Perşembe, Ağustos 03, 2006

ÇİKOLATALI DONDURMA..






































Sonunda tembelliğimi üzerimden atıp dondurmayı yapmaya başladım..İlk denememde mümkün olduğu kadar yumurtasız olan tarifleri denemek istedim. Çünkü canım gerçekten yumurtalı ürünler yemek istemiyor..

Yumurtasız , kremadan yapılan "çikolatalı dondurma" tarifine rastladım. Evimde dondurma makinesi de olmadığı için makinesiz yapılan bir tarif çok aradım..son karar bu tarifi denemeye karar verdim..

Bu arada eskisine göre biraz daha iyiyim..bazı şeyler dışında daha çok çeşit yiyebiliyorum..hatta geçen gece canım Tabloreno çikolatası istedi ve yarısını yedim. Demek ki bebişte çikolatanın tadını almaya başladı :))

Gerekli Malzemeler ;

  • 300 ml krema ( 1,5 adet küçük kutu )
  • 2 çorba kaşığı süt
  • 50 gr pudra şekeri
  • yarım çay kaşığı vanilya esansı
  • 125 gr iyi kalite çikolata ( küçük küçük kesilmiş )
  • 2 çorba kaşığı ekstra krema

300 gr kremamızı ve sütü çıprma kabında çırpalım. 2-3 dakika sonra pudra şekerini ve vanilyayıda ilave edelim. Ve tüm malzeme kremamsı bir hal alana kadar çırpmaya devam edelim. Daha sonra ağzı kapaklı bir kaba karışımımızı dökelim ve en az 30 dakika buzdolabında bekletelim.

Bu arada bizde çikolatalarımızı küçük küçük doğrayalım. Ve benmari usulü çikolatamızı 2 çorba kaşığı krema ile eritelim. Eridikten sonra biraz soğutalım. Soğuturken ara sıra kaşıkla karıştıralım.

Buzdolabına koyduğumuz karışımız çıkaralım ve ayrı bir kaba aktaralım. Üzerine erittiğimiz çikolatayı ilave edelim. Ve ikisinizi tahta bir kaşıkla karıştıralım. Dikdörtgen ,ince uzun , ağzı kapaklı bir kaba hazırladığımız karşımı dökelim. Birkaç kez hafif masaya vurup üzerini düzgünleştirelim. Ve buzdolabımızın derin dondurucu bölümüne kaldıralım.

Yaklaşık bir gece veya 7-8 saat buzdolabında bekletelim.

Ben servis yaparken dondurmanın yanına pembe renkli yoğurtlar ilave ettim . Danone'nin bebe büskuvili ( mavi paket ) yoğurtlarını bir kaba boşalttım. Evde çürümeye yüz tutan 200-300 gr çileği rondodan geçirerek püre haline getirdim. Çilekler ile yoğurdu karıştırdım. Kalpli , silikon buz kalıplarıma boşalttım. Ve buzlukta dondurdum. Bu hazırladığım donmuş yoğurtları çoğu yerde kullanıyorum. Hem şık hem de lezzetli oluyor.

Ayrıca dondurmanın üzerine sos isterseniz ;

Çikolatalı sos

  • 150 ml su
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 150 gr çikolata

tüm malzemeyi orta boy bir cezveye alıp çikolatalar eriyinceye kadar karıştırın. Çok az kaynattıktan sonra kullanıma hazırdır.

ayrıca meyveli sos yapmak isterseniz, en sağlıklı ve en pratik yöntem; taze meyveleri özellikle çileği veya ahududuları rondadan geçirmek ve pudra şekeri ile karıştırmaktır.

Bu sosları servis etmeden hemen önce yapmanız tavsiye edilir..

Hepimize afiyet olsun..


14 yorum:

Adsız dedi ki...

Burcu ellerine sağlık, kendini daha iyi hissetmene de sevindim, ayrıca bebişinde artık çikolatanın tadını alması çok güzel.
Sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

Burcu cum,
Ne kadar guzel gorunuyor,
Yapımıda kolay gibi.
Çikolata ile kasırtırırken zor olmadı değil mi? HAni çikolata hemen soğurken sertlesiyor ya ?

Ellerine saglık,
Figen

Adsız dedi ki...

Slm Burcu,
Cok guzel görunuyor ben en cok kalpli dondurmalari begendim genelde meyvali yogurtlarin tarihi gecince atiliyor daha iyi olmanada cok cooookk sevindim..
Burcucum cok fazla cikolata tuketmemeye gayret et bunlarin bebege cok az faydasi var hamilelik sekerinde yukselebilir ayrica 2 bebekte alinan kilolar daha zor veriliyor(Bulantin hala dewam ediyorsa papatya cayi ve ayrani deneyebilirsin bana cok iyi gelmisti belki sanada bir faydasi olur diye yaziyorum)...Kendine dikkat et bol bol meyve ve olurmu?
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

çok değişik tarifler olan bir site buldum, yeni sanırım.Sizle paylaşmak istedim.

www.yemekyapye.com

Adsız dedi ki...

ne güzel bişey kendinizi bu kadar donanımlı geliştirmiş olmanız ve hala geliştirmekte olmanız. çok imrendim açıkcası size, ileride sizin gibi olmayı isterim... verdiğiniz tarifler de bi harika.. syenizde pastanelerde görüp sürekli özendiğim pastaları yapmanın imkansız olmadığını anladım( en son bi pastacının yanına çırak olarak mı gitsem diye düşünüyodum :)) ellerinize sağlık. kolay gelsin...

Adsız dedi ki...

sanirim iki corba kasigi krema ile eritelecek cikolata, vanilya yanlis yazilmis. yapacak olanlar icin duzelteyim istedim.

Adsız dedi ki...

Songül merhaba,
evet kendimi daha iyi hissediyorum..ama yine de sıcaklarda çok dolaşamıyorum..sanırım ben tatil istiyorum :)

Figen merhaba,

çikolata ile karıştırırken sertleşmiyor, çünki çikolatayı krema ile eritiyoruz..bu da sertleşme yaratmıyor..

Daphne merhaba,

verdiğin güzel bigiler için çok teşekkür ederim :) ben çikolatayı bu bir haftaya kadar hiç yiyemedim. canım istemiyordu..ama bu son hafta canım istemeye başladı.. çikolatayı çok sevdiğim için yazmak istedim..
en fazla günde 1 küçük boy tablorene yiyorum.canım sadace onu istiyor..mesela bitter yiyemiyorum(çok sevmeme rağmen) hamilelik garip birşey :)

Sevgi merhaba,

paylaşımın için çok teşekkür ederim :) güzel ve değişik tariflere her zaman kapımız sonuna kadar açıktır..

Yasemin merhaba,

ben hala bir pastacının yanına çırak olarak girip çalışmayı çok istiyorum..en iyi eğitimin uygulamalı, bir ustanın yanında görerek öğrenileceğine inanıyorum..
bu arada güzel sözlerin için çok teşekkür ederim :) açıkcası daha çokkkk kendimi geliştirmem gerekiyor görüşündeyim..

evren merhaba,

hemen gerekli düzeltmeyi yaptım..uyarın için çok teşekkür ederim..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Merhabalar. Blog'unuzu zevkle izliyorum ve simdiye kadar sanirim 5-6 tarif uyguladim, hepsi birbirinden lezzetliydi. Bir tek bu dondurmada sorun yasadim, oysa ki yumurtasiz bir tarif buldugum icin cok sevinmistim. Sanirim cikolatayi kremaya karistirmadan once yeterince sogumasini beklemedim, onun icin putur putur oldu dondurmam, burasi benim hatam. Fakat beni sasirtan sey, bu dondurma tarifinde sizden alisik oldugum cikolata yogunlugu olmamasiydi. Resim bol cikolatali gibi gorunmustu, cok istah acici. :) Yaklasik 60 gr. cikolatayi ufalayip kati olarak ekleyince tatmin oldum ancak. Her neyse, sadece feedback vereyim dedim. Diger tariflerinizi denemeye devam edecegim, sevgiler.

Adsız dedi ki...

Berrin Hanım merhaba,

ben 125 gr çikolata kullanmıştım, ama benim kullandığım özel tatlı çikolatası ( desert chocolate ) normal çikolatalara göre daha yoğun oluyor, ama onun yerine iyi kalite bir bitter kullanılırsa yine aynı etkiyi veriyor. mesela etinin çikolataları çok başarılı..siz ne kullandınız ?

geri dönüşüm bilginiz için çok teşekkür ederim :)

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Aman cok saskinim ben, haklisiniz, sorun cikolatada, tamamen aklimdan kacmis. Hazirlamaya basladiktan sonra farkettim ki %70 kakaolu sandigim cikolatam siradan bir cikolataymis. Her halukarda dondurmaya cikolata parcalari eklemek guzel oldu, ama bir dahaki sefere herseyi dogru duzgun yapip sonra yorum yazayim. :)

Adsız dedi ki...

Selamlar Burcu,
Ben daha önce de yazmıştım ama cevap alamayınca unutuldum zannetim.Ancak bugün tesadüfen yazmış olduğun cevabı okudum.Sanırım mailde bir sorun olmus.Ne ise'pastakolik'olarak benim de bazı pastalarım var.Ama resimleri sana nasıl ulastırabilirim.Bir mail adresi verirsen cok kolay olur.
Ilgine tesekkurler.

Adsız dedi ki...

najda merhaba,

sabırsızlıkla pastalarını ;

pastaci.burcu@gmail.com

adresine bekliyorum..

sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu. Gectigimiz haftasonu bu dondurmayi tekrar deneme firsatim oldu, gercekten de bol cikolata tadini yakaladim, senin tariflerinden alistigim gibi. Cikolatayi yeterince sogutunca da puturler kayboldu tabi. Biraz krema tatli bir dondurma ama yumurtasiz yapinca bu kacinilmaz. Eline saglik!

Adsız dedi ki...

Berrin merhaba,

bu sefer tadı yakalamana çok sevindim :)

ellerine sağlık..

sevgiler..