Pazartesi, Mayıs 29, 2006

ÇİLEKLİ MİNİ TARTLAR ( PAUL TARZI)






































Neden Paul tarzı? çünkü ben bu tarzı çok beğeniyorum... Her gün Paul'un önünden geçerken özellikle günün geç saatlerinde , fırında çalışan ustalarını seyrediyorum. Her şey günlük, her şey taze..neredeyse her şey katkısız. Ben katkı maddelerini kullanmayı sevmiyorum..mümkün olduğunca kullanmamaya çalışıyorum. O yüzden bazı kıvamları tam istediğim gibi yakalayamıyorum ama en azından içime sinerek yapıp yiyorum. Starbucks'ta yediğim cheesecake'in tam kıvamını tutturamıyorum çünkü içerisinde daha uzun süre dayanması için ve kıvamını yoğunlaştırmaları için özel bir katkı maddesi kullandıklarını düşünüyorum. Birde bir şeyi fark ettim, Türkiye'de hayli artış gösteren hatta benim oturmaktan çok keyif aldığım uluslararası cafelerde (Starbucks gibi) satılan pasta ve keklerin hep aynı olduğu..
Özellikle çok satılan havuçlu bir kek vardır, neredeyse her yerde aynı kek satılmaktadır..demek ki bazı ürünlerini ortak üretici firmalardan satın alıyorlar..demek ki bazı ürünlerinin reçeteleri kendilerine ait değil..bu beni biraz hayal kırıklığına uğrattı çünkü ben nedense severek oturduğum ve fiyatını düşünmeden yediğim bir ürünün o işletmeye ait bir reçete olmasını tercih ederim. bu beni daha memnun kılar..Beyaz Fırın, Butterfly, Paul gibi pastaneleri sevme nedenim bu ; kendi reçetelerine sahip olmaları..

Bu sebeple bende hep kendi reçetelerimi oluşturmaya çalışıyorum..deneme yanılma yoluyla hep kendimden bir şey katarak değiştirerek kendi lezzetlerimi ve görselliğimi oluşturmaya çalışıyorum. Ama bu bilindiği gibi hayli uzun bir zaman ve sabır istiyor ve bu yüzden eksiğim çok.

Birçok tart tarifi vardır. Bende tartları çok severim. Özellikle yaz aylarında çilekli, böğürtlenli vb. taze meyveli tartlar çok cezbedici gelir. Bu tart tarifim ise tamamen aynı olması da ,duruşunu ve tadını Paul'un tartına benzettiğim için yapmasını ve yemesini çok seviyorum..

Gerekli Malzemeler ;

Tart Hamuru için ;
  • 1 + 1/2 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı toz badem
  • 4 adet yumurta sarısı
  • 1 su bardağı küp küp kesilmiş tereyağı(oda sıcaklığında bekletilmiş)
  • 8 çorba kaşığı pudra şekeri
  • çay kaşığının çok az ucuyla karbonat
  • 4 çorba kaşığı soğuk süt

Creme Patisserie için ;

  • 250 gr süt
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1/2 çay bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı buğday nişastası
  • 3 yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı vanilya

Üzeri için ;

  • 300-400 gr çilek
  • tart jölesi veya
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı su

Öncelikle tart hamurumuzu hazırlayalım.

Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Tart hamuru için gerekli olan malzemelerimizi hamur yoğurma kabımıza alalım. Unumuzu eleyerek ilave edelim. Yumurta ve tereyağının oda sıcaklığında bekletilmiş olmasına dikkat edelim. Tüm malzemeyi güzelce yoğuralım. Yoğurduktan sonra streç filmleyip en az 30 dakika buzdolabında bekletelim.

Yarım saat sonra hamurumuzu buzdolabımızdan çıkaralım. Tezgahımıza nişasta veya un serpiştirelim ve hamurumuzu çok ince ve çok kalın olmayacak şekilde orta kalınlıkta açalım. Tart kalıplarımızı yağlayıp unlayalım. Bunun için küçük tart kalıpları kullanıyoruz ama yoksa büyük tart kalıbına da yapabiliriz.

Açtığımız hamurları elimizle şekillendirerek kalıplarımıza yerleştirelim. Çatalla yer yer üzerlerine delikle açalım. Alümünyum folyoleri küçük küçük kesip hamurların ortalarına yerleştirelim ve üzerlerine nohut, fasulye vb. kuru baklagil koyalım. Bu sayede tart hamurumuz pişerken ortası kabarmayacaktır.

Fırınımızda 15 - 20 dakika kadar pişirip çıkartalım ve dinlenmeye bırakalım.

Bu arada bizde kremamızı hazırlayalım. Bütün malzemeyi soğukken tencereye koyalım ve devamlı karıştırarak (puding gibi) pişirelim. Arzu ederseniz piştikten hemen sonra içerisine kıvam vermesi için çok az margarin ilave edip karıştırabilirsiniz. Ama ben margarin kullanmayı tercih etmiyorum. Hazırladığım kremayı devamlı karıştırarak soğutuyorum.

Kremam soğuduktan sonra pişirip dinlendirdiğim tart hamurlarımın ortalarına kremamı döküyorum. Kremanın üzerine yıkayıp doğradığım çileklerimi yerleştiriyorum. Çileklerin üzerine dökmek için isterseniz hazır tart hamurlarında hazırlayıp dökebilirsiniz. İsterseniz de şekeri, nişastayı suyla karıştırarak pişirerek jöle hazırlayabilirsiniz.

Jöleyi hazırladıktan sonra en 6-8 dakika devamlı hızlı hızlı çırparak jöleyi ılıklaştıralım ve ondan sonra meyvelerimizin üzerine dökelim. Çok sıcakken dökmemeliyiz.

Jölelerimizi döktükten sonra buzdolabında 1-2 saat bekletip servis yapabilirsiniz.

Hepimize afiyet olsun..

25 yorum:

Adsız dedi ki...

Harika, ellerine sağlık Burcu,sessizliğini böyle hoş bir tatla bozman müthiş ...:))gözlerimiz ekranda kalmıştı, özlettirdin..:))

Adsız dedi ki...

merhaba, görüntüsü bu kadar muhteşem ,tadı kimbilir nasıldır.
insan bir işe bu kadar gönül verince sonuç böyle mükemmel oluyor.
bizimle paylaştığınız her güzellik için çok çok teşekkürler

asu

Adsız dedi ki...

merhaba,

görüntüsü bu kadar muhteşemse tadı kimbilir nasıldır.
insan bir işe bu kadar gönül verince sonuç mükemmel oluyor.
bizimle paylaştığınız tüm güzellikler için çok çok teşekkürler

asu

* tereyağının gr olarak ölçüsü var mı acaba

Adsız dedi ki...

cok sevindim izin verdigine. insallah beni ziyarette bulunan arkadaslarim sanada ugrarlar. bu arada kac gündür cilek istiyorum ve bulamiyorum. sende üstüne iyi yapmissin:( ama ellerine saglik görünümü harika sevgiyle kal bana da beklerim

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu,Çilekli tartoletin pek güzel.Eline sağlık.Artık benim de bir bloğum var.Beklerim.Sevgiler....

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu, bende katkı maddeleri konusunda seninle aynı fikirdeyim. O nedenle genelde evde kendim yapıyorum pastalarımı ve diğer şeyleri... Tartların göze çok güzel hitap ediyor:) Malzemlerden de ne kadar lezzetli olduğu belli zaten. Eline sağlık...
Derya...

Adsız dedi ki...

sevgili Burcu süper bir şey bu. Ne kadar severim bir bilsen. Poul zaten benim de favorilerimden birisidir. (Ama bu şehirde şubesi yok maalesef) en kısa zamanda deneyeceğim. Dilerim seninki gibi olabilir. Ellerine sağlık. sevgiler

Adsız dedi ki...

Burcucum çilekli tartöletler muhteşem görünüyor.Eminimki tatlarıda muhteşemdir.Kesinlikle bende denemeliyim.Ellerine sağlık
Sevgiler
Özge

Adsız dedi ki...

Ülviyecim, çok teşekkür ederimmm :)

Asu merhaba,
mutluluk verici güzel yorumun için çok teşekkür ederim. bu ara pek bu lafları haketmiyorsamda yinede çok sevindim gerçekten :)
tereyağını ise 150 gr kullanabilirsin..

Pınar merhaba,
çilekli herşey çok güzel oluyor gerçekten..bu arada izin vermek ne demek, ben teşekkür ederim ..

Münevver merhaba,
nane-limonu şimdi ziyaret ettim ve gerçekten çok hoşuma gitti..güzel paylaşımlarının devamını , iyi ve kötü günlerimizin birlikteliğini dilerim..

Deryacım çok teşekkür ederimm..
gerçekten sende o kadar güzel pastalar yapıyorsun ki hazır almanıza gerek yok zaten..

Sefika merhaba,
eminim sen daha da güzelini ve lezzetlisini yaparsın..

Özge merhaba,
çok teşekkür ederim :)
eğer denersen yorumunu beklerim..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

merhaba Starbucks daki bütün kekler tatlılar Divan Pastanesinden alınıyor. Orda arkadaşım çalışıyorda ondan biliyorum.

Adsız dedi ki...

Burcucum,
ellerine sağlık, harika görünüyorlar...
Ben birşey sormak istiyorum.
Toz bademi nereden alabilirim?
Tşk

Adsız dedi ki...

merhaba.tartı yaptım fakat un az geldi çokcıvık bir hamur oldu .yada böle olması normalmi,buzdolabındada beklettim,yardımını bekliyorum . sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba.tartı yaptım fakat un az geldi çokcıvık bir hamur oldu .yada böle olması normalmi,buzdolabındada beklettim,yardımını bekliyorum . sevgiler

Adsız dedi ki...

cmt yaptım. süper oldu.herkes çok beğendi.tariflerin çok güzel ve açıklayıcı. teşekkürler

Adsız dedi ki...

dün kardeşimin doğumgünü için muzlusunu denedim, çileğimiz yoktu ne yazık ki. hamuru biraz sert oldu ama gerçekten çok farklı bi lezzet özellikle dolapta bekledikçe dondurma yemiş etkisi yaptı bizde:) kenarına bi not iliştirmek lazım; soğuk yiyiniz:) ellerimize sağlık

Adsız dedi ki...

merhaba bu tarifi denedim ve çok beğendim inanılmaz hafif ve lezzetli oldu. tart hamurunu toplamak için ölçünün biraz üstüne çıktım ama yinede çok gevrekti . kreması çok hafifdi . teşekkürler bu güzel tarif için

Yesim dedi ki...

Burcucum tarifini dün denedim, bizden tam puan aldı valla. Ellerine sağlık, teşekkürler tarifin için...

beggy dedi ki...

Burcu Merhaba,
Çilekli tartları 2 gün önce denedim, görünüşleriyle ve lezzetleriyle mükemmel oldular. Hamuru yarım ölçüyle yaptım ve minik tart kalıplarıyla 6 tane tartım oldu. Yalnız bir sorum var. Kremanın rengi beklediğimden, normal kremadan daha sarı oldu. Bunun sebebi nedir? Acaba bir hata mı yaptım? Çook teşekkürler güzel tarifin için..Ayrıca anneler gününü kutluyorum :)

Adsız dedi ki...

öncelikle çooook uzun zamandır uğrayamadığım için çok üzüldüm yeni tarifleri görünce :( bunu belirtmek istiyorum :) sonraaaa ben tart taaaaartttt diye ölücem yakında sanırım ama sorun şu ki kış ayında istediğim tart şeftalili :( ilk defa kışın bitmesini istiyorum :) neyse soruma geçiyim, yağmura yaptığınız tartlar var ya hani, onlardan limonlu olan var, üstüne o şekilde limon koysak ama kreması da limonlu olsa, yani burda verdiğiniz tarife limon suyu eklesek krema bozulurmu? limonlu deniyesim geldi, bi de limonlar direk hiç bir işleme tabi tutmadan mı koyuyoruz o tartlarda? çok karman çorman sordum sanırım kusura bakmayın :)

Adsız dedi ki...

Merhaba, Muhteşem bir tarif. Bir Fransız olarak tartları çok severim hele Paul tarzı olursa :)
Bu hafta sonu bu tartöletleri yaptım. Kremasını creme Olé ile yaptım ( creme patissiere biraz ağır gelir diye yumurta sayısınden dolayı). Şahane olmuş!! Çok teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

slm az kalsın ekrana saldırıyodum yaa o ne mükemmel, o ne çekici, o ne hoş bi görüntü yaa tşkler

Adsız dedi ki...

slm nerdeyse ekrana saldırıyodum :D o ne mükemmel, o ne güze, o ne çekici ve hoş bi görüntü dayanamıyooom tşkler

Adsız dedi ki...

gevrek bir tart hamuru tarifi arıyordum ,burayı buldum. yarın arkadaşlarıma yapacağım. yorumlar çok güzel çok umutluyum.teşekkur ederim. emine şeyma

Necla dedi ki...

merhaba tartı çilekli yerine vişneli yapsak olurmu tarifte değişiklik yapmak lazım mı bır de tartı akşamdan yapıp 1 gece buzdolabında bekletsek olurmu cevap yazarsanız sevınırım

LeylaK dedi ki...

blogunuz bir harika ! nasıl şimdiye dek keşfedememişim . çok beğendim. bu tart tarifini de aldım umarım başarılı olurum.

Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...