Çarşamba, Eylül 13, 2006

GEZDİM GEZDİM VE BİR CHEESECAKE YAPTIM..

























Evett, dün Eminönü'ne gittim. Bakalım bizim pastacılar ne alemdeler, yeni gelen değişik malzemeler var mı diye. Eminönü'ne gidince zamanda yolculuk yaparak eski İstanbul'a gitmiş gibi hissediyorum kendimi. Oralarda, o kalabalıkta dolaşmak, değişik işe yarar ürünler almak ve sonra eve dönüp aldıklarımı göstermek çok hoşuma gidiyor...

Öncelikle benim en sevdiğim yer olan Fermo'ya uğradım. İlk başta yerinde olmadığını düşündüm çünkü beklediğim vitrini ve yazısı yok olmuştu. Sonra inşaata benzer bir manzara gördüm gibi oldu, ama içeri başımı uzatınca Fermo'nun yenilendiğini ve malların daha tam yerleşmediğini gördüm, rahatladım :)

Yine her zaman ki ilgileri ile karşıladılar. İçerisi biraz daha genişlemiş ve ferahlamıştı. Çoğu aradığım malzemeleri ya torbalardan arayıp buldular ya da depolarından getirdiler. Daha çok pasta kalıbı ve süslemeleri satın aldım. Değişik süslemeler yapmayı kafama takmış durumdayım. İhtiyacım olan ve yeni gelen birkaç şey daha alıp , çok mutlu mesut dükkanı terk ettim :)

Sonra ki durayım ilk defa gideceğim Nüans oldu. Ben nedense bugüne kadar hiç Nüans'a gitmemiştim. Bana Fermo yetiyordu. Nüans'ın yeri gerçekten çok kolaymış. Mehmet Efendi Kuru Kahvecisinin sokağından girince soldan 67 no'lu dükan. Çok az aşağı doğru inmeniz gerekiyor. Fermo'ya göre hayli küçük bir dükkan ama çok güzel malzemeler var. Biraz sıkışık sıkışık dolanıyorsunuz. Herkese "pardon geçebilir miyim" demek zorunda kalsam da , aradığım pasta simlerini ve hayvanlı kalıpları orada bulmaktan çok mutlu oldum. Fermo kadar müşteriye ilgili değiller ama yine de sıcak bir ortamı var.

Gümüş pasta tabağını ise maalesef daha bulamadım. Bunun için Cevahir'e gideceğim. Bulur bulmaz hemen paylaşırım. Çünkü en şık bulduğum pasta tabağı çeşidi "gümüş" olandır benim için .


























Hafta sonu ,Pazar günü ise İkitelli'de ki Metro Gross markete gittik. Bir çok pastacılık malzememi oradan alıyorum. Kremamı, kakaomu, aromalarımı vb. Ama siz siz olun sakın bizim gibi Pazar gününü seçmeyin. Mümkünse hafta içi öğle saatlerini tercih edin. Çünkü hafta sonu inanılmaz bir yoğunluk vardı. Ne park yeri bulmak mümkün oluyor ne de alışveriş arabası :)

Dolaşırken sonunda Mascarpone peynirine rastladım. İki çeşidi vardı . Biri yerli üretim , biri ithaldi. İkisini de denemek için aldım. Biri ile cheesecake biri ile de Tiramisu yapmaya karar verdim. Bu yaptığım cheesecake'i yerli üretim olan ile yaptım..

Gerekli Malzemeler ;


  • 400 gr mascarpone peyniri veya labne peyniri
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 3 çorba kaşığı un
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • 2 yumurta
  • üzeri içiin ; 200 gr sütlü çikolata(ince ince kıyılmış)
  • 200 ml sıvı krema
  • alt taban için ; 200 gr bisküvi
  • 150 gr tereyağı ( eritilmiş)

Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtalım. 20 cm'lik kelepçeli bir kalıbın her yerini alümunyum folyo ile saralım. Buskivileri rondodan geçirelim. Tereyağını eritelim ve buskiviler ile iyice karıştıralım. Kalıbımızın altına bastırarak yayıp buzdolabında dinlendirelim.

Yumurta ve şekeri mikser ile iyice çırpalım. Vanilyayı katıp tekrar çırpalım. Unun ekleyip tekrar çırpalım. En son peynirleri ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım. Buzdolabından kalıbımızı çıkaralım. Karışımımızı buskivilerin üzerine dökelim. Önceden ısıttığımız fırınımızda üzeri kızarana kadar pişirelim. Piştikten sonra tezgahta ılınmasını bekleyelim.

Geri kalan 200 ml kremayı ocakta kaynatalım. Kaynadıktan sonra üzerine çikolataları ekleyip kremanın içerisinde çikolatanın erimesini devamlı karıştırarak sağlayalım. Ve pürüzsüz ve ılımış bir karışım elde edinceye kadar devamlı kaşık ile karıştıralım.

Çikolatalı karışımımızı tezgahta beklettiğimiz karışımımızın üzerine dökelim ve buzdolabına kaldıralım.

Buzdolabına kaldırıp en az 6-7 saat bekletelim. Ne kadar buzdolabında beklerse lezzeti o kadar oturur.

İsterseniz cheesecake'nizin içerisine çikolatalı buskivi parçaları ilave edebilirsiniz.. Ben üzerini süslemek için Ikea'dan aldığım "daim" çikolatasını kullandım.

Hepimize afiyet olsun..

30 yorum:

Adsız dedi ki...

merhabaalar BURCU.Oh ne güzel hem gezmişin hemde CHEESECAKE yaptın haa .harikasın .ama bence başlık şöyle olmalıydı.GEZDİM GEZDİM VE BİR CHEESECAKE YAPTIM VEEE AFİYETLE YEDİİİMMM.tarifi dört gözle bekliyorum.sevgilerrr.

Adsız dedi ki...

Ben de dün oralardaydım, zaten haftanın en az bir günü oralardayım. Belki bir gün karşılaşırız:)

Adsız dedi ki...

Burcu'cugum
www.iskenderiye.com sitesinin alt sitesi olan www.gurme.net haziran 2005’ten beri sitelerimizde yazdigimiz tüm yazi ve resimleri (bir bes on degil çogumuzun. Sen de buna dahilsin!) oldugu gibi sitesine kopyaliyor ve bunu daha çok okur çekmek, dolayisiyla daha çok reklam almak için yapiyor. Bunu tesadüfen farkettim ve hemen sitemde duyurdum. İstersen www.mutfaktazen.blogspot.com da ayrintilar var. Sikayetimi info@iskenderiye.com adresine bildirdim, yazdigim mektubun örnegini de bir önceki yazimda verdim. Lütfen hem sitelerimizde yeni birer yaziyla (otomatik olarak alindigina göre bu yazilar da kendi sitelerinde çikacak ve kendi hirsizliklarini kendi sitelerinde duyurmalarini saglayacaktir) durumu bildirelim, hem de ilk gününden itibaren tüm yazilarimizin sitelerinden çikarilmalarini isteyelim. Destegin için tesekkürler,
Tijen
(Okurlarimizdan ricam yukarida verdigim info ile baslayan internet adresine sizlerin de sikayetlerinizi iletmeniz. Ben tüm site sahiplerine ulasamayabilirim ama ne kadar kalabalik olursak o kadar güçlü oluruz.)

Adsız dedi ki...

Sanki gumuz pasta tabagı aramak icin gidilmis birazcıkta oralara:)
cheesecakein tarifini dort gozle bekliyorum.

Adsız dedi ki...

Beste merhaba,

evet, afiyetle yedim ama öyle yazmak sanki ayıp olurmuş gibi geldi bana :)
tarifi tam toparlayayım ekleyeceğim ( hep kafamdan yaptığım için bazen unutuyorum :(( )

merhaba,

ama oralar çok güzel, değişik bir havası var dimi :) pastacılarda beni bulabilirsiniz :)

tijen merhaba,

konuyla ilgili bilgi verdiğin ve uyardığın için çok teşekkür ederim. gereken yapılacaktır..

Hande merhaba,

yok aslında sadace Nüans'a uğramak ve pastacılık malzemesi almak için gittim. gümüş için bakındım ama göremedim..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Merhaba,uzun zamandır sizi takip ediyorum.Bende çikolataya bayılıyorum.İki oğlumda kakaolu herşeyi seviyor.Benim bir sorum olacak.Eşim,çok güvendiği birinden kakao ile ilgili hoş olmayan şeyler öğrenmiş.Tanınmış firmalar kakaoyu ucuz olsun diye,kanser yapıcı maddelerin yoğun olduğu bir ürünü tercih ediyormuş.

Adsız dedi ki...

Pardon,yazım biraz uzun oldu.Artık dışardan kakaolu hiçbirşey alamaz olduk.Yurt dışında sanıyorum böyle bir problem yok.Siz hangi kakaoyu kullanıyorsunuz.Sevgiler..........

Adsız dedi ki...

http://www.gurme.net/

Senin yazdığın başlığa ve resme kadar hepsini aynen kopyalamışlar.Ayıp yavv..
Kesin yarın yazdığın tarifide eklerler.
Şiddetle kınıyorum..
Bu arada sırf pasta malzemeleri almak için İstanbula gelmek istiyorum..:))))
Sevgilerrr...

Adsız dedi ki...

Burcucum merhaba peki toz jöleyide eritecekmiyim ilgin için sağol.Ayrıca gümüş pasta tabağı makaronlu olan değil diğer ürünler kısmında gümüşler bölümünde 60 ytl beyeneceğini düşünüyorum canım sevgiler..

Adsız dedi ki...

Suzan merhaba,

maalesef ülkemizde tükettiğimiz çoğu üründe kanser yapıcı maddeler var. Domatesleri bile hormonlayıp bize yediriyorlar..ne kadar dikkat etsekte her yerden bir tehlike karşımıza çıkıyor. Kakao gibi bir çok söylentiyi maalesef bende duydum. O yüzden güvenmediğim ucuz ürünleri almıyorum. Ucuz çikolata veya türevlerini almıyorum. Şu an kullandığım çikolatalarım Fransadan geliyor. Kakaomu ise Metrodan alıyorum. ve senelerdir kullandığım bir marka..
Umarım herşey daha iyiye gider..

Zeynep merhaba,
olaydan haberimiz var. 2-3 ayda bir patlak veren bir hadise haline geldi..

İstanbula bekleriz :)

Armade merhaba,

Şimdi bahsettiğin tabağı gördüm. Bir yakından görmem lazım. Haber verdiğin için çok teşekkür ederim :)
Evet, toz jöleyide sıcak suda eritip kullanıyorsun. Tarifinde detayları yazıyor. Link'i burada..

Herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Cok lezzetli gorunuyor, elinize saglik.
Bende yarin o tarafa gitmek istiyorum,acaba Fermo nun yeri nerede, Kurukahveci Mehmet Efendiye gore bir tarif verbilirmisiniz cok uzaginda ve karmasik degilse..
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Ayça merhaba,

yok Fermo ara sokaklarda değil, camii'nin olduğu büyük meydanı düşün. Meydanda camiinin tam karşısında büyük bir yardım çadırı kurulmuş. hatta cadırın etrafında belediyenin otoparkı var . işte o otoparkın hemen orada yanyana dükkanlar var. Fermo onlardan biri. hatta çok büyük oyuncakcılar var yanyana..kime sorsan fermoyu gösterir.

fermodan sola doğru yürüyüncede Mısır çarşısının girişine geliyorsun. Oradan mehmet efendiye gidiliyor.

ne tarif verirmişim :)

Birde link'ini vereyim..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

Cok tesekkurler sevgili Burcu,

Tarifinden gayet iyi anladim yerini, web siteleri yapim asamasindaymis, cok yardimci oldun sagol.

Sevgiler,

Adsız dedi ki...

selam burcu harika olmus,
mascarpone benim de cheesecake vb. tatlilarda kullandigim peynirdir. burada cok ucuza guzelini bulmak mumkun. ama ben de pastacilik malzemeleri sikintisi cekiyorum :)) cheesecake muhtesem gorunuyor, yakinlarda denerim.

Adsız dedi ki...

Burcu çok güzel görünüyor cheesecakein harikasın. Denemek istiyorum acilen :) Yalnız ben sert kıvamlı cheesecakeleri seviyorum. Buda sert mi?

Adsız dedi ki...

Ayça, rica ederim..uamrım aradıklarını bulursun :)

Evren merhaba,
sizin oralarda çok güzel ve bol mascarpone bulunur :) ama Türkiye'de çok zor bulunuyor. Sen yanılmıyorsam Belçika'daydın dimi ? orada çikolata yapımı ziyaretçilere küçük turlar halinde gösteriyorlarmış, doğrumu ? eğer doğruysa tatile Belçika'ya gelmeyi çok istiyorum :)

Tulosh merhaba,

teşekkür ederim :) ama bu maalesef sert değil :( eğer un miktarını bir su bardağına çıkartırsan sertleşir..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

merhabalar. acikcasi bu tarif benim biraz kafami karistirdi. ikinci paragrafta "Paynirler hariç diğer malzemeleride katıp çırpalım" i okuyunca ben sivi kremayi, hatta belki cikolatayi da icine atardim, ama bir sonraki paragrafta kremayla cikolata birlestiriliyor. zaten anladigim kadariyla peynirlerden once eklenecek tek kalan sey de un. kusura bakma boyle incik cincik elestirdigim icin ama anlamasi biraz zor olmus. baska anlamadigim birsey de: resimden sanki peynirli kismin kendisi cikolataliymis gibi gorunuyor ama tarife bakilinca sanki normal cheesecake ve uzerine cikolata sosu gibi. hangisi acaba?

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu
Hurriyetteki haber sonrasi bu sitenin farkina vardim. Önce cikolatali cheesecake'ini yaptim, sonra da afiyetle yedik. Super ustu super basarili. Cok tesekkurler. Bu arada Hadimkoy (Alkent 2000in oralarda biryerlerde) muhtesem bir kakao ve cikolata fabrikasi var ki gozlerine inanamazsin. Oglumun okulunun yaptigi bir gezi sayesinde farkettim. Adi altinmarka. Dunyanin 6 nci buyuk tesisi imis. Urunleri Kabatas iskelesinin karsisinda Kahve dunyasi diye mutlaka gorulesi ve ozellikle cikolatalarinin mutlaka tadilasi bir yerde satilmakta. Gercekten tavsiye ederim. Hele de benim gibi bir cikolata delisi isen. Mutlulugun bol olsun...

Adsız dedi ki...

merhaba tarifin dolgu kısmında kakao veya çikolata yok ama resimde var çikolatalı bir kek var yanılıyor muyum
çikolatalı karışım kek piştikten sonra üzerine dökülüyor bu durumda görüntünün farklı olması gerekmiyor mu

Adsız dedi ki...

Berrin merhaba,

tabiiki soracaksın..demekki dikkatini çekmiş..
Üzeri için tam ne kullanılacağını, altı için ne kullanılacağını başlarına yazdım..en başta yazılanlar iç malzemesi..
İÇİ İÇİN;
400 gr mascarpone peyniri veya labne peyniri
1 su bardağı tozşeker
3 çorba kaşığı un
1 çay kaşığı vanilya
2 yumurta

üzeri içiğn ; 200 gr sütlü çikolata(ince ince kıyılmış)
200 ml sıvı krema

alt taban için ; 200 gr bisküvi
150 gr tereyağı ( eritilmiş)
birde böyle bakarsan belki daha netleşir..

evet içi beyaz üzeri çikolatalı..Piştikten sonra üzerine sıcak çikolata sosunu dökünce, sos cheesecake'in içerisine giriyor ve bu görüntü beni çok mutlu ediyor..soğuduktan sonra kesince , böyle iki renkli görüntü oluşuyor..yani peynire boğulmadan yiyoruz :)

Nesligül merhaba,
bahsettiğin fabrikayı şu an çok merak ettim ve gitmek için sabırsızlanıyorum..çok çok teşekkür ederim haber verdiğin için..

bu arada ellerine sağlık :)

Ayla merhaba,
yukarıda Berrin'e detaylı açıklamasını yaptım..
ama dolgu kısmında kek vb. yok. çikolatanın yoğunluğundan o şekilde durmuş..
ama arzu edersen dolgusuna biskuvi, kek vb. ekleyebilirsin..çok değişik olur..iyi fikir :)

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Pasta malzemeleri linkine yorum bırakmıştım ama görmediniz galiba buradan sorayım daha geniş geniş hem de :)

Pasta için kiloluk çikolata almak istiyorum, verdiğiniz linklerden hiç aldınız mı çikolata hani kullanan birinden fikir almak isterim. Veya nereden alıyorsunuz çikolataları?

Bir de ganaj ve kuvertür var şimdi ikisinin arasındaki fark nedir bilmiyorum :( hangisi nerelerde kullanılır eğer bunlarla ilgili daha önce yazmışsanız oranın linkini de verebilirsiniz direkt. Ben bulamadım kusura bakmayın.

Adsız dedi ki...

merhaba. detayli aciklama icin tesekkurler, ben aslinda tarif biraz karisik olmus, belki degistirmek istersin diye ukalalik etmistim ama en basta malzemeleri ayri ayri verdigine dikkat etmemisim demek ki. cikolatanin tamamen pismis bir kekin uzerine dokulunce icine girmesi hem beni hem de Ayla'yi sasirtmis demek ama tabi en iyi cikolata ustamiz bilir. :) Gercekten cok istah acici gorunuyor,acilen denemek lazim bu tarifi!!

Adsız dedi ki...

İrem merhaba,

verdiğim linklerden aldım tabiiki..özellikle Fermodan çikolata alıyorum. fermonun %70 kakao içeren kuvertur çikolatasını öneririm..tabii başka çeşitlerde var ve hepside çok lezzetli..birde en son kahve dünyasından kiloyla hem sütlü hemde bitter aldım. onlarda çok lezzetli..ikisinide öneririm..

Ganaj ve kuvertur arasındaki fark, kuvertur çikolata eritme içindir. pastaların pandispanyasında veya suflelerin içerisinde yani pişirmeye uygun olan çikolata çeşididir. ganaş için pasta süslemsinde kullanılır. ganaşın üzerine bıçağını sürttüğünde çikolata yuvarlanır ve süsleme amaçlı kullanılır. bazı pastaneler eritip pasta sıvamasında kullanabiliyor ama bana göre lezzetsiz ve kalitesiz oluyor. ben pasta sıvama içinde kuvertur kullanıyorum..

Berrin merhaba,
ben biraz değişiklikler yapmayı ve farklı görüntü ve tatlar yakalamayı seviyorum galiba:) benden böyle şeyler bekleyin ve şaşırmayın lütfennn :))
umarım dener ve beğenirsin..ama mascarpone alacaksan ithal olan ürünü almanı tavsiye ederim, Türkiyede üretilenler maalesef çok yağlı ve acı..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

burcu merhaba ,
daha önce aynı starbucks 'takiler gibi üzeri kabuk tutan brownini yapmıştım,süper olmuştu.fakat bu cheesecake de tarif mi eksik anlamadım.soru 1:tarifi okuyunca katacak başka bir şey kalmamasına rağmen diyorsun ki peynirler hariç diğer malzemeleri de katın .tarifini okuyunca ve uygulayınca katacak başka malzeme kalmıyor ki?tarif eksik miydi?soru 2: resimde orta tabakada da çikolata görünüyor,bisküvilerin üstüne sadece peynirli karışım koyduk, çikolata görünümü nerden çıktı?
yorum :26 cm lik kalıba yaptım(20 cm lik yok bende)3 yumurtalı ve 4 y.kaşığı un la yaptım,çok lezzetliydi.ha bi de alt karışıma 150 gr tereyağ koymadığım halde bayağı yoğun tereyağ kokuyordu.(80-90 gr tereyağ koymuştum)yorumunu bekliyorum,başarılar

Adsız dedi ki...

burcu merhaba ,
daha önce aynı starbucks 'takiler gibi üzeri kabuk tutan brownini yapmıştım,süper olmuştu.fakat bu cheesecake de tarif mi eksik anlamadım.soru 1:tarifi okuyunca katacak başka bir şey kalmamasına rağmen diyorsun ki peynirler hariç diğer malzemeleri de katın .tarifini okuyunca ve uygulayınca katacak başka malzeme kalmıyor ki?tarif eksik miydi?soru 2: resimde orta tabakada da çikolata görünüyor,bisküvilerin üstüne sadece peynirli karışım koyduk, çikolata görünümü nerden çıktı?
yorum :26 cm lik kalıba yaptım(20 cm lik yok bende)3 yumurtalı ve 4 y.kaşığı un la yaptım,çok lezzetliydi.ha bi de alt karışıma 150 gr tereyağ koymadığım halde bayağı yoğun tereyağ kokuyordu.(80-90 gr tereyağ koymuştum)yorumunu bekliyorum,başarılar

Adsız dedi ki...

Sabite merhaba,

evet 1.soruda haklısın:) uyardığın için teşekkür ederim..artık peynirden başka malzeme kalmamış, ben hala kendimi kaptırıp katın diyorum :) hemen düzeltiyorum..

2.soru için; üzeri için çikolata ve krema malzemesi yazdım. o malzemeyi hazırlayıp cheesecake'in üzerine sıcakken döküyoruz..o görülen çikolata o..

kullandığın tereyağının cinsine göre, rahatsız olmuş olabilirsin..ya da kokulara karşı hassas olabilirsin :)
tereyağı kokusu gelmesi normal aslında, eğer tereyağı kokusunu sevmiyorsan, yağ oranı azaltılmış margarinlede yapabilirsin..

bu arada tadını beğenmenize çok memnun oldum :)

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Burcu merhaba, umarim bana cabuk cevap verebilirsin zira bu keki aciliyetle yapmak istiyorum ama labne peynirimin tadi bana yemek icin bile cok tuzlu geldi, acaba cheesecake'i katletmez mi? Belki yanlis peyniri aldim diye korkuyorum, o kadar malzemeyi bosuna koymayayim. Bir cevap verebilirsen cok sevinecegim. Simdiden tesekkurler.

Adsız dedi ki...

Berrin merhaba,
Labne tuz oranı en düşük peynirlerden biridir..acaba sen hangi labneden aldın? ben Trakya Çiftliğinin labne peynirini kullanıyorum..resmi burada..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

Sana sorduktan sonra dank etti, benim aldigim labnenin yag orani sadece %5, yag orani boyle dusuk olunca bazen peynir cok tuzlu olabiliyor. Dengelemek icin gidip bir de mascarpone aldim, keki 250 gr. mascarpone ve 150 gr. labneyle yaptim. Sonra da maalesef yaktim! Yaklasik bir ay once aldigim yeni firinim cok kuvvetli, bir turlu zamanlamami ayarlayamiyorum, birkac seyi boyle yaktim maalesef. Cok korkunc degildi onun icin ustunu trasladim ama yine de fazla pismis oldugundan cikolata ve krema karisimini yemedi, tam tersine ustunde bir havuzcuk olustu. Hehe. Dolapta durdukca ustu oturdu, tadi da o kadar fena olmadi ama seninki gibi de cikmadi tabi. Kocam her halukarda bayildi, cunku o kati cheesecake'leri tercih eder. Bir dahaki sefere daha dikkatli olmam lazim.

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu Hanım,
Hafta sonunda gelecek misafirlerim için Cuma akşamından yaptım. Aslında ilk defa deneyeceğim tarifi kendimize yapmayı tercih ediyorum, ama sizin tariflerinize duyduğum güven sebebiyle hiç tereddütsüz pişirdim. Hepimiz çooook çok beğendik. Güzel tarifiniz için teşekkür ederim.
Sevgilerimle,
Elif E.