Perşembe, Temmuz 13, 2006

PEMBE PASTA..
































Bu pastayı sadace canım istediği için ve sıkma tekniklerini çalışabilmek için yaptım :) Keşke Oya Hanımında düşündüğü gibi güzel bir sebeple yapabilmiş olsaydım ama gerçektende o yazınca bu tip bir pastayı güzel bir nişan kutlaması vb.bir gün için yapabileceğimizi düşündüm. Hem zarif hem şık durudğunu düşünüyorum. Bazen çok az süslemek ve duru bir güzellik oluşturmaya çalışmak pastaları daha cazip kılıyor olabilirmi acaba ?

Yine de arasıra şeker hamuru ile güller ve farklı modellerle pastalar oluşturmak benim bir numaralı pasta sülemem olacak :)Bu arada şeker hamuru değince aklıma Emel Başdoğan ve Burcu geldi.Neden derseniz Emel Hanım şeker hamuruyla ilgili Türkiyede bir ilk denilebilecek harika bir kitap oluşturmuş ve sevgili Burcu'da bu kitaptan faydalanarak harika pastalar yapıyor. Lütfen muhteşem pastalarına bir göz atın derim..Ayrıca ben bu kitabı D&R'dan 25 YTL'ye satın almıştım. Şimdi yukarıda verdiğim linkte kitabın 20 YTL'ye satıldığını gördüm. Kitapla ilgilenenlerin bir göz atmasını tavsiye ederim..

Gelelim pembe pastamıza..

Gerekli malzemeler ;

Pandispanya
  • 5 yumurta
  • 11 yemek k.un
  • 11 yemek k.şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabatma tozu
  • 3 yemek kaşığı kakao

Krema

  • 2 paket toz kremşanti ( eğer gıda boyası kullanmak istemiyorsanız çilekli kremşanti )
  • 2 su bardağı süt
  • 1 paket krema sertleştiricisi
  • 1 paket labne peyniri ( 200 gr )
  • kürdanın ucuyla çok az kırmızı gıda boyası

Diğer

  • 300-350 gr taze frambuaz ( veya başka bir taze mevsim meyvesi )
  • bol bol damla çikolata veya parçalanmış küçük çikolataları parçaları
  • ıslatmak için vişne jölesi veya hindistancevizi sütü
  • süslemek için inci pasta süsü

Öncelikle pandispanyamızı hazırlayalım. klasik pandispanya yapılışı i; şeker, yumurta ve vanilyayı önce iyice çırpın. daha sonra ayrı bir kapta un,kakao ve kabartma tozunu eleyin ve yumurtalı karışıma ekleyip tekrar çırpın. 26cm'lik bir kelepçeli kalıba önce altına yağlı fırın kağıdı kesip serin üzerinede kek karışımını dökün ve 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin.

Pandispanyamız pişerken bizde o sırada kremamızı hazırlayalım. İki paket kremşantiyi 2 su bardağı süt ile çırpalım. Katılaştıktan sonra içerisine labneyi ekleyip tekrar çırpalım ve karışımı buzdolabına kaldıralım. ( Bu aşamada boya kullanmıyoruz)

Pandispanyamız piştikten sonra yaklaşık 30 dakika soğumasını bekleyelim. Soğuduktan sonra kekimizi ortadan ikiye geniş bir bıçakla ayıralım . İster vişne jölesiyle istersek hindistan cevizi sütüyle ( marketlerde konserve bölümünde konserve kutularında satılyor ) pandispanyamızı ıslatalım. Jöle ile ıslatmak istersek , jöleyi paketteki tarife göre hazırlayalım ve ılıkken dökelim. Hindistan cevizi sütü ile kullanıma hazırdır, herhangi bir ek işlem gerektirmez.

Islatma aşamasından sonra kremamızı buzdolabında çıkartalım. Meyvelerimizi yıkayıp kağıt havlu ile sularını almaya çalışalım. Pandispanyanın arasına bol krema, çikolata ve meyvelerimizi yerleştirelim. Üzerini pandispanyanın diğer yarısıyla kapatalım.

Beyaz kremamızla önce bir kat pastamızı sıvayalım ve pastayı dolaba kaldıralım. Bu arada bizde kalan kremanın içerisine 1 paket krema sertleştiricisini ilave edelim. Çırpalım. Sertleştikten sonra çok az kırmızı gıda boyamızı ekleyelim. Tekrar çırpalım. Biraz daha kremayı buzdoalbında bekletelim.




1o dakika sonra pastayı ve kremayı buzdolabından çıkartalım. Üzerini bir kat daha dikkatlice pembe krema ile sıvayalım. Sıvarken hafif dalgalanmalara izin verelim böylece ebruli bir görünüşü olacaktır. Pastayı sıvadıktan sonra kalan kremayı krema sıkma torbasına veya benim kullandığım gibi yandaki sıkma aletinin içerisine koyalım. Küçük yıldız şeklindeki duyumuzu takalım. Önce boş bir tabağa kremayı azar azar sıkarak şeklini çalışalım ve elimizi alıştıktan sonra pastanın üzerine sıkmaya başlayalım. Hiç boşluk kalmayacak şekilde tüm pastanın üzerine kremamızı sıkalım.

Pastamızın yanlarını ise incilerle süsleyebiliriz. Buzdolabında pastamızı muhafaaza edelim.

Pasta buzdolabında bekledikten sonra servis yaparken oda ısısında durmasının herhangi bir sakıncası yoktur.Hatta yumuşayıp daha da lezzetleşir.

Hepimize afiyet olsun ..

35 yorum:

Adsız dedi ki...

Ruhumun rengi değişti vallahi, toz pembe oldum. Nişan mı, düğün mü? Ne mutlu ona, ki hangi mutlu olay adına, kime yapıldıysa bu pasta...

Adsız dedi ki...

Kızım görmesin..:))pembe renk hastası..:))çok hoş görünüyor, ayrıntılarını sabırsızlıkla bekliyorum Burcucuğum,Ellerine yüreğine sağlık..:)

Adsız dedi ki...

muhteşem harika süper başka ne denirki ellerine sağlık.Burcucum yaprak jelatin nerde satılır?nasıl bulabilirim?kendine iyi bak sevgiler.

Adsız dedi ki...

Burcucummm,
oy oy oy diyorum başkada bir şey demiyorummmm,yedim bittiiii:))))

Adsız dedi ki...

cok guzel bi pasta olmus tarifini sabirsizlikla bekliyorum dilerim icinde jelatin yoktur ben jelatin kullanmiyorum özellikle bu tatli pembe rengi nasil elde ettigini merak ediyorum turkiyedeki urunlerin cogu almanyada yok:)

Adsız dedi ki...

Mmm...Burcu harika görünüyor.Ellerine sağlık.Neden komşu değiliz Allahım?????

Adsız dedi ki...

Pastacım senden bir şey daha rica edicem arada kullandığın malzemelerinde resimlerini yayınlasan birde bu pastanın varsa dilim resmini mümkünse çok teşekkürler sevgiler

Adsız dedi ki...

ya süüüüüüüüüüüper görünüyor bu pasta ellerine saglik ya

Adsız dedi ki...

en sevdigim renkkkk :))
super gorunyor..ellerine saglik

Adsız dedi ki...

burcucum pastayı renklendırmek ıcın gıda boyasımı kullandın.harıka olmus

Adsız dedi ki...

Oya merhaba,
yukarıda da yazdığım gibi maalesef özel bir sebeple yapmadım. öylesine çalışmak için yaptım..beğenmene çok memnun oldum, çok teşekkür ederim :)

Ülviyecim merhaba,
senin için bu pasta çekirdek nohut gibi olur..senin yaptıklarının yanında..ama benim canım yemek istemiyor..tatlı düşkünü ben, hep tuzlu yemek istiyor..ne olucak bilmiyorum..

Emine merhaba,
güzel sözlerin için çokkkk teşekkür ederim :)
yaprak jelatini Eminönündeki nerdeyse tüm kuruyemiş satan dükkanlarda bulabilirsin..ayrıca buradanda sana yakın bir yermi göz atabilirsin :)
Birde dilim resmini istemişsin..onuda çektim ama anlayamadığım bir aksilikten dolayı bir türlü yükleyemedim..en kısa zamanda ekleyeceğim..
Bu arada mesela hangi ürünün resmini istiyorsun ? genelde link vererek ürünleri tanıtmaya çalışıyorum.

Candancım, afiyettt olsun :)

Daphne merhaba,
tarifide okurken göreceksin bir kaç alternatif vererek yapılabileceğini yazdım..jelatin yok ama istersen jöle var, onuda istemezsen hindistancevizi sütü var..
pembe rengi gıda boyası ile verdim, ama çilekli kremşanti ile de olur..

Arzucum merhaba,
bende hep kendime neden komşu değiliz ki diye soruyorum..kalp kalbe karşıymış..

Saliha, çokkk teşekkür ederim :))

Bething merhaba,
pembeyi sevdiğini biliyordum, beğendiğine çok memnun oldum, teşekkür ederim :)

Pınar merhaba,
evet yukarıda da yazdığım gibi ben gıda boyası kullandım..ama istemezsiniz çilekki kremşanti olabilir veya toz kremşantiyi vişne suyuyla çırpailiriz..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

www.kitapyurdu.com da emel başdoğanın kitabı 18,38 ytl.Bir ara kampanya vardı.ozaman 16ytl olmuştu.

Adsız dedi ki...

Rüya gibi bir renk, rüya gibi bir pasta gerçekten!

Adsız dedi ki...

sevgili burcu ben izmitte oturuyorum pasta malzemeleri ne tür yerde satılır bilemediğim için sormuştum burda kuru yemişçilerde baktım bulamadım ben pastalarını inceliyorum yapabileceklerimi denicem hem elim alışsın hem cocuklar bayram etsin diye benim için tam pastacı kursu gibi faydalı oluyor her şey için teşekkür ederim ne kadar detay verebilirsen bana o kadar faydalı oluyor görüşmek üzere sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu hanım,
Elinize sağlık gerçekten harika görünüyor...
Benim sizden öğrenmek isteğim kızımın doğum günü için bende hazır aldığım şeker hamuru ile barbie pasta yapmak istiyorum. Bir gün önce pastayı yaptığımda nasıl muhafaza edeceğim. Bilgi verirseniz çok sevinirim.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Rosalinda merhaba,
demek ki ben hayli pahalıya almışım..neyse artık yenisini almak isteyenler internette araştırma yapabilir :)

Papatya, çok teşekkür ederim :))

Emine merhaba,
İzmit aslında İstanbula yakın..belki arasıra geliyorsunuzdur..o zaman eminönüne uğrayabilirsin..ya da çık istersen ben sana istediin malzemeleri alıp kargo ile gönderebilirim ya da benim burada verdiğim linklerden internet üzerinden satış yapan yerler var, oralardan sipariş verebilirsin..elimden geleni yaparım..

Nilgün Hanım merhaba,
Kızınızın doğum gününü candan kutlarım :)) İnşallah uzun yıllar birlikte sağlıkla mutlulukla kutlarsınız..
pastayı ise serin bir yerde muhafaza etmelisin. eğer balkonun serin ve gölge ise balkonda saklayabilirsin..eğer müsait değilse buzdolabının en alt rafında sebze-meyvelikte saklayabilirsin..çok soğuk ve çok sıcak ortam olmamasına dikkat et lütfen..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Merhabalar.
Yine döktürmüşsünüz Burcu hanım ellerinize sağlık. Kremada labneyi görünce dayamadım hemen yapmalıyım. Yalnız pastanın tabanının kenarındaki o tac gibi kıvrımları nasıl yaptınız.

Adsız dedi ki...

Tulosh merhaba,
çok teşekkür ederim..beğenmeniz gerçekten beni çok mutlu etti :)
alttaki taç gibi olan kıvrımlar pasta altlığı..pasta malzemeleri satan mağazalarda satılıyor..kartondan oluyor, tek kullanımlık, pastayı onun üzerine yapıyorum..ben Eminönü fermodan almıştım..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

harika bir pasta bravo

Adsız dedi ki...

bu kadar güzel olamaz değilmi ben bu kadar güzel yapamıyorum

Adsız dedi ki...

Pınar ve simge merhaba,

pastayı beğenmeniz beni çok mutlu etti, çok teşekkür ederim :)

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

MERHABALAR INTERNETTEN ARASTIRDIM AMA BIR TURLU BULAMADIM GIDA BOYALARI NEREDN ALINIYOR SATIS YERLERI NERELERI BANA YAZARMISINIZ.
ADRESI kaya_banu@mynet.com

Adsız dedi ki...

Banu merhaba,

Bu linkte birçok adres bulabilirsin..ben Eminönü Fermodan aldım..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

PASTA JÖLESİ NASIL BİŞİ NERDE SATILIR

Adsız dedi ki...

PASTA JÖLESİ NASIL BİŞİ NERDE SATILIR

Adsız dedi ki...

Cansu merhaba,

bu pastadaki normal marketlerde satılan meyveli jölelerden ve sadace keki ıslatmak için..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

pembe pastayı bende yaptım ama süslemeleri seninki kadar başarılı olamadı:(ama tadı çok güzeldi.bir de sana bişey sormak istiyorum.yabancı tariflerde geçen shortening yerine hangi yağı kullanabiliriz??

Adsız dedi ki...

Bilgen merhaba,
Shortening yerine katı bitkisel bir yağ kullanılabiliniyor..Bunun için bitkisel margarinleri özellikle Hüner'i tavsiye ederim..
Yurt dışında ise Crisco markasını önriyorlar..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

ya offfff müthüş cnm çekti yaaaaaaaaaaa

mine dedi ki...

selam ben mine pastalarını cok beyendım tarıflerın kolay ama malzemelerını bulmak bıraz zor jelatın mısalı ben pasta yapmayı cok sevıyorum acaba pasta yapmam ıcın bı kurs varmıdır yoksa ben abarttımmı benı bılgılerndırırmısın bu konu hakkında benım yasadıgım yer kırsal bı bolge pek bıse bulamıyorum sımdıden tesekkur ederım ıyı aksamlamlar.

Adsız dedi ki...

HERSEYİ ANLADIMDA TOZ GIDA BOYALARI VE GLİKOZ NERDE SATILIR ONU ANLAMADIM LÜTFEN YARDIM İSTİYORUM(*_*)

Adsız dedi ki...

merhabalar siteniz harika pastalar harikaa sizden öğreniceğimm çok şey var pasta yapmayı seviyorum benimde küçük bir blogum var http://maviokyanus18.blogcu.com/
başarılarınızın devamını dilerim sitenizi takip edicem
hoşçakalın

Adsız dedi ki...

Sunu soylemek isterimki. Cok guzellll. Super bende.pasta konusunda gercekten dogal olan malzemelerimi ve kullandigim gida boyasini dynamic owerwiew marka olarak kullaniyorum. Sanirim turkiyeye yeni geldi. We neden bu kadar gecikti anlamadim turkiyede bulabileceginiz adresini simdi bilmiyorum ama dynamic overwiew markasi. Gecenlerde bir arkadasim satildigini soyledi. Bi arastirin ostersenos.

Adsız dedi ki...

Emine hanım bende izmitte oturuyorum izmitte pasta malzemesi satan bir yer yok diye yakınıyordum fakat geçen gün çarşıda soydan iş merkezindeki mutfağın pasta mazlemeleri adlı yerle karşılaştım ve hemen içeri girdim gerçektende çok güzel pasta malzemeleri var birde akademihastanesinin arka sokağında beyaz incik diye bir yer varmış inş yardımcı olabilmişimdir

Adsız dedi ki...

Emine hanım bende izmitte oturuyorum izmitte pasta malzemesi satan bir yer yok diye yakınıyordum fakat geçen gün çarşıda soydan iş merkezindeki mutfağın pasta mazlemeleri adlı yerle karşılaştım ve hemen içeri girdim gerçektende çok güzel pasta malzemeleri var birde akademihastanesinin arka sokağında beyaz incik diye bir yer varmış inş yardımcı olabilmişimdir