Çarşamba, Eylül 20, 2006

ÇİKOLATA KREMALI MUFFİN VE ŞEKER HAMURU DENEYİMLERİ..






































Dün canım arkadaşım ve hobidaşım Zuhal'e kahvaltıya ve şeker hamuru çalışmaya gittik.. Gerçekten muhteşem sevecen ve yaratıcı bir insan. Damak tatlarımız ise çok benziyor. Sabah erken buluşup günümüzü uzatmak istedik ama bizim erkenimiz yine 11:30 oldu. Neyse ki bu sefer 1.köprüyü kullanabildim ve trafiğe takılmadan Zuhalciğime ulaşabildim..

Bana sıcak mutfağında muhteşem bir kahvaltı sofrası hazırlamıştı. Sofranın detayları için onun anlatımını okumanızı tavsiye ederim. Ama o sosis lolipoplar yok muydu :) Yağmurdan çok benim ilgimi çekti ve çoğunu gidip gelip ben yedim :) Birde Zuhal çok şeker fotoğraflar çekiyor, gülmekten ikimizde ölüyoruz. Bir tane merdiven sandalyesi var, onun üzerine çıkıp sofrayı kuşbakışı çekti :)) hatta bana da bir tane çektirtti :)

Bu muffinleri ise Zuhal'e hediye götürdüm. Telefonda akşam konuştuk ve bir sonraki sabah buluşmaya akşam karar verdik. Bende hemen akşam 2 saatte bu muffinleri yaptım. Tam istediğim gibi olmadı ama sabah kahvaltıda kendime ayırdığım bir taneyi yedim. Gerçekten lezzetli yapmışım sanırım, içi yumuşacık ve bol çikolatalıydı :) e, benden çikolatadan başka ne beklenebilir ki !!

Bizim asıl amacımız şeker hamuru çalışmak ve figürler yapıp fotoğraflarını çekip sizlerle paylaşmaktı. Genelde Zuhal pudra şekerini Coccolate'tan satın alıyormuş. Ama evinde kalmadığı için marketten Tukaş'ın pudra şekerini bulup almış. Ben daha önce Tukaş'ın pudra şekerini hiç kullanmamıştım. Genelde Bağdat markasının pudra şekerini bulur alır ve iki üç kez eleyerek kullanırım. Neyse glikozlu, gliserinli şeker hamuru tarifimize Tukaş'ın pudra şekerini eleyerek ekledik. Önce ben yoğurdum ama eldivenime çok şeker yapışınca Zuhal yoğurma işini devraldı ve geri kalanını hep o yoğurdu. Uzunca süren yoğurma mücadelesinden ardından çok sert ve kötü bir şeker hamurumuz oldu :( ve maalesef anladık ki Tukaş'ın pudra şekeri kesinlikle bu işe uygun değil.. Bu deneyimimiz sizlere de küpe olsun, özellikle evinde şeker hamuru yapmak isteyenler, Tukaş'ın pudra şekerini kullanmayın. Bağdat firmasının ürettiği pudra şekerini arayın. Ben sizler için hangi marketlerde satıldığını araştıracağım..

Çikolata Kremalı Muffin için gerekli malzemelerimiz ;

  • 2 orta boy yumurta
  • 1,5 su bardağı tozşeker
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu ve vanilya
  • 6 çorba kaşığı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağı ( ben her zaman riviera zeytinağı kullanırım )
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 2 su bardağı damla çikolata
  • 1 paket dr.oetker'ın Jamika rum aroması veya 2 çorba kaşığı istediğiniz her hangi bir aroma

Kreması için ;

  • 1 su bardağı sıvı krema ( ben Metro'dan aldığım Rama marka olanı kullanıyorum)
  • 180 gr bitter çikolata ( Fermo'nun %70 kakao içeren kuverturunu kullandım )

Üzeri için ;

  • Kahve Dünya'sından satın aldığım çikolata-kahveli drajeler ( ortalarında kavrulmuş kahve çekirdekleri var, üzerlerini çikolata kaplamışlar. Müthiş birşey..)

Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Şekerimizi , yumurtamızı ve aromamızı mikserde yaklaşık 6-7 dakika çırpalım. Şekerler yumurtaların içerisinde erimeye başlayınca sırasıyla yoğurdu ve sıvı yağımızı ekleyip çırpmaya devam edelim. Bu arada ayrı bir kaba unu, kakaoyu, kabartma tozunu ve vanilyayı eleyelim. Diğer karışımımıza ilave edelim ve yavaş yavaş çırpmaya devam edelim. Pürüzsüz , homojen bir karışım elde edence çırpmaya son verelim. Ve içerisine damla çikolatalarımızı ekleyip kaşıkla karıştıralım.

Ben hazır marketlerde satılan kağıt muffin kalıplarını kullandım. Son aldığım muffin kağıtlarını Fermo'dan almıştım. Bu tariften 15 adet muffin çıkıyor. Kağıtları 1 parmak boşluk kalacak şekilde karışımımız ile dolduralım. Ve önceden ısıttığımız fırınımızda 35-40 dakika pişirelim.

Bu muffinlerin üzeri çok kabarmaz. Onun için üzerlerini çikolatalı krema ile süslemeyi tercih ediyorum. Krema için, çikolatamızı küçük küçük kıyıp benmaride eritelim. Kremamızı çırpma kabına dökelim ve üzerine erimiş çikolatamızı dökelim. İkisini mikserde çırpalım. Sertleşince karışımı buzdolabına kaldıralım.

Muffinlerimiz soğumaya aşamasında ben etraflarına kurdele bağladım. Hediye götüreceğim için şık gözükmesini istedim.

Muffinlerimiz ılındıktan sonra buzdolabından kremayı çıkartalım. Ve bir bıçak yardımıyla üzerlerine kremamızdan sürelim. V en son drajelerimizle muffinlerimizi son süslemesini bitirelim. Ben bu aşamadan sonra sabaha kadar buzdolabında beklettim.

Ama siz hemen servis yapabilirsiniz ve ya hafif serin bir yerde cam fanusun içerisinde muhafaza edebilirsiniz. Ağzı kapalı kalınca hem ömrü uzar hem de yumuşaklığını kaybetmez..








































Aslıcığım için yaptığım diğer şeker hamurlu pastayı ise kısaca anlatmak istiyorum..

Pandispanyası için gerekli malzemeler ;
  • 4 adet orta boy yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 200 gr sütlü çikolata
  • 1 paket dr.oetker vanilya aroması veya 2 çorba kaşığı vanilya esansı
  • 1 paket dr.oetker jamiaka rom aroması veya istediğiniz başka bir aromadan 1 çorba kaşığı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağı

Kreması için ;

  • 1 paket çikolatalı creme ole ( dr.oetker)
  • 2 su bardağı süt

Şeker hamurunu ; hazır kullandım. Kalıbım ise Fermodan aldığım 20 cm genişliğindeki kubbe pasta kalıbı. Kullandığım kalıbın ve şeker hamurunun fotoğrafı için tıklayın..

Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yumurta ,şeker ve aromaları birlikte çırpmaya başlayalım. Ayrı bir kaba unu, kabartma tozunu ve kakaoyu eleyelim. Çikolatamızı benmaride eritelim. Çırptığımız yumurtalı karışıma eritilmiş çikolatamızı ilave edelim ve çırpmaya devam edelim. Şekerin iyice erimesi gerekmektedir. Bu sırada yoğurdumuz ekleyip çırpalım, sıvı yağı ekleyip çırpalım. Hazırladığımız unlu karışımı ilave edip tekrar yavaş yavaş çırpalım.

Kalıbımızı yağlayalım. Ve hazırladığımız karışımı ilave edelim. Tel ızgaranın üzerinde dengelice kalıbımızı yerleştirip yaklaşık 1 saat pişirelim.

Bu arada kremamızı sütle çırparak hazırlayalım ve buzdolabına kaldıralım.

Kekimiz piştikten sonra tezgahımızda soğutalım. Yaklaşık 1 saat bekletmenizi tavsiye ederim. Daha sonra ters çevirdiğinizde kolayca içerisinden çıkacaktır. Ben kekin ortasını kaşıkla biraz alıp içerisine kremanın yarısını boşaltım. Düzgünleştirip altını tekrar kazıdığım kekler ile kapattım.

Daha sonra pastamı neyin üzerinde yapacaksam onun üzerine ters çevirelim. Kalan kremayı çok ince bir kat olacak şekilde pastamızın üzerine sıvayalım. Ve pastamızı bu halde buzdolabına kaldıralım.

Bu arada tezgahımızı temizleyelim. Tezgahımızda şeker hamuru çalışacağız. Ben Fermodan yeni aldığım hazır şeker hamurunu kullanmayı tercih ettim. Siz isterseniz kendiniz hazırlayabilirsiniz.

Hamurunda yumruğum kadar koparıp iyice yoğurdum. Ve kırmızı ve sarı renklerden çok çok az alarak yavru ağızı rengi elde ettim. Tezgahıma pudra şekeri veya nişasta serperek hamurumu merdane ile açtım. Pastamı buzdolabından çıkarttım ve acele etmeden sakince pastamın üzerine şeker hamuru yerleştirdim. Elimle pastanın şeklini alması için yavaşça düzeltmeler yaptım. Altındaki fazlalıkları döner pizza bıçağıyla kestim. Altlarından biraz krema çıkabilir. Telaşlanmayın. Çıkan kremaları bir kaşıkla temizleyin ve hafif nemli bir bezle kirlenen yerleri temizleyelim.

Üzerindeki şekilleri yapmak için şekilli kalıplara ihtiyacımız var. Bu kalıplar kurabiye kalıbı da olabilir, bu iş için özel üretilmiş kalıplarda olabilir. Marketlerde ve pasta malzemeleri satan dükkanlarda bolca çeşit bulabilirsiniz. Yine miktar şeker hamuru koparıp iyice yoğuralım. İstediğimiz rengi verip yine merdane ile açalım. Kalıbımızla istediğimiz şekilleri çıkarıp ayıralım. Pastamızın yapıştırmak istediğimiz yerlerine çok az fırçayla belli belirsiz su sürerek yapıştırabilirsiniz.

Pastamızı buzdolabında muhafaza edelim. Süsleme ile ilgili sorularınız olursa yorum yazarak bana sorabilirsiniz..

Pastadan kestikten sonra içinin fotoğrafını çekmeye çalıştım. Bol çikolatalı ve yumuşacık bir pasta olmuştu. Ve şeker hamurunun tadı da hiç fena değildi. Ben mümkün olduğu kadar hamuru ince açtım. Size de ince açmanızı öneririm.

Herkese afiyet olsun..

25 yorum:

Adsız dedi ki...

ya burcu bunlar harika. yaptığın herşeye bayılıyorum ve evde ben de deniyorum. zuhal hanım da öyle. muhteşem şeyler yapıyorsunuz. ben de sizler gibi pasta yapmayı çok sevenlerdenim. benim için çok büyük bir mutluluk pasta yapmak. sizin sayenizde de daha değişik pastalar yapma şansım oluyor.
sevgiler

Adsız dedi ki...

Burcucum ellerine sağlık,özellikle kubbe pastanın muhteşem çikolata görüntüsüne bayıldım..:)),ve ortasının çökmemesi bence çok büyük bir başarı..:)

Adsız dedi ki...

Selamlar..
Sevgili Burcu yine harikalar yaratmışsın.
Sabah Zuhalin bloğunda mufinleri görünce işte tam benlik çikolata tatları dedim:))))
Ellerine ve yüreğine sağlık:))))
Aslı için yaptığın pastada bi harika...
Zuhal hanımın ve senin yaptığın lezzetleri elim erdiğince denemeye çalışıyorum.(Şeker hamuru hariç..Ona cesaret edemedim henüz...))Sizlerden öğreneceğim çok şeyler var.Sayenizde değişik sunumlar yapabiliyorum.
Tekrar teşekkürler.
Sevgilerrr....

Adsız dedi ki...

Slm burcucum
kubbe pastan gerçekten çok güzel gözüküyor ayrıca kesilmiş hali ise tamammen iştah kabartıcı.Yine müthiş şeyler yapmışsın süpersin valla ne diyim :)))
Zuhal hnm ve senin yaptığın pasta çalışmlarınızı hemen hergün bloglarınıza bakarak izliyorum.Her sabah geldiğimde bakmazsam eksiklik hissediyorum valla. Bu arada Zuhal hnm. da sitesi çok güzel olmuş.Tebrik ederim kendisini.Bir postta anlattığın gibigerçekten çok güzel ve detaylı fotograflar çekiyor :)))
Esas dikkatimi çeken şey ise ve çok ama çok sevindiğim "pasta sipariş" bölümü oldu.Anladığım kadarıyla yapmış olduğun müthişpastalara bizde buradan sahip olabileceğiz ve tadlarına bakabilcez yanılmıyorsam. Zamanını büyük birsabırsızlıkla bekliyorum.Umarım benim mutlu günümde senin pastalarından birinin tadına bakabilirim ????
Sevgilerle

Adsız dedi ki...

Pastacım, ba-yıl-dım pastalarına! Ellerine sağlık canım. Zuhal hanım'ın sitesi de çok keyifli bir siteye benziyor, henüz detaylıca bakamadım ona ama bakacağım. Ya nasıl içim gidiyor şimdi bunlara bilemezsin.. Yemek için değil ama, yapmak için! Mutfağa girmeyeli epey oldu, malum durumlardan dolayı. Nasıl bir ihtiyaçtır bu böyle bilmem? Bir kek-pasta yapsam iyi gelecek biliyorum:) sen benim yerime de bol bol uğraş bu çikolatalarla, hamurlarla, süslemelerle, olur mu?
Sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Canım arkadaşım şu an kahve ve yanında senin nefis ellerinden çıkan lezzet ötesi pastacıklarından tüketiyorum ohhhhh pekde güzel olmuşlar tekrar ellerine güzel yüreğine sağlık;))evet en kısa zaman da şeker hamuru tekrar yapılmalı.Ayrıca yaptığın şeker hamurlu pastan çok güzel olmuş içini görünce çok hoşuma gitti muhteşem bir fikir;)Seni ve Yağmur'cuğumu öpüyorum;))
SEVGİYLE KALIN...

Adsız dedi ki...

Artık bir evim olduğuna ve tocaman da bir mutfağım olduğuna göre bende şeker hamurlu pastalar yapıcam... Bunu yaparkende fazlasıyla sitenizden yararlanıcam.. Öncelikle Şeker hamurunu nerden alabilirim bide tabi boyaları yardımcı olursanız sevinirim.

Adsız dedi ki...

Burcucum tarifi hemen yayinlamissin bende bir mutlu oldum anlatamam harika görünüyor diger pastanin icini görünce zaten bayildim..mmmmm yumusacik bayilirim:) ellerine kollarina saglik ya inan cok marifetlisin ne diyecegimi bilemiyorum..HErsey cok güzel:)

Adsız dedi ki...

ellerine saglik, ne guzel gecmistir zamaniniz birlikte, sevdigin birseyin yanina yine sevdiklerin gelince katlanarak artiyor nese degil mi ? ellerine saglik yine dokturmussun(uz)

Adsız dedi ki...

ellerine saglik gecenlerde seker hamurlu tarifler ariyordum kiz kardesim ile bir arkadasinin nisani var ve pastasini kiz kardesim yapicak ona bu siteyi onerdim sende cok guzel fikirler var senden ricam bize en pratik sekr hamurunun tarifini verebilirmisin? simdiden tesekurler..

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu,
bu güzel pastalarını uzun süredir izliyorum ama yapmaya cesaret edemiyorum beceremem diye.
şeker hamuru Ankara'da nerede satılır bilmiyorum, hiç rastlamadım. kendim yapmayı da göze alamadım ama birgün gözümü karartıp deneyeceğim herhalde.
sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

Burcucum çok güzel olmuş ellerine sağlık. Yalnız bi sorum olcak. Bu hazır şeker hamurunu evimizde kapalı kutuda ne kadar süre saklayabiliriz?
Birde bir kiloluk olarak satılıoyo sanırım. Bu pastaya 1 kg yettimi?

Adsız dedi ki...

Burcucuğum yine çok harika şeyler yapmışsın.Rejimde bile olsam bloguna girdikten sonra bozmak zorunda kalıyorum:)Ellerine sağlık...
Bu arada bir türlü cevahir'de karşılaşamadık:)

Adsız dedi ki...

aslında dün gece yorumlara cevap yazmıştım ama nedense yayınlanmamış..bir daha başlayayım :)

Özlem merhaba,
eğer sana birazcık bile olsa bir yol açabiliyor ve farklı şeyler gösterebiliyorsak ne mutlu bize, ne mutlu bana :)
güzel sözlerin içinse ayrıca teşekkür ederim..

Ülviyecim merhaba,

aslında aramızda kalsın ;) biraz ortası çok azıcık çökme yaptı..bende ondan sonra bu yöntemi geliştirdim..ama hep mutfaktaki kazalar değişik şeyleri orataya çıkarırmış ya, benimkisi de öyle oldu :)

Zeynep merhaba,

en kısa zamanda şeker hamurunu hiç korkmadan denemeni tavsiye ederim..tamam ilk başlarda biraz insanı zorluyor, alışgın olmadığımız için, ama sonra alışınca insan hep değişik şeyler yapmak istiyor..
sorularınız olursa bizler burdayız :)

Ahu merhaba,

tüm güzel sözlerin için çok teşekkür ederiz..
evet, şu ara pasta sipariş sitesi hazırlamaya çalışıyorum..ama ne zaman istersen bana mail yoluyla ulaşabilirsin..
pastaci.burcu@gmail.com
özel gününde pastanı yapabilmeyi çok isterim..

Sibelim merhaba,
ne zaman istersen ben buradayım..bizim mutfağı kullanabilirsin hatta beraber pastalar , kekler yapabiliriz..Kahvecim, ayıp ediyorsun..

Zuhalcim, afiyet olsunnn:))
ağzı kapalı sakla olurmu,çok daha lezzetli ve yumuşak oluyor..
ikinci zirvemiz ne zaman ?

Dionysian merhaba,

tabiiki her zaman burdayız, istediğin herşeyi sorabilirsin..

bildiğim tüm pasta malzemeleri satan yerler burada..bir göz at istersen..ben en çok Eminönüne gidiyorum..

Adsız dedi ki...

Elçin merhaba,

Sende çok marifetlisin arkadaşım..bende senin blogunu gezerken bunları düşünüyorum..

ama destek verici güzel sözlerin için çok teşekkür ederim :)

Limon Çiceği merhaba,
gerçekten aynen anlattığın gibi oluyor..ne güzel yazılara dökmüşün duygularını..bende sizin yazılarınızı okuyunca çok hoş vakit geçiriyorum..

Asya merhaba,

demek muhteşem bir pasta gelecek gündeme, yaşasın !
Asya, şu an benim için en basit ve güzel şekr hamuru Emel Başdoğan'ın ki..
Tarifi burada..

eğer imkanın varsa hazır almanızıda tavsiye ederim..

Hülya merhaba,

bencede gözünü karartma vakti gelmiş..Ankara'da şeker hamuru nerelerde vardır maalesef bende bilmiyorum. Ama belki Pastart'ın satışları vardır yada onun malzeme aldığı yerler..istersen Özge Hanıma danışabilirsin..

Tulosh merhaba,

çok teşekkür ederim canım :)

evet, şeker hamuru 1 kg'lık ve ağzı kapalı üzerindeki son kullanma tarihine kadar saklanabiliyor..
ama bu küçücük pastaya bir yumruğum kadar hamur gitmiştir..nerede 1 kg gidecek :) bence 20 cm'lik 4-5 pasta çıkar..

Burcucum, boşverrrrr rejimi :))
aslında ben akşam Cevahir'e eşimle yemek yemeğe gideceğim :) ama 22:00'de evde olup "Hırsız-Pols"i seyredeceğim..çok heyecanlıyım :))

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

İktisat mezunu olup kamuda nasıl öğretmenlik yapabiliyorsunuz?Biraz bilgi verebilir misiniz?Öğretmenlik için öğretmenlik mezunu olmak gerekmez mi?Nasıl matematik öğretmeni olabildiniz?Şimdiden cvplar için teşekkür ederim;)

Adsız dedi ki...

Rüzgan merhaba,
Ücretli öğretmenlik yaptım. Milli eğitime dilekçe verdim. ihtiyaç doğrultusunda Matematik ve İngilizce öğretmenliği yapabileceğimi belirttim. ve bu konuda çok istekliydim..boş zamanlarımda çocuk esirgemedeki çocuklarada gönüllü ders veriyorum ve vermekte istiyorum..bir ilköğretimde ihtiyaç oluşunda benimle iletişime geçtiler. bende büyük bir mutlulukla kabul ettim. kendi kendime çocuk psikoloji ve eğitim bilimleri de çalıyorum..ve çok severek onlara ders verdim. bu sene yine dilekçemi verdim. ihtiyaç doğruktusunda tekrar gideceğim. kadrolu değilim. çok önemli değil benim için. aldığım ücrette minimumda..ben para vermeselerde giderim..önemli olan çocuklarla olabilmek ve birkaç kişiye bile olsa yardımcı olabilmek..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

ben cevahir'e 1 dk dan daha az uzaklıktayım burcucuğum:) bir gün görüşelim orada:)

Adsız dedi ki...

dr.oetker jamiaka rom aroması nedir?yeni çıkan bir ürünmüdür googleda aradım dr.oerkerin kendi sitesindede aradım ama bulamadım.Nasıl bir şey dr.oetker jamiaka rom aroması?

Adsız dedi ki...

Burcucum, o zaman mailleşelim :)

Selda merhaba,

senin için Zuhal'in blogundan aromanın fotoğrafını ödünç aldım :)işte görünüşü böyle..
Metro Gross marketlerin pastacılık malzemeleri satan bölümünde bolca var..
uamrım yardımcı olabilmişimdir..

herkese sevgiler..

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu,
Her zamanki gibi herşey muhteşem görünüyor...Kahve Dünaysı mı çükolatalı draje miiiii diye kocaman oldu gözlerim bi anda postunu okurken...Çünkü ben de daha yeni bu drajelerle ilgili bi post yazmıştım, bayılıyorum! Ve uzun zamandır nasıl yapsam da kahveyi çikolatayla kaplasam badem şekeri yerine kahveli draje yapsam derken Kahve Dünyasının bu müthiş drajelerini keşfettim...Kahvenin yanında, dondurmanın üstünde, pastanın içinde herşeyle süper gidiyor... Ben şık kaselerde çerez gibi de ikram ediyorum...Ellerine sağlık:)

Adsız dedi ki...

Nikoçara merhaba,

blogunda şimdi haberdar oldum ve çok beğendim..tebrik ederim:)
gerçektende bu kahveli çikolatalı fikri muhteşem..pastaların içerisinde denemedim ama süslemesinde çok şık duruyor..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu belkide ne kadar beceriksiz olduğumu düşünürsünüzama gerçekten de mutfakta iyi şeyler çıkartabiliyorum ama bu muffinler ne yazık ki pişme aşamasında ortası çöküyor ve kenarları sertleşiyor iki ayrı şekilde pişirdim bir kağıt koyarak ve bir de kalıpları yağlıyarak iki şekilde de ortaları çöktü ve kenarları sertleşti sorunun nerede olduğunu tahmin edebilirmisiniz, çünkü tüm etapları tarife tam olarak uyarak yaptım.yarınki misafir için birşeyler yapmak istedim ama bu muffinle boğuşurken saat gecenin yarısı oldu artık çok geç .Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

merhaba,
muhtemelen piirme ile ilgili veya fırın ile ilgili bir farklılığımız var..acaba fırını tarif edebilirmisin veya kaç derecede nasıl pişirdiğini yazarmısın..

bu gibi durumlarda üzerilerine güzel kremalar sıkarak durumu kurtarabilir hatta güzel küçük pastalara elde edebiliriz :)

sevgiler..

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu ilginize öncelikle teşekkür ederim.Fırınım Gaggenau.İyi pişiren bir fırın memnunum.İki ayrı şekilde de pişiriyor turbo ya da alt ve üstten ısı vererek .Turbo ayarda 5-10 derece daha düşük çalışmak gerekiyor.Belirtilmemişse ben alt -üst sistemi kullanmayı tercih ediyorum.Bu tarifide alt-üst ayarda,180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirdim.Muffinler önerdiğiniz şekilde de değerlenecek gibi değildi tüm çevreye yapışmış ve kurumuştu.ancak kaşıkla topladım ,onları ayçöreği olarak değerlendirmeyi düşünüyorum.
Şimdi bir diğer sorunda klasik hindistancevizli pasta tarifinde oldu;o da şöyle ,tüm etapları tarife uygun geçiyorum pişme aşamasında kekin br kısmı yaklaşık yarım saat taşıyor kalan kek de şeklini bozmuş oluyor haliyle ,fakat enfes bir pastaydı o kadar beğenildi ki bu akşam tekrar yaptım bu defa bir kısmını kalıba koymadım buna rağmen taşmaya engel olamadım ,dolayısıyla keki yine eğri oldu, pasta yapma aşamasında ona şekil verebileceğimi düşünüyorum.ama bu kadar mükemmel bir pastayı doğrusu kusursuz yapmak isterim.Sevgilerimle nisa