Pazar, Mayıs 21, 2006

GEÇİKMELİ TARİFLER..































Son zamanlardaki yoğunluğum bu hafta neredeyse peak (tepe) noktasına ulaştı desem yalan olmaz..beni anlayabilmeniz için şöyle izah edeyim, neredeyse hiç bir çikolatalı tarif yapamadım ve mutfaktaki bulaşıklara ,utanarak söylüyorum ,3-4 gün dokunamadım..benim gibi temizlikle bozmuş biri olarak bulaşıklara dokunamamak sanırım yoğunluğumu güzel açıklıyor..bu yüzden çok sevdiğim blogumdan ve beni takip edenlerden uzak kaldım..
Bu arada neler yaptığımı pek duymak istemezsiniz sanırım..çünkü yaptıklarım bizi pastacılıktan ve muhteşem çikolata dünyasından oldukca uzaklaştırır..hafta sonu ise bu sefer yorgunluktan ve canımın birşey yapmak istememesinden dolayı yine mutfağa giremedim..ama yayınlamak istediğim ve geçiktiğim iki tarifimi şimdi ekliyorum..
































Nutella'lı Bademli Kurabiyeler

Gerekli Malzemeler ;


  • 50 gr toz fındık
  • 100 gr toz badem
  • 1 su bardağı + 2 kahve fincanı toz şeker
  • 7 adet yumurta akı
  • 1 yemek kaşığı toz kakao
  • 1 su bardağından fazla buğday nişastası
  • yaklaşık 100-150 gr nutella

Fırınımızı 145 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Küçük bir tencereye toz fındık ve bademi, şekeri ve yumurta aklarını koyalım ve homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpma teliyle çırpalım. Daha sonra kısık ateşte şeker eriyinceye kadar devamlı tahta kaşıkla karıştıralım. Şeker eriyince ateşten alalım ve düz bir borcama veya tepsiye karışımımızı döküp 5 dakika soğutalım. Soğuyunca derin bir kaba alıp 5 dakika daha kaşıkla karıştıralım.

Toz kakao ve nişastayı yavaş yavaş ekleyelim. Sulu olan karışımımız yavaş yavaş setleşmeye başlayacaktır. Boza kıvamına yaklaşınca nişasta eklemeyi bırakalım.

Fırın tepsimize silpat veya yağlı kağıt serelim ve hazırlağımız karışımı tepsiye dökelim. Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 40 dakika pişirelim.

Piştikten sonra fırından çıkarılım. Soğumasını beklemeden yuvarlak bir kurabiye kalıbıyla ve ya bir çay bardağının ağzı yardımıyla yuvarlak şekiler keselim. Sık sık ara bırakmadan yapalım ki tüm hamuru ziyan etmeden kullanabilelim. Daha sonra soğumaya bırakalım.

Soğuduktan sonra sandviç hazırlar gibi , bir kurabiye alalım arasına bir kaşık kadar nutella koyalım ve üzerini bir başka kurabiye ile kapatalım. Hepsi bitene kadar aynı işleme devam edelim..



































En Derin Sevgi Pastası ( Anneler Günü İçin )

Gerekli Malzemeler;


Bademli Pandispanya için ;

  • 1 çay fincanı tozşeker
  • 4 yumurta akı ve 1 tam yumurta
  • bir tutam tuz
  • 1 çay fincanı un
  • 95 gr tereyağı (eritilmiş)
  • 50 gr toz badem (1 su bardağı kadar)

Arası için ;

  • 300 gr dondurulmuş frambuaz ve ya böğürtlen

Royal Icing için ;

  • 3 adet yumurta akı
  • 1 paket pudra şekeri ( 250 gr)
  • 1/4 limon suyu
  • kürdanın ucuyla toz gıda boyası

Marzipan için ,

  • 2,5 su bardağı toz badem
  • 3 yumurta
  • bir tutam tuz
  • 4 çay kaşığı vanilya özü
  • 4 su bardağı pudra şekeri

Bu pastanın yapımı yaklaşık 2-3 günde tamamlanıyor. Biraz zahmetli, yapımı uzun ama çok lezzetli bir pastadır.

20 cm'lik yuvarlak kalıpta pişirilir.

2 gün önceden bademli pandispanyamızı pişiriyoruz.

Fırınımız öncelikle 150 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. 20 cm'lik kelepçeli bir kalıbın her yerini pişirme kağıdı ile kaplayıp hazır edelim.


4 adet yumurta beyazını şekerle ve bir tutam tuzla mikserde yüksek devirde sürekli karıştıralım. Yaklaşık 10 dakika kadar çırpalım. Daha sonra bir tam yumurtayıda ekleyip çırpmaya devam edelim. Tüm karışım beyazlaşınca ve şekerler iyice eriyince çırpmaya son verelim.
Ayrı bir kaba unu eleyelim. Elde ettiğimiz karışıma badem tozunuda ekleyip karışımı harmanlayalım. Ve yumurtalı karışımın içerisine ilave edip tekrar çırpalım. En son erimiş tereyağınıda ekleyip birkez daha çırpalım.
Hazırladığımız karışımı hazırladığımız kalıbımıza döküp önceden ısıttığımız fırınımızda ilk önce 150 derecede 30 dakika daha sonra ısıyı 180 dereceye getirip 20 dakika daha pişirelim. Pişip pişmediğini kekin ortasına batıracağınız bir kibrit çöpü ile anlayabiliriz.

Yaklaşık 1-2 gün badem pandispanyamızı streç filmleyip oda ısısında saklayalım.

Browniyi burada anlatıldığı gibi 20 cm'lik yuvarlak kek kalıbımızda pişirelim.

Brownimiz soğurken çikolatalı mousse'umuzu burada alatıldığı gibi hazırlayalım.

Brownimizi kalıbımızda çıkarmadan üzerine mousse'umuzu dökelim. Ve buzdolabında ilk önce 6 saat bekletelim. Üzerine çözülmiş frambuazlarımızı veya böğürtlenlerimizi ilave edelim ve tekrar buzdolabına kaldıralım. Yaklaşık 6 saat daha bekletelim.

Bu arada bizde marzipanımızı hazırlayalım.

Yumarta beyazlarını tuz ile iki katı kabarıncaya kadar sürekli çırpalım. En son içerisine vanilyamızı ekleyip biraz daha çırpalım.

Yoğurma kabına bademleri ilave edelim ve üzerine yumurtalı karışımımızı dökelim. Yavaş yavaş şekerimizi ilave edelim. ve kaşıkla karıştırarak sonra sertleştikce elimizle yoğurarak hamuru toparlamaya çalışalım. streç filme saralım ve buzdolabında 3-4 saat bekletelim.

Bu arada 6 saat sonra kalıbımızı buzdolabında çıkaralım. Üzerine beklettiğimiz badem hamurumuzu yerleştirelim. ve dikkatlice kalıbımızdan çıkarıp pasta standımıza yerleştirelim.

Hazırladığımız marzipanı buzdolabından çıkartalım. Streç filmini çıkaralım. Tekrar hamur yoğurma kabının içerisine alıp hamur sertleşene kadar pudra şekeri ilave ederek yoğuralım. Açılır kıvama gelince tezgahımıza bolca pudra şekeri serpiştirip marzipanımızı açalım ve pastamızın üzerine dikkatlice yerleştirelim. elimizle her tarafını düzeltelim. Bazı yerlerinde delikler oluşunca artan marzipan ile oralara yama yapabilirsiniz.

Bu işlemler bittikten sonra üzerine nasıl bir krema süreceğimize sıra geliyor. ben uzun süre bu pastayı ordan oraya taşıyacağım ve şeklinin bozulmasını istemediğim için royal icing ile kapladım. Biraz sert olan bir kaplama çeşididir. Siz isterseniz şeker hamuru ile veya renkli krem şanti ilede kaplayabilirsiniz..

En son üzerini şeker hamurundan yaptığım güller ve yapraklar ile süsledim. Bu güllerin yapımı yaklaşık 1 saatini alıyor insanın ama bence sonuca değiyor.

Pastanın etrafına enine geniş bir kurdela bağladım. Eğer royal icing veya şeker hamuru kullanacaksanız kurdela bağlanabilir. Ama kremşanti sürecekseniz kurdeleyi önermem.

Herkese afiyet olsun..

21 yorum:

Adsız dedi ki...

burcu mrb
ben senın son zamanlarda sessız takıpcılerındenım.ev yemeklerı+cafe tarzı bıyer acmayı dusunuyorum.pastacılık kursuna gıtmeyı dusunuyodum arastırma yaparken rastladım sıtenıze.2 haftadır emınonune gıdıyorum gıda boyaları kalıplar vs. alıyorum sayenızde kursa gıtmeme gerek kalmıycak galıba.bu arada gecen hafta bende senı ve pastayı atv de gorenlerdenım.tv de gorunce ayyy haberım olsaydı bende katılabılseydım dıye katılanlara imrenerek bakmıstım burada karsıma cıkınca cok sevındım ınan.ayrıca ılk msj yazan benım galıba pazar oldugu ıcın herkesın işi var anlasılan.pastalar ve sen harıkasın hersey için tsk!

Adsız dedi ki...

Burcucum çok güzel tatlar mutlaka ama asıl havadis dün muffin yaptımmm .Artık bir aferini hakettim sanırım.Elmalı üstünede tarçın ve toz şeker serptim gayet başarılı.Çok ta iyi kabardı.Tuzlu muffin oluyor muydu? Çok sevgilerimle.Seni ve yağmuru öpüyorum.

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcucuğum, ben pastanı tv de görme şansına sahip olmadım ama yarışmanın sonucunu merak ediyorum,ayrıca bu güzel tarifleride bizimle paylaştığın için teşekkürler

Adsız dedi ki...

Merhaba, sitenizi duzenli olarak hergun inceliyorum.Gercekten cok basarili pastalar .Uygulamayi istedigim tariflerin cogu malzemelerini maalesef Ankara`da bulamiyorum.Acaba bildiginiz pasta malzemeleri satan yer var mi? Bir de , ben de evimde hazirladigim tatlilari satisa sunmak istiyorum.Bunu evden nasil yapabilirim, ne sekilde sesimi duyurabilirim ?Yardimci olursaniz sevinirim.Simdiden cok tesekkurler...

Adsız dedi ki...

bu pastanızın yapımını okuyunca kendimde olan teknik bir eksiği fark ettim roayl ıcıng marzipan şeker hamuru hepsi birbirine karıştı haftasonu yaptığım son pastadada tat konusunda tam not aldım ama süslemem için yeterince profesyönel değil dedi(eşim ) bende hayal kırıklığı yarattı bana temel olarak pasta yaparken üstünü marzipan fondant şeker hamuru royal ıcıng hangisiyle veya hangileriyle yapmam gerektiğini anlatabilirsen belkide benimle yanı dertte olanlarıda aydınlatmış olursunuz şimdiden çok ama çok teşekkürler
bu arada bu blogtaki en güzel site ve tarifler sende var hergün yeni birşeyini bekliyorum

Adsız dedi ki...

merhaba burcu pasta süper yani başka ne denir bilmiyorum ancak tarifini okuyunca otomatikman yapmaktan vazgeçtim benim kapasitemi aşar sadece seyretmekle yetinicem inşallah allah banada senin gibi komşu nasip eder ne derler komşuda pişer bizede düşer ellerin dert görmesin daima mutlu ol sevgiler

Adsız dedi ki...

ben bu pastaya bayıldım izmire annnemin yanina bu tarifle gidicem ve beraber deniycem sonuç umarım seninki gibi olur ben de bir blok hazırlıyorum benim sitem daha bebek ama ilerde seninki gibi tariflerimler olur diye umuyorum bayılıyorum senin sitene bu kadar lezzetli bir site olur muuuuuu

Adsız dedi ki...

Meryem merhaba,
güzel yorumun ve sözlerin için çok teşekkür ederim :) eğer birazcıkta olsa yardımcı olabliyorsam ne mutlu bana..

Candancım , ellerine sağlık..
eminim muffinlerin çok güzel olmuşlardır..
bu arada tuzlu muffin oluyor..çeşit bol..

Ülviyecim merhaba,
öncelikle ben teşekkür ederim..
yarışma hakkındaki bilgileri sana mail ile ulaştırırım..

Meltem merhaba,
siteyi beğenmene inan çok mutlu oldum, çok teşekkür ederim..
Ankarada nerede malzeme satılır çok bilgim yok ama Pastart'ta kurs olduğunu biliyorum belki malzeme satışıda yapıyorlardır..
eğer evinden satış yapmak istiyorsan çevrendeki işletmelerle görüşüp talep yaratman gerekir..hatta bir kaç numune yapıp örnek olarak yanında tattırabilirsin..konuşup neye talepleri olduğunu öğrenebilirisin..

Belma merhaba,
öncelikle sanada güzel sözlerin ve yorumun için çok teşekkür ederim..bu sözleriniz inanın bana istek ve azim veriyor ve doğru mutfağa koşuyorum :)
pasta süsleme gerçekten zor bir aşamadır. bana göre tadı kadar görünüşte önemlidir..önce gözümüzü sonra midemizi değilmi :)
en basit ve en çok bilenen pasta kaplama yöntemi kremşantidir. ister hazır toz kremşantileri sütle çırpıp kullanabilirin istersen bir kutu sıvı kremayı pudra şekeri ile çırpıp kullanabilirisn..
marzipan ve şeker hamuru biraz yapımı ve uygulaması zor olan kaplama yöntemleridir. marzipan badem hamuru demektir. toz badem, pudra şekeri ve yumurta akından yapılır. alt taban olarak kullanılır. üzerine ya şeker hamuru kaplarız, ya royal icing ya da normal pasta kreması süreriz.
şeker hamuru ise daha çok gördüğün süslü, renkli pasta yapımı için kullanılır. mesela yaptığım güller şeker hamurundan. oda pudra şekeri, glikoz, gliserin, yumurta akı gibi özel mazlemelerden yapılır. daha çok kutlama pastalarında kullanılır. mesela sulu meyveli ve yumuşak pastalar şeker hamuru ile kaplanmaz.
royal icing ise Türkiyede pek tercih edilmeyen bir kaplamadır. sadace pastaların üzerine şekiller çizmek ve yazı yazmka için kullanılıyor. ama dünyada özellikle düğün pastalarının üzerileri beyaz royal icing ile kaplanır. pudra şekeri,yumurta akı ve limon suyundan yapılır. çabuk sertleşir ve biraz şekerli kabuk havası yaratır.
eğer günlük evde veya dostarınızla yiyeceğiniz bir pasta yapacaksan, kremşanti ile veya pastacı kremaları ile kaplamanı öneririm..
eğer özel kutlama pastaları yapacaksın marzipan ve şeker hamuru ile kaplamanı öneririm.
eğer oradan oraya taşıyacağın dayanıklı bir pastaolmasını istiyorsan önce marzipanla sonrada royal icing ile kaplamanı öneririm..

emine merhaba,
bence sende çok rahatlıkla yapabilirsin. zor gelen yerlerini kendine göre bildiğin tekniklerle değiştirirsen bambaşka ve başka güzel bir pastaya ulaşabilirisn :)

gökçem merhaba,
çokkkk teşekkür ederimmm :) bende sana yeni blogunda başarılar dilerim..eminim sende harika şeyler yaparak bizleri büyülersin..,
bu arada merakla annene yapacağın pastanın sonucunu bekliyorum..

herkese sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

burcu çoook teşekkür . seni yordum bilirim içinden gelmeyerek ama kendini mecbur hissetmeyi bu tarifi yeniden denedinmi nasıldı? sevgiler

Adsız dedi ki...

handan rica ederim..
tarifi arasıra yapıyorum çok güzel oluyor..özellikle tadanlar görüntüsünü ve tadını çok beğeniyorlar..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Bu Nutella'lı kurabiyelere piştikten sonra şekil vereceğimize, tepsiye koyarken şekil versek olmaz mı?

Adsız dedi ki...

badem ve fındık miktarını biraz attırarak hamurun katılaşmasını sağlayabilir ve önceden şekil vererek pişirebiliriz..ama bu verdiğim ölçüler ile hazırladığımız karışım önceden şekil vermeye müsait değil..o yüzden piştikten sonra şekillendiriyorum..

Adsız dedi ki...

merhaba Sitenizi devamli takip ediyorum.hepsi cok guzel.Sormak istedigim bir sey olacak bilgilendirirseniz cok sevinirim, seker ile kurdele cicek turu pasta susleri yapiliyor bununla ilgili bilginiz varmi??

Adsız dedi ki...

merhaba Sitenizi devamli takip ediyorum.hepsi cok guzel.Sormak istedigim bir sey olacak bilgilendirirseniz cok sevinirim, seker ile kurdele cicek turu pasta susleri yapiliyor bununla ilgili bilginiz varmi??

Adsız dedi ki...

ekpa pastasının tarifi bulamıyorum ..yardımcı olabilirmisiniz..senemhancer@hotmail.com

Adsız dedi ki...

selam burcu belki biryerlerde yazmışsındır ama ben bulamadım burdan sorayım dedim. acaba bademi alıp rondodan geçirsek bu şekilde badem unu elde etmiş olurmuyuz...sevgiler
pelin

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu

Eski bir tarif olduğu için görüp cevap yazabilirmisin bilmiyorum ama ben nutellalı kurabiyeleri denemek isterim. Acaba yumurta aklarını çırpmıyor muyuz? Direkt mi karıştırıp pişiriyoruz?

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu

Cevabını bekleyemeden haftasonu denedim bu kurabiyeyi. Tepsiye döktükten sonra eşit dağıtmayı ihmal ettiğimden bir yanı çok ince olmuş ve kurumuş. Kurtarabildiğim kısımdan 14 adet kurabiye çıktı kalp şeklinde. Tarif için çok teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Merhaba ben Fatma

Ben almanyada yasiyorum sizden pasta yapimi hakkinda bilgi almak istiyorum,özellikle almanyadaki pastalarin altindaki sert bir tabaka var eyer bunun yapilisi hakkinda bir bilginiz varsa bizimlen paylasirmisiniz.
Bisküvileri ufalayip tereyagi ile bir hamur yaptim pandispanyanin altina önce bu karisimi koyarak yaptim ama güzel olmadi biligi verirseniz sevinirim.
Hersey icin Tesekkürler!

Adsız dedi ki...

merhaba ben elif samsunda oturuyorum tariflerinizi çok beğeniyorum ve ben tıpkı sizin gibi pasta yapmaktan çok zevk alıyorum iyiki tariflerinizi bizimle paylaşıyorsunuz sizlere çok teşekkürler selamlar.....

Unknown dedi ki...

mrb Burcu Hanım
sn zamanlarda takipçiniz olanlardanım ben de. Adım Azer
pasta tarifinde üzeri mousse ve meyve ile kaplanmış browninin üzerine badem hamurunu yayalım demişsiniz. Burdaki badem hamuru dediğiniz panispanya mı marzipan mı. Bi de bu tarifi 25 cm'e uyarlamak istesek nasıl yapmalıyz? şimdiden teşekkürler ve elinize sağlık