Pazartesi, Şubat 06, 2006

MAVİ GÜLLÜ CUPCAKE & AFRODİZYAK ÇİKOLATA..

































Sevgililer günü deyince aklıma kırmızı güller ve çikolata geliyor..sevgililer günü için şekerli kurabiyeler hazırladım ama beni nedense tatmin edemedi..bana göre aşkı ve sevgiyi anlatmak için daha güçlü bir lezzete ihtiyaç var..oda çikolata..
Digiturk'un 54 no'lu kanalı olan Home Tv'de çok sevdiğim bir çikolata programı var..Sunan ve hazırlayan Jacques Torres..bana göre tam bir sanatcı, hayranlıkla her programını seyretmeye çalışıyorum..Bu programdan bir çok çikolata ile süsleme stillerini öğreniyorum. Ama dün ki programında ilgimi çeken başka bir şey oldu.Amerika'da ünlü olan Blammer Chocolate fabrikasına konuk olundu ve çikolata yapım aşamalarını gösterdiler..
Çikolatanın kalitesinde kakao çekirdekleri toplanıyor. Bu çekirdekler önce temizleniyor ve daha sonra fırınlanıyor..Fırınlandıktan sonra çekirdeklerin kabukları çıkarılıyor. Kabukların içerisinden kakao özleri çıkarılıyor.Bu öz aynı zamanda bildiğimiz "acı çikolata" olarak adlandırılıyor. Acı çikolata basınç makineleri ile 2 hammadeye ayrılıyor..Kakao yağına ve katı kakaoya ulaşılıyor. Katı kakao ezilerek toz kakaoya dönüştürülüyor..Kakao yağından ise o yediğimiz müthiş çikolatalar yapılıyor. Böylece çikolatanın ana maddeleri Kakao yağı, şeker ve süt oluyor. Tahmin edeceğiniz gibi tüm bu maddelerin oranları çikolatanın cinsine göre arttırılıyor veya azaltılıyor..Mesela ben acı çikolata severim, o zaman kakao yağı oranı arttırılıyor şeker ve süt oranı azaltılıyor. ve hepsi son aşamada karıştırılıyor..
Kokusuyla, görüntüsüyle ve tadıyla çikolata bana göre sevginin en güzel göstergelerinden biri..

Geçen hafta yaptığım Siyah Güneş pastasından eşim sadace bir dilim yiyebilmişti..bu yüzden benden dün tekrar bu pastadan yapmamı istedi..bende dün tekrar siyah güneş pastanı yaptım ama bu sefer biraz değişiklikler de yaptım..Bu pastanın sevgililer gününe çok yakışıcağını düşündüğüm için ve ayrıca eşimide çok sevdiğim için bu pastayı kalp şeklinde ve çilekli yapmaya karar verdim :) Gerçekten siyah güneş pastasının çilekli ve kalp şeklinde olması daha da güzel ve şık oldu..eğer sevgililer gününde eşinize veya sevgilinize veya sevdiğiniz bir insana süpriz yapmak isterseniz, bu pastanın gününüze çok neşe getireceği kesin :)

































Sevgililer günü sofrasına yakışacak çok şık ve lezzetli pastacıklar..her ne kadar gülün rengi mavi olsada "mavi" asil bir renktir ve karşınızdakine asalet ve saygı hissettirir..ama biraz aralara kırmızı rengide eklerseniz aşkınızı ve sevginizide hissettirebilirsiniz..
Butterfly benim sık sık ziyaret ettiğim ve gerçekten çok beğendiğim butik bir pastane..Daha öncede biraz Butterfly'dan bahsetmiştim..

Kızım ve ben Remzi kitap evinde dolaşmayı çok seviyoruz..o çocuk bölümüne yöneliyor bende yemek kitaplarının olduğu bölüme :) ama bu sefer yeni çıkan kitapları incelerken işte bu mavi cupcakelere vuruldum..Butterfly'ın kurucuları olan Leyla Akçağlılar ve Ebru İpekçi yeni bir kitap yayınlamışlardı..Butterfly'dan Özel Tatlar..kitabı fazla kurcalamadan satın aldım ve eve varır varmaz bu cupcake'ler den yapmaya başladım. Keki tamamen kitaptaki tarife uyarak hazırladım, süslemesini ise kendi yöntemlerime göre yaptım. Bu arada kitabın görselliği harika..fotoğrafları ve tasarımı çok başarılı..tarifler ise muhteşem..görsellik ve damak tadı adına müthiş bir şölen yaşatıyor..kaynaklarınızın arasında yer almasını öneririm..



Gerekli Malzemeler ;

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 1 çimdik tuz
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı tereyağı (küp küp doğranmış)
  • 1/2 su bardağı kakao
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı vanilya esansı

Öncelikle fırınımızı 180 derecede ısıtalım. Muffin kalıplarımızı yağlayalım. Unu, şekeri, karbonatı ve tuzu bir kapta karıştıralım. Küçük bir tencerede sütü, kakaoyu ve tereyağını kaynatalım. Ateşten alıp unlu karışımın üzerine dökelim ve mikser ile çırpalım. Homojen bir karışım elde ettikten sonra en son yumurta ve vanilyayı ilave edelim ve tekrar çırpalım.

Hazırladığımız karışımımuffin kalıplarımıza paylaştıralım ve önceden 180 derecede ısıttığımız fırınımızda 25 dakika pişirelim.

Piştikten sonra tezgahımızda soğutalım. Soğuduktan sonra kalıplardan dikkatlice çıkartalım ve küçük muffin kağıtcıklarının ortalarına yerleştirelim.

Krema için ;

  • 1 su bardağı sıvı krema
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri

Sıvı krema ile pudra şekerini mikser ile yaklaşık 6-7 dakika çırpalım. Sıvı bir kremamız olması gerekiyor. Muffinlerizin üzerine yaklaşık 2 çorba kaşığı kremamızdan dökelim ve hemen buzdolabına koyalım.

Süslemesi için ben şeker hamurundan küçük mavi güller hazırladım. Gül yapımına buradan ulaşabilirsiniz.

Eğer isterseniz renkli kremalar hazırlayıp sıkma torbası ile farklı desenlerde üzerilerini süsleyebilirsiniz. Ya da gerçek güllerle veya çiceklerle cupcakeleriniz süsleyebilirsiniz. Süsleme sizin yaratıcılığınıza kalıyor :)

Hepimize afiyet olsun..

21 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba! sevgililer günü için harika bir pasta hem çikolata hemde çilek şimdiden sabırsızlanıyorum.tek porsiyonluk pasta tariflerin varsa onlarla dailgileniyorum.sitenle yeni tanıştım ,pastalar benim favorimdir sende favorilerim arasındasın . yazışmak üzere

Adsız dedi ki...

selam aranıza yeni katıldım bende sizinle kardeş site olmak istiyorum bende pasta yapmayı çok seviyorum ve yaptığım pastaları paylaşmak istiyorum
adresim
http/www.blogcu.com/fundak86/
meilimi okuyan herkeside siteme beklerim
yorum eklemeyi unutmayın

Adsız dedi ki...

selam aranıza yeni katıldım bende sizinle kardeş site olmak istiyorum bende pasta yapmayı çok seviyorum ve yaptığım pastaları paylaşmak istiyorum
adresim
http/www.blogcu.com/fundak86/
meilimi okuyan herkeside siteme beklerim
yorum eklemeyi unutmayın

Adsız dedi ki...

Sevgil Burcu,
Hızına yetişmek mümkün değil vallahi. Bu kadar yoğunluk arasında hemen hemen hergün bizimle yeni bir şeyler paylaşıyorsun. Çok kutluyorum seni ve teşekür ediyorum. Sevgililer gününe bende senin pastadan eşime yapmaya karar verdim veeee bu kadar güzel pastalar gordukten sonrada da Sevgililer günü aktivitesi için siteye vereceğim tarifleri gözden geçirmeye karar verdim :(
Yok yok ben en iyisi başak birşeyler yapayım...
Ellerine sağlık, sevgilerimle
Nezaket

Adsız dedi ki...

gerçekten çok güzel bir pasta bende yapmayı düşünüyorum ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Burcucum vallahi bende o mavi cup cakelere vuruldum.Harika görünüyorlar.Çilekli cup cakede sabah sabah inanılmaz iştah açıcı .Bende ne nasıl yapım aşamalarını seyretmeye bayılıyorum.Fimo benzerlerini hamura uygulayabilirsin.Gül yaptığın hamurdan mesela.Ayrıntılı yazayım ve bir kaç örnek daha bulayım.Derya hanım arada fimo gösteriyor çok populer takip edersen belki rastlar. Yağmur içinde değişik birçalışma olur fimo .Çocuklar bayılıyorlar.Oyun hamuru gibi bir şey fakat sonrasında fırınlama işlemi var.Çook öpüyorum

Adsız dedi ki...

merhaba burcu öncelikle seni tebrik ederim.pek çok insan lezzetli seyler yapabilir. ama bu kadar güzel süslemeler herkesin harci degil, yetenek ve gerçekten bu isi sevmek gerekiyor. dünkü yazini okurken sana katilmamak elde degil dedim. bende bu aralar artik yemek için yasar hale geldim. isin kötüsü fazla kilolar... siteni düzenli olarak takip ediyorum, senin gül yönteminle bir arkadasima dogum günü pastasi yaptim ve inanilmaz mutlu oldu. home tvdeki Jacques Torres'i bende çok begeniyorum benim gibi bir çikolata delisi için süper bir program. bence o gerçek bir sanatçi. ve yine benim fikrime göre sende bu yolda basariyla ilerliyorsun. ellerine saglik, yüregine saglik...

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu!Bu tarifleri,dün gece yatmadan önce baktığım halde(artık vazgeçilmez alışkanlık:Burcu'yu Ziyaret)göremedim sitende.Sabah sabah ne de güzel görünüyorlar.Gerçekten sevilene çok hoş bir hediye.Ellerine sağlık!Ben de çikolatayı çok severim,hem de bitter.Araya sıkıştırdığın bilgiler de çok faydalı oluyor,sağol.Çok öpüyorum seni ve Yağmur'u.Hoşçakal.

Adsız dedi ki...

merhaba burcu!
tariflerini yakından takip ediyorum ve çok da beğeniyorum.
sana sormak istediğim acaba vanilya esansı yerine o paketlerde satılan vanilyalardan koysak olur mu?

Adsız dedi ki...

Selam Burcu..

Siyah Güneş pastanın bu versiyonu da, bir harika olmuş. Mavi güllü cupcake'i ilk gördügümde vurulmuştum zaten. Mutlaka denenecekler arasında. Üzerinde ki mavi gül gerçekten çok hoş duruyor. Bende senin enerjine hayranım.. Ev, İş, Çocuk ve bizler :)

Adsız dedi ki...

Aytulin merhaba,
sitemle yeni tanış olmana rağmen yorum yazman ve bana moral vermen ne güzel, çok teşekkür ederim :) sevgililer gününe yakışacak bir pasta gerçekten, belki yaparsın :) tek porsiyonluk pastaları bende çok seviyorum ve zaman zaman yapıyorum..aslında gördüğün her pastanın tek porsiyonluğunu yapmak mümkün..kalıp önemli olan..ama yapımı kolay tek porsiyonluklar üzerinde çalışacağım..

Funda merhaba,
öncelikle hoşgeldin :))
blogunu açmaya çalışıyorum ama blogun bulunamadığına dair ikaz alıyorum..acaba adresini yanlış yazmış olabilirmisin ??

Nezaket merhaba,
bunca yılın sana verdiği deneyimlerle eminim muhteşem şeyler hazırlarsın faaliyet için :) eğer çikolata severseniz bu pastayıda çok seveceğinize eminim :)) bu arada soya soslu tavuğu pasta dışı olduğu için sanırım bloguma koymam :) ama sana tarifini istersen mail atarak yollarım..

Özge merhaba,
eğer yaparsın lütfen yorumunuda yaz :)
teşekkürler..

Candancım teşekkür ederim..ama sende blogunda yer verirsen çok sevinirim..bu arada Deryaca hangi saatlerde yayınlanıyordu ?

Rabia merhaba,
ne kadar çok ortak düşüncemiz var :)okuduklarının nerdeyse hepsine katılıyorum..ve en son yazdığın nazik cümleler içinde teşekkür ederim :) (gerçi yazdığın herşey için çok teşekür ederim) ayrıca güllerle pasta süslemen gerçekten harika, kimbilir arkadaşın ne kadar çok mutlu olmuştur :))

Arzu merhaba,
hergün bana uğraman harika birşey , çok teşekkür ederim :) bitter benimnde favorim, hatta bazen sütlü yiyemiyorum ağır geliyor..çikolata yapımını araya şıkıştırdım ama kendim bir fabrikayı ziyaret edip detaylı çalışma projem var..tabiki izin verirlerse bana :)
Bende ikizleri ve tekizi öpüyorum :))

Figen merhaba,
öncelikle çok teşekkür ederim :)
vanilya esansı bulmak zor olabilir haklısın, bu durumda toz vanilyada belirttiğim ölçüde kullanabilirisin..

Summer merhaba,
belki klasik olacak ama, eğer ev,iş,Yağmur ve sizler olmasaydınız bu enerjim olamayabilirdi..insanın morali olunca ve seni okuyan insanlar olunca hep birşeyler yapmak istiyorsun..onun için ben çok teşekkür ederim bana destek olan herkese ve sana :)
iyi ki varsınız..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

burcu abla son yaptığın çilekli pasta inanılmaz görünüyo var ya yok böle bişey yani en sevdiğim ikiliyi birleştirmişsin çileğe ztn bayılırım çikolataya daha fazla süper olmuş tek kelimeyle ama tadını bilmiyorum:( çok merak ediyorum:)gerçekten tadını bilmiyorum ama bence senin sitedeki en güzel pasta diyebilirim çünkü benim en sevdiğim pasta ellerine sağlık:) öptüm...

Adsız dedi ki...

burcu abla son yaptığın çilekli pasta inanılmaz görünüyo var ya yok böle bişey yani en sevdiğim ikiliyi birleştirmişsin çileğe ztn bayılırım çikolataya daha fazla süper olmuş tek kelimeyle ama tadını bilmiyorum:( çok merak ediyorum:)gerçekten tadını bilmiyorum ama bence senin sitedeki en güzel pasta diyebilirim çünkü benim en sevdiğim pasta ellerine sağlık:) öptüm...

Adsız dedi ki...

Merhabalar. Tariflerinizi zevkle takip ediyorum. Ellerinize saglik, tesekkur ederim. Bende sizlerden ilham alarak, kendi bloguma basladim. Ziyaret etmek isterseniz: www.corekotu.blogspot.comsevgiler

Adsız dedi ki...

Burcucum,merhabalar tabiki bende bloğumda fimolara yer veririm ama görerek yapmak daha iyi olur diye düşündüm yayınladığım ilk grup fimonun hamur haline getirtilip şekil verilip fırınlanması,bu kolay uygulama normal gül hamuruyla çeşitli şekil verilip pişirilmesine benziyor ,diğer uygulama ise fimo hamuru hazırlandıktan sonra açılıp çeşitli plakalar yada rulolar yapılıp pekiştirildiktenden sonra desen çiçek kelebek gibi oluşması prensibi.Bu biraz komplike.Bu pernsibe ait bulduğum mzaman yayınlarım anlatırım tabiki.ne demek arkadaşım.O zamana kadar Derya hanımın programı 16.15 te.İhtimal olur belki görsel daha yardımcı olur diye düşünmüştüm.Çokkk öpüyorum....

Adsız dedi ki...

günalcım en kısa zamanda sana bu pastanın aynısını yapacağıma söz veriyorum..bakalım tadınıda beğenecekmisin?? çok öpüyorum seni :)

Nihal merhaba,
öncelikle hoşgeldin :) blogun çok güzel olmuş ellerine sağlık..artık takibimdein :))

tamam candancım anlıyorum..tabii biz şeker hamurunu fırınlamıyoruz ama benim için önemli olan o şekilleri nasıl verdikleri..
deryacıyı dün izledim, yine senden bahseti, biraz geç geldin :) kurdele nakışı yaptılar, ömrümde ilk defa gördüm :) çok hoş şeyler yapıyorlar gerçekten..evde olduğum zamanlar seyrediyeceğim..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Burcucum ,öncelikle sınıfta kaldım,şeker hamurunun fırınlandığını sanıyordum:))Fimoyu daha iyi anlatabilmek için örnekler arıyorum.Rulo hailne getirilip hazırlanan fimo uygun deseni verip kesildiğinde çeşitli şekiller çıkıyorr.Rulo pastaları düşün mesela onun çiçeklisi :)))ilginç olur değilmi? çokkk öpüyorum.Bebeklik şapkamı gördünmü?Çokkkk öpüyorum seni ve yağmuru annene hürmetler:)))

Adsız dedi ki...

Maşallah.
Nefis görünüyor. 14 şubat a yapmayı düşünüyorum bir aksilik olmazsa.
Eline sağlık :)

Adsız dedi ki...

merhaba Burcu,
ellerine sağlık.Yaptığınız pastalara özenip bende aranıza katıldım.
www.blogcu.com/limonbahcesi/
herkesi siteme beklerim arkadaşlar..
Daha acemiyim ama.....
Tekrar eline sağlık...

Adsız dedi ki...

merhaba Burcu herşey harika .Size özendim ve aranıza çok yeni katıldım.
www.blogcu.com/limonbahcesi/
adresinden sizleri bekliyorum.
Ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

Candancım,
ben bu fimo işni çok net anlayamadım, örnek görmem gerekiyor sanırım..şapkana ise şimdi bakmaya geliyorum..love&kisses

nesihan merhaba,
teşekkür ederim :)
mutlaka yapmanı tavsye ederim özellikle çikolata severlere özel ve sevliler gününede yakışacak bir pasta..

ipek merhaba,
blogun hayırlı olsun :) adını çok sevdim:)

sevgilerimle..