Çarşamba, Mart 22, 2006

EN SEVDİĞİM EL YAPIMI ÇİKOLATA ; ROCHES..






































Çikolatanın bademi, fıstığı, cevizi bol olmalı..birazcık kalın olmalı..bu sözleri televizyondaki bir çikolata reklamında kulak misafiri olarak yakaladım. ve o an canım acayip olarak o tarzda bir çikolata yapmak istedi. Hemen aklıma benim çok sevdiğim "roches"lar geldi. Bu çikolatanın yapımı çok kolaydır ama kolaylığına nazaran da çok lezzetli bir çikolatadır. Ben kendi sevdiğim gibi ölçülerini yazdım. Siz kendi arzunuza göre miktarlarını azaltıp veya çoğaltabilirsiniz..



Gerekli malzemeler ;

  • 200 gr bitter çikolata ( ince kıyılmışm)
  • 100 gr badem
  • bir avuç kadar antepfıstığı
  • arzuya göre ceviz
  • yarım su bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı pudra şekeri

Öncelikle fırınımızı 200 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. Bademlerimiz, antepfıstıklarımızı ve isterseniz bir miktar cevizimizi fırın tepsimize serdiğimiz yağlı kağıt veya silpat üzerine serpiştirelim. Kuru yemişlerin üzerine pudra şekeri ile suyu karıştırarak serpiştirerek dökelim. Tepsimizi fırına vererek 10 dakika kadar pişirelim. Fırından çıkarıp soğumaya bırakalım. Kuruyemişlerin soğurken biraz şekerlenmesi gerekmektedir.

Bu arada çikolatalarımızı benmaride eritelim. Soğuyup az şekerlenmiş kuruyemişlerimizi çikolata ile karıştıralım. Düz bir zemine yağlı kağıt veya silpat serelim. Çikolatalı karışımımızdan bir çorba kaşığı kadar alıp yağlı kağıdın üzerine şekilsiz dökelim.

Tepsimizi biraz soğukça bir oda sıcaklığında donduralım. Oda sıcaklığı 18-22 derecede soğutmalıyız ve direk güneş ışığına maruz bırakmamalıyız.

Soğuduktan sonra yağlı kağıdın üzerine de çikolatalarımızı spatula ile çıkaralım. İstediğimiz gibi servis yapalım.

Hepimize afiyet olsun..

33 yorum:

Adsız dedi ki...

Burcucum Pastacı bloğu tıpkı çikolata gibi mutluluk hissi uyandırıyor.Ne zaman siteni ziyaret etsem kendimi mutlu hissediyorum.Buda senin bol çikolatalı güzel tariflerinin bir etkisi olsa gerek.El yapımı çikolata tarifin de çok güzel ve denenmeye değer.
Sevgiler.......

Adsız dedi ki...

Merhaba, kuruyemisleri nasil sekerlendiriyoruz? Ustune seker serperek mi? Tesekkurler.

Adsız dedi ki...

harika sitenizi cok seviyorum bir tatlıcı olarak ah birde kılolar olmasa artık kendi cukulatımızı evde kendimiz yaparız ellerinize sağlık sevgilerle

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık Burcu, o kadar hoş anlatmışsın ki hemen kalkıp yapasım geldi ,evde yemişli çikolata yapmayı hiç denemedim, bir kez pek de başarılı olmayan portakal kabuklu çikolata yapma denemem olmuştur ama neyse :)Bu tarifini bir kenara not alıp örneğin bir Bayram öncesi deniycem, ellerine sağlık...

Safran

Adsız dedi ki...

Burcucum çikolatacım:)) El yapımı çikolatalar harika oluyor değil mi, yapmak ayrı keyif, yemek ve ikram etmek ayrı! Tarifini belki hemen değil ama bir yere hediye götürmek istediğimde mutlaka deneyeceğim (sonraki bayrama kadar sabredemem!)

Adsız dedi ki...

Mmmmmmmm Ellerine sağlık Burcucuğum ,bence burası tam bir çikolata cenneti..:)),bunu mutlaka denemeliyim..:))Yağmurun doğum günü pastasınıda merakla bekliyorum..

Adsız dedi ki...

Aynen katılıyorum Burcu'cuğum, benim de favorim, bu baştan ayağa çikolata giyinmiş yemişler. Ben en çok antep fıstıklıları seviyorum. Ellerine sağlık. (Yağmur'un pastası ne oldu?)

Adsız dedi ki...

Burucucum ellerine sağlık ....
Acayip güzel ve iştah açıcı gözüküyor eminim tadıda çok güzeldir ...
çikolata gerçekten vazgeçilmez bişi, bence mutlukluk kaynağı :))
yiyelim mutlu olalım hep beraber :))) canım istedi şimdi gidip bir çikolata alıyım bari kendime :)

Adsız dedi ki...

Özge merhaba,
yazdığın güzel yorum için çok teşekkür ederim, seninde yazdıkların bana inanılmaz mutluluk verdi :)
umarım her zaman mutluluk verebilirim..

Pınar merhaba,
kuruyemişleri fırına atmadan önce üzerine şekerli suyumuzu döküyoruz ve yaklaşık 15 dakika fırınlıyoruz..fırından çıkardıktan sonra tezgahta biraz bekletince kendiliğinden şekerleniyor zaten..tek yapmamız gereken biraz eşekerlenmesini beklemek ve ondan sonra çikolataya ilave etmek..

Selma merhaba,
kilolar konusuna hiç girmeyelim derim :)
evet, evde kendi çikolatamızı kendimiz yapmak gerçekten çok keyifli..blogumda iki çikolata tarifim daha var..onlarada bir ara gözatın isterseniz..truff ve pate tarifi..bir kaç tarif daha eklemeyi düşünüyorum..

Safran merhaba,
portakallı çikolatada enfes oluyor..eminim bu çikolatalarıda çok seveceksin..bence bayramdan önce birgün dene deri ben :)

Kahvecim Sibelim, eminim senin elin değince çikolatalar daha da güzelleşir :) gerçektende yaparkende, yerkende, ikram ederkende büyük keyif aldım ..

Ülviye merhaba,
dediğim gibi artık pastacıyı çikolatacı yapacağım :) çok teşekkür ederim :)
pasta için çalışmalarım devam ediyor :) bugün Yağmurla şekil beğendik kitaplarımdan..bakalım becerebilcekmiyim.

Burcu merhaba,
antep fıstıklıda muhteşem oluyor ama bademlide harika oldu..kuruyemiş sevmeyen ben bile bunları bayılarak yiyorum..
Yağmurun pastası dediğim gibi çalışma aşamasında :) sonuçları bende merakla bekliyorum..

Ahu merhaba,
bende kendimi ne zaman mutsuz, huzursuz, hüzünlü hissetsem önce aklıma çikolata yemek geliyor nedense..sonra ne zaman mutlu, huzurlu, neşeli hissetsem yine aklıma çikolata geliyor..benim aklıma her zamam çikolata geliyorrr :))

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Günaydın Burcu, akşam çikolataları yaptım ama geç vakit yapmaya karar verdiğim için(ancak zaman buldum)evde malzemem yoktu açıkçası, bende biraz kuru üzüm ve kahvaltılık kakaolu yuvarlak kornfleksle yaptım ,sonuç sanırım güzel enazından tadanlar beğendi..:))onlar yiyip beğendikçe bende mutlu oldum tabii...teşekkürler Burcucuğum..:))iyiki varsın..:))

Adsız dedi ki...

Burcu, benimde cok sevdiklerimden bu cikolatalar. Evde yapmayi bir ara dusunup ertelemistim fikrimi. Kuruyemislerin uzerine seker ve su eklenecegini de bilmiyordum. Bu puf noktasini ogrendigime memnun oldum :)) Bir firsatta yapacagim. Cok tesekkur ederim Burcu.

Adsız dedi ki...

Burcucum harika bir şey bu:)))Yağmurcumla bana bir uğrasan diyorum:)))
çokkk öpüyorum:))))

Adsız dedi ki...

AAA.!!! ne kadar basitmiş bu kadarcık mııı?? çok teşekkür el yapımı çikolata hem basit hem basit oldugu için canımız çektiği zaman kendimiz hemen yapabilirizİ:)) denemezsem çatlarım.)

Adsız dedi ki...

merhaba burcu bana mail atmışsın
ama ben yanlışlıkla okumadan sildim
ne yazmıştın canım?
sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Ülviye merhaba,
iyiki sende varsın Ülviye..senin yerin bende her zaman başka..
eminim yaptıkların muhteşem olmuştur, kuruüzüm ve cornflekes bence muhteşem ikili, çikolata ilede çok güzel gider..
ellerine sağlık :)

Nezaket merhaba,
rica ederim ne demek :) mutlaka denemeni tavsiye ederim, kuruyemişlerin şekerli su ile fırınlanması ayrı bir lezzet katıyor..

Candancım merhaba,
candanın annesi ??
haklısın sana hemen uğruyoruz..

Rümeysa merhaba,
evet yapması çok basit. çikolataları eritirken dikkat et sadace..eminim sende çok güzel yaparsın..

Özlem merhaba,
en iyisi bir daha atayım..senden haber gelmeyince merak etmiştim..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

merhaba Burcu
yine mümkemmel bir tarif vermişsin ellerine sağlık,kutlu doğum haftası için onbin selavata ihtiyacım var arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim.Güzel tariflerinin devamı dileiğle:)

Adsız dedi ki...

geçmis olsun burcu!
geç farkettim rahatsizligini, malum yollar yillar hesabi..
aklima cin mi cin bir fikir geldi. acaba annemin misafirlerine yapsam mi ki çikolatani? (nesi cin diyeceksin, kötülük bu ya, bayilacaklar ve kilo alacaklar! ben de kis kis gülecegim ve kötü kiz olacagim! sus kimseler duymasin..)
tijen

Adsız dedi ki...

Günaydın Burcu, umarım her şey yolundadır ve sen yoğunluk nedeniyle bloga zaman ayıramıyorsundur, kusura bakma bu bir bencillik değil sadece çok merak ettim benim tanıyabildiğim kadarıyla Burcu zorunlu olmadıkça hiç bir şeyi ihmal etmez, günlerdir blogun değişmedi(bak görüyorsun dimi kötü alıştırdın..:))isteriz...)ister istemez endişelendim doğrusu.bizi haberdar et...

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu,
Hazırlıklar nasıl gidiyor ??Güzel pastanı yaptın mı??
Yağmurun doğum gününü kutluyorum.
Umarım doğum gününüz güzel geçer.
Tekrar görüşmek üzere...
Sevgiler Arzu

Adsız dedi ki...

Merhaba Sevgili Pastaci,
yarattigin hersey cok guzel, belki bir konuda bana da yardimci olabilirsin?Turkiyede yasarken bagimlisi oldugum ve tasindigimdan beri hala beceremedigim bir pasta var, o da nisantasi 'Foodie' den aldigim portakal aromali cikolatali pasta - adini bilemiyorum ama pismis kek gibi degilde yogun tereyag kivaminda yari bitter cikolata tadi ve portakal aromasi olan ustu kakao serpilmis bir pastaydi, bunun tarifini ariyorum heryerde ve benzer birseye henuz rastlamadim, kendi denemelerim de olmadi....

Adsız dedi ki...

Çiğdem merhaba,
Kutlu doğum haftası için yardımcı olmak isterim ama ban tam olarak ne yapmam gerektiğinide yazarmısın..
teşekkür ederim :)

Tjen merhaba,
öncelikle teşekkür ederim, artık biraz daha iyiyim..bu arada sen bir kere çikolata yapmakla kötü kız olacaksan , ben kötülüklerin kaynağımı oluyorum :) benim etrafımdakiler yanıyor o zaman..ben çikolatanın mutluluk verdiğini düşünüyor ve kilolarıda birazcık takıyorum :))

Ülviye merhaba,
geç cevapladığım için özür dilerim..ama gerçekten çok yoğun günler yaşadım..aslında halada yaşıyorum ama en azından evdeyim şimdilik :) merak ettiğin için çok sevindim :)

Arzu merhaba,
sanırım cevaplamakta geçiktim :(
herşey için çok teşekkür ederim..
görüşmek üzere :)

Esra merhaba,
bahsettiğin gibi bir kaç pasta tarifini bende yapıyorum..biri fransızcadan biride ingilizceden birer tarif ..en kısa sürede yapıp yayınlamaya çalışırım..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Burcu merhaba yapılması gereken allahümme salliala seyidina muhammed demek her söylemede 1tesbih atlıyoruz zaten sadece senden değil diğer arkadaşlardanda istemiştim yapamazsanız sizleri sıkıntıya sokmak istemem ilğilendiğin için teşekkür ederim

Adsız dedi ki...

Bu kadar harika pastaları nasıl yapıyorsun ? Siteni ziyaret etmeden duramıyorum.Tebrikler
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Bu kadar harika pastaları nasıl yapıyorsun ? Siteni ziyaret etmeden duramıyorum.Tebrikler
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Çiğdem merhaba,
Annemede söyleyeceğim..yardımcı olmak isteriz..

Ayten merhaba,
çok teşekkür ederim :)
çok severek yapıyorum, yapamadığım zaman çok mutsuz oluyorum..belki sebebi budur:)

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Burcucuğum ne zaman canım sıkılsa hemen siteni açıyorum ve aklımı dağıtıyorum.Bende 1 yıldır dır bu işlere merak sardım.Eğer bana mail atarsan senin engin bilgi birikiminden faydalanmak istiyorum.Şimdiden teşekkürler.(bu arada yağmuru benim için sıkıştır lütfen.)pinaresra@hotmail.com

Adsız dedi ki...

bu kadar kolay ve hizli yapilabilen birsey nasil bu kadar lezzetli olur??? Hem kuruyemis, hem de cikolata hastasi oldugumdan bu tarife ozellikle bayildim. Karisik kuruyemisle yaptim, badem, ceviz, findik, cashew, hepsi cok guzel gidiyor bitter cikolatayla.

Adsız dedi ki...

Esra, sana mail attım umarım ulaşmıştır :)

Berrin, ellerine sağlık, afiyet olsun :) bende bayramda Annem için sadace bademlisini yaptım..gerçekten çok lezzetli ve tehlikeli bir şey :)

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Ben tarifinizi hafta sonu denedim. Tadı ve görünüşü çok güzel oldu. Tarifiniz için çok teşekkür ederim. Ancak birşey sormak istiyorum. Cevaplandırırsanız çok sevinirim. Çünkü aynı tarifi bayramda da yapmak istiyorum. Çikolataların üstünde 2. gün nokta nokta beyaz kabarcık benzeri lekeler oluştu. Acaba kullandığım çikolatadan mıdır? Ben pasta malzemeleri satan bir dükkandan almıştım. Bitter kuvertür çikolata Efes marka. Satıcı bunun iyi bir ürün olduğunu söylemişti.
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Diğdem merhaba,

maalesef bu tip çikolataların ömrü çok uzun olmuyor..birde buzdolabında sakladıysanız veya dondurduysanız hemen beyazlar..
çikolatanın oda ısısında donması ve saklanması gerekiyor..
yoksa çikolatada sorun yok..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

Burcu cevabın için çok teşekkür ederim. Evin içi sıcak olduğu için balkona çıkarmıştım. Sanıyoryum o yüzden beyazladı. Tekrar deneyeceğim. Bu sefer oda ısısında bekleteceğim.

Sevgiler,

nur dedi ki...

ya benm acilen çikolatanın kimyasını öğrenip sınıfta anlatmak üsere bi proje hazırlamam gerekiyo...bi de işin kimyasına girseymişsiniss ne güsel olacakmış:)

Adsız dedi ki...

ben denedim yarim olcu yaptim ve sadece antep fistik kullandim:)cokta guzel oldu bence:)
aslinda yurtdisinda yasiyorum cikolata cesitleri cok bol ama turkiyede olsam herhalde hep yapardim ben ordaki cikolatalardan cok tatmin olmuyorum
guzel tarifin icin saol burcucuk:)
sevgiyle kal