Perşembe, Ekim 19, 2006

BAYRAM İÇİN ÇİKOLATA KAPLI TRUFF YAPALIM..

































Daha önce iki adet truff tarifi yayınlamıştım. Truff'un tek bir çeşidi yoktur çünkü truff yaratıcılığa açık bir çikolata çeşididir. İçerisine damak tadınıza uygun ne isterseniz ekleyip ve dış görünüşünü de kendi zevkinize göre tasarlayıp çok çeşitli truflar yapabilirsiniz..

Ben bu truff'u Annemin iftar yemeği için ziyarete gideceği dostlarına hazırladım. Gümüş tabak arayışından, çikolata yapımına kendim uğraşıp durdum :) gerçekten ortaya bir hediye çıkarmak çok zevkli bir süreç. Bu zevki yaşamınızı öneririm..
























1- Truff için gerekli malzemeler ;

  • 200 gr sütlü + 200 gr bitter küvertur ( ben Kahve Dünyasının küverturlarını kullandım )
  • 350 ml sıvı krema ( Tikveşli kullandım)
  • istediğiniz miktarda çikolatalı kek ( ben Sacher'in üzerini traşladığımda arta kalan pandispanyamı kullandım- siz herhangi bir keki kullanabilirsiniz)
  • üzeri için ; 100 gr sütlü + 100 gr beyaz küvertur
  • isterseniz fındık, antep fıstığı, badem parçacıkları

Öncelikle 400 gr küvertur çikolatamızı küçük küçük parçalara ayırıp geniş bir çelik kabın içerisine koyuyoruz.

Orta hararetli ocağımızda 350 ml kremamızı devamlı karıştırarak kaynatalIm.

2- Kaynayan kremamızı çikolatalarımızın üzerine dökelim. Ve tel çırpıcımızı ile çikolatalar eriyene kadar karıştıralım.



























3- Sacher'den kalan kekleri küçük küçük ufalayıp çikolata karışımımız sıcakken içerisine atalım ve karıştıralım. Kekler görünmeyecek kadar ufalmasını sağlayalım. İsterseniz içerisine hiç kek eklemeyebilirsiniz. Ama içerisine eklenen ve yumuşatılan kek truff'a çok farklı ve yumuşak bir kıvam katıyor..

Bu aşamadan sonra hazırladığımız karışımı en az 4-5 saat oda sıcaklığında bekletmemiz gerekiyor. Beklerken çikolatamız katılaşacak ve istediğimiz kıvama gelmeye başlayacaktır.

4- Bekleme aşamasında 30 dakika 1 saatte bir gelip gidip çikolatanızı kontrol edin ve karıştırın.
Fotoğraftaki gibi spatulayı kaldırdığımızda karışımımız akışkan olmayıp sertleşmişse, buzdolabına kaldırabilirsiniz. Buzdolabında ise en az bir gece veya yine 3-4 saat bekletelim.
























5- Ben gündüz buzdolabına koyma aşamasını yaptığım için çikolataları çalışmaya akşam devam ettim. Bu yüzden fotoğraflar güzel çıkmadı maalesef..

Buzdolabından çıkardığımızda, karışımımız sert bir görünüşte olacaktır. Dondurma kaşığı ile çikolatamızdan parçalar koparıp elimizle yuvarlamaya başlayabiliriz.

6- Yuvarladığım parçaları , üzerine yağlı kağıt serdiğim bir fırın tepsisinin üzerine diziyorum..
Ve işlem bittikten sonra 10 dakikalığına buzdolabına kaldıralım.
























7- Trufflarımız buzdolabında dinlenirken bizde 100 gr sütlü ve 100 gr beyaz çikolatamızı benmaride eritelim. Siz isterseniz sadece sütlü veya sadece beyaz çikolata eritip üzerlerini kaplayabilirsiniz.

Çikolatalarımız eridikten sonra buzdolabından trufflarımızı çıkartalım. Erittiğimiz çikolataların içerisine iki kaşık yardımıyla birer birer trufflarımızı ekleyip her tarafları iyice çikolataya bulanana kadar yuvarlayalım. Çikolataya buladıklarımızı tekrar yağlı kağıdın üzerine koyalım. Tek tek hepsine aynı işlemi yaptıktan sonra en son , eğer isterseniz, dövülmüş fındık vb. üzerlerine serpiştirebilirsiniz. Bu aşamadan sonra 1 saat tezgahın üzerinde çikolataların donmasını bekleyelim.

8- Bir saat sonra hazırladığımız truffları buzdolabına kaldıralım.

Ben sabah buzdolabından truffları çıkardığımda, iyice donmuş haldeydiler. Donmuş derken, üzerindeki çikolatalar donmuş oluyor, içleri ise yumuşak kalıyor..
Hatta dayanamayıp bir truffu ısırdım. İçinin görünüşü burada..

Küçük çikolata kağıtlarımın içlerine dikkatlice çikolatalarımı yerleştirdim ve en son gümüş ayaklı pasta tabağına  çikolatalarımı dizdim..

Bakalım ev sahipleri hediyelerini beğenecekler mi...

Herkesin Kadir gecesinin huzurlu ve iyi düşüncelerle geçmesini diliyorum..

48 yorum:

Adsız dedi ki...

H-A-R-I-K-A görunuyor cok güzel gümüs cikolataliktami hediye gidecek?Bende bayram ziyareti istiyorum.....Cikolata kagitlarinin renklerine bayildim eh ne diyeyimki "Cikolatasiz hayat bir hatadir" Seninde Kadir gecen mubarek olsun canim....

Adsız dedi ki...

merhabalar burcu,ellerıne saglık çok guzel gozukuyorlar.Ama şu küvertur nerden bulunur ,sanıyorum yogun çikolata.ben samsunda oturuyorum,normal çikolatayla bu görunum elde edılmez sanırm. sevgıler FERHAN

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu,
Bence harika bir insansın sen. Ne güzel bilgiler veriyorsun bizlere. Emeklerine ve ellerine sağlık. Ben bu truffu denemek istiyorum. Eğer deneyip yapabilirsem evdekilere büyük sürpriz olur. Eşim çikolata hastasıdır çünkü. Evet yapmalıyım, yapmalıyım...

Adsız dedi ki...

Burcucum akşam bende çikolata yaptım ama bu gecede bunu yapacağım, çok sağol inan aklımda geçiyordu acaba Burcunun bayramla ilgili bir sürprizi olabilirmi diye vee yanılmamışım..Ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

oleeeeeey diye koca bir çığlık atmışım birden truffları görünce dört gözle bekliyodum kaç gündür bende yapacapım biliyosun ama eski tarifine göre aldım malzemelerimi.kek koymayıp toz fındık kullanmayı düşünüyorum.birde bu malzemeden kaç tane truff çıkıyor merak ettim. çünki önceki tarif neredeyse bunun yarısı kadar.lütfen hemen cevapla beni çünki yarın yapıcaam sevgileerrr..

Adsız dedi ki...

Kuvertür çikolataları marketlerde bulabilir miyiz?

Adsız dedi ki...

Burcu'cuğum çok güzel olmuşlarrrr :)) Bayram için mükemmel oldu bu trufflar..

İyi kandiller. İyi bayramlar
Summer

Adsız dedi ki...

Hic yorum yazmamistim galiba, ama o güzel pastalara her gün bakiyorum...malesef daha hic kendim yapmak nasip olmadi...bu tarifi mutlaka deneyecegim...ellerine saglik

Kadir geceniz mubarek olsun

Adsız dedi ki...

Allahımmm bu harika birşey bayram için deneyeceğim Allah nasip kısmet ederse hatta bu akşamdan market alışverişini mi yapsam erkek kardeşim yüzünden bizim evde çikolata kalamaz da :) kadir gecen hayırlı olsun

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık pastacım harika görünüyorlar Kadir gecesi tüm müslümanlara hayırlı olsun

Adsız dedi ki...

Burcucm bende bayram için değişik bir şeyler arıyordum deneyeceğim canım.Kadir gecen mubarek olsun sevgiler..

Adsız dedi ki...

merhaba burcucum;kadır gecen mubarek olsun canım..benım sormak ıstedıgım marketlerde satılan cıkolatalardan olurmu canım trufflar?bırde ıcene sade kek kullansam olurmu...maıl atmıstım aldınmı canım ınsaallah cevaplarsın...sevgılerle...

Adsız dedi ki...

Daphne, evet canım gümüş çikolatalık esas hedie, ben çikolataları ekstra yaptım :) beğenmene çok memnun oldum, benim aklım hala senin gönderdiğin görüntülerde kaldı :)

Ferhanca, küvertur "eritmelik çikolata" demektir aslında, Eti'nin bitter ve sütlü çikolatasını eritip yapabilirsin..onlarlada çok lezzetli oluyor..bu arada küvertur çikolata çeşitleri pasta malzemeleri satan dükkanlarda bulunuyor..

Elvan, çok teşekkür ederim, bence sende kalbini açabiliyorsan insanlara korkmadan, harika bir insansındır :)
eşin çikolata seviyorsa benim gibi mutlaka yapmanı öneririm..bayılacaktır..

Ülviyecim, kimbilir senin yaptıkların ne kadar güzel olmuştur :) ama bunlarda çok hoşunuza gidecek :))

Bestecim, ben çok fazla yapmak istediğim için biraz malzemeyi bol kullandım..yaklaşık 30-35 adet çıkıyor..ama topları daha küçük yaparsan 40 adet çıkar hemen hemen..eğer çok gelirse yarı malzeme kullanmalısın..fındıklıda süper olur..herşey senin yaratıcılığına bağlı :)

Ayşe,yurt dışındaki marketlerde küvertur çikolata satılıyor. Türkiyede ise sadace Metro Gross marketler satılıyor. Onun dışında pastacılık malzemeleri satan dükkanlarda bulunuyor..

Summer'cığım, sanada iyi kandiller ve bayramlarrr:))

Kadriye, eğer denersen mutlaka sonuç yorumunu beklerim..ve her zaman güzel yorunlarınıda beklerim..

Tuğba, çoğunuzun evinde eşiniz veya erkek kardeşiniz çikolatayı çok seviyor..oysa ben hep bayanlar çikolataya bayılır sanırdım :))

Eminecim, çok teşekkür ederim :)

Armeda, denemeni tavsiye ederim canım..eminim hoşunuza gidecektir :)

Saliha, hemen mailini cevaplıyorum..kusuruma bakma lütfen..

marketlerde satılan Eti'yi tavsiye ediyorum..özellikle bitter ve sütlüsünü kaıştırıp deneyin..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Merhaba, Ramazanda her misafirime truff yaptim. inanilmaz ovguler aldim. bunun icin cok tesekkur ediyorum. gercekten de herkese truff yapmayi tavsiye ediyorum. en kisa zamanda bu tarifi de deniyecegim. Ellerinize saglik. bu arada ben Amerikada sivi krema olarak neyi kullanmam gerektigini sormustum. dediginiz double thick cream i bulamadim. ancak yorumlardan anladigima gore kaynatildikan sonra katilasan bir krema olmasi gerekiyordu.ve birkac denemeden sonra heavy cream oldugunu kesfettim. Yurt disinda yasayan arkadaslar truff yapmak isterlerse heavy cream kullanabilirler.cikolata olarakda herseys in dark-milk cesitlerini kulandim. bu tarifi paylastiginiz icin de cok tesekkurler. kolay gelsin

Adsız dedi ki...

Selamlar,
Yine herşeyler harika bende yapmak istiyorum inşallah yapabilirim.Ellerine gönlüne sağlık sabırla bizlerle paylaştığın için..
Kadir gecen kutlu olsun, dualarını Allah kabul etsin..Sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

görüntüsü bile çok güzel ye beni diyor

Adsız dedi ki...

annecigim bu gece herkes yaptıgın truflara bayıldı ellerine saglık icinı merakla soruyorlar kestanede varmı dıye tarifini siteden bulabilirsiniz dedim çok teşekkürler hayırlı kadir gecesi öptüm...

Adsız dedi ki...

ELLERINIZE SAGLIK GORUNTU SUPER OTESI TADINIDA TAHMIN EDEBILIYORUM
BAYRAM GELDI CATTI ACABA KUVERTURU SAGRADA FALAN BULABILIRMIYIM ACABA

Adsız dedi ki...

Burcu sana yetismek imkansiz! Bir tarifi deneyeyim diyorum, sen arada 2-3 tane daha yaziyorsun. Allah bereket versin. Bu truf de cok cok guzel gorunuyor, hele de hediye olarak vermek icin. Ekledim bile listeye...

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık burcu.. uzun sure yazamayabilirim, şimdiden sana ve ailene hayırlı, güzel bayramlar diliyorum..

Adsız dedi ki...

çok güzel bunlar yaa...en kısa zamanda deniyeceğim

seda
tarifname.blogspot.com

Adsız dedi ki...

çok güzel bunlar yaa...en kısa zamanda deniyeceğim

seda
tarifname.blogspot.com

Adsız dedi ki...

çok güzel görünüyor bunlar yaa.en kısa zamanda deniyeceğim...

seda
tarifname.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Nalkan merhaba,

verdiğin bilgileri ve paylaşımın için çok teşekkür ederim..inan bu bilgiler benimde çok işime yarıyor..
eğer truff yemekten zevk alıyorsanız ,bunlarıda çok seveceksiniz..

Sevgili Gül, senin daha güzellerini yapabileceğine eminim..
ayrıca güzel dileklerin için çok teşekkür ederim..

Melike'ciğim, gül yapım postuna attığın yoruma cevap geldi..lütfen bakarmısın..

Annecim, beğenmenize çok mutlu oldum gerçekten..rahatladım :)
içinde kestane yok ama eklenebilir..çokta güzel olur :)

Esra, çokkkk teşekkür ederim..Sagra hiç çevremde yok..siz nerede oturuyorsunuz..ben Sagralar kapandı biliyorum..

Berrin, eminim bu tarifte hoşunuza gidecektir..ama sende çok hamaratsız, bunu gözardı etme lütfen :)

Elif, çok teşekkür ediyorum canım..sizlerede güzel bayramlar dilerim..

seda, denersen lütfen haberim olsun..yorumlarını beklerim..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

sevgili burcu,
bu truf tarifine bayıldım,harika görünüyor ama bana yapılış aşaması biraz zor gibi geldi,daha önce böyle bir şeyi hiç denemedim,10 üzerinden puanlasan zorluk derecesi kaçtır acaba?ona göre deneyeceğim,selamlar,iyi bayramlar...

Adsız dedi ki...

Süheyla merhaba,

hiç zor değildir..bence 10 üzerinden 5tir..belki daha da az..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

valla ben ne kadar hamarat olursam olayim, seninki gibi hep %100 cikan tarifler olmadan hic bir ise yaramaz. Ben mutlaka kullandigim tariflerde degisiklik yaparim, eklerim, cikartirim, malzemelerle oynarim ama senin tariflerini,1-2 istisna disinda, oldugu gibi uyguluyorum cunku ne kadar guvenilir oldugunu biliyorum. Unutmadan-sormak istedigim birsey var, truf dondurulur mu? Dondurulursa sonra buzdolabinda mi cozulur, yoksa oda sicakliginda mi? Bu arada bayramin kutlu olsun.

Adsız dedi ki...

Truff ların çok güzel görünüyor,ellerine sağlık Burcu'cum. Bayram telaşından birkaç gündür siteni ziyaret edememiştim.Ancak şimdi fırsat bulabildim.Kuvertür bulamadığım için Eti bitter ve sütlü çikolata ile denedikten sonra sana haber vermek istiyorum.Bu arada bayramın 2.günü de bitti ama ben yine de bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum.Sevgiler.İzmir'den Gül Göktuna

Adsız dedi ki...

tarifler bu kadar guzel olabilir ve bu kadar iyi anlatılabilir.. bakinca insanin hemen yapasi geliyor yapabilir miyim diye dusunmeden..truff ve sachele bayildim.. ellerine saglik

Adsız dedi ki...

tarifler bu kadar guzel olabilir ve bu kadar iyi anlatılabilir.. bakinca insanin hemen yapasi geliyor yapabilir miyim diye dusunmeden..truff ve sachele bayildim.. ellerine saglik

Adsız dedi ki...

Paris'ten merhaba burcu,
truff tarifini denedim bile. tadi ve goruntusu nefisti, bu ve diger tariflerin icin cok tesekkurler. bizim harikalar yaratmamizda senin rolun cok buyuk!
trufflarin yapiminin son asamasinda bir guclukle karsilastim, paylasmak ve fikir almak istedim senden: toplari cikolatayla kaplarken birkac toptan sonra cikolatam katilasiyor. tekrar isitmam da bir ise yaramiyor. ben de yeni bir kapta tekrar cikolata eritmek zorunda kaldim ve bu islemi 3 kez tekrar ettim. acaba sebebi ne olabilir?
saglicakla kal.

Adsız dedi ki...

Berrin, güzel sözlerin ve tariflere olan güvenin için sonsuz teşekkürlerimi gönderiyorummmm..
truffların dondurulmasını önermiyorum..trufflar taze taze lezzetli olan bir çikolata çeşidi..3-4 günde tüketilmesini öneririm..

Gül,ellerine sağlık :) beğenip tüketmeniz ayrıca mutluluk verici bir haber :)

Elif, teşekkür ederim :) lütfen yaparsan haberim olsun ve yorumlarını alabileyim..

Melek merhaba,
Paris en sevdiğim şehirlerden birisidir..balayımızı orada geçirmiştik ve ben o günleri çok özlüyorum:(
ayrıca güzel sözlerin için çok teşekkür ediyorum..
mutfağın çikolata yaparken ortalama kaç derece idi? soğukmuydu? eğer soğuk bir ortamda çikolata ile çalışırsan çikolata çabuk donar. bunu engellemek için oratalama 20 derecelik bir ortamda çalışmak gerekir..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Merhabalar. Krema ile çikolatayı ocakta eritsem ve benim şekilli buz kalıplarım var onlara döksem dolapta dondursam olur mu acaba?

Adsız dedi ki...

biz esimin gorevi geregi bir yil icin buradayiz. keyfini cikarmaya calisiyoruz. umarim sen de tekrar gezme firsati bulursun, cidden gez gez bitmek bilmiyor Paris.
aksine mutfagim sicakti. hatta cikolata kaplama islemi sirasinda sona kalan trufflar biraz yumusadilar. acaba cikolatanin icine kacan ufak truff parcalari cikolata kivamini bozmus olabilir mi? tekrar eritme girisimim de basarizdi cunku.

Adsız dedi ki...

Merhaba turfflari denedim hepsi gercekten de cok lezzetli oldu. icine koydugum kek daha guzel bir kivam verdi. ancak ben de ciolataya bularken cok gucluk cektim sonunda pes edip cevize buladim oyle de cok guzel oldu.erittigim cikolata sokella kivaminda oldu hatta birkacinin ustune bicakla surdum. herseye ragmen harika oldular. sadece beyaz ciolatadan truff yapabilir miyim? kolay gelsin

Adsız dedi ki...

Nurten, olur ama truff değilde başka bir tatlı çeşidi olur..çünkü truff dondurulmaması gereken bir çikolata türüdür..

Melek, umarım tekrar gelebilir ve daha uzun süre vakit geçirebilirim :) siz keyfini çıkarın :)

kulandığın çikolata küverturmu , dessert chocolate'mı yoksa normal yeme çikolatasımıydı?

nalkan, ellerine sağlık :)
tabiiki aynıyöntem ile beyaz çikolata kullanabilirsin..ama küvertur beyaz kullanırsan çok daha başarılı olursun..

truffaları çikolata ile kaplamayı detaylı olarak fotoğraflayayım en iyisi :)

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

sutlu cikolata olarak nutella, beyaz cikolata olarak da da normal yemelik cikolata kullanmistim. ve birlikte eritmistim. sorun nutella olabilir mi?tesekkurler

Adsız dedi ki...

melek, nutella benim kendisine hayran olduğum bir tattır..ama eritmeye müsait değildir..kek vs. pişirirken kullanabiliriz ama çikolata yaparken bizi üzebilir..
çikolata yaparken mutlaka eritmeye uygun çikolatalar kullanmalıyız. sen Fransada yaşıyorsun, ben oradan marketlerde satılan "dessert chocolate"lardan bolca almıştım ve arasıra getirtiyorumda..onları kullansana..çok memnun kalacağına eminim. özellikle fiyatı çok uygun olan 5 paket bir arada satılanları var..onlardan inanılmaz güzel sonuç almıştım..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

dessert chocolate'i biliyorum ve kullaniyorum. fakat bitter oluyorlar, degil mi? bu kez sutlu cikolata gerekiyordu ve evde de nutella haricinde sutlu cikolata yoktu. bir daha bu yanlisa dusmeyecegim. tesekkurler yardimin icin.

Adsız dedi ki...

melek,bahsettiğim çikolatanın sütlüsüde var ve çok güzel..denemeni tavsiye ederim..(şeffaf paketlerde)

sevgiler..

Seda dedi ki...

çok güzel görünüyor ellerine sağlık yalnız ben bu tarifi denedim ve şu anda truflarım çok yumuşak oldu istediğim gibi şekil veremiyorum ne yapmamı önerirsiniz.

Burcu ÜNAL dedi ki...

Sisiliam merhaba,

muhtemelen kullandğınız çikolata fazla yağlı gelmiştir..önerim içerisine biraz bitter eritip katıp karışımı tekrar buzdolabında bekletmeniz..
böylece biraz karışımınız donup ve çalışmamız kolaylaşıyor..

sevgiler

Mutfak Havlusu dedi ki...

merhaba
öncelikle ellerinize sağlık trufflar nefis duruyor.
bir sorum olucaktı burcu hanım kuvertür çikolataların tabaka halinde olanlarıda var ya 2,5 kiloluk.(herhalde yanlış hatırlamıyorsam)
onların süresi ne kadar olur açıldıktan sonra acaba?bilirsiniz diye size danışayım bir dedim.birde fransadan aldıklarınızın beyaz çikolata olanları varmı ve dediğiniz ismin dışında başka varmı?bende getirteceğim de,hep tadmak için bir sürü getirttim çikolata şimdi birde yapmak için:)
neyse uzun tuttum kusuruma bakmayın,teşekkürler...

Adsız dedi ki...

burcu abla sana nasıl teşekkür ediyim bilmem ki.bu trufflar sayesinde evdekiler nerdeyse heykelimi dikecekler :)

Adsız dedi ki...

merhaba bu tarifte sıvı krema küvertur falan ama burda bunları bulmak zor sizden isteğim evde bulunabilen malzemelerden bir truff tarifi istiyorum cevabınızı bekliyorum

Adsız dedi ki...

merhaba ,
truff tarıfınızı denedım hersey cok ıyı gıttı ancak cıkolata ıle kaplama kısmını beceremdım.cıklatayı benmarıde erıttım ancak cok katı bır kıvama geldı daha fazla ıncelmedı.acaba ateste cok mu tuttum.devamlı karsıtırdım ama nerde hata ettım bılemıyorum.bunun puf noktası nedır?

tsk

Eti'S Chocolates dedi ki...

Ellerinize sağlık, çok güzel gözüküyorlar :)

Mücahit dedi ki...

krema koyun diyorlar ne kreması nerden bulabilirim nasıl yapabiliim