Perşembe, Eylül 14, 2006

ÇİKOLATALI TART..






































Geçen gün yorumları okurken Meltem'in benden "çikolatalı tart" istediğini okudum. Çikolatalı tartı bende çok seviyorum. En son Alkent'te bulunan Butterfly'da çikolatalı tart yemiştim. Çok güzeldi ama içinde kullanılan kremaya tereyağı ve yumurta konulması ( çiğ olarak) beni her zaman rahatsız etmişti. Bende kendi hazırladığım tarta sadece çikolata ve krema kullandım. Kıvamı dışarıda yediğime çok benzedi, tadı daha lezzetli oldu ve içime sinerek yedim :)

Ben Eminönü Fermo'dan aldığım küçük kalıplara tartı hazırladım. Siz isterseniz büyük bir tart kalıbına aynı şekilde hazırlayabilirsiniz.

Gerekli malzemeler ;

Tart Hamuru için ,

  • 1,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 100 gr tereyağı ( oda ısısında bekletilmiş)
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 1 yumurta

İç kreması için ;

  • 100 gr sıvı krema
  • 60 gr sütlü çikolata
  • 60 gr bitter çikolata

Kalıpları yağlamak için sıvı yağı

Öncelikle tart hamurumuzu hazırlayalım. Unu, pudra şekerini ve karbonatı hamur yoğurma kabına eleyelim. Tereyağını ufak ufak kesip unun üzerine ekleyelim. Yumurtamızı da kırıp hamurumuzu elimizle yoğurmaya başlayalım. Tereyağı iyice eriyip hamura karışana kadar hamuru iyice yoğuralım. Hamur oluşunca buzdolabı poşetine sarıp buzdolabında 20 dakika bekletelim.

Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. Kalıplarımızı veya kalıbımızı sıvıyağı ile yağlayalım.

Hamurumuzu buzdolabından çıkartalım. Tezgahımıza biraz un serpiştirelim. Hamurumuzu merdane ile yarım parmak kalınlığında açalım. Bir su bardağının ağzı ile hamurdan yuvarlak parçalar çıkaralım. Eğer bütün yapacaksanız bu açtığınız hamuru tart kalıbına yağınız. Küçük küçük yapıyorsanız yuvarlak parçaların her birini kalıplara elinizle yerleştirin.

Yerleştirdikten sonra bir çatalla hamurun üzerine yer yere delikler açalım. Alüminyum folyo alıp her bir tartın üzerine birer parça koyalım. İçerisine nohut, fasulye gibi kuru bakliyat ilave edelim. Bu hamura ağırlık yapıp pişerken kabarmasını engelleyecektir.

Hamurlarımızı iyice kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirelim. Piştikten sonra tezgahımızda soğumaya bırakalım.

Kremamız için, klasik bir şekilde kremamızı önce kaynatalım. Çikolatalarımızı küçük küçük kıyalım. Kaynamış kremanın içerisinde çikolatalarımızı eritelim. Ve devamlı karıştırarak ılıtalım. Bu işlem için kremayı ayrı bir kaba alıp, cezvenin sıcaklığından uzaklaştırın. Çok soğutmadan tartlarımıza paylaştıralım. Ve buzdolabına kaldıralım. En az 1 saat buzdolabında bekletmeliyiz.

Bu arada eğer hamurunuz çok az artarsa içerisine damla çikolata ekleyip kurabiye yapabilirsiniz. Ya da çok az kremanız artarsa herhangi bir meyveyi küp küp kesip bu kremaya batırıp ,üzerine birer kürdan batırıp bu dolabına kaldırabilirsiniz. Akşam yemekten sonra bu meyvelerden ikram edip süpriz yapabilirsiniz..

Hepimize afiyet olsun :)

18 yorum:

Adsız dedi ki...

MERHABA

BELKİ ALAKASIZ OLACAK AMA BİRŞEY SORMAK İSTİYORUM YAKINDA YİĞENİM DÜNYAYA GELECEK.DOĞUM ODASI SÜSÜ VE İKRAM EDİLECEK ÇİKOLATALARIN HAZIRLANMASINA DAHA DOĞRUSU ALINMASINA TALİP OLDUM AMA HERŞEY ÇOK PAHALLIYMIŞ. BENDE BUNLARI KENDİM HAZIRLAMAYA KARAR VERDİM.PİYASADA BULUNAN ÜSTÜNDE ÇİÇEK VEYA MİNİK BEBEKLERİN SARILI OLDUĞU ÇİKOLATA AMBALAJLARINI NEREDEN BULABİLİRİM.
YARDIMCI OLURSANIZ ÇOOOOK SEVİNİRİZ.
BU ARADA SİTEYE YENİ GİRDİM VE İLKEZ YAZIYORUM. TARİFLER TEK KELİME İLE MUHTEŞEM

Adsız dedi ki...

merhabalar burcu hanım, sitenizi büyük bir zevkle takip ediyorum.


Bir konuyu size üzülerek bildirmek isterim, belki siz de çoktan farkına vardınız ancak geçen gün yayınladığınız ve Cheecake tarifi verdiğiniz ve özel yorumlarınızın da yer aldığı kısım www.gurme.net isimli sitede aynen yayınlanmış. Görünce şaşırdım ve sizi de konudan haberdar etmek istedim

sevgilerimle

iyi günler

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu Hanım

Sitenizin sessiz takipçilerindenim. Pastalarınız mükemmel ötesi. Baktıkça sizin gibi yapamayacağım için biraz moralim bozuluyor:-(((

Bol miktarda çikolata kullanıyorsunuz ve hepsi çok lezzetli görünüyor. Bulunduğum şehirde sadece 80 gr.lık paketler halinde çikolatalardan bulabiliyorum. Ve çok pahalıya geliyor pasta yapımı benim için. Sizin çikolatalarınızın fransadan geldiğinden bahsetmişsiniz gerçi ama burdada bulabileceğimiz uygun fiyatta önerebileceğiniz bir marka varmı acaba? en azından ankaraya gittiğimde bulabileceğim?

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu Hanım

Sitenizin sessiz takipçilerindenim. Pastalarınız mükemmel ötesi. Baktıkça sizin gibi yapamayacağım için biraz moralim bozuluyor:-(((

Bol miktarda çikolata kullanıyorsunuz ve hepsi çok lezzetli görünüyor. Bulunduğum şehirde sadece 80 gr.lık paketler halinde çikolatalardan bulabiliyorum. Ve çok pahalıya geliyor pasta yapımı benim için. Sizin çikolatalarınızın fransadan geldiğinden bahsetmişsiniz gerçi ama burdada bulabileceğimiz uygun fiyatta önerebileceğiniz bir marka varmı acaba? en azından ankaraya gittiğimde bulabileceğim?

Adsız dedi ki...

merhaba pastacım ya netten ayrılmaya gelmiyor harika tarifleri kaçırıyorum 15 günlüğüne yaylaya gittim geldimki gözlerimi bilgisayardan ayıramıyorum, tarifler harika. ellerine sağlık.görüşmek üzere

Adsız dedi ki...

Ayşe merhaba,
öncelikle yeni doğacak bebeğinizi kutlarım ve ömür boyu mutluluğunu dilerim :)

o tip malzemelerini Eminönünden bulabilirsin..özellikle mehmet efendinin sokağında bu tip bebek süslemeleri satan bir dükkan görmüştüm..

Nilar merhaba,

hassas ve nazik davranışın için çok ama çok teşekkür ederim..

bu olaydan dün sevgili Tijen sayesinde haberdar oldum. sorunsuz günümüz geçmez oldu :)

Fatoş merhaba,

eminim sen benden daha güzellerini yaparsın, bundan şüphen olmasın :)

Benim en sevdiğim çikolata lezzeti Eti'de var. her marketten rahatca hem sütlüsünü hem bitter'ini bulabilirsin. 80 gr'lık olsun fark etmez, sen ona göre ayarlarsın..kolay gelsin :)

Emine merhaba,

hoşgeldinnnnn :))

ve güzel sözlerin için çok teşekkür ederim :))

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

merhaba burcu
çikolatalı tartı ben istemiştim tabi benden başkasıda yazmadıysa.Tarifi bu kadar çabuk yazdığın için teşekkürler.Ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar.Aynı hazır satılanlar gibi ama daha sağlıklısı en azından içindeki malzemeyi biliyoruz.çok sevindim.Mübarek Ramazan ayının yaklaştığı şu günlerde yeni tarifler deneyip ramazanda ikram edicek olmak çok güzel.Şimdiye kadar hiç tart yapmadım ilk olarak sizin tarifinizle deneyeceğim inşallah başarılı olurum.Çok güzel ve açıklayıcı yazmışsınız herhalde sorun çıkmaz.Ben bir senelik evliyim ve eşime farklı yemekler yapmak çok hoşuma gidiyor.Yapınca sonucu haber veririm :))))SEVGİLER

Adsız dedi ki...

Pastalarınız tek kelime ile süper.. tariflerinizi deniyorum, her zaman başarılı oluyorum. ben Anadolu yakasında oturuyorum. Suadiyede bağdat caddesinde Mabel çikolata dükkanı açıldı, ben oradan da pasta yapımı için kakao damla çikolata, özel eritmelik çikolatalar alıyorum. bunu sizlerle paylaşmak istedim. Hoşçakalın

Adsız dedi ki...

Merhabalar, tarifleriniz süper, gerçekten bayılıyorum. Ben İstanbul'un Anadolu yakasında oturuyorum, Suadiye Bağdat caddesine Mabel çikolata dükkanı açıldı. oradan kakao, damla çikolata, eritmelik çikolatalar aldım ve çok çok memnun kaldım. Eminönüne gidecek vaktim olmadığı için evime yakın olduğundan dolayı almıştım, ama ürünlerden çok çok memnun kaldım. bunu sizlerle paylaşmak istedim. Hoşçakalın. bu nefis tarflerin devamlarını bekliyoruz

Adsız dedi ki...

Mehtap merhaba,

evet haklısın, sen istemiştim..kusuruma bakma lütfen :(

yeni evlisin demek, ne kadar zevkli ve güzel :) ve çok heyecan vardır eminim ki..özellikle benim evliliğimin ilk yıllarında ,ben bir türlü eşimin sevdiği yemekleri yapmayı beceremezdim. herkesin damak tadında farklılıklar oluşuyor..bende o dönem ne et yerdim ne de tencere yemeği..çok zorlanmıştım ona etli sebze tencere yemekleri pişirirken :)şimdi alıştım artık..
bu arada tartı beğenmene çok sevindim, umarım dener ve sonucunu yazarsın :)

Reyhan merhaba,

bende Mabel'in birkaç dükkanını gördüm ve nedense bir türlü giremedim. haberdar ettiğin için çok teşekkür ederim. Artık ilk karşıma çıktığında girip çikolatalardan denemelik alacağım..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu hanım,
Çikolatalı tart tarifinizde tart hamurunun pişirilme aşamasında kabarmasını önlemek için kullandığınız alüminyum folyo,pişirilme aşamasında kullanılmaması gereken zararlı,
tehlikeli malzemeledendir. -Hatta kremanızda kullanmaktan çekindiğiniz tereyağdan bile. Aslında bu tarz kremaların yapımının son aşamasında bir tatlı kaşığı tereyağ kremaya hoş bir parlaklık veriyor. Tavsiye olunur...-Ayrıca yine bir konuda sizi bir uzman kişi:) olarak uyarmak isterim.
Eminönü alışverişinizde almış olduğunuz pasta simleri gıda sektöründe kullanılması sakıncalılar listesinin en baş sıralarına girebilir. Çünkü sentetiktir.Çocuğunuz olduğundan zaman zaman bahsettiğiniz ve bu konulara dikkat ettiğinizi düşünerek belki de bildiğiniz bir şeyin altını bir kez daha çizmek isterim. Bu tarz bir parlaklık elde etmek isterseniz Beysa'nın kataloğunda gördüm sprey olarak altın ve gümüş olanı var. Kullanımı daha kolay gibi. Belki sakıncasızdırda.
Ama yinede satıcıya danışmakta fayda var.
Gümüş pasta servisi arayışı devam ediyorsa diye de tavsiyem Kapalıçarşı'ya bakmanız. Böyle güzel havalarda, eskiyle yeninin buluştuğu bu güzel çarşıda biraz dolaşıp, gümüşçülerin olduğu sokaktaki dükkanlara bir göz atmak faydalı olabilir. Belki hiç aklınıza gelmeyen, ama sizin zevkiniz, seçiminiz olan bir parça vitrinlerden birinden size gülümseyebilir. Kim bilir?... Ama yok ben illa ki kitap kapağındaki servisi istiyorum derseniz ona benzer de bir şey bulabilirsiniz. Eğer gidip de öğle yemeği saatine denk gelirseniz Havuzlu lokantada yemek yemenizi tavsiye ederim. Sefertası kadar bir esnaf lokantası. Ama son derece lezzetli yemekler yapar. Elbasan tava, hünkar beğendi gibi geleneksel mutfak yemekleri. Çarşının Nuruosmaniye kapısından girmeden yol sağa kıvrılır. Sağdan son dükkan. Deneyin derim...
Sevgiyle,
Leyla

Adsız dedi ki...

önemli değil burcu.heyecan konusunda haklısın.çok tatlı bi heyecan her yeni güne sevdiğin kişiyle başlamak mükemmel birşey.yemek konusunda bazen gerçekten zorlanıyorum çünkü her yemeği yiyen ama bazen sıkılıp sadece kahvaltılık yemeği isteyen bir kocam var.neyseki ben onun ağız tadına o benim el lezzetime çabuk alıştı.
eşim için birşeyler hazırlamak harika özelliklede ilkkez denediğim yemekleri tattırmak çok hoşuma gidiyor.bin kez soruyorm
-nasıl olmuş?
-güzel
-ne kadar güzel eh mi çok mu güzel?
-çok güzel
-peki niye yarım bıraktın olmamış dimi öff(tabi ben bu arada kendimde tadıyorum sonra)evet güzel olmuş(yada olmamış)diyorum.tabi bukadar kısa sürmüyor.insan eşinden iyi birşeyler duymak istiyor anlarsınız.taktir görmek güzel birşey sevdiğin kişi tarafından taktir görmek çok güzel birşey.çokkkkkk öptüm bucu :))))

Adsız dedi ki...

Leyla Hanım merhaba,

verdiğiniz tüm bilgiler için çok teşekkür ederim :) özellikle şu kapalı çarşı tarifiniz ve önerdiğiniz lokanta beni çok cezbetti..eminim çok keyifli bir gün olacaktır..
alüminyum folyo ve simler hakkında benimde aynı bilgilerim var. kullandığım simler sprey olanlardan. küçük bir kaba sulandırıp suluboya fırçası ile çalışıyorum..
alüminyumlarda ise bile bile yaptığım kötü bir alışkanlık galiba..pişirme kağıdı kullanmalıyım ..

mehtap merhaba,
anlayışın için çok teşekkür ederim :)
eşin ile yaşadığın diyalogu ben hala yaşıyorum, hatta en son bu akşam yemeğinde tekrar yaşadım :)
bende seni öpüyorum..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

merhaba reyhan
bende suadiyede oturuyorum, bahsettiğin çikolata dükkanını -MABEL- gördüm ama maalesef pasta için kalıp bitter çikolataları bitmişti ama sütlüsünü denedim bence süper... bide sıcak çikolatalarını dene, içindekini söylemiyorlar ama nefis

Adsız dedi ki...

Burcucugum merhaba. Ben cikolatali tartini misafirlige goturmek icin yapmak istiyorum, onun icin buyuk boy tart kalibi kullanmak istiyorum. Acaba buradaki hamur kac cm.lik bir kaliba uygun gelir? Simdiden tesekkurler.

buzlubadem dedi ki...

Merhaba, bu hamuru ortası yüksek tart kalıplarına uygulayabilir miyiz? Olabilecekse eğer, hamuru kırmadan çıkarmak için yağlı kağıt mı sermeliyiz?

Tülay dedi ki...

Merhaba Burcu Abla,sitenize ilk defa bugün girdim ve çok beğendim.Sizden bir tarif isteyeceğim.Acaba Çikolata Sufleli Tart tarifini bana verebilir misiniz? :)

zeynep dedi ki...

Bloğunuz çok güzel olmuş teşekkür ederiz.