Pazartesi, Ekim 02, 2006

ANNEMİN YAŞGÜNÜNDEN..




























Haftasonum çok güzel başladı :) Perşembe ve Cuma günleri Annemin pastasının hazırlıklarına başladım. Genellikle şeker hamuru pastalar çalışırken 3 gün önceden yapmaya başlıyorum. Önce süslemelerini hazırlıyorum, 1 gün önceden pandispanyasını yapıyorum ve en son günde pastayı birleştiriyorum. Kremasını, şeklini, süslemelerini ogün bitiriyorum. Ve en çok severek yaptığım pasta çeşidi "şeker hamuru ile pastalar" yapmak gerçekten.çünkü ortaya çıkan sadace bir pasta değil, pastadan öte duyguarımızı ve zevklerimizi anlatan bir araç haline geliyor..ve bu araca çikolata gibi dayanılması güç tatlar eklenince ,insanların yüzünde kocaman bir gülümse oluşmasını engelleyemiyorsunuz :) ve zaten engellemekte istemiyorsunuz..

Kutlamalarımda pasta olmasını seviyorum ve seçtiğim pastanın benden mesajlar içermesini seviyorum.. Anneme kelebek sembolünü seçtim. Çok düşündüm nasıl bir pasta yapmalıyım diye..sonra bir bayandan bir mail aldım ve aklıma kelebekli bir pasta yapma fikri geldi. Çünkü kelebekler uçar, rengarenktir ve çok güzellerdir..bu güzelliklerinin yanında maalesef ömürleri çok kısadır ve siz bunun bitmesini istemezsiniz..ve bunu hayatımızın belirli noktalarında yaşatmaya çalışırsınız..mesela heyecanlanınca midemizde kelebekler uçuşur..

İşte bu tekdüze olmayan dugularımı "kelebekler" ile ifade etmeye karar verdim. ve kelebekleri çok asil bulduğum "mor" rengi ile göstermeye karar verdim. ve mora yakışan yeşil ile..

İşte benden bir pasta bu detaylarla çıkıyor..hikayesi oluyor..tadı bol çikolatalı oluyor..çünkü ben pasta yapmayı gerçekten çok seviyorum..































Cuma günü ise bilgisayarımın başında otururken gmail'ime bir mail geldi. Hemen üzerini tıkladım ve Melda Kızılkayak'tan olduğunu gördüm. Ve SkyTurk'ten geldiğini :)Cafe.Net programında Pastacı'nın da tanıtımının yapılacağını haber veriyorlardı. Acıkçası çok ama çok şaşırdım. Hiç böyle bir şeyi beklemiyordum. "Bu üç oldu" dedim..ve bütün hafta sonu bu şoku üzerimden atmaya çalışarak geçirdim..ama güzel bir şok olduğu için üzerimden fazla atmak istemediğimi de itiraf etmeliyim :) Benimle birlikte programı seyreden ve duygularımı paylaşan herkese çok ama çok teşekkür etmek istiyorum..hem iyi hem kötü günümde yanımdasınız..bu tasviri çok zor bir duygu :)

SkyTurk'un programları Podcast'liymiş. Yani bilgisayarınıza "İtunes" programını yüklediğinizde Cafe.Net programının bölümlerini bilgisayarınıza yükleyebiliyorsunuz. Bu konuda bana sağolsun Başak çok yardımcı oldu.Ama sanırım benim bölümü daha podcast olarak geçmemişler ve ben bütün çabalamalarıma rağmen indiremedim. Ama devamlı deneyeceğim ve programın benimle ilgili kısmını bloguma ekleyeceğim :)

Bu arada programın saatlerinde sapmalar oluyor çünkü Basketbol maçları ve canlı yayınlar sebep oluşturuyor. Tam saati öğrenince tekrar yazacağım..bu arada eşimde hala seyredemedi..ben Cumartesi sabahı erken kalkıp kendimi SkyTurk ekranına kilitlediğim için hayal meyal seyrettim. Hayal meyal diyorum çünkü seyrederken gözlerime inanamadım. Bu benmiyim, bu pastacımı, yok canım olamaz..derken bitti..midemde hala kelebekler uçuşuyor :)

Midemde kelebekler uçuştuktan sonra akşam için iftar hazırlıklarına başladım. Çünkü akşam hem iftar hem de Annemin doğum günü olacaktı. Kafam dalgın , yüreğim heyecanlı bir sofra hazırladım.

Kelebek Pasta ;

Kelebek pastanın büyük kelebeklerini "royal icing" denilen şekerli dekordan oluşturdum. Bunun için önce kendime bir kelebek resmi buldum. Yağlı fırın kağıdından bir miktar kesip altına bulduğum resmi koydum. Kurşun kalemle yağlı kağıdın üzerine kelebek desenini çıkardım.

Royal Icing ;


  • 350 gr pudra şekeri
  • 1 yumurta akı
  • 2-3 damla limon suyu
  • gıda boyası (ben toz kullanıyorum)

Royal icing 'i tüm malzemeleri tahta kaşık ile karştırarak elde ettim. Sıkma torbamın içerisine 5-6 kaşık ekledim. Kalanları ikiye böldüm. Gıda boyası ile birisini mor birisini yeşil yaptım. ve kurumaması için üzerini streç filmleyip beklettim. Beyaz olanla kelebeklerin şeklini çizdim. Bu arada bu işlemi yamak için en ince ucunuzu kullanın veya yine yağlı kağıttan sıkma torbası hazırlayıp ucunu çok dar yapın.

Kelebeğin renklerini vermek için ben iki adet sıkma torbası yapıp yine ucunu darlaştırdım. Birine yeşili birine moru ekledim. ve kenarlarını çizdiğim kelebeklerin içlerini bol dolgu ile doldurdum. Yanlız çok kalın doldurmamaya dikkat edin. Kelebek desenlerimiz bitince kuruması için bir köşeye kaldırın ve kurumadan asla ellemeyin. Çok çabuk kırılır. Pastamıza yerleştireceğimiz zaman büyük bir ince uçlu spatula ile şekilleri kırmadan kaldırmaya çalışalım.

Diğer mor kelebekleri ise şeker hanurundan yaptım. Bir yumruk kadar hamuru gıda boyası ile mor yaptım. Çok ince tezgahımda açtım. Kurabiye kalıplarımdan kelebek şekilli olan ile hamurdan şekiller çıkardım. Boş bir karton yumurta kabının yumurta konulan kısımlarına kelebekleri şekillendirip içlerine koydum ve kurumaya bıraktım.

Pandispanya için ;

  • 4 adet orta boy yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 200 gr beyaz çikolata
  • 1 paket dr.oetker vanilya aroması veya 2 çorba kaşığı vanilya esansı
  • 2 çorba kaşığı ameretto veya aroması
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağı

Kreması için ;

  • 400 ml sıvı krema ( iki küçük kutu)
  • 400 gr bitter çikolata

Arası için ; istediğiniz miktarda fındık krokan ( yapımı için bu pastayı inceleyin..)

Bu ara çok severek yaptığım ve yediğim pandispanyanın yapımı aynı. Bunun için Güllü pastanın yapımından faydalanabilirsiniz.

Kaplamasında Emel Başdoğanın şeker hamuru tarifini kullandım. Tarifi Emre Bebeğin tarifinde..

Emel Başdoğan'ın şeker hamuru tarifinde hamuru çok ince açmak çok zor. Bu yüzden kalın açmamız gerekiyor. Pastanın içinin görüntüsü burada.. hazır şeker hamuru kullandığımız zaman hamuru ince açmak daha mümkün oluyor ve pastayı kestiğimiz zaman daha güzel bir görüntümüz oluyor..

Pastayı kapladıktan sonra üzerine şekilleri yumurta akı ile yapıştırdım. Kelebekleri yapıştırırken çok dikkatli olmalıyız çünkü şekil verdiğimiz yaprakları hemen kırılabiliyor..

Ben kelebeklerin yapaklarına gıda şartlarına uygun aldığım gümüş rengi simlerimden kullandım. Bir sulu boya fırçası ile boyadım. Boyadan çok az bir kaba sıkıp fırçamın ucuyla azar azar alıp, kanatlara sürdüm.

Pastayı tamamladıktan sonra en altına beyaz bir kurdele bağladım. Pastalarda kurdele kullanmayı çok seviyorum :)

Pastamızı buzdolabının en alt raflarında veya serin bir balkonda muhafaza edelim.

Hepimize afiyet olsun :)

not: Diva dergisinde çıkan muffin fotoğrafım benden izinsiz kullanılmıştır.

15 yorum:

Adsız dedi ki...

Burcucum ellerine sağlık,bu arada sen neden bir tv programı düşünmüyorsun bence çok yakışır..:)))Zuhal hnm.la bunu düşünün bence ortak bir proje..:))
Ayrıca şu Diva dergisi olayına söyleyecek bir şey bulamıyorum,daha öncelerine de şahit olduk ama enazından tekrarlanmaz diye düşünüyordum, insanlar böyle şeye teşebbüs etmez diye düşünüyorudm ama maalesef meslek ahlakı olmayan kişiler olsa gerek bunlar....:((

Adsız dedi ki...

Burcu çok güzel :) harika bişey bunlar yaaa. Zevkine ve hayal gücüne hayranım. Anneciğininde doğumgününü kultuyorum. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Burcu cok guzel görunuyor hem göze hem mideye hitap ediyor..sky turkteki prog. seyredemedim cunki bende sky turk yok bloguna eklersen cok sevinicem optum.......
*Burcucum ülviyenin dedigi gibi biz seni ekranlarda görmek istiyoruz yahu bi yemek programi filan biseyler düsünsen?

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu,
SKY TÜRK teki başarılarından dolayı seni kutluyorum. Bende dergilere Private Label üzerine yazmaya devam ediyorum.
Bu arada artık blogspot a geçtim. msn.space de kalma ısrarımdan vazgeçtim sonunda :) Kanatlandım uçuyorum :)
Ramazan vakti tatlı yapma hızım yavaşladı. Eskiden hep tatlı pasta tariflerine bakan ben artık yemek tarifleri arar oldum. :) Zuhal hanımında takipçisi olduk sayende.. Her gün yeni birşeyler ekliyor, çok güzel..
İkinizin bir program yapması olabilir bence.. Bir düşünün derim..
sevgiler
www.klubem.blogspot.com

Adsız dedi ki...

annecigim bana o güzel vaktinden ayırdıgın icin sonsuz tesekkürler kelebekleri bende çok seviyorum buluşların harika ben cok şanslıyım cünku o pastanın tadıda süsleri kadar enfesti senin azmine her zaman hayranım başarılar hep seninle olsun.....

Adsız dedi ki...

annecigim bana o güzel vaktinden ayırdıgın icin sonsuz tesekkürler kelebekleri bende çok seviyorum buluşların harika ben cok şanslıyım cünku o pastanın tadıda süsleri kadar enfesti senin azmine her zaman hayranım başarılar hep seninle olsun.....

Adsız dedi ki...

Öncelikle SkyTv hakkında bilgi vermek istiyorum;

yayın saatleri basketbol maçlarından dolayı belirsizmiş:( ara ara yayınlanacakmış..ama podcast'i daha yüklenmemiş ve çarşamba günü yüklenecekmiş..bu durumda bende tanıtımı kendi bloguma yükleyebileceğim :)


Ülviyecim merhaba,

gerçekten harika olurdu, özellikle de Zuhalle..ama tabiiki hayal :)


Tülaycım ,çok teşekkür ederiz..
bu arada bende de herkeste var olan kadar hayal gücü var..daha fazlasının olduğunu zannetmiyorum ama nazik yorumun için çok teşekkür ederim :)

Daphne merhaba,

skyturk online'da yani sitelerinde devamlı canlı yayın var..web sitesinden seyredilebiliniyor..

televizyon programı ise çok güzel bir hayal..

Pınar merhaba,

gerçekten inadını kırıp blogger'a geçmen harika olmuş..çünkü sana bir türlü yorum bırakamıyordum..

Bu dönem benimde canım çok çikolata tatlı yapmaktan yana değil nedense..insan oruç tutunca hep tuzlu yemekler çekiyor değilmi:) ama bayramda çoşarız şimdi :) sonra gelsin yeni kilolar..ama gerçi sen zayıftın..fotoğraflarından hatırladım şimdi :)

annecim,seni ayrıca kocaman öpeceğim..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Lebibe hn.gerçekten çok şanslı bir anne,okuyunca ben de bir anne olarak çok duygulandım.İnanın sizinle tanışmışım gibi hissediyorum yani öyle yakın geliyorsunuz ki bana.(bir de bana cevap yazmanız çok hoşuma gidiyor)Belki çok duymuşsunuzdur bu tür sözleri ama içimden gelenleri yazıyorum.Annenizin doğum günü kutlu olsun,sağlıklı uzun ömürler dilerim.Bu arada niye LEZZET, SOFRA vb.dergilerle çalışmayı düşünmüyorsunuz? Sevgilerimle,Gül Göktuna

Adsız dedi ki...

Gül Hanım merhaba,

içten sözleriniz için çok teşekkür ederim..annem adına ise ayrıca teşekkür ederim :)

dergilerde çalışmayı tabii ki çok isterm hatta en büyük hayallerimden birisi ama daha o kıvama geldiğimi düşünmüyorum..kendimi eğitmem geektiğine inanıyorum..yine de beni layık gördüğünüz için teşekkür ederim :) ( ne kadar çok teşekkür ettim di mi :) )

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

burcu merhaba,ben maalesef izleyemedim seni tv de.çok da merak etmiştim:(
eminim çok güzel bir program olmuştur...bu arada bütün tahminlerin doğru sadece izmirde değil istanbul da yaşıyorum..1 ay öncesine kadar ailem izmir de yaşıyordu, bende onları ziyarete gidiyordum...ama o kadar güzel bir şehir ki zaman zaman çok özlüyorum..neyse,ben seni tekrar kutluyorum ve başarılarının artarak devamını yürekten diliyorum..sevgilerle.

Adsız dedi ki...

ellerinize sağlık
çok güzel gözüküyor
burdan annenizin doğum gününü de kutluyorum nice yıllara inşallah sevdikleriyle
sevgilerle fikriye

Adsız dedi ki...

Ayşe merhaba,

Cafe.Net'te zaten ben çıkmadım, blogun tanıtımı çıktı..onunda Podcast'i yarın yüklenecekmiş ve ben inşallah bloga ekleyebileceğim :)
İzmir'de bende 4 sene yaşadım..ama herzaman gidiyorum çünkü İzmirliyiz ve ben İzmir'i çok çokkkkkk seviyorum :)

bu arada güzel sözlerin için çok teşekkür ederim :)

Fikriye merhaba,
hem kendi hem de annem adına çok teşekkür ederim..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

çorludan sevgilerle... PASTACI ya bayıldım!! Hernekadar ilgi alanıma girmesede:) tarifler çokiyi gözüküyor.Seninde tahmin ettiğin gibi internetime kavuştum;artık bir fanatiğin daha oldu hoşçakalll :))

Adsız dedi ki...

sizin bloğunuzu ve gelincik tarlasını sürekli ve sessizce takip ediyorum. ve çok hevesleniyorum bende bu güzellikleri yapmak için.mesela şunu sorim kelebekleri yaparken yağlı kağıdın üstünemi sıkıyoruz royal icing'i malzemeleri bulabilirsem bu pastayı muhakkak yapıcam açıklamanız için teşekkür ediyorum adanadan saygılarımla

Adsız dedi ki...

Merhaba cuocake üstü süslemesi için krema önrriniz nedir