Çarşamba, Şubat 01, 2006

ISPANAKLI&PEYNİRLİ TART , İRMİKLİ PRENSES PASTASI..






















Sevgililer günü yaklaşıyor..bunun için hazırlık yapmak lazım :) Fotoğrafta gördüğünüz mavi güllü cupcake'leri aslında sevgililer gününü düşünerek hazırladım..tarifini Leyla Akçağlılar ve Ebru İpekçinin yeni yayınladığı Butterfly'dan Özel Tatlar kitabından aldım. Tarifini ve detaylarını artık yarına saklıyorum..ama inanın çok şık ve lezzetliydiler..diğer sevgililer günü seçenekleride yakında geliyor..

Gelelim bugünkü tariflerimize..Tartı bu ay ki Lezzet dergisinden görerek esinlendim. Normalde ben hep kiş yapmayı sevmişimdir. Bu tarifte aslında aynı kişe benziyor, ama nedense ben kiş hamurunu tart hamurundan daha lezzetli buluyorum. Ama yinede çok lezzetliydi. Ben hamurunu iyice kızartarak pişirdim. Tarifinde her ne kadar 30 dakika dediysede ben içerisinde yumurta olduğu için 45 dakika pişirdim ve çok severek yedik..

Gerekli Malzemeler ;


  • 125 gr margarin ( ben yarım paket zeytinyağlı becel kullandım)
  • 13 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz

İç malzemesi için ;

  • 300 gr az haşlanmış ıspanak ( hemen 5 dakika haşlayın)
  • 200 gr beyaz peynir (çatalla ezilmiş)
  • 2 yumurta ( ben 1 yumurta kullanmanızı tavsiye ederim)
  • yarım su bardağı süt kreması
  • yarım su bardağından bir parmak az süt

Öncelikle tart hamurumuzu hazırlayalım. Un , kabartma tozu ve tuzu bir kapta harmanlayalım. Beceli ve yoğurdu ekleyip güzel bir hamur hazırlayalım. ( eğer un yetersiz kalırsa yoğururken azar azar ilave edelim) Fırınımızı 175 dereceye getirip ısıtalım. 20-22 cm'lik bir tart kalıbını güzelce yağlayıp unlayalım ve hamurumuzu elimizle tart kalıbının içerisine yayalım. Çatalla hamurumuzun yanlarını bastıralım ve ortasına delikler açalım. İlk önce 10 dakika sadace hamuru pişirelim.

Bu arada bizde içini hazırlayalım. Bütün malzemeleri karıştıralım. 10 dakika pişen hamuru ırından çıkartıp eğer biraz kabarmışsa kabaran yerleri çatalla ezerek düzeltelim. Hazırladığımız içi tartın üzerine dökelim ve fırına tekrar atalım. Üzeri iyive kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirelim.

Sıcakken veya ılıkken servis yapabilir, üzerini kiraz domates ile süsleyebilirsiniz..




































Sizlerden gelen yoğun istek üzerine Kayınvalidemin İrmikli Prenses Pastasının tarifini yayınlıyorum :)) Özellikle haftasonu yapmak isteyenler için aceleye etmeye gayret ettim..
Yapımı çok kolay yemesi çok lezzetli bir pasta..çoğunuzun bildiğinizi düşünüyorum..

Gerekli malzemeler ;

  • 1 litre süt
  • 5,5 yemek kaşığı irmik
  • 12 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket Eti kakaolu büskuvi
  • 200 gr dövülmüş fındık veya ceviz
  • 2 yemek kaşığı kakao

Sütü, irmiği ve şekeri orta boy bir tencereye ekleyelim ve muhallebi pişirir gibi devamlı karıştırarak pişirelim. Ama pişmesi muhallebiye göre daha uzun sürüyor lütfen telaşlanmayın :)

İrmikli muhallebimiz piştikten sonra dikdörtgen bir borcama muhallebimizin yarısını dökelim. Üzerine 1 paket kakaolu büskuvimizi dizelim. Arasına biraz fındık veya ceviz serpiştirelim. Kalan muhallebiyi kakaolu büskuvilerin üzerine dökelim. En son toz kakaomuzu eleyerek pastamızın üzerine dökelim. Ve dövdüğümüz fındıkları pastanın üzerine dökelim.

Pastamızı en az bir gece buzdolabında bekletelim. Ve kare kare keserek servis yapalım.

Hepimize afiyet olsun..

33 yorum:

Adsız dedi ki...

hmmm!merhaba burcucuğum!sadece tarttan bahsetmitin.yanındaki bonus galiba.ne güzel az önce açtığımda yoktu bu ekleme.bi daha döndüğümde eki karşımda bulup şaşırdım.ayrıca ikizleri olmayan ibaresiyle yorum yazan adaşıma da sevgiler.çok hoşuma gitti.sevgiyle kal sen de burcu.yağmuru öp,bi de azıcık ısır.

Adsız dedi ki...

Süper yaa.. :)) Çoktandır uğrayamıyordum buralara, bu kadar güzel şeyi bir arada görünce gözüm gönlüm açıldı. Ispanaklı tart da yaklaşık 10 dk önce yemiş olduğum ve annemin "çırpma" diye nitelendirdiği yemeğe o kadar çok benziyor ki :), yemek yedikten sonra siteye girip aynısını görünce şaşırdım :). Ellerine ve gönlüne sağlık Burcu abla, gezi yazıların ve fotoğrafların da çok hoşuma gitti ayrıca ;)

Adsız dedi ki...

ben encok soldakini merak ediyorum, mukemmel gorunuyor. Umarin kisa surede tarifine kavusuruz.

Adsız dedi ki...

Burcu, İkiside nasıl güzel görünüyor. Tablo gibiler :) Sabırsızlıkla tariflerini bekliyorum. Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Burcucum soldaki herhalde tuzlu birşey merakla bekliyorum.Bu arada sobem hazır yarın yayınlıyorum:)))bakalım ne diyeceksin çokkk öpüyorum:)))

Adsız dedi ki...

Pastalar muhteşem görünüyor.Tebrik ederim.İstanbul içinde otursaydım,bloglar elele etkinliğinde sizin pastalara talip olurdum :)Syri bile güzel pastaların :)

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu ,
bende diğer yorum yazan arkadaşlar gibi tarifi merak ediyorum.Özellikle sağdakini.Bu arada sevgililer günü yaklaşıyor hani diyorum şöyle güzel kırmızı kırmızı güzel tarifler .değişik fikilere ihtiyacamız var göz ve mide zevkimizi arttırırsan sevinirim .kendine iyi bak

Adsız dedi ki...

arzu merhaba,
hoşuna gittiğine sevindim :) tarifleri birazdan ekleyeceğim..güllü kekleri özellikle sevgililer günü için düşündüm..yağmuru ısırdım, senden ikizleri ısır lütfen :)

Mercan merhaba,
demek az önce annende benimkine benzer güzel bir mama yaptı :) afiyet olsun..tarifini yazınca bak bakalım benziyormu..eğer farklı birşeyse seninkininde tarifini isterim :)
bu arada yazıları ve fotoğrafları beğenmene çok sevindim, teşekkür ederim :)

Berna merhaba,
birazdan tarifleri ekliyorum :)

Summer çok teşekkür ederim :)

Candancım evet o tart sana özel :)
yarına dört gözle bekliyorum cevaplarını, love&kisses

Aslı merhaba,
İstanbul dışındaki bir katılımcıya da özel bir hediye paketi yollayacağım ama :)eğer o sen olursan, içerisine bozulmayacak (browni, kurabiyevb.) bir şeyide eklemeyi düşünüyorum..

Beyhan merhaba,
evet haklısın sevgililer günü yalaşıyor :) o güllü kekleri aslında sevgililer gününü dşünerekte yapmıştım..ama esas kırmızı şeyler yapmak gerek haklısın..ben yarın mutfağa gireyim en iyisi :)

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

Bak bu tatliya cok sevindim Burcu..Annene tesekkur et lutfen..Genc kizken annem yapardi cok...Fakat tarifini Istanbul'daki evde birakmistim. Cok makbule gecti. Ellerine saglik..

Adsız dedi ki...

Burcucummm harika bir tart tarifi çokk teşekkürler.Hemen deneyeceğim.)))Bu arada bakalım tart zeminini nasıl tutturacağım heyecanlandım şimdi .İrmikli prensesta tam benlik hafif .Ellerine sağlık.Sobem geliyor :)))çokk öpüyorum:)))

Adsız dedi ki...

Pastacım Burcum, bir süredir uğrayamadım sana:( Şimdi tabi ağzım açık bir şekilde bakıyorum yaptıklarına! Bu ıspanaklı tart benim favorilerimdendir, çok severim. Çay saatinde değil de yemek olarak, yanında ayranla bayılırım. İrmikli pasta da çok hoş görünüyor, fotoğrafı da ne güzel çekmişsin! Herşey için ellerine sağlık canım, sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

merhaba burcu!naber?tart kesinlikle denenmeye değer.bu tarz sebzeli tuzlu tariflere bayılıyorum(z).ailece her türlü abur cubura biteriz.alahtan benim kilo problemim yok,gözü aç olup çabucak kokusuyla falan doyanlardanım.eşim ipin ucunu kaçırırsa alıyor,ama o a müthiş iradesiyle hemen normaline dönüyor.çocuklar zaten özel sipariş verirler(anne kek yap,pasta yap diye).o yüzden bizim evde hamurlu birşeyler pek eksik olmaz.irmkli tatlıyı ben de yaparım.ben bir de sadece irmikli pudigini hazırlayıp içini hafif ıslattığım ortası delikli kek kalıbına döküp soğutuyorum,kalıptan çıkarıp kendi yaptığım çikolata sosuyla süslüyorum.herşey çok güzel görünüyor,arşivini de bu arada tarıyorum,müthişsin,maşaallah.hoşça ve sevgiyle kal(başın ağrıdı dimi?ne önereyim?)

Adsız dedi ki...

Selam Burcu,

İrmikli prenses pastası tarifini hafta sonundan önce yayınladığın çok teşekkür ederim. Hafta sonu bununla birlikte başka tariflerinden de denemek istiyorum, bu hafta sonu çok güzel geçecek demek ki.. Ellerine sağlık, işlerinde kolaylıklar dilerim.

Defne

Adsız dedi ki...

Selam Burcu,

İrmikli Prenses Pastası tarifini yayınladığın için çok teşekkür ederim. Böylece hafta sonu deneme şansım olacak.

Sevgiler,
Defne

Adsız dedi ki...

BEN AYŞEN TEKİN.SİZİ TEBRİK EDİYORUM

Adsız dedi ki...

Deniz merhaba,
umarım pastayı yapar ve eski özlediğin tada ulaşabilirsin :)

Candan merhaba,
merak etme tartın hamurunu tutturabilirsin..gerçekten yapımı çok basit ve yemesi çok zevkli bir yemek :)
sobeni merak bekliyorum :)

Sibelcim çok teşekkür ederim :)
benimde daha bu sabah aklmdan geçmiştim, artık bana "pastacım burcum" demiyor diye :) şimdi yorumunu görünce çok mutlu oldum, teşekkür ederim :))

Arzu merhaba,
kesinlikle başım ağrımadı :) çok merak ettim acaba uzmanlık alanın nedir? ve ne zaman hastaneye geri döneceksin? işini özlüyormusun ? ben Doktorlara nedense ayrı bir önem veriyorum bana göre çok kutsalsınız..benim yaşıtım olan Kuzenimde GATA'da KBB uzmanlığını yapıyor..sizleri gerçekten çok seviyorum..onun için soruyorum hastaneye ne zaman dönüyorsun diye..öpüyorum sizi..

Defne merhaba,
çok memnun oldum tarif hafta sonuna deneyecek olmana..umarım haftasonunuz düşündüğünden çok daha güzel geçer..başka neler yapacaksın :))

Ayşen merhaba,
çok teşekkür ediyorum :)
bende sana başarılar diliyorum..

herkese sevgilermle..

Adsız dedi ki...

merhaba burcu!ben henüz pratisyenim.çoluk çocuk,bir müddet ara verdim.bir süre daha göreve başlamayı düşünmüyorum.hem çocukların kesinlikle anne tarafından büyütülmesi gerektiğine inanıyorum(çocuk psikolojisine ilgiliyim haliyle),hem de zorunlu hizmete gitmem gerekiyor göreve dönersem.ben mezun olurken kalkmıştı bu hizmet.şimdi hortladı:)şeyyyy benim 4 yaşındaki ikizlerimden başka 2 yaş 3 aylık bir oğlum daha var(terzi söküğünü dikemezmiş ya).o daha çok küçük.işte böyle.doktorlar hakkındaki düşüncelerin için de meslektaşlarım adına teşekküediyorum.haa bu arada carrefourdan şimdi geldik,cadburry var ama bonbon gibi kağıtlarda sarılı tek tek.ben de sizleri öpüyorum.ikizlerim ve tekizim de sana öpücük gönderiyorlar(bilgisayara yapışaraktan,sesli sesli ve yapış yapış şekerli).hoşçakal;)

Adsız dedi ki...

Süper...:))
Desene hafta sonu mesaisi bu güzel tarifler sayesinde mutfakta olacak..:))Ellerine sağlık. Bu arada bende 14 Şubatta doğanlardanım(her ne kadar bundan memnun olmasamda) o yüzden sabırsızlıkla diğer tariflerinide bekliyorum...

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu oncelikle hosgeldin. Biraz gec oldu ama :(
Gelir gelmez ayaginin tozuyla mutfaga girmissin, neler yapmissin oyle! muhtesemsin. Ellerine saglik. Yagmura opucukler.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Arzu merhaba,
aslında ben dün yorumların hepsine cevap vermiştim ama gece blogger'ın azizliğine uyramışım ve yazdığım hiçbir şey gözükmüyor..onun yeniden yazıyırum..
sana kesinlikle hak veriyorum. 3 çocuğunun olması ve onların anneleriyle büyümesi harika :) bende ilk 2 sene işe gitmedim ve Yağmura hep kendim baktım. şimdide tabiiki kendim bakıyorum, ama sabahları okula gidiyor..bende o saatlerde işe gidiyorum :) gerçi Yağmur daha 3-4 aylıkken biz onunla işe gitmeye başlamıştık..Yağmuru kanguruya koyup göğsüme asardım ve işimi yapardım :)
Beni unutmayıp carrefourdan çikolatama baktığınız için çok teşekkür ederim..demek benimkinden getirmiyorlar..bahsettiğinden migrosta vb. var hatta bayramda hediye almıştım..
bende ikizlere ve tekize öpücüklerimi ve sevgilerimi gönderiyorum..kendinize çok iyi bakın lütfen :)

Ülviye merhaba,
demek 14 şubat doğumlusun ,sevdiklerine ne güzel bir hediye olmuşsundur ve oluyorsundur :)
acaba haftasonu neler yaptın mutfakta ??

Tuhfecim çok teşekkür ederim :)hoşbulduk..

herkese sebgilerimle..

Adsız dedi ki...

sitenize bayıldım. pastaların görüntüleri muhteşem.en kısa zamanda denemeye başlayacağım.ELLERİNİZE SAĞLIK

Adsız dedi ki...

sitenize bayıldım. pastaların görüntüleri muhteşem.en kısa zamanda denemeye başlayacağım.ELLERİNİZE SAĞLIK

Adsız dedi ki...

tarihçi çok teşekkür ederim..
eğer denediklerin olursa yorumlarını beklerim..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Slm uzun zamandir sitenizi takip ediyorum 8,5 aylik hamileyim bugun canim sütlü bi tatli istedi kesin pastacida vardir dedim >:O)...Fakat ölculeri gramla verirseniz daha cok sevinirim cünkü ben tatli&pastalarimi genelde terazide ölcerek yapiyorum yemek kasigi, cay su bardagi ile olanlardan pek bisey anlamiyorum birazdan deniycem basarilarinin dewamini dilerim....

Adsız dedi ki...

Daphne merhaba,
öncelikle sizlere bebeğinizle birlikte mutluluklar dilerim, umarım sağlıklı ve huzurlu günler geçirirsiniz :)
bu arada sanırım soruna cevap geç gönderiyorum, lütfen kusuruma bakma..

- 110 gr irmik
- 260 gr tozşeker
- 30 gr kakao
- 1 litre süt
- 1 paket kakaolu büskuvi
- 200 gr dövülmüş ceviz veya fındık

umarım yardımcı olabilmişimdir.

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Slm Burcu
Dün bebegin kiyafetleri ile ugrastigim icin tatli bugune kaldi sabah cevabini okuyuncada cok sevindim.....
Hemen denemek istiyorum..

Sevgiler..

Adsız dedi ki...

harikasınız yaaaaaaaaaa bayıldım bunlara elınıze saglık

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Tatlıyı h.sonu yaptım fakat 5,5 kaşık irmik sanırım 1 lt süt için az bir miktar. çünkü çok çok sulu oldu, hepsini atmak zorunda kaldım :(

Adsız dedi ki...

kısa bir süre önce bir arkadaşım sayesinde bu güzelim siteyle tanıştım veee o dayanılmaz tatları fırsat buldukça deniyorum.mesela bugün irmikli prenses tatlısını yaptım hatta nacizane birazda değiştirdim.sütlü tatlı olunca tarcın eklemeden duramam:-)tarcın sever olarak değişik ve güzel oldu bence:-)ellerinize ve gönüllerinize sağlık.yeni tariflerinizi bekliyorum:-)sevgiler

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık harika görünüyor.

Adsız dedi ki...

Süper bir tatli. Arkadaslarim bayildi.

mersin sohbet dedi ki...

Teşekkürler beğendim umarım tadıda aynı güzelliktedir.

umut dedi ki...

benimde ilgimi çekti güzel görünüyor ellerinize sağlık.