Pazartesi, Nisan 24, 2006

PATLICANLI&KURUTULMUŞ DOMATESLİ KİŞ VE HARDAL SOSLU PATATES SALATASI..


































Cumartesi gün kü güzel günümüzün ardından tuzlu tarifleriyle devam etmek istiyorum..Çok çabuk tükenen salata ve kiş gerçektende çok lezzetli ve hafif olmuştu. Ben bile dayanamayıp iki adet kiş ve iki tabak salata yedim..
Aslınında yorumda yazdığı gibi hepimiz nasıl tükettiğini gördük :)
Ben özellikle tatlı ve tuzlu tarifleri hazırlarken hem sevilen hem de farklı tatlar yaratmaya çalışıyorum..bazen çok klasik her zaman yenen tatları yapmamaya çalışıyorum. Mesela palıcan ile kurutulmuş domates ve beyaz peynir üçlemesi çok güzel ve lezzetli bir tat bıraktı..
Patates salatasını ise bilinenlerin aksine ben önce haşlıyor daha sonra tuzlayıp yağlayıp ve baharatlıyıp biraz daha fırınlıyorum. Daha sonra değişik soslar ile salataları zenginleştirmeyi çok seviyorum. Bu salataya ise hardal ve mayonez ile yaptığım sos çok yakışmıştı..
Umarım sizlerde tarifleri dener ve en az benim kadar tatlarından zevk alırsınız..

Patlıcanlı Kiş İçin Gerekli Malzemeler ;



İç Harcı İçin ;

  • 1 paket krema ( 200 ml)
  • 300 gr ezine peyniri
  • 1 orta iri boy patlıcan
  • 1 su bardağı kurutulmuş domates
  • 2 yumurta sarısı

Patlıcanlarımızı kabuklarını soymadan ince ince yuvarlak şeklinde kesiyoruz ve zeytinyağı gezdirilmiş tavamızda çok az kızartıyoruz.

Öncelikle kiş hamurumuzu daha önce bahsettiğim gibi hazırlayıp buzdolabında 30 dakika bekletiyoruz. Bu arada fırınımızı 170 derecye getirip ısıtmaya başlıyoruz.

Hamurumuzu dolaptan çıkardıktan sonra hafif yağladığımız yuvarlak tart kalıbımıza hamurumuzu elimiz ile yayıyoruz. Çatal yardımıyla kenarlarını bastırıyoruz ve hamurun ortasına yer yer delikler açıyoruz. Hamurumuzu 15 dakika hafif pişirmek üzere fırınımıza atıyıruz.

Bu arada bizde iç harcımızı hazırlıyalım. Kremayı, çatalla ezilmiş peynirimiz, kurutulmuş domateslerimizi ve yumurta sarılarını bir kaba koyup güzelce karıştırıyoruz. Fırında pişen hamurumuzu çıkarıp üzerine iç harcımızı döküyoruz. En üstüne ise patlıcanlarımızı diziyoruz. Ve kişimizi tekrar fırına atıyoruz. Yaklaşık 30 - 35 dakika pişirdikten sonra ocağımıza alıp bekletiyoruz.

Biraz ılındıktan sonra tart kalıbımızda kişimizi çıkarıp servis tabağımıza alıyoruz.



































Hardal Soslu Patates Salatası İçin Gerekli Malzemeler ;


  • 6 orta iri boy patates
  • 2 sap biberiye
  • tuz, karabiber, pulbiber
  • az riviera zeytinyağı

Sos için ;

  • 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı dijon hardal
  • 2 çorba kaşığı mayonez
  • 1 adet limonun suyu

Öncelikle patateslerimizi tuzlu suda haşlayıp süzelim.

180 derecede ısıttığımız fırınımızda haşladığımız patateslerimizi biberiye, zeytinyağı ve diğer baharatlarla harmanlayıp 15- 20 dakika pişiriyoruz. Piştikten sonra tezgahımızda 20 dakika ılıtıyoruz.

Bu arada sosumuzu hazırlıyoruz. Tüm malzemeyi iyice karıştırıyoruz. İsterseniz çok az rondodan geçirebilirsiniz. Daha sonra sosumuzu pateteslerimizin üzerine döküp harmanlıyoruz.

Servis tabağımıza aktarıyoruz ve üzerini dilerseniz yeşil ve mor fesleğenleri ince ince dilimleyerek süsleyebilirsiniz.

Hepimize afiyet olsun..

9 yorum:

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık ikiside cok güzel patetes salatısını cok severim deneyeceğim sevgilerle

Adsız dedi ki...

harika şeyler yapıyorsunuz çok beyenerek takip ediyorum patlıcanlı kişi mutlaka deneyeceğim

Adsız dedi ki...

Eline sağlık Burcucum, arasıra böyle tuzlu tarifler de yaz bence:) En az pastaların kadar güzel bir tarif bu kiş tarifi. Patlıcanla kuru domates birarada nefis olmuştur eminim! Ben hiç kiş denemedim ama denersem senin temel tarifin aklımda olacak.
Sevgilerimle canım..

Adsız dedi ki...

Burcu, iki tarifinde süper görünüyor her ikisini de en kısa zamanda denemek istiyorum.
Patatesleri haşlarken kabukları ile mi haşlayıp daha sonra soyup doğruyor musun? ve daha sonra fırında tekrar pişirdiğin için suda ne kadar haşlamamız gerekir.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Selma merhaba,
beğenmene memmnun oldum, çok teşekkür ederim :)

Arzu merhaba,
çok teşekür ederim, her ikiside gerçekten lezzetliydi,denemeni tavsiye ederim..

Sibelcim merhaba,
çok teşekkür ederim kahvecim..bende kişi gerçekten çok seviyorum..mutlaka bir gün değişik otlarlada ve biraz peynirle bir kiş yapmanı tavsiye ederim..eminim sen çok güzel yaparsın :)

Songül merhaba,
öncelikle beğenmene çok mutlu oldum, ve çokkkk teşekkür ederim :))

patatesleri haşlarken ben kabuklarını soyup küp küp kesiyorum. Çok uzun süre haşlamıyorum..yumuşadığı an alıyorum..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

merhaba
siteni sürekli ziyaret edenlerdenim zencefilli ve çikolata taneli maffinlerini yanlız çikolatalı maffinde kakao miktarını un oranından azaltmanın daha iyi olacağını düşünüyorum sürekli yapıyorum tarifler için ellerine sağlık çikolatalı ve vişneli kek tarifini uygulamak istiyorum ama bitter çikolata yerine kakao uygulasam nasıl olur diyorum hiç denedin mi dersin cevaplarsan sevinirim.

Adsız dedi ki...

merhaba!

Bu kiş tarifinizi yapmayı düşünüyorum ama yurtdışında olduğum için ezine peyniri yerine ne önerirsiniz diye soracaktım? bir de kurutulmuş domates yağda bekletilmiş mi olacak? sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Gülçin merhaba,
çikolatalı vişneli keki kakaoulu yaparsan başka bir tarif olur ve aynı kıvamı ve yumuşaklığı yakalayamazsın. zaten önemli olan o kekte çikolata kullanılması,bence en güzel özelliği o :)ben senin yerinde olsam bir kere çikolatalı yapmayı denerdim..

zeynep merhaba,
ezine yerine başka çeşit beyaz, yağlı ve sert bir peynir çeşidi kullanabilirsin. mümkünse koyun ve inek karışık olsun..
kurutulmuş dometesler ise benim kullandığım yağda beklememiş yarı kurutulmuş olarak kullanılanlar. ama yağla bekletilmiş olanlarda kullanılabilir..

sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

TEkrar merhaba!

Mesajını bekleyemeden yaptığım için, önceden boş fırınlamadan, direk fırına koydum.birşey fark etmedi, lezzetli oldu.Kiş denemek isteyenlere tavsiye ederim,ben 12'lik muffin kalıbında yaptım.pastacı bir kez daha teşekkürler