Salı, Şubat 14, 2006

SEVGİLER GÜNÜNDE SEVGİYLE..
































Aziz Valentine'ın öyküsü III. Yüzyıl'dan gelir. O dönemde Roma tahtında İmparator II. Claudius vardı, "Zalim" adıyla tanımlanan Claudius aşırı savaş ve askerlik tutkunuydu, her yetişmiş erkeğin muhakkak asker olmasını istiyor ve kimseye göz açtırmıyordu
EVLİLİĞİ YASAKLADI
Öylesine ileri gitmişti ki, askerliğe engel oluyor düşüncesiyle evlenmeyi dahi yasakladı. Gençler şaşkındı, kimse sevdiği ile beraber olamıyor, Roma kenti sayısı gittikçe artan ve uzak ülkelerde ölen sevgililerinin ardından ağlayan kadınlar ve kızlarla dolmuştu. Kısacası aşk yasaklanmıştı. Bu sıralarda İmparator tüm Romalılar'ın 12 tanrıya tapmalarını aksi şekilde davrananların ve özellikle de Hıristiyanlar'la ilişkiye girenlerin ölümle cezalandırılacaklarını emretti.

Bu emre uymayanların arasında Aziz olarak kabul edilen filozof Valentinus'da vardı, gezerek dinsel vaazlar veriyor ve İmparator'un hatalı olduğunu anlatıyordu. Sonunda yakalandı ve hapse atıldı. Valentinus'un hapiste olduğu günlerde yaşananlar efsaneye dönüşerek günümüze kadar ulaşmıştır.

GÜZEL JULİA VALENTİNUS'A GİDER
Hapishaneyi korumakla görevli gardiyanın kızkardeşi Julia'nın gözleri doğuştan görmemektedir, gardiyan Valentinus'un anlattığı İsa ilgili öykülerin arasında körlerin gözlerinin açıldığını öğrenince, kardeşini gizlice Valentinus'un yanına getirir. Julia çok güzel ve zeki bir kızdır. Günlerce beraber olurlar, Valentinus ona Roma tarihini, doğanın yapısını, aritmetiği ve Tanrı'ya yönelmeyi öğretir. Julia, dünyayı Valentinus'un anlattıklarıyla görür, onun bilgeliği ile aydınlanır, güçlenir ve teselli bulur.

Bir gün sorar;
- "Valentinus, Tanrı gerçekten dualarımızı duyar mı?"
Aziz gülümser;
- "Evet, herbirini."
Julia;
- "Her sabah ve her gece ne için dua ettiğimi biliyormusun? Görebilmek için dua ediyorum, senin bana anlattıklarını görmeyi çok istiyorum.",
Valentinus;
- "Tanrı bizim için en iyi olanı yapar, yeter ki buna inanalım."
Julia, yere diz çöker ve;
- "Böylesine inanmak istiyorum, yardım et."
Beraberce duaya başlarlar. Birden hücrenin içersi altın renkli bir ışıkla aydınlanır ve Julia haykırır;
- "Valentinus, görüyorum, görüyorum."

14 ŞUBAT'TA ÖLDÜRÜLÜR
Valentinus duaya devam etmesini söyler. Ertesi gün Valentinus'un ölüm emri gelir, Aziz Julia'ya son bir not yazar, Tanrı'ya hep yakın olmasını öğütler ve notun altını "Senin Valentine'ından" diye imzalar. Mektup, ertesi gün Julia'ya ulaşır, o günün tarihi 14 Şubat 270'dir. Valentinus, sonradan Papa I. Julius tarafından "Porta Valentini" adı verilen bir kemer kapısının altına gömülür (Şimdi orada yani Roma'da Praxedes Kilisesi vardır.)

Julia, mezarın yanına pembe çiçekler açan bir badem ağacı diker. Günümüzde sevginin ve dostluğun simgesinin badem ağacı olması buradan kaynaklanır.

GENÇLERİN İLK CİNSEL DENEYİMİ
İşin aslına bakılırsa, 15 Şubat tarihi Roma tanrıçalarından Februata Juno adına yapılan kutsama töreninin günüdür; birbirleriyle ilk kez cinsel ilişkiye girecek gençlerin adlarının yazıldığı parşömenler, o gün tanrıçaya sunulurdu. Papalık daha sonra yasaklanan bu geleneğin yerine, azizlerin adlarının yazılı olduğu listeleri sergilemeye başladı.

Biz yine Roma'ya dönelim. 15 Şubat'ta kutlanan gençlerin aşk festivalinin özgün adı Lupercalia'dır, geleneksel olarak hediyeler verilirdi. Kuşların çiftleşme döneminin başlangıcı kabul edilen Şubat ayı döneminde, gençler de onları örnek alarak eşleşirlerdi. Hıristiyanlığın güçlenmesinden sonra, Pagan inançları yasaklandı veya yerlerine Hıristiyan versiyonlar getirilmeye başlandı. Aziz Valentine Hıristiyanlığın simgesi olan sevgi ve evlilik kuramı ile kişiselleştirildi, onun Lupercalia Festivali'nin arifesinde öldürülmüş olması iyi bir raslantıydı, böylece Roma'nın bereketlilik ve döllenme kutsamalarıyla, Hıristiyanlığın evlilik ve çoğalma ilkesi bütünleştirilmiş oldu. Amaca ulaşılmıştı.

Günümüzdeki yorumuyla "St Valentine" yani Sevgililer Günü, Roma'daki gibi sevenlerin birbirlerine sevgilerini Valentinus'un son mesajında olduğu gibi küçük kartlar ve hediyelerle sunmaları şeklinde kutlanmaktadır. Aslında kökende yine birleşme, bütünleşme ve çoğalma güdüsü yani bereketlilik vardır. Aynı zamanda da, Tanrısal aşkla, dünyasal aşkın birleştiği yer, Julia'nın öyküsünde olduğu gibi birleştirilir. Ama ilginçtir ki, aşkı yasaklayan bir despotun binlerce yıllık anısı, Kozmik Şakacı'nın oyunuyla artık aşk yüzünden akla gelmektedir.


SEVGİLİLER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN..

* Hürriyetim İnternet Web sitesinden alıntı yapılmıştır..

15 yorum:

Adsız dedi ki...

Burcucum bilgiler çok güzel ve ayrıntılı,Happy Valentines Day 2 u 2 ama ben sevgililer gününü tüm sevdiklerimizle kutlayabileceğimiz bir gün ;sevgi günü olarak algılıyorum,Çokkk öpüyorum seni ve yağmuru:))))

Adsız dedi ki...

Bende sevgi gününüzü kutluyorum , ayrıca pasta harika görünüyor şöyle bir parmağımla tatsam olurmu?....:)))

Adsız dedi ki...

svegili burcucum, 'sevgi gününü' kutluyorum.sevdiklerimizle sağlık ve hzuur dolu bi ömür diliyorum

sevgilerimle

çağla

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu teşekkürler bu açıklamalı sevgililr günü yazısı için bende sevgililer gününü tüm sevdiklerimizle kutlanabileceğine inanıyorum,sevgililer gününü kutluyorum.Sevgiyle kal..

Adsız dedi ki...

bir tanem yaptığın pasta harikaydı tüm öğretmen arkadaşlar teşekkür ediyorlar sana ....öptüm ANNEN

Adsız dedi ki...

Sevmesini bilen herkez günün birinde muhakkak çok sevilecektir... Sevginin ne olduğunu bilen herkezin SEVGİLİLER GÜNÜ kutlu olsun... (Biraz geç oldu ama kusura bakmayın) Sevgi ve saygılarımla....

Adsız dedi ki...

1-Seni ve tum kardes yemek bloglarini cok seviyorum!cunku anacigimin yemeklerinden uzagim, ve de yapamiyorum onun gibi, iste boyle bakmakla , taktir etmekle yetiniyorum

2-Nasil saf biseyle baslayip , neye donusmus bu sevgililer gunu.Nerden, neden geldigini hatirlatan yaz icin sagol:)

Adsız dedi ki...

Pasta nefis görünüyor ellerine sağlık sevgililer gününüz kutlu olsun :9

Adsız dedi ki...

Candancım merhaba,
bende tabiiki sevgililer gününü tüm sevdiklerimizle kutlayabileceğimiz bir gün olarak görüyorum. zaten fotoğraftaki pastayı anneme yapmıştım bu gün için :) ama sanki eşinle ve sevgiliyle daha da güzelleşiyor gibi :))

Ülviye bende geçmiş sevgi gününü tüm kalbimle kutlarım :)
bir parmaktan daha fazlasını ikram edebilsem keşke :)

Çağlacım bende tüm güzel dileklerin için teşekkür ediyorum ve tüm sevdiklerinle beraber mutlu bir ömür diliyorum :))

Yeşim merhaba,
belki çok okumuşunuzdur bu günün tarihini ama ben yine de paylaşmaktan keyif aldım ..sizlerinde sevgi günü kutlu olsun :)

Çikolata merhaba,
güzel dileklerin için herkes adına çok teşekkür ediyorum :) sizlerinde sevgi günü kutlu olsun :) bu arada esas geç kalan benim :)

Selin merhaba,
ne mutlu bize seni biraz bile olsa sevdiğin yeelere yakınlaştırabiliyorsak :)
bu arada yazıyı beğenmen çok hoş..ben yinede kafamda sevgililer gününün son halini görmüyorum..güzellikler bizlerle olsun..

Neslihan merhaba,
tüm güzel dileklerin için teşekkür ederim :)
sizlerinde sevgi gününüz kutlu olsun :)

Bu arada bloga yeni tarif son zamanlarda ekleyemedim. ama yakın zamanda yeni tarifler geliyor..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Burcucum bir şey unuttunmu bu günlerde acaba:)))şöyle bir gel bana bakalım:))))Çokkkk öpüyorummm:))))

Adsız dedi ki...

Pastalar harika görünüyor.

Adsız dedi ki...

candancım ,2 gündür eşimin rahatsızlığı nedeniyle fazla nete giremedim, kusuruma bakma lütfen..birazdan sana uğruyorum :)

meltem çok teşekkür ederim :)

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Burcucum eşine geçmiş olsun dileklerimi işet lütfen.Annene hürmetler seni ve yağmurcumu öpüyorum.

Adsız dedi ki...

Burcucum abime geçmiş olsun dileklerimi ilet lütfen.annene hürmetler.seni ve yağmurcumu çokkk öpüyorum.

Adsız dedi ki...

merhaba ben hani pastanelerde beyaz
un kurabiyesi oluyoya ama küçük olanlar değil hani büyük kare şeklinde
onun tarifini çok merak ediyorum bi bilginiz varsa yardımcı olurmusunuz?
teşekkürler... BURCU..