Pazartesi, Eylül 18, 2006

ARKADAŞIM "ASLI" ÇOK HÜNERLİYMİŞ..



























Haftasonum Cumartesi'den başlayarak çok haraketli ve güzel geçti.. İlk önce Cuma öğleden sonra annemle birlikte Şişli'de ki Cevahir Alışveriş merkezine , bana gümüş pastalık aramaya gittik. Sevgili Işıl bana YKM 'de de gümüş pastalıklar olduğundan bahsetmişti. Bana en yakın YKM Şişli'de olduğu için bende Cevahir'i tercih ettim. Hemen YKM'ye koşa koşa gittik..çok güzel pasta tabakları vardı. Özellikle bu dönem çok şık ve farklı pasta tabakları gelmiş ama nedense benim aradığım tabak yoktu. Ama aradığıma benzer iki katlı gümüş pastalık buldum. Fotoğrafı burada. Bu tabağıda çok beğenerek aldım. Bir saat önce ise sevgili Tuğçe'den bir mail aldım ve aradığım tabağın Beyoğlu Mudo Pera'da olduğunu öğrendim. En kısa zamanda uçarak Taksim'e gidiyorum...Bu arada gümüş pasta tabağı aramalarımda bana yardım ettiğiniz için gerçekten çok teşekkür ederim :) benim için anlamını ifade edemem :)

Cumartesi sabahtan ise Aslı'nın evini arama çalışmalarım başladı. Aslında evi çok kolaydı ama benim hala OGS'em olmadığı için 2.köprüyü kullanmak zorunda kaldım ve Ümraniye'yi dolaşarak ancak Göztepeye ulaştım. Ama dönüş yolunda 2. köprü'yü kullanmak daha akıllıca oldu çünkü 1.köprü Bostancı'dan kapalıydı. Bu dönemki İstanbul trafiği ayrı bir post konusu..

Aslı, benim üniversiteden arkadaşım. Dokuz Eylül'de okurken, canım arkadaşım Ebru ile 2 sene aynı evi paylaştık. Ebru Maliye, ben İktisattım. Aslıcım, Ebruyla aynı sınıftaydı..onunla o vesile ile tanıştım..iyi ki de tanışmışız :) o dönemde evlerimizde buluşur, sabahları kahvaltı , akşamlarıda beraber yemek yerdik..üniversite dönemi ve İzmirim gerçekten muhteşemdi :)

Sonra dört senede okul bitti, ben Marmara'da Pazarlama master'ını kazandım. Hem okudum hem çalıştım. Ve Aslı ve Ebru ile olan iletişimimi hiç bitirmedim. Umarım hiçbir zamanda bitmez..





























Canım arkadaşım benim için çok hazırlanmış. İyi ki fotoğraf makinemi götürmüşüm. Menüsünde yok yoktu. Tabii o kadar şeyi yiyemedik. Biraz bana eve götürmem için yanıma verdi, kalanları Annesine götürdü. Tam üç tane pastamız vardı..Bir tanesi benim hediye yapıp götürdüğüm şeker hamurlu pasta, diğerleride kendi yaptığı pastalar..Bir tanede bir kazaya kurban gitmiş parfesi varmış, aman Allahımmm :))

Özellikle "patates mantısı" ve "kısır" benim favorilerim oldu :) Mutlaka "patates mantısı"nı aynı onun yaptığı gibi yapıp denemenizi tavsiye ederim. Çok lezzetli ve şık bir yiyecekti..

Menümüz;


  • Patates mantısı
  • Kısır
  • Sosisli milföy böreği
  • tuzlu kurabiyeler
  • Nar ekşili patates salatası
  • Tahinlikıtır
  • Çikolatalı vişneli pasta
  • Krem karemelli pasta
  • Şeker hamurlu&çikolatalı pasta


PATATES MANTISI
































Gerekli malzemeler ;

  • 3-4 adet patates
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • aldığı kadar un
  • 1 paket kabartma tozu
  • tuz + sevdiğiniz baharatlar
  • 1 adet çiğden soğan
  • 1 yumurta ( isteğe bağlı Aslı kullanmamıştı)
  • 1 çay bardağı sıvı yağı veya eritilmiş margarin ( üzerine dökmek için)

Patatesleri küp küp keselim. Tüp malzemeyi karıştırıp kek kıvamında bir karışım elde edelim. Dikdörtgen büyük bir borcama veya fırın tepsisine dökelim.

170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.

Piştikten sonra üzerine sıvı yağı veya eritilmiş margarini döküp fırın ısısında biraz daha bekletelim.

Üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağda toz kırmızı biber hazırlayıp servis yaparken üzerine dökelim.

Enfes bir tattı..

Şeker hamuru ile yaptıyım pastanın tarifini ise detaylı olarak yazacağım. İçi bol çikolatalıydı. Hazır şeker hamuru kullandım..

Herkese sevgilerimle..

27 yorum:

Adsız dedi ki...

Burcu merhabalar..Hafta sonu bende ykm ye gittim ve mutfak eşyaları bölümüne bakarken aynı senin aldığına benzer iki katlı gümüş pasta altlığı gördüm ve inanırmısın aklıma sen geldin:)))Seninkide çok şıkmış gülegüle kullan inşallah..Bu arada gazetede çok şeker çıkmışsın..
Sevgiler..

Adsız dedi ki...

ben bir patates sever olduğumu şu noktada kabul ediyorum, daha önce far etmemiştim :) ama evet seviyorum patatesli yemekleri. eh bunu da yapıcağız artık. arakadaşına ve sana tarifi paylaştığınız için teşekkürler. alsının ellerine saglık :)

Adsız dedi ki...

Burcucugum,

yag yokmu ?
aldigi kadar un ne kadar olmali ?

sevgiler.

Adsız dedi ki...

Sevgili tatlı Burcu,

Patatesler haşlanıyor mu çiğden mi konuluyor?

Adsız dedi ki...

Burcucum benim bir sorum olacak benim kek kalıbım 26cm, sen tariflerinde 20cm kalıp kullanıyorsun. Ben verdiğin malzemeleri 26cm kalıbıma nasıl ayarlamalıyım bilemedim yardımcı olursan sevinirim. Her şey enfes...Sağlıklı ol her daim.öptüm...

Adsız dedi ki...

burcu benim anlamadığım konu ise keke kıvamında bir karışım elde edilecek demişsin küp küp doğranmış patatesler (çiğ olacak değilmi?)sonra un,kabartma tozu, baharatlar, çiğden soğan ve 1 yumurta bunların hepsini mi karıştırıp fırın tesisine koyup piştikten sonra yoğurt dökülecek değil mi yanlız patatesler küp küp doğrandıktan sonra unnasıl olur bilemiyorum anlamadım.....

Adsız dedi ki...

Neler neler eklenmis yazilmis da haberim yok :) Yarim saattir sayfayi tarifleri inceliyorum cok guzel tarifler eklenmis.
Bi ara tarifinde Mascarpone yaziyor gorunce cok sevindim.
Tarifleri tek tek vaktim oldugunda not edip yapicam... Ellerine saglik hepside cok guzel gorunuyor.

Adsız dedi ki...

Burcu,

Ben cevabini beklemeye sabredemedim ve denedim. 1 corba kasigi sivi yag ekledim. Sonuc muhtesemdi. Karniyarik yaninda servis yaptim tabakta hem cok sık hemde cok leziz di.

tskler.

Adsız dedi ki...

patatesleri de cigden mi koyuyoruz?

Adsız dedi ki...

arkadaslar merhaba ben aslı :) burcucuk tarıfte eksıklık var yahu.. sımdı kek hamurunu fırında pısırıyoruz ya uzerı kızarınca 1 cay bardagı sıvı yag veya margarını ısıtıp fırındakı patateslı kekımızın uzerıne dokup tekrar fırının sıcaklıgında bıraz bekletıyoruz.. umarım begenırsınız...

Adsız dedi ki...

patateslerı cıgden dogruyoruz hande

Adsız dedi ki...

patateslerı cıgden dogruyoruz hande

Adsız dedi ki...

Kübra merhaba,
Galiba kalp kalbe karşıymış :)

çok teşekkür ederim herşey için..

Tuğçe merhaba,

Patates sevilmezmi hiççç..hem sabah kahvaltısında hem öğle çaylarında hemde akşam yemeklerin çok iyi bir aperatif gerekten..denemenizi tavsiye ederim..

Skutluol merhaba,

Yağ, çok az sıvı yağ kullanılacak..sende zaten öyle yapmışsın :) unu ise ihtiyaca göre biz ekliyoruz..azar azar koyup koyu bir kıvam elde edince bırakırız..

ellerine sağlık :)

Nurten merhaba,

ben tatlımıyımdır acaba gerçekten :))

evet, patatesleri çiğden koyuyoruz..

Filiz Akkar merhaba,

eğer 26 cm'e göre yapmak istiyorsan, malzemeleri 2 katına çıkartmalısın..mesela 2 yumurta ise 4 yumurta kullanmalısın..

Filiz merhaba,

patatesler çiğ olacak, yoğurt ise en son piştikten sonra servis yaparken üzerine dökülüyor..

tüm malzeme bir kapta karıştırılıyor.koyu bir kıvam olunca un eklemeyi bırakıyoruz. nasıl meyveli kek vs. yaparken birkoyu karışım elde ederiz..bunuda tuzlu olarak düşünün..

Sarıgül merhaba,
tariflere beğenmene ve mascarpone'nunda hoşuna gitmesine çok sevindim :) umarım dener, yorumlarını bırakırsın ..

Hande, evet patetesleri çiğden koyuyoruz..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Aslıcım imdadıma yetiştiğin için çok teşekür ederim..yağ kısmını ben atlamışım:(( sağol arkadaşım..

Adsız dedi ki...

Merhaba...aslında 20 yaşında üniv öğrencisiyim ve yemek işlerine yeni yeni başladık... (malum iş başa düştü..ayrı ev fln) bu tarifi denemek istiyorum...fakat aldığı kdr un ne demek???? yani ortalama kaç bardak koymam gerektiğini yazarsanız çok sevinirim

Adsız dedi ki...

Muhteşemdiii..:)))Burcucum akşam yaptım patates mantısını ve sadece iki kişi olmamıza rağmen yalnız ve yalnız iki parçacık kaldı(ayıptır söylemesi ama)...:)))çok güzel ve inanılmaz pratik. Sana ve arkadaşın Aslıya çok teşekkürler,bizim gibi çalışan bayanlar ve işten geç çıkanlar için inanılmaz hayat kurtarıyor..:)))

Adsız dedi ki...

merhaba
patates mantısının içine sıvı yağı ve yoğurdu koymuyorsak kek kıvamını nasıl elde ediyoruz?

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu Hanim,

Tepe Home' da bu tür pastalık vardı. Haftasonu gümüş eşyalar reyonunda gördüm. Ancak biraz ufaktı. Kurabiye servisi yapılabilir. Ama çok şıktı.
Bilginize...

Adsız dedi ki...

Esther merhaba,

bende İzmirde 3 sene ayrı bir evde yaşadığım için halinden çok iyi anlıyorum :)
1 s bardağı koyarak başla , eğer hamuru hala cıvıksa azar azar ekleyerek devam edersin..

Ülviyecim afiyet olsun, ellerine sağlık :)
sen yaparsın da hiç kötü olurmuu..

Hülya Merhaba,
1/2 su bardağı yoğurdu içine ilave ediyoruz. dışı için istediğiniz miktarda yoğurt kullanıyorsunuz. İsterseniz çok az sıvı yapı yaparken içerisinede ilave edebilirisiniz.

Hülya Hanım merhaba,

bende Cevahirdekini ziyaret ettim. gerçekten muhteşem pastalıklar vardı..
gümüş bir tane iki katlı küçük görmüştüm. hatta fiyatı 20 ytl idi. sanırım ondan bahsediyorsunuz..oda çok şirindi..
teşekkür ederim :)

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

pastacım patates mantısını yaptım çok hoş çok güzeldi çok beğendim artık devamlı yaparım arkadaşının ellerine sağlık çok teşekkürler sevgiler tadını paylaşayım dedim

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık, emine :)

Adsız dedi ki...

ben bişey sormak istiyorum burcu hanım iftara misafirim olacak cuma günü ve ben humus yapmak istiyorum acaba ağırmı olur,birde bana humus tarifini verebilirseniz çok sevinirim şimdiden çok teşekkürler size kolay gelsin hayırlı ramazanlar dilerim...
tarifi sitenizdede yayınlayabilirsiniz ben hergün bakıyorum sitenize ayrıca uyguladığım tariflerde var çok başarılısınız bu konuda...

Adsız dedi ki...

Nilay merhaba,

bence humus çok güzel bir seçim olur..hatta bende Cumartesi günü için iftara humus yapmaya karar verdim :)

tarifine buradan bakabilirsin..bende aynı tarifi yapıyorum..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

gazetede okuduktan sonra sitenizden haberdar oldum ve bayıldım.Ben de tariflerimi paylaşmak isterim.1 yaşında deniz adında dünya tatlısı bir oğlum var dolayısıyla mutfağa (şimdilik) pek vakit ayıramıyorum.Umarım biraz daha büyüyünce daha fazla vakit ayırabilirim.Ama şimdi siteni takip edip tarif toplamak bana keyif veriyor.herkesin paylaşmayı sevmediği bu zamanda tarifler için teşekkürler.görüşmek üzere,galiba deniz uyandı.

Adsız dedi ki...

Songül merhaba,

Allah tatlı oğlunu sizlere bağışlasın:)

her zaman beklerim ve değişik tariflerin veya yaptığı pastaların fotoğrafları olursa bana mail ile gönderebilirsin..
mail:pastaci.burcu@gmail.com

sevgiler..

angel dedi ki...

marhabar,çok güzel tariflerinz var.bende sizden baya yararlanıyorum.ellerinize saglık..
bende benim bloğuma beklerim...

nurten dedi ki...

bugun yenı tanıstık.tarıflerın genelı zor gıbı
ama ıclerınde kolayları da var.ben 22 yasında yenı anne oldum dunya tatlısı kızım var.eve kapanınca ben de kendımı yenı tarıflere verdım.zaten cocugun gaz problemınden dolayı hersey yıyemıyorum.patates benımıcı ideal patates tarıfını bu aksam hemen deneyecegım.teşekkürler