikolatalı cupcake fikri benimde hoşuma gitti :)
gönderdiğin linkler için teşekkür ederim :) martha'yı zaten annemiz gibi hepimiz biliyoruz ama diğer link daha çok hoşuma gitti gibi..tekrar teşekkürler..

Dionysian merhaba,
yorumunu tekrar tekrar okuyup duruyorum, o kadar güzel bir yorum ki çerceveletip blogun en başına asmak istedim :)gerçekten çok teşekkür ederim, çok naziksin..sanırım aynı tatlardan ve görüntülerden zevk almamız bizleri mutlu ediyor ::)))

beyhan merhaba,
şeker hamurunu açtıktan sonra pastamızın ortalayacak şekilde dikkatlice hamuru yerleştiriyoruz. elimizle nazikce yuvarlak şeklini oturtuyoruz. mutlaka hamurun fazlası pastanın altında taşacaktır. onuda bıçakla dikkatlice kesip atıyoruz. aslında üzerinin düzgün olması için özel ekipmanaları vardır ama elimizlede düzgün şekil verebiliriz. yani tamamen el becerisi :)
şeker hamuru çalıştığımda yanımda biri varsa mutlaka fotoğrafını çektirtip yayınlarım..http://www.pastrywiz.com/cakes/index.html birde bu linki incelemeni öneririm.

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

beyhan tekrar merhaba,

şeker hamuru ile pasta kaplama konusunda yardımcı olacak link ;
http://www.pastrywiz.com/wedding/wedding19c.htm

Adsız dedi ki...

Ben hem un kurabiyesini hem de cikolatali (aslinda cikolatadan herseyi) kurabiyeyi cok severim. Ellerine saglik. Burcucum, pastalarina soyleyecek soz bulamiyorum. Be guzel calismalar, sanat eseri gibi...
Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Merhaba PASTACI, bu gün hava ne kadar güzel tıpkı senin yaptığın kurabiyeler gibi.))) Bugün tüm site ziyaretçilerinle ve seninle şuan dışarıda parlayan güneş gibi çok sıak ve çekici bir CHEESE CAKE tarifi paylaşmak istiyorum.
3 PAKET Krem beyaz
2 Yumurta
150gr Toz şeker
55gr Elenmiş un
1 Tutam vanilya
1.5 Paket eti burçak bisküvi
Öncelikle peynirleri mikserde çırpıyoruz pürüzsüz olana kadar. Daha sonra şekeri katıp çırpmaya devam ediyoruz, sonra yumurtaları katıp çırpıyoruz. En son unu ve vanilyayı ekleyip malzememiz pürüzsüz kıvama gelene kadar çırpıyoruz. (Bütün bu çırpma işlemleri toplam 5-6 dakka sürer.)23cm çapındaki çemberimizi yağlayalım (katı yağ ile) Bisküvilerimizi merdane ile ezerim içerisine eritilmiş terayağ ekleyelim (50gr) karıştıralım çemberin kenarlarına toz gibi serpelim kalanını çemberin altına yayalım üzerine hafif bastıralım. Daha sonra karışımı kalıbın içine dökelim. Önceden 170 derecede ısıtılmış fırınımızda 20-25 dakka pişirelim. ÇOK ÖNEMLİ= Turbo fırn kullanan arkadaşlar cheese cake veya herhangi sıvı hamurlu bir keki kesinlikle fanın karşısına koymayın çünkü şiddetli üflemeye karşı kalacağından üzerinde çatlamalar ve aşırı esmerlik olacaktır. Benim tavsiyem ya enalt rafa veya enüst rafa koymanızdır. Bildiğiniz gibi cheese cakenin en büyük özelliği içinin yumuşak olması ve üzerinin açık kahve tonlarında olmasıdır. Fırında pişen tatlılarda en büyük özellik fırını iyi kullanmaktır. Tabiki en büyük özellik ise yaptığınız ürünü onu ne kadar severek özenerek yaptığınızı belli etmektir. Şuana kadar hiç kimseden pastayı çikolatayı sevmeyeni duymadım. Ben kendimi dünyanın en şanslı insanlarından biri olarak görüyorum(tabiki bu işle uğraşan herkez gibi) çünkü herkezin severek ve imrenerek baktığı bir işin tam KALBİNDE bulunuyoruz.))) Ne mutlu pastacıyım diyene.))) İyi çalışmalar,
Kolay gelsin...

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu,
Cok guzel kurabiyeler bunlar, cok da lezzetli gorunuyorlar. Ben simdi napicam evdeki son yulafli kurabiyeyide az once bitirdim. Cok kotu oldu simdi bak. Iyisimi hemen bu kurabiyeleri yapmak. Hemde en acilinden. Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Pastacı merhaba,detaylı cevabından dolayı çok çok teşekkürler. sorum şu: herhangibir pandispanyayı yaptık, 3'e böldük,arakatları ıslatıp önce evde yaptığımız muhallebi şeklindeki kremayı sürdük üzerine şantiyide sürdük,damla çikolatayı meyveyide serptik,bu şekilde 3kat en üstünü şantiyle kapladıktan sonra buzluğa attık(çok uzun oldu),2hafta bu şekilde dayanırmı,birde çikolata sosu döksek buzlukta dayanırmı? Cevabın için şimdiden çok teşekkürler.SEVGİLER....

Adsız dedi ki...

Çikolata merhaba,
ne mutlu pastacıyım diyene :)
gerçekten çok hoştu, tarifinde çok hoş gerçekten..cheesecake pişirken dikkat edilmesi gereken pişrme yöntemini anlatmana ise ayrıca teşekkür ederim..çünkü çoğu kişinin sorunu cheesecake'nin piştikten sonra ortasının çatlaması..bu harika tarifini için tekrar teşekkür ederim :)
umarım parmağın daha iyidir..

Nezaker merhaba,
senin kurabiyeler daha sağlıklıydı aslında :) çok teşekkür ederim..

Zeynep merhaba,
az önce karaormanın tarifini yayınladım ama sorunu cevaplamak istiyorum, pastayı üzerine çikolata dökmeden hazırla. ve o haliyle derin dondurucuda 2 hafta saklayabilirsin. yiyeceğiniz zaman 3-4 saat önceden derin dondurucudan çıkartırsın. Çikolatasınıo zaman hazırlayıp sürersin..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Nilay merhaba,
çok teşekkür ederim yazdığın nazik sözlerin için..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

BN 11YAŞINDAYIM AMA BNA İNAN MAZSINIZ BN PASTA YAPMAYA ÇOK MERAKLIYIM ANNEM YARDIM ETMEDEN BN KEN DİM YAPABİLİYORUM ÇİKOLATALI&KAHVELİ&REÇELLİ GEVREK KURABİYE..TARİFİNİ ÇOK BEĞENDİM SİZLERE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM HER ZAMAN BU SİTEYE GİRİCEĞİM THANKYOU