Cumartesi, Eylül 23, 2006

İYİ Kİ DOĞDUN GÜNAL VE HOŞGELDİN EN GÜZEL AY..
































Bu ay ,Eylül ayı, "yaşgünü" ayı ilan edildi :) Aileden tam üç kişinin doğum günü..bunu Aralık ve Mart devam ettirecek..şöyle ki bu ay sırasıyla Günal'ın, Kayınvalidemin ve Annemin doğum günleri..Bu pastayı ise ilk sıradaki yeğenim Günal için yaptım. Demek ki sıra da iki pasta daha var :)
Beni en çok mutlu eden şey ise Günal'ın pastasını çok sevmesi oldu..hatta güllerini ve kurdelasını sakladı :)
Bu pastaya gerçekten çok emek harcadık..harcadık diyorum çünkü sevgili arkadaşım Zuhal'lin de bana büyük desteği oldu.. pastamın muhteşem gül yapraklaını Zuhal yaptı :) önce kendi yaptığını beğenmedi ama görüldüğü gibi pastaya çok yakıştı..demek ki çok güzel yapmışsın, tekrar teşekkür ederim:)
Sonraki aşamaları ben yaptım. Güller için 3 gün uğraştım. Aslında daha kısa sürede de yapılabilir ama ben boşvakit buldukca mutfağa oturup gül yaptım..yanılmıyorsam tam 42 gül yaptım..ama severek yaptığım için çok keyif aldım:)
Pandispanyasını bir gün önceden yaptım. Son güne kremasını ve fındık krokanını bıraktım..ve tabii ki süslemesini..
Pastayı Emel Başdoğan'ın şeker hamuru tarifiyle yapacaktım ama görülen gülleri o tarif yapmak imkansızdı.Çünkü bu tarifte kalın bir hamur oluşuyor,çok ince açılamıyor ve incecik gül yaprağı yapımı zorlaştırıyor. Bana göre Emel Başdoğanın tarifi kaplama ve figür yapmak için uygun. Daha önce Emre bebek için yaptığım pastadaki gibi.. Birde ben şeker hamurunu hazırlarken içerisine çilek jölesi koyup çilekli bir şeker hamuru elde etmek istedim ama maalesef çok kötü sonuç aldım. Anladım ki kesinlikle meyveli jölelerle bu şeker hamuru yapılmamalı. Sadace toz jelatin kullanılmalı..bende bir öneri :) dolayısıyla şeker hamurunu hazır alıp kullandım.































Dün akşam ilk iftarımızı yaptık.yine benim en sevdiğim ay olan Ramazan hoşgeldi :) Daha önce de bahsettiğim gibi Ramazan ayı benim için yılın en güzel ayıdır..çok huzurlu olurum..iftar saatlerini çok severim, iftar sofrası hazırlamayı çok severim..dün gece ilk iftar yemeğimiz için bizi kayınvalidem davet etti..bu gördüğünüz sofrayı onun evinde hazırladık..herşey çok güzeldi..ama yemek sonrası yediğmiz, kendi yaptığı bir sütlaç vardı ki..en yakın zamanda o güzel sütlacın tarifini yayınlayacağım..gerçekten çok ama çok lezzetliydi..hatta eve dönerken sahurda yemek için bir adet yanıma aldım bile :)

Pasta için gerekli malzemeler ;

Pandispanyası için ;
  • 4 iri boy yumurta veya 5 orta boy yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağından 2 çorba kaşığı fazla un
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 1 paket dr.quetker vanilya aroması veya 1 çay kaşığı vanilya aroması
  • 1 paket dr.quetker ameretto aroması ( isteğe bağlı)
  • 6 çorba kaşığı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağı
  • 100 gr sütlü kuvertur + 100 gr bitter kuvertur

Kreması için ;

  • 200 gr beyaz kuvertur
  • 2,5 su bardağı sıvı krema ( mümkünse Rama marka)

Ara katlar için ; Fındık krokan ;

  • 1 su bardağı soyulmuş fındık
  • yarım su bardağından 2 parmak fazla şeker
  • 1 çorba kaşığı margarin

Üzeri için ;

  • yaklaşık 750 gr şeker hamuru ( ben Fermodan aldığım hazır şeker hamurunu kullandım)
  • ve çalışma sırasında kulanmak için pudra şekeri veya nişasta

Yukarıda da yazdığım gibi 3 gün öncesinden gül yapımına başladım. Yaklaşık 42 adet orta küçük boy gül yaptım. Gül yapımını buradan görebilirsiniz.

Yaprak yapımını için ; şeker hamurumuzdan bir miktar alıp yeşil yapalım. Tezgahımızda mümkün olduğu kadar ince açalım. Biz hazır gül yaprağı kalıplarını kullanarak yaptık. Eğer kalıbınız yoksa aşağıdaki fotoğraftaki gibi ince uçlu bir bıçakla yaprak şekilini çıkarabilir ve damarlarını çizebilirsiniz. İster kalıpla ister kendiniz yapın, yaptıktan sonra bir tabağın kenarına yapraklarınızı dizin. böyle dümdüz değilde şekilli duracak ve gerçekci olacaktır.



Pandispanya için ben 20 cm'lik kare kalıp kullandım.

Pandispanyamız için fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Yumurta ,şeker ve aromaları birlikte çırpmaya başlayalım. Ayrı bir kaba unu,kabartma tozunu ve kakaoyu eleyelim. Çikolatamızı benmaride eritelim. Çırptığımız yumurtalı karışıma eritilmiş çikolatamızı ilave edelim ve çırpmaya devam edelim. Şekerin iyice erimesi gerekmektedir. Bu sırada yoğurdumuz ekleyip çırpalım, sıvı yağı ekleyip çırpalım. Hazırladığımız unlu karışımı ilave edip tekrar yavaş yavaş çırpalım.
Kalıbımızı yağlayalım. Ve hazırladığımız karışımı ilave edelim. yaklaşık 1 saat pişirelim. Piştikten sonra tezgahımızda soğutalım. Soğuduktan sonra tekrar soğuyan fırınımızın içerisinde bir gün bekletelim. Çünkü pandispanyamızı bir gün önceden hazırladık.

Ertesi gün krokandan başlayalım pastamızı yapmaya. Fındık, şeker ve margarini küçük bir tencereye koyup orta hararetli ateşte devamlı karıştırarak kavuralım. Şekerler iyice eriyip karamel rengini alana kadar kavurmaya devam edelim. Dikkat edilmesi gereken malzemelerin yakmamaktır. Şekerler karamelleşince hemen ateşten alalım. Bir fırın tepsisinin üzerine yağlı kağıt veya silpat serip üzerine fındıkları dökelim. Üzerini düzgünleştirelim ve soğumaya bırakalım.

Krokanı yaptıktan sonra kremamızı hazırlayalım. Bunun için 200 gr beyaz çikolatayı ince ince kıyıp benmaride eritelim. Çırpma kabımıza kremamızı dökelim ve üzerine erittiğimiz çikolatayı ilave edelim. Yaklaşık 6-7 dakika sertleşinceye kadar çırpalım.ve buzdolabına kaldıralım.

Krokan soğuduktan ve sertleştikten sonra kırıp kırıp bir kalın poşetin içerisine koyalım. Ve krokanları kıralım. Küçük küçük yapmaya çalışalım.

Pandispanyamızı çıkaralım. İster büyük bir bıçakla istersekte telle pastamızı üçe bölelim. Her bir katına kremamızı ve krokanlarımızı sürelim. En son kat bittikten sonrada kalan kremayla pastamazın üzerini ve etrafını sıvayalım. Ve pastamızı buzdolabına kaldıralım.

Pastamızı kaplamak için ister EmelBaşdoğan'ın tarifini yapabilirsiniz isterseizde hazır şeker hamurunu kullanabilirsiniz. Önemli olan şeker hamurunu hazırlarken yukarıda da yazdığım gibi meyveli jöleleri kullanmamamız gerektiğidir. Yoksa sizde benim gibi çöpe atmak zorunda kalabilirsiniz.

Bir avuçtan fazla hamurumuza uçuk pembe rengimizi verelim. Tezgahımza bolca pudra şekeri veya nişasta serpip hamurumuzu açmaya başlayalım. Hamurla çok oynamamaya dikkat edin ve açarkende hamurun pudra şekerini yememesine dikkat edelim.

Hamurumuzu çok kalın olmayacak şekilde açıp buzdolabından çıkarttığımız pastamızın üzerine dikkatlice koyalım ve kaplayalım. Kare bir pastayı kaplamada bu yolları deneyebilirsiniz.

Pastamızı kapladıktan sonra sıra süslememize geliyor. Hazırladığımız gülleri ve yaprakları çıkaralım. 1 yumurtanın akını ayıralım. Şekilleri yumurta akı pastamızın üzerine yapıştıralım. Pastamızın üzerini süsledikten sonra, pastanın etrafına ben kurdela sardım. siz isterseniz kalan şeker hamurlarından kendiniz bir kurdele deseni yapıp etrafına sarabilirsiniz. (beni şeker hamurum bitmişti)

Pastamızı serin biryerde ( balkon gibi) veya buzdolabının alt raflarında saklayabilirsiniz..

Bu pastanın içi yumuşacık ve tadı gerçekten çok lezzetliydi..

Herkesin Ramazan ayını kutlarım..hepimize afiyet olsun ..

29 yorum:

Adsız dedi ki...

Harikasınnnn. Söyleyecek birey bulamıyorum. Bu pasta kime gitse dünyanın en mutlu insanı olur kesinlikle...

Adsız dedi ki...

Eline sağlık Burcu pastan çok güzel
olmuş.Pembe şeker hamuruna çok yakışıyor.
Sevgiler
Najda Erbaş

Adsız dedi ki...

Burcucum jelatinsiz şeker hamuru tarifi vermiştin. Denedinmi o tarifi hiç?
Birde evde kendi yaptığımız jelatinsiz şeker hamurlarını fazla yapıp kavonozda saklayabliriz sanırım. İlerde kullanmamız gerektiğinde hiçbirşey eklemeden oldugu gibi yoğurup kullanıma hazır hale getirebiliriz değilmi? (Jelatinsiz tarifi denemek istiyorum ve 1 kg pudra şekerinden yapmak istiyorum o yüzden artan hamuru tekrar kullanmamız gerektiğinde bir işleme gerek varmı merak ettim.)

Adsız dedi ki...

pastacım ellerine sağlık pasta güzel ötesi bu arada pasta yapımı kitabını aldım müthiş bir şey resmen büyülendim artık ordaki tariflerden yapmanı beklicez görüşmek üzere sevgiler

Adsız dedi ki...

Burcucum, sana yakin bi yerlde yasayan bir aradasin olmak istiyorum:)))harika bir pasta, masaallah, guller, yapraklar bnu kadarm guzel yapilir...Ellerine saglik....

Adsız dedi ki...

Of ne güzel olmus elim cenemde hayran hayran bakip dislemek istiyorum ben bunu :(

Adsız dedi ki...

pasta süper görünüyor, ellerine sağlık.
birşey soracağım o güzel pastaları daha da şıklaştıran kurdelaları nereden aldın, ben bulamadım :(((

Adsız dedi ki...

merhaba ben bugün aldigim gazetede sizi ve diger arkadaslari gördüm ama nedense sizin sitenize göz atmak istedim.basarilarinizin devamini dilerim.artik esime güzel yemekler yapmak icin bir adresim var

Adsız dedi ki...

SevgiliBurcu,
siteni en yakından izleyenlerden biriyim.Bende pasta yapmayı çok sevdiğimden sende kendimi görüyorum.Yine nefis bir pasta,yine muhteşem.Ne diyeyim,doğum günü kiminse mutlu yıllar
sevgiler
ipek

Adsız dedi ki...

Tülay merhaba,
Jelatinsiz şeker hamurunu tabiiki denedim ama jelatinli kadar başarılı olmuyor..özellikle saklamayamazsın..hemen kurur ve memnun kalmazsın..ben sana yinede jelatinli yapmanı tavsiye ederim..

Najda merhaba,
pastayı beğenmen beni çok mutlu etti..ne de olsa sende bir üstadsın :) çok teşekkür ederim..

Emine merhaba,
hangi kitab aldın, Emel Başdoğan'ınki mi? çok güzel dimi gerçekten..bende senden bekliyorum, pastalarımızda yayınlarız ..

Arzu merhaba,
çok teşekkür ederim :) yakın uzak fark etmez, isterseniz yaparım :)

Daphne merhaba,

Yağmurda gülleri dişlemek istedi :) zor kurtardık elinden :)

Fatme merhaba,
evet haklısın..bu kadar pastaya yakışan kurdele bulmak zor oluyor..ben İkea'dan alıyorum..çok memnunum..

Yasemin merhaba,
geçen hafta Hürriyette çıkan haberdenmi bahsediyorsun? bugün çıkmadık sanırım haberim yok.. bu arada , çok naziksin teşekkür ederim :)

İpek merhaba,
insanın karşısındakinden birşeyler bulması gerçekten çok keyifli oluyor..
özellikle pasta ve çikolata tutkusu olan insanlar çok iyi kaynaşıyor :)
keşke pasta yapmayı sevenler sık sık toplanıp birşeyler yapsak..

Bu arada herkesin Ramazan ayını kutlarım..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

pembeeeeeeeeeee cokk guzelll her zamanki gibi. eline saglikk :)

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu'cuğum Günal'Inda doğum günü kutlu olsun sağlıklı nice mutlu yaşalar inşallah;)Eminim pastasını beğenmiştir çok güzel görünüyorlar;))Güller çok şık olmuş bu arada yapraklar da çok güzel görünüyorlar ahhh ahhhh az uğraşmadık o gün;))Tekrar ellerine sağlık arkadaşım Yağmur'cuğumu ve seni öpüyorum;)

Adsız dedi ki...

merhaba burcucugum ben yurt disinda yasiyorum gazetenizdeki haberi ben daha gectigimiz cumartesi hürriyette okudum hatta yanlislikmi yaptim acaba diye tekrar gazetenin tarihine göz attim yanilmamisim daha gectigimiz cumartesiye ait.sevgilerimleeee

Adsız dedi ki...

Günaydıın..:)))
Pazartesi sabahı için harika bir moral oldu bu görüntü..:))Ellerine sağlık Burcu çok çok güzel..:))içinide merak ediyorum ama..:))

Adsız dedi ki...

burcu yine harikalar yaratmışsın. tarifini dört gözle bekliyorum. evlilik yıldönümümüz yaklaşıyor. nasıl bir pasta yapsam diye düşünüyordum. bu çok hoşuma gitti. mutlaka denemem lazım.
sevgiler

Adsız dedi ki...

Burcucum unutmadan hafta sonu pancake yaptım..:))senin tarifi, evdekiler bayıldı..:))en yakın zamanda tekrarlamayı düşünüyorum..:))Teşekkürler

Adsız dedi ki...

Burcucuğum pastaya bayıldım desem yeridir.Çok şık olmuş.Yani ben olsam bende saklardım:))Ve bu yazını okuyunca bir kere daha inandım ki sen bu işi gerçekten severek yapıyorsun! 1-2değil tam 42 gül!!Severek yaptığın içinde böyle güzel sonuçları övgüleri hakediyorsun..Ayrıca ramazan ayı senin içinde hayırlı olsun..Sofranızdan bereket hiç eksik olmasın.Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Merhabalar
çok hoş bir pasta olmuş. Ben bir kez benmari usulu çikolata erittim hayatımda. Sanırım yapamıyorum diye düşünüyorum çünkü baya bir süre cezvemi kaynar suyun içinde beklettiğim halde yinede çikolatalar birbirine yapışıp kaldı karıştırarak sert kıvamlı bir çikolaya elde ettim. Su gibi akışkan olmadı yani. Damla çikolatadan denemiştim. Acaba çikolatadamı vardı sorun bilmiyorum. Eridi ama sertti. Siz ne marka çikolata kullanıyosunuz?

Adsız dedi ki...

Hakikaten çok zevklisiniz.Tebrikler.Selamımı almış varsayıyor ve sevgilerimi gönderiyorum...

Adsız dedi ki...

Bething merhaba,

pembeyi bende şeker hamuruna ve pastalara çok yakıştırıyorummm :)

Zuhalcim merhaba,
şimdi bakıcağım dosyalarıma kuşbakışı pastayı çekebilmişmiyim diye :) eğer bulursam sana gönderirim..

Yasemin merhaba,
tamam şimdi oldu:) geçen pazar günü çıkmıştık..

Üliyecim merhaba,
haftabaşını güzel başlatmama çok sevindim :) pancakeleri beğenmenizede :))
pastanın içinin fotosunu eşimin cep telefonu ile çekmeye çalışmıştım..bakım, güzel çıkmışsa eklerim..

Özlem merhaba,

gerçekten bu pasta evlilik yıldönümünede çok yakışır..umarım denersin, inan pişman kalmazsınız :)

Kübra merhaba,

çok teşekkür ederim güzel sözlerin için gerçekten çok mutlu oldum :)
evet, gerçekten çok severek pasta yapıyorum..her geçen de geliştirmeye çalışıyorum..
sizlerinde Ramazan ayınız çok güzel ve huzur dolu geçer inşallah..

Defne merhaba,
benmari maceran gerçekten üzücü geçmiş..ama damla çikolata eritmeye müsait bir çikolata çeşidi olmayabilir..normal bitter alsan ve denesen çabuk ve güzel erir..bir de suyun kaynamasını beklemelisin üzerine çikolataları yerleştirmek için..

Hülya merhaba,
çok çok teşekkür ederiyorum :))

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Çok teşekkür ederim bilginize. Peki her benmari çikolata eritilmesinde birazda yağ mı koymak gerekiyor? Yoksa tarife göre değişir mi?

Adsız dedi ki...

off bu nasil pasta boyle gozlerim kocaman acild, ben susleme konusunda hic ama hic basarili olamiyorum, sayende kendimi azda olsa gelistiricem, ellerine saglik.
cumletende hayirli ramazanlar...

Adsız dedi ki...

Defne merhaba,

hayır, benmaride yağ koymak gerekmez..ama farklı bir kıvam yakalamak istiyorsan zaman zaman deneyebilirsin..

Sarıgül merhaba,
sanada hayırlı Ramazanlar..
süsleme konusunda bende çok iyi değilim ama zamanla yapıla yapıla alışılıyor..kendinde de birşeyler katınca daha da güzel oluyor:)

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu,
Anne'nin,kayınvalide'nin ve Günal'ın doğum günlerini ayrı ayrı kutlayıp sağlıklı,mutlu nice seneler diliyorum.
(o senin güzel pastalarınla)Ellerine sağlık harika olmuş,insan o kadar emekten sonra bunları kıyıp yiyemezde.Ben olsam ay orasından kesme bozulur,ayy ordan tutma ezilir derken doğumgünü kişileri de kızıp çekip giderler herhalde.))Tekrar ellerine sağlık,senden öğreneceğimiz çok şeyler var daha.Ayrıca Sevgili Zuhal'inde ellerine gönlüne sağlık.

Sevgiyle kal sevgili Burcu..

Adsız dedi ki...

Ellerinize saglik pasta harika görünüyor.Sitenizi hergün ziyaret ediyor ,yapmis oldugunuz mamalari zevkle takip ediyor uyguluyorum.Ben seker hamuru yapmak istiyorum ama Almanya d yasiyorum ve burdaki büyük marketlerde glikoz bulamadim altenatifi varmidir bana yardimci olursaniz sevinirim.

Adsız dedi ki...

Gülcüm tekrar merhaba,

çok teşekkür ederiz :) çok naziksin..
belki sanada bir gn istediğin gibi bir pasta yaparım :) sonra istediğin gibi korursun..ayrıca aynı anlattıklarını Günalda yaptı :)

Şeyda merhaba,
Glikoz aynı zamanda mısır şurubu diyede satılıyor..istersen birde o isimle ara..çünkü maalesef bilidiğim bir alternatif yok..ama Almanyada pastacılık gelişmiş bir daldır..mutlaka glikoz bulunması gerekir..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Ben bu pasta ile ilgili yorumumu GÜL YAPIMI nı anlattığınız yere yapmışım.özür dileyerek sizi burdan da kutluyorum.Resimde çok güzel görünüyor pastanız,yemeğe kıyamaz insan.En kısa zamanda yapılmak üzere not alındı bütün yorumları ve cevaplarızı da okudum.Tekrar tebrikler.Ayrıca doğum günleri de kutlu ve mutlu olsun.

Adsız dedi ki...

Gül merhaba,

özür dilemene hiç gerek yok..her bırakılan yorumu görüyorum :)
tüm güzel dileklerin ve sözlerin için çok teşekkür ederim ..eğer pastayı yaparsan fotoğrafını göndermeni beklerim..
mail:pastaci.burcu@gmail.com

sevgiler..

Adsız dedi ki...

bu nasıl pasta böyle.şaheser gibi valla resmen bi sanat bu ama harika bişey tablo gibi bi pasta:)
keşke bende yapabilsem

sevgiyle kalın...