Çarşamba, Temmuz 05, 2006

ÇİLEKLİ ÇİKOLATALI PASTA..


































Birinci yaşgünümüz için hemen aklıma güzel bir çikolatalı pasta hazırlamak geldi. Ben nedense pasta denilenince aklıma mutlaka bol çikolatalı bir pasta yapmak geliyor ya da şeker hamurundan hazırlanmış şık bir pasta..mesela bir yere kahve veya çay içmeye gittiğimizde hemen çikolatalı pasta varmı diye bakınırım..özellikle "Devil's Food Cake" görürsem dayanamam..bu pasta, bol çikolatalı ve üzerinde kocaman bir çilekle hazırlanır..işte yaptığım bu pastada o bahsettiğim pastanın hayali ile yapıldı. Artı ben içerisine de çilek ekledim..

Pastadan öyle bir bahsettim ki , sanki Devil's Food Cake yapmışım gibi hissettim..her ne kadar çok benzesede yaptığım o değil..Devil's 3 katlı yapılıyor, benimkisi 2 katlı..birde pandispanyası biraz daha süngerimsi oluyor, bu pandispanya ise biraz daha ipeksi ve daha tok bir kek..ve ayrıca içerisinde çilek var..ama dediğim gibi görüntüsü ve tadı çok benzedi :))

Gerçi bu ara canım tatlıdan çok tuzlu ve meyve istiyor..peynir, limonata, zeytinyağlı, sucuk, kiraz, karpuz..daha pastadan bir dilim zor yedim..


Gerekli Malzemeler ;

Pandispanya için :

  • 110 gr bitter çikolata ( mümkünse kuvertur çikolata )
  • 200 gr tereyağı veya margarin ( ben tereyağı kullandım )
  • 200 gr esmer şeker ( 1 su bardağı + 1 çorba kaşığı )
  • 1 çay kaşığı vanilya özü veya 1 paket toz vanilin
  • 4 yumurta ( oda ısısında bekletilmiş )
  • 200 gr un ( 10 çorba kaşığı )
  • 1 tutam tuz

Krema için ;

  • 200 ml sıvı krema ( 1 küçük paket- mümkünse tikveşli )
  • 275 gr bitter çikolata ( kuvertur )

Arası ve süsleme için ;

  • 200-250 gr çilek
  • çikolata parçaları
Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

2o cm'lik yuvarlak kelepçeli kalıbımızın her tarafını pişirme kağıdı ile kaplayalım.

Benmaride 110 gr olan çikolatalarımızı eritelim. Bu arada şekeri ve yağı birlikte kremsi bir kıvam alıncaya kadar yüksek devirde çırpalım.

Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını birbirlerinden ayıralım. Yumurtanın sarılarını vanilya ile birlikte çırptığımızı yağ + şeker karışımına ekleyelim. Biraz çırpıp eritilmiş çikolatayıda ilave edip tekrar çırpalım. Unu ve tuzu birlikte eleyerek karışıma ilave edelim ve homojenleşene kadar çırpmaya devam edelim.
Ayrı bir yerde yumurtanın aklarını köpürene kadar çırpalım. Ve diğer karışıma ekleyip çok az daha çıpalım.
Hazırladığımız karışımı 20 cm'lik kalıbımıza döküp önceden ısıttığımız fırınımızda 25-30 dakika pişirelim. Pişip pişmediğini 25 dakikadan sonra içerisine 1 adet kibtir çöpü sokarak kontrol edebiliriz. Eğer yapışmıyorsa pişmiştir.

Bu arada önceden kremamızı hazırlayalım. Çikolatalarımızı ince ince kıyalım. Orta boy bir cezvede kremamızı kaynatmadan ısıtalım. Isındığını anlayınca ateşten alalım ve hemen içerisine çikolatalarımızı ekleyip devamlı karıştıralım. Tüm çikolatanın krema içerisinde erimesini ve karışımının homojen olmasını sağlayalım. Daha sonra hazırladığımız bu ganaşı serin bir yerde bekletelim .( buzdolabına koymayın )

Kekimiz piştikten sonra tezgahın üzerine alıp soğutalım. Soğuduktan sonra kalıbından dikkatlice çıkaralım. İsterseniz bu keki 1 gün önceden hazırlayabilirsiniz. Böyle 2 ye veya 3 e bölerken daha düzgün kesmiş oluruz. Keki ortasından ikiye bölelim.
Pasta standına veya tabağına pandispanyanın birinci katını koyup üzerine çikolatalı ganaştan dökelim. Çileklerden düzgün olanlardan 5-6 tane ayırıp kalanları küp küp keselim. ve çikolatalı ganaşın üzerine serpiştirelim. Üzerine tekrar pandispanyamızı kapatalım. Ve kalan ganaşın hepisini pastanın üzerine ve yanlaraına sıvayalım. Ganaş sıvarken dikkat etmeniz gereken ganaşın en az 40-50 dakika oda ısısında beklemiş olup hafif katılaşmasıdır. Sıcak sıcak ken veya hafif katılaşmadan kullanılması çok zordur.

Pastamızı sıvadıktan sonra üzerini çileklerle ve çikolata parçacıkları ile süsleyebilirsiniz.

Buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra servis yapabiliriz.

Hepimize afiyet olsun..

25 yorum:

Adsız dedi ki...

İşte bu tam benlik..:))nedense Burcucuğum tatlı deyince benimde aklıma yoğun çikolata gelir..:))hatta çikolata kahve karışımına bayılırım. Ellerine sağlık..:))harika görünüyor

Adsız dedi ki...

burcu bloğunu bugün ziyaret ettim ve neler olmuş neler öncelikle 1.yaşın kutlu olsun veeeee en büyük tebrik bebişine! sağlıkla kucağına almanı dilerim pastan herzamanki gibi çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık.
ps: ben de kpss ye katıldım inşallah sonuçlarımız iyi olur.

Adsız dedi ki...

Burcucum seninle öyle çok ortak yanımız varki.Mesela bende çikolatalı herşeye bayılırım , ablam fransızca mezunu sanırım annen de öyle ayrıca bende işletme masterı yaptım v.s v.s....İşte bu yüzden seni ve bloğunu gerçekten seviyorum.Umarım çok şeker ve sağlıklı bir bebeğin olur.Kendine ve bebişine iyi bak
Sevgilerimle
Özge

Adsız dedi ki...

ya pasta süper insanın elini uzatıp alası geliyor ellerine sağlık yüreğine sağlık her şey gönlünce olsun sevgiler

Adsız dedi ki...

Pasta harika görünüyor..buzdolabinda 1-2 saat beklettikten sonra servis yapabilirsiniz demissin ya inan böyle icim ferahladi buzgibi cikolatali pasta:)insallah yakinda yapmayi düsünüyorum..ellerine ve yüregine saglik.

Adsız dedi ki...

Burcucum,merhaba
tembel arkadaşın arzı endam eyledi sonunda :))
yine harika bir pasta yedim bitirdim işte o kadar güzel yani:))) ÇOKKK ÖPÜYORUM:)
Yaş günü postuna yazdım please do read:)

Adsız dedi ki...

Burcu nefis olmus, ellerine saglik. Bayildim pastana. Bir ara mutlaka bende degisik meyvelerle yapacagim. Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Burcu pastalarina bayiliyorum, cikolatali cilekli pastanda harika gorunuyor. benim bloguma da beklerim. bu arada seni linklerime ekledim bile.
sevgiler
pesto-pancetta

Adsız dedi ki...

Burcu pastalarin harika, seni linklerime ekledim bile, bana da beklerim, sevgiler

Adsız dedi ki...

ülviyecim merhaba,
senin kahve ve çikolatayı çok sevdiğini biliyorum :) ben birde içerisine mevsim meyvaları eklediğim zaman çok keyif alıyorum..

küçük mutfağım merhaba,
güzel dileklerin için çok ama çok teşekkür edeiyorum..bebişle ilgili yaşadıklarımı da sizlerle paylaşmayı çok istiyorum..
bu arada KPSS sınavın umarım sana çok güzel sonuçlarla ger döner..

Özge merhaba,
evetttt, gerçekten de ortak çok yönümüz varmış..bende çikolata bağımlısıyımdır, Annem Fransızca öğretmeni hatta şu an Fransada, bende İşletme Pazarlama yükseklisansı yaptım..
bebişlere iyi bakıyorum merak etme :) herşey için çok teşekkürler..

Emine merhaba,
elini uzatıp alabilirsin..çok teşekkür ederim :)

Elçin merhaba,
evet, buzdolabında bekletince daha serin oluyor ve yemesi daha zavkli oluyor..mutlaka denemeni tavsiye ederim :)Bu arada seni tekrar ne zaman okumaya başlayacağızzzz ??

Candancım, canım arkadaşım merhaba,
güzel dileklerin için çokkkkk teşekkür ederim..senin muhteşem yemeklerini takip etmeye başladım hatta dün senin yüzünden canım bezelye çekti ( gecenin 24:00'ün de )neyse sen devam et güzel veggie yemeklerine..çok öpüyorum seni..

Nezaketcim merhaba,
mutlaka değişik meyvalarla denemeni tavsiye ederim..gerçekten çikolata ile meyva çok yakşıyor birbirine ve daha hafifliyor sanki pasta..

Banu merhaba,
öncelikle blogun hayırlı olsun..tasarımına önem verdiğini gördüm ve çok şık buldum..başarılarının devamını dilerim..
ayrıca güzel dileklerin için çok çok teşekkür ederim.bende seni linklerime ekliyorum..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

burcucum kızım senin siteye her baktığımda yaptığın güzellikleri görünce anne bunu da yapalım diyor:)
çilek ve çikolata..dayanamadıklarımdan..
ellerine sağlık canım..sevgiler..yelda..

Adsız dedi ki...

yine merhaba ve yine çok güzel bi pasta yapmışsınız. ama benim takıldığım bi nokta var sorayım dedim. ben sıvı krema bulamıyorum :( hatırlıyorum, eskiden annem alırdı, kullanırdı ama şimdi büyük marketlerde bile bulamıyorum nedendir bilinmez. aceba farklı bi isimlemi diye düşündüm ama bu tarifte "mümkünse tikveşli" yazmışsınız, yani bildiğimiz küçük süt kutusu gibi bişeyin içinde üstünde de kocaman "sıvı krema" yazısı olan bişey dimi? ama ben neden bulamıyorum :(((

Adsız dedi ki...

yasemin merhaba,

hemen her markette büyük , küçük krema rahatlıkla bulunuyor..sana resmini gönderiyorum. lütfen burayı tıkla.

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

yasemin, tıkladığında tüm tikveşlinin ürün grubu görünüyor..buradan krema'yı tıklarsan resmini görebilirsin..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

teşekkür ederim resim için, başka marketlere de bakıcam. anlaşılan bütün marketler benim sizin tariflerinizi yapmamam için el ele vermiş durumdalar şu an :))) bi de bu kadar ilgili olduğunuz için de teşekkür ederim

Adsız dedi ki...

merhabalar ben elif ben bu büyük pasta yapalımıçok seviyorum ve sizinle böyle bir site kurduğunuz için gurur duyuyorum

Adsız dedi ki...

merhabalar ben elif ben bu büyük pasta yapalımıçok seviyorum ve sizinle böyle bir site kurduğunuz için gurur duyuyorum

Adsız dedi ki...

Neden esmer seker kullanıyoruz bazı kek tariflerinde?

Adsız dedi ki...

Elif, çok teşekkür ederim :)

Hande merhaba,

kekin daha karamelize bir kıvam alması ve tadınında karamel gibi olması için kullanılabiliniyor..hatta daha sağlıklı ve light oluyor..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

harika bi pasta sizlerde denemelisiniz

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık gül!

Adsız dedi ki...

Denedim; NEFİSSSSS

Adsız dedi ki...

ya çok begendim bazı tarifleri hatta yapacagım cok guzel gözüküo hepsi çok tesekürler özellikle yaş pasta tarifleri süper ya hepsi harikaaaaaaaa

Adsız dedi ki...

tarifleriniz çok güzel pastalar hakında daha çok püf noktası vermenizi rica ediyorum

Adsız dedi ki...

Merhaba,

blog'unuzdan ilk pasta denemem bu olmuştu. Annemin yaş günü için eylül 2007'de denedim ve hepimiz çok beğendik. Bir çikolata müptelası olarak ne demek istediğim daha iyi anlaşılıyor sanırım :)

Yaşadığım tek sorun, iç kremasının sanki biraz yetersiz ve resimde göründüğü kadar fazla olmayışıdır.
Mevsimde çilek olmamasından dolayı içine siyah üzüm koydum. Üstünü de yine siyah üzümler ve siyah incir ile süslemiştim.
Resmini dahi çektim ama buraya ekleyip ekelyemeceğimi henüz bilmiyorum, zira bu ilk mesajım.

Tekrar görüşmek üzere, takibinizdeyim.

meriç