Pazar, Ekim 08, 2006

HAZIRLIK..































Pasta yapmaya yeni başlayanlar veya başlamak isteyenler için bir kılavuz hazırlığı içerisindeyim..
Merak ettiğinzi soruları bekliyorum..

43 yorum:

Adsız dedi ki...

ilk soru benden hazır satılan pandispanya gibi bir tarif tşk sevgiler

Adsız dedi ki...

işte beklenen an :) bir çok sorum olacaktı.. kılavuzun hazırlanmasını beleyelim o halde.

Adsız dedi ki...

sıkı takipçilerindenim.yeni açtığım blogumda yapacaklarımın daha iyi olması için bu kılavuz işi çok faydalı olacak.teşekkürler...

Adsız dedi ki...

burcucum yıne harıka bır fıkır yaratmıssın bızler ıcın cok ıyı olacak bu.ben ızmırdeyım ve pasta ıcın gereklı alet edavatı nerden bulabılecegım hakkında ufak bır fıkrım bıle yok.sen bazı lınkler vermıssın ama hepsı ıstanbulda.sevgılerımlee
pınar

Adsız dedi ki...

Aklimda bir cok sorular vardi, su anda aklimda degil...
Aklima gelsin hemen yazicam

Adsız dedi ki...

Selam ;sizi zevkle takip edenlerdenim.Ben pandispanya pistikten sonra iki yada üc katli pasta yapmak icin nasil parcalamadan düzgün kesebiliriz,bunun püf noktasi varmi?diye sormak istiyorum.Sevgilerimle....

Adsız dedi ki...

merhaba pastaci,
bence tecrubelerini paylasmak icin cok guzel bir fikir kilavuz :) benim merak ettiklerim:
-kivami tutturma - kivam tuturulsa bile piserken nelere dikkat edilmeli gibi ince ve onemli detaylar.
-yumurta tadinin en aza indirgenmesi icin yapilacak puf noktalari var mi?
-ve bazen hazirlanirken bazi malzemeler oluyor ki her yerde bulunamiyor.. yerine neleri koyabiliriz onlardan da bahsedebilir misin? :) kolay gelsin..

ps.tasarim acisindan yardimci olabilecegim herhangi birsey olursa lutfen bildir :)
sevgiler..

Adsız dedi ki...

merhaba pastacı...seni çok uzun zamandan beri takip ediyorum ama yeni yazıyorum...gerçekten süpersin....tariflerine bayılıyorum...benim sorum şeker hamuruyla ilgili....bu hamur pastayı lezzetlendiriyormu yoksa sadece görsellik içinmi kullanıyoprsun???? web adresim yok ama mail atarsan sevinirim....birsenguldemir@mynet.com

Adsız dedi ki...

Merhaba uzun süreden beri bizi takip ediyorum. Ben şeker hamurunun yapımını merak ediyorum. Şeker hamuru için gerekli olan glikoz ve toz jelatini nereden bulabiliriz. yaşadığım yer küçük bir il olduğu için yer şeyi bulamıyorum. Migrosta bulunabilirmi? bu malzemelerin fotoraflarını yayınlayabilirmisiniz? Şeker hamurunun yapımını ve pastaya uygulanmasını ayrıltılı olarak yayınlarsanız çok sevinirim. Size kolay gelsin.

Adsız dedi ki...

Süper bir olayı gerçekleştireceksin sevgili Burcu dört gözle bekliyorummmmmmm

Adsız dedi ki...

Merhabalar.
Klavuz hazırlıyor olmanız çok güzel bir fikir. Zaten siteniz benim için klavuz niteliğinde. Ellerinize, emeğinize sağlık.
Benim de şöyle bir sorum olacak. Benim keklerim istediğim kadar kabarmıyor. Yani resimlerde gördüğüm gibi. Ne yapabilirim daha iyi sonuç almak için.
Bazen de kek kabarıyor fakat sonra tekrar sönüyor. Bunu nasıl engellerim?
Aklıma geldikçe yazacağım. Şimdiden teşekkürler.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

pastacım oğlum ekim 15 te 16 yaşına giriyor güzel bir pasta yapmak istıyorum gönlüm şeker hamuruyla yapmada ama izmitte bulamadım nasıl bir pasta önerirsin nelere dikkat etmem gerekli teşekkürler(büyük oğlumda kasımda 18 yaşına giricek napıcam bilmiyorum)

Adsız dedi ki...

Selam Pastacim, Dört gözle bekliyorum kilavuzu........

Adsız dedi ki...

Burcu, bu gercekten muthis bir fikir! Benim bilmek istedigim, kullandigimiz kalip, yontem ve malzemelerin ortaya cikan yemekte ne gibi etkileri oldugu. Mesela kek yaparken yumurta sayisi arttirilirsa ne olur, beyaz seker yerine esmer seker kullanmak ne gibi bir degisiklige yol acar, degisik yag cesitleri ya da degisik kaplarin (cam, aluminyum vs.) kullanimi kivami nasil etkiler, malzemeleri kasikla karistirmak yerine mikserle cirpmak keke ne katar vs. bu tarz sorular. Sanirim boyle detaylar verebilirsen bizim de kendi orijinal tariflerimizi yaratmamiz daha kolaylasacak. Sabirsizlikla bekliyorum.

Adsız dedi ki...

burcucuğum selam..kılavuzunu dört gözle bekliyorum .ama benim sorularım kılavuz için değil sanırım.1-bayramda truff yapmak istiyorum.asıl tarifimi tavsiye edersin yoksa sevgili zuhalle yaptığın margarinsiz olanımı? bu trufflar buzdolabında nekadar süre bozulmadan durabilir?2-fındıklı krokanları hazırlayıp kek hamuruna katarsak pişinceye kadar erirmi? kayınvalidenin doğum günü pastasının etrafına fındıkları nasıl serpiştirdin püf noktası varmı?seni çok yordum ama şimdiden çook teşekkürler...

Posted by beste | 12:31 PM

Adsız dedi ki...

merhaba sizin sıkı bir takipcinizim, tariflerinizi çok begeniyorum bende eskişehirden yazıyorum pasta malzemeleri konusunda sıkıntı çekiyorum, kalıplar almak istiyorum ama nerden bulabilirim adresler hep istanbul,internettende uygun fiyata sipariş verebileceğim yerler biliyorsanız benimle paylaşırsanız çok sevinirim. her şey için teşekkürler, sevgiyle kalın

Adsız dedi ki...

selam ben sizi sürekli ama sürekli takip edenlerdenim her sabah bir hurriyetin sitesi birde sizinki açılıyor sonrada işime dönüyorum
benim merak ettiğim ve kesinlikle sizden öğrenilmesi gerekir çünkü anlatım süper dekorlu pastalardaki şeker hamuru çalışmalarından örnekler mesela bağlantıları nasıl yapılıyor ek yerleri nasıl kamufle ediliyor vs vs çok uzattım teşekkürler

Adsız dedi ki...

harikasınız.. nasıl sevindim anlatamam!
süpeeeer!
benim ilk sorum brownie ile ilgili, benim brownielerim deyim yerindeyse taş gibi oldu.. neye dikkat edeyim de güzel olsun benim browniler de..:)
şimdiden kolay gelsin.. olur ya bir şeye ihtiyacınız olur.. yazılacak çizilecek şeyler vardır, yardım etmek isterim seve seve..
görüşmek üzere.

Adsız dedi ki...

aklıma bir şey daha geldi, pastaların üzerinde kullanılan ( pastanızın üstünde resminizi görmek ister misiniz?,her pastacının camında yazardı)resimlerin kullanımına değinirseniz sevinirim..
iyi çalışmalar

Adsız dedi ki...

BURCU HN:)
çok sevindiğimi sölemek istiyorum.bana ne kadar yardımcı olacağınızı anlatamam sizin böle bişeyle...insan bişiler yapmak isterken önüne böle bir şeyin çıkması çok güzel.sabırsızlıkla bekliyorum.....

Adsız dedi ki...

merhaba benim sorum biraz daha farklı,kendime yeni bir fırın almak istiyorum (mini- midi fırın),şu anki fırınımda kek denemelerim çok kötü sonuçlanıyor ,siz hangi fırını kullanıyorsunuz veya ne önerirsiniz ;yardımcı olursanız sevinirim , teşekkürler...

Adsız dedi ki...

Herkese merhaba,

acil olan sorulara cevap vermek istiyorum..diğer detaylı soruları zaman içerisinde kılavuz içinde yer vereceğim..ilginiz için çok teşekkür ederim :)

Pınar merhaba,
İzmirdeki adresler ;
İzmir'de pastacılık malzemesi satan yerleri merak edenlere: Yenişehir Gıda Çarşısı'nda Hürriyet şekerleme var, meyva iş merkezinde, en çeşitli malzeme orada var, çevresinde de bir kaç yer var, bilginize. ( bu bilgi için Elif'e tekrar teşekkür ediyorum)

Birsen, şeker hamurunun asıl amacı , bence görsellik..ama bazıları o kadar lezzetli oluyor ki pastayla uyum sağlıyor..

Rabia,keklerin neden kabarmadığı ile ilgili yukarıda bir madde yazdım..iyi elenmemesi ve karışım homojenleşmemesi..bunun dışında fırın kapayının açılması, fırın ısısının doğru ayarlanmaması, kalıbın büyük veya küçük gelmesi etkiliyor..

Emine,
öncelikle her iki oğlununda yeni yaşlarını gönülden kutlarım..
erkeklere pasta yapmak zor iştir gerçekten..hele ki 16-18 yaşlar için..
bence modelli bir pasta yerine , en çok ne'li pasta seviyorlarsa onu klasik görünümde yapmandır..çünkü çocuk olsalar araba vs. önerirdim..ama büyük oldukları için o tip birşey olmaz..
soruların için buradayım :)

Beste, margarinsiz tarifi öneririm..
buzdolabında saklarsan donar, serin bir yerde oda koşullarında saklanması daha doğrudur..en fazla 1 hafta içerisinde tüketilmelidir..hatta 3-4 gün daha doğrudur..

fındık krokanı kek hamuruna katıp pişirirsen tabiiki erir..ama sonucu nasıl olur, denemek lazım..

diğer sorunun cevabı ayrıntılı gelecek..

Nurdan, çoğu kalıplar büyük Migroslarda veya o tip marketlerde bulunulabiliniyor..internetten hiç sipariş vermedim. ama araştırıp tekrar buraya yazarım..

Elif,muhtemelen gereğinden fazla pişiriyorsun ve büyük kalıp kullanıyorsun..biraz daha küçük dikdörtgen bir kalıpta her zamankinden 10-15 dakika daha az pişirmeyi denemelisin..
resimli pastalar ile pastanelerin satın aldıkları değişik bir makineyle yapılıyor..resmi ince bir gofretin üzerine aktaran bir sistemle yapılıyor..bunu evde yapmak zor iş..ama aletin varsa yapabilirsin :)
kendi resmimizi değil ama çizgi film karakterli gofretler pasdekorda satılıyor..bu da bir fikir :)

Derya merhaba,
tavsiyem büyük ve fanlı bir fırın almandır..benimki Bosch'un büyük fırınlarından..
anneme gittiğimde onun midi fırınıyla birşeyler yapmaya çalışıyoruz ama hiçbir zaman iyi sonuç alamıyoruz..
hava ve ısı sirkülasyonu doğru sistemize edilmiş fırınlar tercihimdir..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Benim sorum kelepceli kaliplarla ilgili. Defalarca aldim ama bir sure sonra sizdirmaya basliyorlar. Ne kadar saglam olursa olsun, en azindan ince ince sekerli su gibi bir sivi siziyor ve firinin tabanina yapisip o da pisip yaniyor.

Adsız dedi ki...

Burcu hanım merhaba ve kolay gelsin.
Bir kaç sorum olacak
pandispanyaların bi ayrımı var mı yani şu meyveye şu gider ya da kremasına göre ayrı ayrı pandispanyalar mı yapıyoruz? Birde bu bahsettiğiniz kalıp boylarına göre hamuru nasıl ayarlayabiliriz yani 20 cm e 2 yumurta 26 cm e 3 yumurta etc. gibi mi?
şimdiden teşekkürler..
Yüreğinize ve elinize sağlık

Adsız dedi ki...

merhaba sıtenızı gazete yayınlanan haberden sonra ızlemeye basladım.ozellıkle seker hamurlu pastalar cok hos fakat malzemelerıtemın edemıyorum.bır baska sıtede mısır nısastası su ve pudra sekerı ıle yapılabılecegı yazıyordu.bu tarıfle seker hamuruyapabılırmıyım.ve bunlar cıgmı kullanılıyor acaba hıcbır acıklama yoktu.tesekkurler

Adsız dedi ki...

öncelikle çok tşk. pasta yapmaya henüz yeni başlıyorum.benim sorunum pandispanyayı nasıl bölebilirim.taze pandispanyayı ıslatmamız gerekirmi.tşk.

Adsız dedi ki...

Gayri_ihtiyari merhaba,

bu malesef hepimiz sorunu :) benimde sorunum..bu yüzden fırına yerleştirmeden önce tel ızgaramın üzerine bir silpat seriyorum. silpatın üzerine kalıbı yerleştiriyorum ve bu şekilde fırına yerleştiriyorum..biraz aksa bile silpatın üzerine akmış oluyor..

yada kelepçesiz kalıp alıp altını yağlı kağıtla güzelce kapatıp pişirebilirsin..

gülçün, ben pandispanyalarda bir ayrım yapmıyorum ama tabiki pastalara yakışan farklı pandispanyalar var..

kalıbımızın boyutu büyüdükçe temel tarife göre malzemeleri birer birer arttırırız..20 cm'e 3 yumurta kullanılmışsa, 22 cm'e 4 yumurta 26 cm'e 6 yumurta gibi..

aslı merhaba, mısır nişastası,su ve pudra şekeri ile sadace süsleme yapabilirsin..oda çok zarif ve şık gözükmez..ayrıca bu tarifleyapılan hamur açılmaya uygun olmaz..
yakınlarınızda tanıdık eczane varsa ondanda gliserin ve glikoz getirtmesini isteyebilirsin..

güldem, pandispanyayı nasıl böldüğüm bundan sonraki yazıda olacak :)

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Tavsiye ettigin kitaplar turkce de varmi? Genelde hep ingilizce

Adsız dedi ki...

Pasta yapımı hakkında bize yardımcı olacağın için çok teşekkürler... Birçok sorum olacak ilerleyen günlerde.

Adsız dedi ki...

bediacım, türkçe kitapların olmayışından bahsetmiştim. Türkçe pasta kitaplarını ben sana almıştım zaten :)

melis, sorularını beklerim..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Sürekli takipçilerinizdenim ve birçok tarifinizden yaralandım.Bu uygulamayı çok sevdim, evde 2 pasta canavarı bıcır varken, hatta bizde pastadan vazgeçemezken, verdiğiniz cevaplar mutlaka işime yarayacak.Ben pandispanyalarda pastane pastalarındaki yumuşaklığı bulamıyorum. Sünger gibi yumuşacık olması için ne yapabilirim. Bir de en çok kullanılan (hazır standart pastalarda, kakaoulu olan) ara kremasının tarifini verebilir misiniz...Şimdiden teşekkürler....

Adsız dedi ki...

burcu hnm merhaba sıtenızın sıkı takıpcısı oldum.16ekım dogum gunum ve tabıı daha cok 2,5yasındakı kızım ıcın bır pasta yapmayı dusunuyorum.verdıgınız pandıspanya tarıfını kullanıcam fakat kekı bolerken zorlanıyorumcunku bıcakla yapabılıyorum.sızı takıp ederken sanırım ıyı bır pastacı olucaz.yardımlarınız ıcın tesekkurler.

Adsız dedi ki...

Zeynep merhaba,
sünger tarifini ileriki günlerde vereceğim. ama çok benzeri bu tarifte var..ayrıca krema çeşitlerini buradan okuyabilirsin. pastanelerde en çok "pastacı kreması" kremşanti ile karıştırılıp kullanılıyor..

Aslı merhaba,
doğum günleriniz kutlu olsunnnn :)
bıçakla bölmek ilk zamanlarda gerçekten zordur. eğer yakınlarınızda merto gross market varsa bir levye almanızı öneririm. onunla kesmek gerçekten kolay oluyor..
ama imkanınız yoksa keki ikiye bölüp çok az sütle ıslatarakta kullanabilirsiniz..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

merhaba,
benim sormak istedigim: seker hamurunu jelatinsiz yapabilir miyiz? ozellikle gliserin ve jelatin icermeyen seker hamuru var mi? (alerjiden dolayi bu malzemeleri kullanamiyorum)

Adsız dedi ki...

Selam Burcu;
İsminle hitap ediyorum çünkü yaşlarımız birbirine çok yakın.Siteni çok severek takip ediyorum.Senden okadar çok şey öğrendim ki.Bizlere böyle bir şans tanıman süper birşey.Bu yüzden sana defalarca teşekkür ederim.Şeker hamuru yapmak istiyorum.Binbir zorlukla yarım kavanoz glikoz bulabildim.Çok yoğun birşey senin kullandığın glikozda böylemi acaba.Hamuru hazırlarken jelatini eritip glikozuda ekleyip bu karışım sıcakkendi pudra şekerini eklemeye başlıyoruz acaba?Ocakta annemin doğum günü var ona güzel bir pasta hazırlamak istiyorum.Bu konuda bana yardımcı olabilirmisin acaba?Sana mail+mesenger adresimi vermek istiyorum.Yardımcı olursan sevinirim duygu.ergun@hotmail.com

Adsız dedi ki...

merhaba..
benimde bir sorum var ben ilk kez şeker hamurlu pasta deniycem ve bi çok kez youtube da pasta yapım aşamalarını izledim ama saklama koşulu nedir. şeker hamurlu pasta yapılır yapılmaz tüketilmelimi?? doğru zaman nedir nasıl saklanmalıdır şimdiden teşekkür ediyorum sevgiler...

Adsız dedi ki...

merhaba sizi ve diğer pasta sitelerini uzun zamandır takip ediyorum ve çok beğeniyorum gerçekten çok harikalar yaratıyorsunuz benimde butür poğaça kek börek tarzı el yapımı ürünlerine azda olsa becerim var yalnız sizin sitelerinizi dolaştıktan sonra acayip bi heves sardı bende pasta yapmak istiyorum dedim ve size yazmaya karar verdim 2,5 yaşında yağmur adında kızım var en azından onun ve yakınlarımın doğum günü pastalarını yapmayı ve öğrenmeyi istiyorum bunun için iyi bir eğitimden yada seminerlerden yararlanmam gerekirmi ( kızımla ilgilendiğim için bunu soruyorum önce eğitim sonuna kadar ) yoksa sizin vermiş olduğunuz tarifleri uygulayarak istediklerimi yapabilirmiyim bunun için azda olsa bilgilerinize ihtiyacım var bana yardım ederseniz çok sevinirim ayrıca sizin gibi eğitici öğretici hayatta hep bişeyler yapmak için umutlarını yeşertmek için çalışan bayanlara ihtiyacımız var inşallah hep çoğalırız hayatınızda ve pastalarınızla başarılar dilerim hoşça kalın

Burcu ÜNAL dedi ki...

Merhaba,

Öncelikle herkese güzel yorumları için tekrar teşekkür ederim..

Eğer güzel pastalar yapmak istiyorsanız, herşeyden önce istekli ve hevesli olmanız gerekiyor. Kendi mutfağınızda bulduğunuz kaynakları kullanarak bol bol çalışmalı,deneme yanılmalar yapmalısınız.

Eğer yine de bazı şeyler yolunda gitmiyor, bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız o zaman destek kurs ve seminerlerin çok faydası olacaktır. Oradan alacağınız bilgileri tekrar kendi mutfağınızda deneyerek ve tekrak bol bol çalışarak kendinizi geliştirebilirsiniz..

sevgiler..

mutfaktelaşı dedi ki...

merhaba ben şeker hamurlu pastalara büyük merak salmıştım ama krem şantili pastaları yemeyi daha çok seviyorum.krem şanti ile kaplama ve süsleme tekniklerini öğrenmek istiyorum.intenetten araştırma yapıyorum ama verebileceğiniz link olursa sevinirim.

merve dedi ki...

Iyi aksamlar, ben seker hamurunu yaptim ama cok sekerli oldu. Ayrica oklavayla acarken nisasta kullanilirmi. Bu aradaseker hamurunu actiktan sonra pastanin uzerine goturene kadar dagildi ve kurudu. acarken bile zor actim oklavaya yapismalar oldu ne yapmam lazim.

Adsız dedi ki...

merhaba pasta yapmak istiyorum ama nasıl başlıcamı bilemiyorum yardıncı olrsanız çok sevinirin sevğiler



Meryem arslan dedi ki...

Pasta buzlukta nr kadar durmalıdır

Unknown dedi ki...

Alüminyum tart kalıbına hamurumun yapışmaması için ne önerirsiniz ben kek türü tart yaptım ve kalıbımı yağlamama rağmende yapışma yaptı yağlı kağıtmı kullanmalıyım