Salı, Mayıs 23, 2006

TAZE MEYVELİ VE ÇİKOLATALI CHEESECAKE..






































Bir kere cheesecake'in damakta bıraktığı yumuşak tada alışınca insanın canı dönem dönem cheesecake aşeriyor. Bende neredeyse bir haftadır cheesecake aşeriyordum ama vaktimin olmayışından yapıp yiyemiyordum. Sonunda dün gece tam istediğim gibi bir cheesecake pişirebildim.
Öncelikle akşamüstü saatlerinde markete uğradım ve taze meyve olarak neler bulabileceğime bir göz attım. Önce gözüme kıpkırmızı canlı canlı çilekler ilişti. Tam alacaktım ki hemen yan tarafta tüm şatafatıyla duran böğürtlenlere kalbim kaydı. Boncuk boncuk o kadar güzel ve lezzetli duruyorlardı ki hemen çileklerle olan ilişkime son verdim ve yıldırım aşkına düştüğüm böğürtlenlerimi sepetime atım.
Eve gelince aşkımız son hızıyla devam etti ve çikolata ile birlikte taze böğürtlenli bir cheesecake yapma fikri hemen beni ateşledi ve aşkımıza mutfakta devam ettik.
Çikolataya, cheesecake'e ve böğürtlenlere olan aşkım bana çok güzel ve lezzetli bir pasta olarak geri döndü..ve ben mutlulukla bir dilimini damağımda bıraktığı yumuşak tadıyla yemiş bulundum.



























Gerekli malzemeler ;

  • bir paket eti burçak bisküvi
  • 120 gr tereyağı ( eritilmiş)
  • 500 gr labne peyniri (trakya çiftliği)
  • 100 gr tozşeker ( 1 su bardağı)
  • 1 paket vanilya veya 1 tatlı kaşığı vanilya özü
  • 2 yumurta
  • 1/2 su bardağı yoğurt ve üzerine çok az ilave süt
  • 3 çorba kaşığı un
  • 200 gr bitter çikolata
  • 200-250 gr taze böğürtlen

Öncelikle fırınımızı 175 dereceye getirip ısıtalım.

20 cm'lik bir kelepçeli kalıbı hazırlayalım.

Eti burçak bisküvilerimizi rondodan un haline gelene kadar iyice geçirelim ve eritilmiş tereyağı ile karıştıralım. Bu karışımı kelepçeli kalıbımızın altına güzelce üzerini düzgünleştirerek yayalım. Buzdolabında bekletelim.

Yumurta ve şekerleri mikser ile yaklaşık 10 dakika kadar çırpalım. Bembeyaz bir renk alınca içerisine labneyi ekleyelim ve çırpmaya devam edelim. Yoğurt ve sütümüzü birlikte karıştırıp karışımımıza ilave edelim ve mikser ile 2-3 dakika daha çırpalım. En son vanilya ve unumuzu da ekleyip 3 dakika daha çırpalım.

Bu arada bizde böğürtlenlerimizi ayıklayıp yıkayalım ve çikolatamızı ince ince kıyalım.

Peynirli karışımımıza önce çikolatamızı ekleyip şöyle bir altüst edelim. Böğürtlenlerimizi çok az unlayalım. Buzdolabından kalıbımızı çıkartalım ve üzerine karışımımızı dökelim. en üzerine ise unladığımız böğürtlenlerimizi serpiştirelim.

Ve önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 1 saat pişirelim. Üzeri kızarana kadar fırının kapağını kesinlikle açmayalım. Üzeri iyice kızardıktan sonra fırınımızı kapatalım ve yaklaşık 1-2 saat tezgahımızda soğutalım.

Soğuduktan buzdolabında en az 3-4 saat bekletelim. Unutmayalım, ne kadar çok buzdolabında bekletirsek lezzeti ve kıvamı o kadar güzel olur..

Hepimize afiyet olsun..

30 yorum:

Adsız dedi ki...

Burcucugum, eline saglik, tadida cok guzeldir eminim. Gecenlerde 2 paket trakya cifligi krem peynir almistim bende, acil durumlar icin :) buzdolabinda duruyorlar hala. Hemen denemeli mi ne? sevgilerimle, cok opuyorum

Adsız dedi ki...

Burcu, yorgunlugun gecmistir umarim ama bu kekten sonra kalmasi imkansiz ne bu guzellik yemede seyret tam mevsimede,sitenede yakismis ellerine saglik. Goruntu kadar tat da mukemeldir kesin..Bende kesin deneycegim!!Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Slm burcu,
Yine harika bir cheesecake denemissin..
Ben en cok mandalinali olanini yapiyor ve seviyorum :)
Pastalarimiz bölumunde dolasirken ulviyenin kelebek pasta tarifi ile karsilastim cok begendim cuma gunu arkadasimin kizinin dogumgunu var pastanin seklini özel bir kaliplami elde ediyor? Yoksa yuvarlak bir pasta kekini ortadan ikiye keserekmi? Eger vakit bulurda yazabilirsen cok cok cokk sevinirim...
Sevgiler.....

Adsız dedi ki...

Burcucum ellerine saglık muhteseem gozukuyor afiyet olsun en yakın zamanda deneyecegim su kalori derdi de olmasa vala buzdolabından cheesecake i eksik etmem :)
Kolay gelsin

Adsız dedi ki...

Burcucuğum harika bir cheescake , ellerine sağlık bu hafta sonu denemek istiyorum, hep cheescake yapımı bana zor gibi gelmiştir ama bunu okuyunca fikrimi değiştirdim özelliklede içinde çikolata ve meyve olunca harika..:))
İzin verirsen Daphne ye buradan cevap yazmak istiyorum. Kelebek pastasında iki hazır pandispanya kullandım yan yana getirerek , kelebeğin kanatlarını göz ayarıyla kesip şekkillendirdim ve artan parçalarla orta gövdeyi tamamladım. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Adsız dedi ki...

hiiiii burcucum bu ne hemen geliyorum bir dilim almaya muhteşem,bu arada kaktüsüm açtııı :))))))

Adsız dedi ki...

ayyy pastan harika gözüküyor.
Canim cok cekti. Tüh..

Sevgiler
Arife

Adsız dedi ki...

Merhaba!Haftasonu için arkadaşlarımıza götürmek için ben de çikolata soslu chhesecake yaptım..Fakat kelepçeli kalıpta yaptım ve kalıbın alttakı düz tepsi gibi kısmını kekten nasıl ayıracağımı bilemedim...Servis tabağına alırken o alttaki tepsiyle birlikte alınca da güzel kesilmedi cheesecake'im..Bunun bir yöntemi var mı acaba?Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

ellerıne saglık burcu cok guzel gorunuyor. cheesecake benımde favorımdır. yapmasınıda yemesınıde sverım. bunu hemen deneyecegm. ayrıca sturbucks cheesecake ve paul cıleklı turta tarıfınıde heyecanla beklyorum. tesekkurler

Adsız dedi ki...

cheesecake nefis görünüyor Burcu, meyveli ve çikolatalı lezzetler benim de favorim...
bu tarzda yoğurt eklenerek yapılan tariflere rastlıyorum, sen iki şekli de denediğin için sana sormak istedim. krema yerine yoğurt kullanmak lezzeti nasıl etkiledi??

Adsız dedi ki...

burcu bunun uyduruk versyonnu dr oetkerde 4 mevsim keki diye satıyo..o bile muhteşem oluyo..bu yaptığını düşünemiyorum bile

Adsız dedi ki...

Sevgili ülviye,
Cevabin icin cok cok tesekkur ederim...
Kelebek pastayi (her ne kadar korksamda) bugun denemek istiyorum.Iyi haftasonlari....

Adsız dedi ki...

merhabalar ben sizi sürekli takip ediyorum ve beni ziyarette bulunan mutfak sever arkadaslarimin sizede ugramasini istedim. sizin basliginizi sitemde link yaptim. tabiki izin almam gerekirdi ama bir anda aklima geldi ve yaptim. bir bakin eger istemezseniz hemen silerim. sevgiyle kalin. sizi üzdüysemde beni affedin

Adsız dedi ki...

Merhaba burcu yine harikasın senin bloğuna girince gönlüm açılıyor tariflerin hepsini yapamasamda dakikalarca seyrediyorum seyretmesi bile ayrı keyif ellerin dert görmesin sevgiyle kal.selamlar

Adsız dedi ki...

Merhaba burcu yine harikasın senin bloğuna girince gönlüm açılıyor tariflerin hepsini yapamasamda dakikalarca seyrediyorum seyretmesi bile ayrı keyif ellerin dert görmesin sevgiyle kal.selamlar

Adsız dedi ki...

Cikolata, bogurtlen ve labne peyniri, bence hepsi de hem birbirine hem de pastaya cok yakisan malzemeler! Cok lezzetli gorunuyor. Ilk firsatta denemek uzere not ediyorum :) Ben de bloglar aleminde yeni sayilirim, ziyaretime beklerim :) Ellerinize saglik!

Adsız dedi ki...

Burcu Merhabalar

Yaptığın bütün pastalar gibi buda muhteşem gözüküyor, elin kolun dert görmesin. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Burcu yine harikalar yaratmışsın, ellerine sağlık. Kübra

Adsız dedi ki...

Nezaket merhaba,
benimde her zaman dolabımda acil durumlar için ya krem peynir yada labne bulunuyor..gerçektende işe yarıyor :)

Yıldız merhaba,
yorgunluğum nedense benim pek geçmiyor..belkide nedeni kendimi fazla zorlamam olabilir..
keki beğenmene çok memnun oldum..gerçekten çikolata ile meyve çok yakışıyor..

Daphne merhaba,
Öncelikle kızının yeni yaşı kutlu ve mutlu olsunnn :) umarım ömür boyu mutlu, sağlıklı ve huzurlu yaşarsınız..
sorunun cevabını sağolsun ülviye benden önce vermiş..umarım yardımcı olabilmişizdir..

Ethel merhaba,
kalori derdi gerçekten baş edemediğim bir sorun olmaya başladı..bende bazen yemek yemiyorum sadace canımın çok çektiği tatlıyı yiyorum..

Ülviyecim merhaba,
çok teşekkür ederim canım Dalphne'e yardımcı olduğun için..bizim bilgisayarımız 2 gündür bakımda o yüzden cevaplamakta geçikmiş olacakmışım..
cheesecake yapımına ise birkaç kez alışınca sonradan kolaylaşarak yapıyorsun ve her seferinde kendinden birşeyler katarak yenilerini yapıyorsun..çok zevkli oluyor :)

Candancım merhaba,
kaktüsün açtı demek..ne güzel :) çok sevindim..
keşke yakınlarımda oturuyor olsaydın, o zaman inan hep davet ededim seni ..


Arife merhaba,
yorumunu okuyunca inan çok keyiflendim..
çok içten olmuş :) teşekkür ederim..


Nesli merhaba,
kelepçeli kalıbın altına yağlı kağıt yerleştirirsen hem sıvıyı dökerken yanlardan taşmaz, hemde piştikten sonra rahatça kalıbın altından keki çıkarabilirsin..yanlarına pek gerek olmuyor ama altı gerçekten sorun oluyor..

Adsız dedi ki...

Aslı merhaba,
starbucks cheesecake konusunda pek söz veremeyeceğim çünkü içerisine nasıl bir katkı maddesi katıyorlarsa o kıvamı bir türlü yakalayamıyorum..sanırım ovalet gibi bir şey ekliyorlar uzun süre bozulmasın diye, öyle katkı maddeleride beni bozuyor..ama çilekli tartı yapacağım en yakın zamanda..

Hatice merhaba,
açıkcası çok büyük bir tat farketmiyor..sadace yoğurt birazcık daha ekşimtrak bir tat katıyor..bu da benim hoşuma gidiyor..

İpek merhaba,
bahsettiğin keki bilmiyorum ama merak ettim..ben nedense hazır ürünleri merak edip alıyorum ama sonra yapmıyorum,ööle beni bekliyorlar..
ama arasıra denemek lazım..

Pianar merhaba,
neden kızayımki..hatta çok teşekkür ederim, açıkcası çok hoşuma gitti..lütfen silmeyin..

Emine merhaba,
moral verici güzel yorumun için çok teşekkür ederim..sizlerinde elleri dert görmesin..

Papatya papadopoulos merhaba,
Tabiiki ziyaretine seve seve gelirim..çok teşekkür ederim :)

Kübra merhaba,
beğenmenize çok memnun oldum..çok teşekkür ederim..

herkese sevgilermle..

Adsız dedi ki...

Burcu Merhabalar,

Cheesecake'in harika görünüyor. Bu hafta sonu denemek istedim. Labne peyniri ve diğer tüm malzemeleri aldım. Ama taze böğürtlen bulamadım. Sarıyer'de oturuyorum. Bütün Sarıyer'i aradım taradım ama yok. Böğürtleni sen acaba nereden aldın ? Oldu ki bulamadım, başka hangi meyve ile bu pastayı yakışır ? Ya da bu pasta donuk frambuaz veya böğürtlenle yapılabilir mi ? Yapılabilirse, nasıl kullanmak gerekir ?

Yardımların için şimdiden teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Haftasonu bu tarifi denedim. Ben meyve olarak çilek kullandım.Nefis bir cheesecake oldu. Tarif için teşekkürler. Evrim

Adsız dedi ki...

Ebru merhaba,
ben taze böğürtlenleri Akmerkezdeki macrocenterdan almıştım. ama pazarlardada bulunuyor. birde bebekte bir manav vardır meşhur, oradada her türlü meyve sebze bulunuyor..
bu arada her türlü taze kırmızı renkli meyve ile yapabilirsin..çileklide güzel olur..
dondurulmuşta kullanabilirsin..önce çöüzlmesini bekle, suyunu akıt..sonra kurulayıp kullanabilirsin..

Evrim merhaba,
ellerine sağlık..böylece çilek ile nasıl bir sonuç alındığınıda senden öğrenmiş olmu, teşekkür ederim..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu,
Ellerine saglik.
Iki sorum olacak:
1.Yogurt yiyemiyorum.Onun yerine ne onerirsin?
2.Cogu zaman yumurta kokusu yuzunden hazir bircok cheesecake'i yiyemiyorum.
Kokuyu onlemek icin nasil bir yontem uyguluyorsun?
Zaman ayirdigin icin simdiden cok tesekkurler.
Sevgilerimle.
Hulya.

Adsız dedi ki...

Hülya merhaba,
yoğurt yerine 1 su bardağı sıvı krema kullanabilirsin.
Benim yaptığım cheesecakelerde yumurta kokusu olmuyor. sebebi ise az yumurta kullanman ve uzun süreli pişirmem..
bende pek yumurta kokusunda hoşlanmıyorum.
daha çok yumurtanın çiğ kullanıldığı tariflerde yumurta kokusu oluyor..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu,
Cevabın için çok çok teşekkür ederim.
Zaman ayırman büyük incelik.
Yeni tariflerini sabırsızlıkla bekleyeceğim.
Simdiden kolay gelsin ve ellerine sağlık.
Sevgilerimle.
Hulya.

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu,

Yardımların için teşekkür ederim. Taze böğürtlenleri, Tarabya'dan Yeniköy'e giderken; oradaki Macrocenter'da buldum. Denedikten sonra sonucu sana da iletirim. Bu arada, babamın Almanya'da çalıştığı dönemlerde annem Alman bir arkadaşından değişik pasta tarifleri öğrenmişti. Bunlar arasında Alman'ların Kasekuchen (fırınlanmış cheesecake) dedikleri bir cheesecake tarifi de var. Bu pudingli bir cheesecake tarifi. İçinde puding olduğu için cheesecake'in çatlamasını önlüyor.Bir ara sana o tarifi gönderiririm,denersin.Ben de senin gibi pasta yapımından çok keyif alıyorum. Almanya'da değişik pasta kurslarına devam etmiştim.
Nefis tariflerin için çok teşekkür ederim. Ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

Sevgili Pastacı arkadaşım,siteni çok begendim.isminizi bilmiyorum gerçegi,ama çok güzel ve yararlanacagım güzel pasta kekler var..elinize saglık..

Adsız dedi ki...

denedim, harika oldu...Herkes çok beğendi yoğun talep üzerine tekrar yaptım bugün.teşekkürler Burcu

Adsız dedi ki...

çok güzel gözüküyo en kısa zamanda yapmam lazım=)