Pazartesi, Ekim 09, 2006

PASTA KILAVUZ - TEMELLER 1























Gelen yorumların ve maillerin çoğunda pasta araç gereçlerinden pasta yapım aşamalarına kadar birçok soruyla karşılaşıyorum. Soruların çoğu birbirine benzer olmaya başlayınca bir kaynağa ihtiyacımız olduğunu düşündüm ve bölümler halinde basit ve kullanışlı bir kaynak oluşturmaya karar verdim. Kaynağımız tamamlandığı zamam sırasıyla Pastacı'nın ana sayfasında yer almaya başlayacak..Ana sayfada ki kısa yollardan ihtiyacınız olduğunda bakabilecek ve kendi tariflerinizi de yaratabileceksiniz :)

Bunu başarabilmemiz için "Hazırlık" postunun yorumlarına aklınıza gelen her türlü soruyu yazın lütfen.. Sizin sorularınızla ve bilgilerinizle herşey daha da zenginleşecektir..

İlk doğru adımı atabilmek için temel kaynaklardan başlamaya karar verdim.

1-2 benim için en temel kaynak kitaplardır. Araştırmasız, kaynaksız ve uygulamasız doğru adımlar atılamaz bence. Bu sebeple sizlere iki temel kitabı önermek istiyorum. Bu kitapları Türkiye'den satın aldım. Özellikle büyük şehirlerdeki alışveriş merkezleri kavramı çok yerleşince, aradığımız çoğu şeye daha kolay ulaşabilir olduk..Bu,büyük merkezlerdeki çoğu kitapçılarda yabancı kaynaklarda satılmaktadır. Önerebileceğim kitaplar İngilizce çünkü maalesef Türkçe pasta kitabı pek yok. Türkçe yemek kitaplarımız satılmaktadır ama pastacılıkla ilgili Emel Başdoğan'ın kitabı dışında başka bir kaynak kitap piyasada bulunmamaktadır. Çikolata ve şeker hamuru ile ilgili Türkçe kaynak verebileceğim ama dekorasyonla ilgili bu kitapları öneriyorum..



  • The Home Guide To CAKE DECORATING- Jane Price
  • Beginner's Guide To CAKE DECORATING
Ben bu iki kitabıda Akmerkez'de ki Remzi Kitapevinden aldım. Ama Profilo Remzi, Kanyon Remzi, Cevahir D&R ,Profilo D&R şubelerinde yabancı kaynaklardaki çoğu pasta kitaplarına ulaşmak mümkün.


Sizinde önerilerinizi öğrenmek istiyorum..























3- Cup Ölçüleri - eğer çok fazla yabancı kaynak kullanıyorsanız mutlaka bir takım cup ölçüsüne ihtiyacınız olacaktır. Türkiye'de ise bir çok tarif artık cup ölçüleri ile oluşturuluyorsa elimizin altında en temel bulunması gereken malzeme budur.
Ben cup ölçülerimi Eminönü Fermo'dan satın aldım. İkea'da da bu ölçülerin plastiklerini görmüştüm. Bu arada İkea'da da çeşitli pastacılık malzemeleri satılmaktadır.

4- Tel Süzgeç- bana göre tel süzgeç pasta yapmanın en önemli araçlarından biridir. Hatta ben tel süzgeci bulamazsam pasta yapmaktan vazgeçebilirim. Çünkü, mutlaka pandispanya hazırlarken unu,kabartma tozunu ve kakaoyu tel süzgeçten eleyerek karışımıma eklerim.
"Kaynaklar" bölümündeki çoğu soru "keklerin neden kabarmadığına" dair geliyor..işte en önemli sebeplerinden biri unu elemememiz..ve ayrıca homojen oluncaya kadar karışımı çırpmamamız..

Homojen Karışım : devamlı kullanılan bu terim şu anlama gelmektedir; karışıma katılan herbir malzemenin tam karışması ve ayırt edilememesi..özellikle adım adım gidersek, ilk önce yumurta ve şekerin çok iyi karışması. Bunun için yumurtanın oda ısısında bekletilmiş olması gerekmektedir ve şeker yumurtanın içerisinde iyice eriyene kadar çırpılması gerekmektedir. Bu çırpma işlemi belki 10 dakika bile sürebilecektir. Hatta yumurta buzdolabından çıkartılmışsa bu çırpma işlemi daha da uzun sürecektir.

























5- Kelepçeli Kalıplar - Kullandığımız kalıbın önemi büyüktür. Reçeteler oluşturulurken kullanılacak kalıba göre malzeme miktarı belirlenir. Pastalarda en çok kullanılan kalıp ölçüleri 18-20-22 cm'dir. Özellikle yabancı kaynaklardaki reçetelerin çoğu 20 cm'e göre verilmektedir. Pasta yapmaya başlayacak gönüllülere ilk olarak bir adet 20 cm'lik kelepçeli kalıp almasını tavsiye ederim.
Bunun dışında kullanılan ölçüler 18-20-22-24-26-28-30 cm olarak devam etmektedir. Eğer dinazor dilimleri halinde pastalar yemiyorsanız aşağıda yazacağım kişi sayısına göre kalıp ölçüsü kullanışlı olacaktır;

18 cm - 7-9 kişilik
20 cm- 10-12 kişilik
22 cm- 12-15 kişilik
24 cm- 15-18 kişilik
26 cm- 18-20 kişilik

Kelepçeli kalıpların yanısıra kelepçesiz kalıplarda piyasada satılmaktadır. Bu kalıpların kullanımı kelepçeliye göre daha zordur. Kelepçeli kalıp tel ızgara üzerinde pişirilirken, kelepçesiz kalıplar fırın tepsisi üzerinde pişirilmektedir. Fırın tepsisinin üzerine bir silpat serilir, kalıbın altı yağlı kağıtla kaplanır ve karışım kalıbın içerisine dökülür. Bu kadar önlem alımının sebebi, karışımın kalıptan dökülmemesi ve sızdırmaması içindir . Benim fikrimce kelepçesiz kalıplarla çalışılması zordur çünkü ufacık bir boşluk bile karışımın sızmasına sebebiyet verir ve bu durum hiç hoşunuza gitmeyecektir.

Kalıplarınızı çelikten çok teflon tercih edebilirsiniz. Çünkü çelik kalıpların bakımı zordur. Çabuk paslanırlar ve ayrıca içlerinden keki çıkarmamız daha zordur.

Kalıpların çoğu büyük marketlerde dahi satılmaktadır. Ama özellikle 18-20 cm kalıp bulmak nedense çok zordur. Çünkü marketlerin çoğunda 26 cm'lik büyük kalıplar satmaktadır. Yine pasta malzemeleri satan dükkanlarda aradığınız her kalıbı rahatlıkla bulabilirsiniz..


6- Tart ve Kiş Kalıpları - tart ve kişyapabilmek için özel kalıplara ihtiyacımız vardır. Marketlerin çoğunda teflondan tart kalıpları satmaktadır. Ama en iyi sonucu pasta malzemeleri satan dükkanlardaki metal ve çelik kalıplardan alabilirsiniz. Teflondan çıkan tart şekil çok kullanışlı olmamaktadır. Ama özel üretilmiş olan tart kalıplarından tartımızı çıkarmak çok kolaydır ve şekli idealdir.

Ben nerdeyse tüm tart kalıpları Eminönü Fermo'dan satın aldım. 2-3 boyu bulunmaktadır. Orta boyu en kullanışlı olanıdır.


























7- Araç & Gereçler - Mutlaka elimizin altında bulunması gerekenler.

Çırpma teli ; özellikle krema hazırlarken pütürlerin kaybolması ve pürüzsüz bir karışım elde edebilmek için, kaşık yerine kullanmanız gereken alettir.

Pastacı Spatulası ; yanyana duran iki mavi saplı spatula, pasta sıvarken kullanmamız gereken aletlerdir. Spatulasız güzel bir sıvama yapamayız.

Döner başlıklı bıçak: aslında her nekadar pizza bıçağı diye satılsada , o benim için şeker hamuru kesme bıçağıdır :) Şeker hamuru ile pasta kapladıktan sonra altta kalan fazlalıklarını mutlaka döner bıçak ile temizlerim.

Sebze soyma bıçağı: diye satılsada, yine benim için o çikolata rendeleme bıçağıdır. Elime aldığım özellikle bitter küverturu bu bıçakla rendelerim.


























8- Dekorasyon araç & gereçleri - Suluboya fırçasını ve yeşil renkteki ekipmanları şeker hamuru çalışırken kullanırız. Suluboya fırçası şeker hamurunun üzerine desenler çizmek ve içlerini boyamak için ,ayrıca oluşturduğumuz şekillerin ( mesela yaprak) üzerine renk katmak için kullanılabilir ( simlerle boyamak gibi).
Diğer şeker hamuru ekipmanları ise aklınıza gelecek her türlü modellemede yardımcı olarak kullanılabilir. Özellikle top başlı olanları çicek yapraklarına şekil vermek için kullanılır. Fotoğrafı olmasada "kürdan"da önemli bir çalışma aracıdır.

Diğer spatulaların düz olanı, pastamızın üzerine sıvadığımız kremayı düzeltmek için işimize yarar. Ayrıca pasta yaparken ihtiyaç duyulabilecek her aşamada el atında bulundurulması gerekebilir. Pastanın ara katlarına krema sürerkende kullanılabilir.

Yanları dişli olan spatulalar ise şekil vermek için kullanılır. Örnek olarak en yukarıda önerdiğim kitapların 2 numaralı olanında, ayıcıklı bir pasta gözükmektedir. Pastanın üzerinde dairesel bir motif vardır. Bu motif dişli spatula ile yapılmıştır.























9- Kitchen Aid & Mikser - Keklerin daha güzel kabarması, karışımları daha homojen olması , hamurların daha güçlü yoğrulması kitchen aid'in bize bir armağınıdır :) önemli olan karışımlarımızı çok iyi çırpmamız ve yoğurmamızdır. Pandispanyanın karışımı çok iyi çırpılmalı, şeker hamuru ise çok iyi yoğurulmalıdır. El mikserleriyle ve de elinizle bu işlemleri yapmak çok zor olacaktır. Bu işe gönül verenlerin Kitchen Aid almasını şiddetle öneririm. Ayrıca kitchen aid'in çelik kabı daha hijyenik ve daha işlevseldir. El mikseri dahi kullanıyorsanız çelik kap almanızı tavsiye ederim. Özellikle İkea'da çok güzel çelik çırpma kapları satılmaktadır.

10- Döner Pasta Standı - İlk pasta yapmaya başladığımda kendime hemen bir döner pasta standı almıştım.
Bu stand üzerinde pastalara krema sürmek ve dekore etmek hem daha kolay hem de daha zevkli hale gelmektedir.
Stand , sadace pasta ekipmanları satan dükkanlarda bulunabilmektedir. Ben Wilton'un standını uzun süredir severek kullanmaktayım.

Klavuzumuz devam edecek..

66 yorum:

Adsız dedi ki...

çok iyi başlamışsın.ilerleyen bölümler için umarım pasta dekorasyonunun içeriği geniş olur.sabırsızlıkla bekliyorum.sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu'cuğum
Ne iyi etmişsin de bu bölümü oluşturmuşsun inan bu fikrin çok hoşuma gitti bir çok aletin pastacılıkta farklı işlevsel özelliklerini anlatıyor olman da eminim bu işe sevdalı olanlar iyi bir yol olacaktır ben den de görüntülemek istediğin malzemeler olursa seve seve gönderirim seni ve Yağmur'cuğumu çok öpüyorum.
SEVGİYLE KAL...

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu,
Bu bölümü oluşturman gerçekten çok iyi olmuş. Neden Türkçe Pasta Kitabını sen yazmıyorsun?
Senin tariflerinle yaptığım pastalar her zaman tam tuttu ve çok beğenildi.
Aklıma takılan bir soruyu sormadan edemeyeceğim bir bebek beklediğini biliyorum ama oruç ta tutuyormuşsun gibi bir izlenim edindim yazdıklarından umarım bebeğinin ve kendi sağlığını tehlikeye atmıyorsundur. Endişemi mazur gör lütfen.

Adsız dedi ki...

Merhaba, bilgileri bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık çok büyük şeyler öğreniyorum :)

Adsız dedi ki...

bu malzemelerle sen gercek bi pastacısın zaten burcu! Evinin mutfagını pastaneye cevirmissin:)

Adsız dedi ki...

MERHABA BURCU;2 GUNLUK YATILI BIR DAVETTEYDIM,VE NETE GIREMEDIM..AMA SIMDI GELIPTE BU BILGILENDIREN YAZILARINI GORUNCE SANA TESEKKUR ETMEK ISTEDIM VE ARKADASIMA KATILIYORUM,NEDEN TURKCE PASTA KITABINI SEN YAZMIYORSUN....BENCE HARIKA OLUR....BEN HAZIRLIGI VE KLAVUZ-1 İ KOPYALAYIP YAZICIDAN CIKARACAGIM VE BELIRTTIGIN MALZEMELERI SIRASIYLA ALACAGIM BI KISMINI ALMISTIM ZATEN AMA EKSIKLERIMI TAMAMLAYACAGIM..AYRICA KITCHEN AİDIMIDE ALMISTIM GECEN AY...DEMEKKI BASLANGICI YAPTIM..BENIM SORUM SU;INGILIZCEM IYI DEGILDIR ANLAYABILECEK DERECEDE TERCUME YAPABILIYORUM AMA BAZENDE BENIM COZDUGUMDEN COK ALAKASIZ BIR CUMLE OLDUGUNU OGRENIYORUM;YANI ÇAT-PAT:)INGILIZCEYLE BU KITAPLARDAN BISILER ANLAYABILIRMIYIM ACABA?AYRICA UYGULAMALI VE RESIMLI PASTA YAPIMLARINIDA BEKLIYORUM..OZAMAN DAHA COK SORULARIM OLACAKTIR..BIZ SEMINER UCRETI VERSSEK IYI OLACAK SANA BURCUCUM:)))))))
TANISMAK VE GORUSMEK UMIDIYLE CANIM...SEVGILERLE...

Adsız dedi ki...

"Pasta Kılavuz" uygulamanız ve bunu bizlerle paylaşmanız çok güzel.Siz öğrendiklerinizi ve bildiklerinizi bizlerle paylaştıkça daha çok "büyüyorsunuz".İzmir'e uğradığınızda inşallah tanışabilme ümidiyle sevgilerimi yolluyorum.İyi çalışmalar.Gül Göktuna gulgoktuna@ttnet.net.tr

Adsız dedi ki...

selam burcu,
superrsin ya ne diyeyim! sana ufak bir sorum olacak. bu hafta arkadasimin dogum gunu ve ben ona surpriz olarak d.gunu pastasini hazirlamak istiyorum. dekorasyon konusunda cok beceriksizim ve de yeterli donanima sahip degilim:( senden ricam, bu kadar pastanin arasinda secim yapmam cok zor oldugundan, benim yapabilecegim ve kolay susleyebilecegim pastalarindan birini tavsiye eder misin? ben de insallah elimden geldigince, sesnin klavuzlarina uyarak ortaya guzel birsey cikaririm.

not: tavsiye ederken sunu goz onunde bulundurmakta yarar var: amerikada'yim ve yogun bir is tempom var:)))

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcucum,
Tebrik ederim gerçekten çok güzel bir konu,arkadaşlarada katılıyorum kitap konusunda ,seninde dediğin gibi türkçe hiç bir kaynak yok şeker hamuru ve pasta süslemeyle ilgili neden bu ilkide sen yapmayasın..:)))Ve biz şeker hamuru sevdalıları için gerçekten vazgeçilemeyen ve elden düşmeyen bir kılavuz olacak buna emin ol...:)Yapabileceğimiz bir şey olursada seve seve yardımcı oluruz..:))

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu'cuğum, Bu konu bizler için inan çok faydalı olacak. Çok iyi bir fikir. Ben hiç pasta yapmadım daha doğrusu buna cesaret edemedim. Bundan dolayıda aklıma hiç bir soru gelmiyor fakat bu kılavuz sayesinde artık benim içinde başlama zamanı geldi.

Bebişin cinsiyeti belli oldu mu :))

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu,
Senin gibi insanlara hayranım. Bence müthiş bir iş yapıyorsun. Ve bence de türkçe pasta kitabını sen yazmalısın. Ben pasta konusunda pek becerikli sayılmam ama senin sayfan bana güç veriyor. Ordan bakar öğrenir yaparım diyorum. Emeğin için ellerine ve yüreğine sağlık...

Adsız dedi ki...

Burcu ellerine saglik harika hazirlamissin kilavuzu, super olmus, bir solukta okudum, kesinlikle faydalanacagim. Ben de bir pastasever olarak mutlaka bir doner stand edinmeliyim diye dusundum.

Adsız dedi ki...

sitenizi çok severek takip ediyorum tarifleriniz çok güzel ocak ayında kızımın ilk yaş günü var şimdiden hazırlık içerisindeyim nasıl pasta yapabilirim diye kara kara düşünüyorum şeker hamuruyla yapılan pastalar çok hoşuma gidiyor o tarz bir pasta yapmak istiyorum ama daha önceden hiç denemediğim için biraz çekimserim şeker hamurunun çok çabuk kuruduğunu söylemişsiniz pastayı servis edeceğimiz gün mü şeker hamuruyla kaplamak gerekiyor bir de kapladıktan sonra pastayı kurumaması için kapalı bir yerdemi saklamak gerekiyor bana yardımcı olursanız sevinirim

Adsız dedi ki...

Merhaba
Sitenizin daha yeni takipçisi oldum son 1 haftadır da takip ediyorum sizden ricam Kitchen Aid & Mikser'i nereden alabilirim. Bana bunu söylerseniz çok memnun olurum ve böylece bende sizin gibi güzel pasta ve kekler yapabilirim. Ayrıca tarifleriniz çok güzel.

Adsız dedi ki...

seda , dekorasyona yer vermek çok istiyorum, hatta bugün çalıştım..ama tek başıma pasta süslerken kendimi çekmek gerçekten çok zor oldu..

Zuhalcim,beğenmene sevindim..aslından sendeki herşeyi görüntülemek isterim :) ama nasıl göndereceksin?? ben gelsem olmazmı :o)


Tülin merhaba,
pasta kitabı bencede müthiş olur, sanırım zamana ihtiyacım var..beni layık gördüğünüz için çok teşekkür ederim..
ağustos ayından beri hamile değilim Tülin..

Lale, tuğba ve ipek, güzel sözleriniz için çok çok teşekkür ederim :)

Saliha merhaba,
demek kitchen-aid aldın, bu harika! bence kendine başlangıç için bir tane de yabancı kaynak al..bir bak bakalım ne durumdasın..yardım istersen mail atarsın..sonra sonra kendin çözmeye başlarsın :)

Gül merhaba, zarif davetin ve sözlerin için çok teşekkür ederim. Bizde İzmir KSK'lıyız..geldiğimde belki görüşürüz :)

Sibel merhaba,
bugün yarın(şu an hazırlanıyorum) kılavuza basit ama şık bir pasta yapımını ekleyeceğim..Kayınvalidem için yaptığıma benziyor..istersen onu bekle :)

Ülviyecim, her zaman yanımda olduğun için çok teşekkür ederim arkadaşım :) şeker hamuru kaynağımız var aslında, Emel Başdoğan'ın ki..ama çikolata fazla yok..zaten çikolatayla ilgili kafamda projelerim var :))

Summer, umarım gerçekten işe yarar bir kılavuz hazırlıyorumdur..
canım, ağustos'tan beri hamile değilim..

Elvan, çok teşekkür ederim :) hem güzel sözlerin hem de verdiğin güç için..demek ki güçlerimiz karşılıklı..

Evren, kesin ilk alınacak aletlerden biri döner pasta standı ve iyi bir spatula..almanı tavsiye ederim..

Zeynep&zümra merhaba,

kızını yaşgününe az kalmış :) seni çok iyi anlıyorum çünkü bende mart aı için telaşlanıyorum :)
şeker hamuru ,çalışılırken eğer tezgahta ağzı açık bırakılırsa çabuk kuruma yapıyor..ama pastamızın üzerini kapladıktan sonra kuruma yapmayor..merak etme..belki üzerine süsleme yaparsan( gül, ayıcık vb.) onlar biraz kuruyabiliyor..ama bu kouruma seni korkutmasın..katur kutur olmuyorlar :)
pastayı ise serin bir yerde saklamak gerekiyor..ya serin bir balkonda, ya da buzdolabının sebze bölümünde..

Cevriye merhaba,
Kitchen aid'i bana eşim yılbaşında hediye almıştı. Ama ESSE'den aldığını biliyorum. Olivium ( Zeytinburnu), Akmerkez ( Etiler ), Metrocity ( 1.levent) de Esse mağazaları var..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

pastacım tüm dikkatimle senden gelen bilgilere ve önerilerine odaklandım günde 4- 5 defa blogunu ziyaret ediyorum çok çok teşekkürler verdiğin ve vereceğin bilgiler için

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu,
Yillar icinde biriktirdigin bu degerli bilgileri bizlerle paylastigin icin cok tesekkurler, harikasin. Ben de hemen listedeki eksiklerimi tamamlamaya calisacagim. Oglumun marttaki dogumgunune kadar birseyler yapmayi ogrenebilir miyim acaba? Cok heyecanlandim, disaridan aldigimiz o rengarenk, dekorasyonlu pastalardan ben de yapabilirm belki bu sene ne dersin?
Sevgiyle kal,
dilek

Adsız dedi ki...

burcu süpersin ellerine saglik çok güzel ve faydali olacak bu kilavuz eminim. bu arada gerçekten çikolatali ve muhtesem pastalarinin tarifleriyle ve bu güzel hazirlik kilavuzunla neden sen yazmiyorsun ilk türkçe pasta kitabini?

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu hanım,
Teşekkürler... Sonunda kaynaklarınızı da yavaş yavaş bizlerle paylaşmaya başladınız, kutlarım... Ben bir de
"Hazırlık" başlıklı yazınızda kullandığınız fotoğrafta, sırtları çevrili, isimleri görülmeyen kitapları da merak ettim. Herhalde bu kitapların isimlerini de bizlerle paylaşırsınız, değil mi?
Leyla

Adsız dedi ki...

Ne kadar güzel bir klavuz olmuş bu böyle, tebrik ediyorum Burcucum. Kimsenin kafasında soru işaretleri kalmayacak bundan sonra. Harikasın..

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Çok teşekkürler, böyle bir klavuz hazırlayıp bizlerle paylaştığın için...
Benim merak ettiğim şeker hamuru ile pasta üstlerini süslerken kullandığız malzemelerin nasıl kullanıldığı.Yani objeleri yaparken bu aletlerden nasıl faydalanıyorsunuz? Mesela bir insan objesi yaparken heykeltraşlık kabileyeti olmayan biri :) nasıl yapar? Birde insan teni rengini nasıl veriyorsunuz şeker hamuruna?Hangi renkleri katıyorsunuz. Bu konulardada bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
Başarılar...
Sevgiler....

Adsız dedi ki...

merhaba burcu, sitenin sessiz takipçilerindenim. senin kadar güzel pastalar yapmayı çok istiyorum. ve yaptıklarımı akrabalarımla arkadaşlarımla dostlarımla paylaşmayı. verdiğin bilgiler sayesinde inşallah bende yapabilicem. ilk fırsatta fermoya gitmek için sabırsılanıyorum

Adsız dedi ki...

sabahtan beri saat başı sayfayı yeniliyorum belki eklemissindir diye ama artık en son yazdığın 10 ekim tarihli iletide görünmüyor..9 ekim tarihli yazı var. eh diyorum kendi kendime o kadar çok baktın ki gitti pasta işte!:) bu arada gerçekten anlamıyorum şu bilgisayardan, neden göremiyorum ben, nasıl yapılacağını öğreteceğin pastayı?

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu;
Yaklaşık bir senedir siteni her sabah ve akşam (gün ortasındakileri saymıyorum)muhakkak ziyaret ediyorum. Karşığını sanırım eşim ve kızım görüyorlar, onlara tariflerinin çoğunu denedim.. hallerinden çok memnunlar..sana teşekkür ediyorum,bizlerle bilgilerini paylaştığın için.. Malum; insanlar tek olabilmek için genelde bilgilerinin kendilerinde kalmasını isterler.Seni; açıkyürekliliğin, ayırdığın zaman ve eserlerini bize göstermendeki itina için tebrik ediyorum. Herşey için ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu,
boyle bir kilavuzu baslattigin ve bizlerle paylastigin icin cok tesekkurler..
icing hakkinda da bilgilere yer verebilir misin?
bunlari bir kitapta toplamayi dusunur musun? turkce kaynaklarimiz cok guclu degil malesef..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu,
boyle bir kilavuzu baslattigin ve bizlerle paylastigin icin cok tesekkurler..
icing hakkinda da bilgilere yer verebilir misin?
bunlari bir kitapta toplamayi dusunur musun? turkce kaynaklarimiz cok guclu degil malesef..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

Canımm herzaman beklerim keyifle ayrıca şeker hamuru yaparken beraber olalım ben resimleri çekerim merak etme canım haklısın tek başına çalışmak güzel de işin içine fotoğraf çekmek girince çok komik oluyor;)))Kolay gelsin süper gidiyor kılavuzluk;))

Adsız dedi ki...

Emine, umarım bilgiler işinize yarar, ilgin için çok teşekkür ederim :)

Dilek , benimde kızımın doğumgünü martta :) muhtemelen o zamana kadar şeker hamuru ile ilgili deneyimler yaşarız :) zaten blogu biraz irdelersen şeker hamuru ile ilgili çok bilgi bulacaksın..soruların olursa beklerim..

Rabia, çok teşekkür ederim..kitap yazmayı bende çok isterim ama sanırım biraz daha zamana ihtiyacım var :)

Leyla, kaynaklarımı ben her zaman paylaşıyorum..fotoğraf sadace görsellik için, özellikle sırtları dönük değil..
The Home Guide To CAKE DECORATING- Jane Price
The Australian Women's Weekly Chocolate Cakes
Chocolte Bible Christine McFadden & Christne France
The Delia Collection -Chocolate

Tülaycım,teşekkür ederim :)

Nilgün, gerçekten zor sorular sormuşsun :) insan şeklini elimizle veriyoruz..yuvarlıklarını, gövdesini vs. araçları ise kaşını, gözünü çizerken, düğme hissi yaratırken, yanaklarına dolgunluk verirken vb. ayrıntılar için kullanıyoruz. bazı çicek desenlerinin veya hayvan desenlerinin kalıpları oluyor ama onlarda zor bulunuyor ve gerçekten çok pahalı oluyor.
ten rengini ise, renkleri doğru oranlarda kullanmamızla ilgili. bazı setlerde ten rengi oluyor o zaman uğraşmadan o renk verilebiliniyor..ama ten rengi yoksa kırmızı ve sarının azar azar beyaz şeker veya modelleme hamuruna deneyerek katılması gerekiyor. renkler fazla kaçarsa turuncu olur çünkü :)

Nimet, bende Fermo'ya gitmek için sabırsızlanıyorum, belki orada görüşürüz :)

Elifcim, ben dün yazımı yazarken sen girdin galiba sayfaya..o resmin altına yazımı yazdığım için o an yayınlanmadı..beklemen çok hoş gerçekten :)

Fehime hanım, destek ve moral verici içten yorumunuz için çok teşekkür ederim. bende paylaşmayı , insanlara bildiklerimi öğretebilmeyi ve öğrenmeyi çok seviyorum.. yalnız olmadığımı bilmek çok güzel :)

Bething, icing derken renkli kurabiyelerden ve pasta süslemelerindenmi bahsediyorsun ? eğer onlarsa bundan sonra onları yapmayı planlıyordum..

Zuhalcim,gerçekten süper olur..haftaya birgün ayarlarız inşallah, hem beraber iftarda yaparız..süperolur süper :))

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

şeker hamurlu pastaları nasıl saklıyorsunuz buzdolabında nemlenme ya da kuruma gibi bir şey oluyor mu bu arada bende pasta yapmayı çok seviyorum ve sizin sayfanız bana çok yardımcı oluyor ellerinize sağlık

Adsız dedi ki...

MERHABA , BENBİ SÜREDİR SİTENİZİ TAKİP EDİYORUM ,BENDE SİZİN GİBİ PASTALARI ÇOK SEVİYORUM BUNUN İÇİN EĞTİM ALMAK İSTİYORUM AMA BEN ANTALYADA OTURUYORUM VE SİZİN KURS İÇİN ÖNERİLERİNİZ, İSTABULA VEYA ANKARAYA AİT SİZDEN RİCAM ANTALYADA ÖNEREBİLECEĞİNZ Bİ KURS.ŞİMDİDEN TEŞK EDRİM ,

Adsız dedi ki...

Zeyn merhaba,

şeker hamurlu pastaları kuru ve serin yerlerde saklıyoruz. mesela güneş almayan bir balkon gibi..eğer balkonun yoksa buzdolabının en alt kısmı olan sebze bölümünde saklayabilirsin..

Arzu merhaba,

Bildiğim kadarıyla bir kurs yok..bunu Antalya'da oturan arkadaşlarımdan biliyorum..ama "kız meslek enstitüleri"nin ücretsiz meslek kursları oluyor ve pastacılık üzerinede kurslar açılıyor..onları takip etmeni ve araştırmanı öneririm..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

ya herşey güzelde şu pastacılıkta dekorasyonun önemıiden hiç bahsetmemişsiniz

Adsız dedi ki...

ya herşey güzelde şu pastacılıkta dekorasyonun önemıiden hiç bahsetmemişsiniz

Adsız dedi ki...

merhaba hersey güzel ama dekorasyonada yer vermenizi istiyorum

Adsız dedi ki...

tek kelimeyle harikasın çok uzun zamandır bu bilgileri öğrenebileceğim bi kaynak arıyordum ve işte ta kendisi takipçin olacağım ayrıca uygulamalı kurslar verip vermediğini merak ediyorum... süpersin!!

Adsız dedi ki...

MERHABA EFENDİM;
Pasta yapmayı ve onları süslemeyi çok istiyorum.Fakat daha önce bir deneyimim olmadı.Nerden kurs alarak başarılı olabilirim.O kadar istekliyim ki bu konuda inanın anlatamam.Erkek olmama rağmen kendime çok güveniyorum.
Yardımınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
SAYGILARIMLA
OLCAY DUMAN

Adsız dedi ki...

iyiki bizlerle birikimlerinizi paylasiyorsunuz.sizinle karsilastigima cok mutlu oldum.sagliginiz ve bebisiniz umarim iyisinizdir.sizden biran once kitap bekliyoruz.simdi sizin kilavuzlunuz esliginde 4 yasindaki oglumla pasta yapacagız.sevgilerimizle

Adsız dedi ki...

siz gerçekten pasta için varsınız herkesgibi bende size minnettarım saygılar

Adsız dedi ki...

herşey çok güzel böyle bir sayfa yaptınız için teşşekürler

Adsız dedi ki...

MERHABA,
SİTENİZİN YENİ VE DAİMİ ZİYERTÇİLERİNDENİM VE ÇOK BEĞENİYORUM. NİŞANLIYIM VE YAKINDA EVLENİCEM VE BU TARİFLER ÇOK İŞİME YARAYACAĞA BENZİYOR. E NE DE OLSA ERKEĞİN KALBİNE GİDEN YOL MİDESİNDEN GEÇER :) BENİM RİCAM PASTA YAPIMINDA KULLANDIĞINIZ EKİPMANLARI VE DEKORASYON ARAÇ GEREÇLERİNİ NEREDEN TEMİN EDEBİLİRİM. BÜYÜK VE GROSS MARKETLERDE ARADIM AMA BULAMADIM BU KONUDA YARDIMCI OLUP BİZLERİ BİLGİLENDİRİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER...VE ÇOK AMA ÇOK TEBRİKLER....

Adsız dedi ki...

ne söyleyeceğimi bilmiyorum.tek kelimeyle harikasınız...hep istediğim ve aradığım şey işte.. ellerinize sağlık burcu hanım iyiki varsınız.ama ben epeyce geç kalmışım galiba.ilk sorumla başlayayım
:kitchen aidin ortalama fiyatı hakkında bi bilginiz varmı? bundan sonra sıkı takipçinizim, sevgiler...

MCZ dedi ki...

merhaba herkese ya ben 20 cm.lik kalıp bulamıyorum samsunda yardım edin.alışveriş sitelerine bakıyorum onlardada yok.gören varsa bana bilgi verebilir mi

Adsız dedi ki...

merhaba burcu sayfan çok güzel özellikle çikolatalı tariflerine bayılıyorum:) kardeşimin doğum günü için devils food cake yapmaya karar verdim ama martha stewartın sayfasında iki tarif var biri 3 katlı diğeri ise 2 katlı doğal olarak kek kalıbı ölçüleri farklı 2 katlı olanda 9-by-2-inch round cake pan diyo bu 23 cmlik normal yuvarlak kalıp mı oluyor? 3 katlı olanda ise 8-inch round cake pan diyor bu da 20 cm lik kalıp mı oluyor? işte böyle kafam karıştı bir de bulamadım 24 cmden küçük kalıp buralarda... yardımcı olabilirsen minnettar olurum ... sevgiler Gizem...

Adsız dedi ki...

MERHABA RESMEN MÜPTELANIZ OLDUM SİTEYİ HER GÜN İNCELİYORUM YENİ BİRŞEYLER ÖĞRENİP UYGULAMAK HARİKA SUFLE DENEMEK İSTİYORUM AMA PORSELEN KAPLARIM YOK BORCAMIN MİNİL KASELERİNDE NASIL OLUR ACABA TEŞEKKÜRLER

Unknown dedi ki...

merhabalar;
ben nasil bi yer kesfetmisim böyle ya,her bi sayfasi ayri bi güzellik ellerinize saglik...
bende pasta yapmaya cok merakliyim fakat seker hamuru ile calismadim hic ve dolayisiyla yazilan cogu arac ve gerecleride tanimiyorum ,sanirim bulmasida biraz zor olucak... olsun seker hamuru sevdasina deger:)
cok cok tesekkürler bu yol gösterici yazilariniz icin ,
bol pastali günler herkese:)

Adsız dedi ki...

merhabalar mikseriniz kenwoodu nerden ve nekdra aldıgınızı sölıebılrımısınız acaba

yasemin dedi ki...

merhaba ben birşey daha soracaktım unuttum bende kenwood MW 786mikrodalga fırınım var onda pasta yapabilirmiyim ayrıca sizin temel 1 bölümünde göstermiş olduğunuz kalıpların cam olanlarını kullanabilirmiyim olurmu tşk.ederim iyi günler

yasemin dedi ki...

merhaba yayınlamış olduğunuz iletiden önce yorum göndermiştim ama gelmemiş herhalde mutfak terazisi olarak neyi tavsiye edersiniz önce yazım gelmediyse bir daha göndermek istiyorum tşk.

buse dedi ki...

merhaba
ben yorumları okudum dıgerlerı gıbı becerıklı ve garıp aletlerı olan bırı degılım hatta bıde ustune becerıksızım:)ama mukemmel keyıflı bı sayfanız var bende ıslak kek tarıfı ıcın sans eserı buldum sadece bı konuda yardım ıstıcem benım ıcın tarıflerde 1/4 yerıne daha kolay olculer versenız:)cunku 25 yasındayım ve 4senedır calsıyorum hıc mutfakla aram yok sımdı ısten cıktım ve sık sık sayfanızı zıyaret edıcem:)mukemmel bır ıs pastacılık ve sız bu ısı bence cok daha keyıflı hale getırmıssınız basarılar:)ve tesekkurler

hulya dedi ki...

sevgili burcu hanim sitenizi bugun kesfettim ve cok begendim tarifleriniz cok ayrintili ve anlasilir en kisa zamanda deniycem verdiginiz bir kurs var mi varsa katilmak isteim sevgiler

canan dedi ki...

Meraba ben mersinden yazıyorum.Geçenlerde bi rüya gördüm,rüyamda harika pastalar yapıyordum ve o günden sonra pastacı:)))olmaya karar verdim.Zaten severdim ama şimdi bayılıyorum:)pasta yapmaya.Bu siteyi de tesadüfen gördüm ve çok sevindim çünkü daha pasta yapmayı tam kavramadım bana yardımcı olcağınızdan eminim.Acaba siz nasıl karar verdiniz pasta yapmaya:)

Adsız dedi ki...

çok iyi
emeğinize sağlık burcu hanım

elif dedi ki...

burcu ablacım siten çok güxel ben 17 yaşındayım pastacılık okuluna gidiyorum ama inan burda daha güzel şeyler var okulda bunların hepsini yapıcam:))

Adsız dedi ki...

merhaba ben dila güzel ve degısık tarıflerım olduguna inanıyorum lütfen bana yardımcı olun bende sıte acıp kendı sayfamda pasta yayınlamak ıstıyorum ama nasıl bılmıyorum bana yardımcı olursanız cok sevınırım lutfen cok istıyorum bunu sadece nasıl yapacagımı soyleyın sız nasıl bu sıteyı actınız sımdıden tsk iyi gunler cvp beklıyorum

Adsız dedi ki...

merhaba valla bayıldım bloğunuza da sizede ben 3 cocuk annesi 34 yasında bir bayanın ve 3 numara daha 58 günlük. 14 sene süreklğ calıştıktan sonra evde oturunca insanın canı cok sıkılıyor bende pasta yapımına nerak sardım ve bloğunuzu keşfettim aman eğitime devam ben kursuna gitmek istiyorum önere bileceğiniz bir kurs varmı acaba tesekkürler

Adsız dedi ki...

merhaba burcu hanımın yazdığı kitaplar değil ama bende cake decorating olarak 3 kitap buldum ebook olarak:

Wilton Method Cake Decorating Course 1
Wilton Method Cake Decorating Course 2
Wilton Method Cake Decorating Course 3

http://rapidshare.com/files/56331094/Wilton_Course_1_Cake_decorating.rar

bu adresten indirebilirsiniz yanlız açmak için windjview adlı programı yüklemeniz gerekiyor umarın beğenirsiniz iyi günler

Unknown dedi ki...

Öcelikle tecrübelerinizle elde ettiğiniz bu güzel bilgileri bizlerele paylaştığınız için sonsuz teşekkür ederim Burcu hanım. Ben kek yapımından başladım ama asrtık ilerlemeye yaş pasta yapmayı öğrenmeye karar verdim. Sizin bizimle paylaştığınız bilgiler sonucu ilk pastamı yapıcam.

Butikpartim dedi ki...

Çok teşekkürler,bu bilgileri bizimle paylaştığınız için.Şeker hamurlu pasta hiç yapmadım.Deneyeceğim.Emeğinize sağlık.Arkadaşların da söylediği gibi,bu kitabı yazmayı kesinlikle düşünün derim..

sumeyya dedi ki...

Selam Burcu abla ben fransadan yaziyorum.Senin yaptin pastalari çok guzel oldunu dusunuyorum ben boyle bir pasta ariyordum çok saol. Meslende iyi basarilar .(bende senin gibi bir pastaci olacam) iyi gunler

fatihmehmet dedi ki...

merabalar ben bu sıteye hada oncede geldım gezdım ama cok zaman gectı aradan ve sımdı baktıgımda daha cok seyler ortaya cıktıgını gordum sızlerın bu basarılarınızı tebrık etmek ıstedım ben 13 yıldır bu meslegın ıcındeyım ben dayıma yenılıklere acık bır pastacıyım sızlerın bu calısmalarınız ve azmınız benı cok hosuma gıttı sızlerden rıcam lutfen kıtabınız varsa bana temın edecegınız bır kıtap olursa sevınırım sevgılerımle fatıh mehmet özkarci gazaıntep\nizip

Adsız dedi ki...

bu kitaplar İngilizce mi?

Emine dedi ki...

Merhaba,ben sitenizi dün keşfettim,her şey çok güzel malzemelerin bazılarını hemen gidip Fermo'dan aldım inşallah gelişimim de bu kadar hızlı olur :D dükkanınıza gelip sizinlede tanışmak isterim görüşmek dileğiyle... Emine

Emine dedi ki...

Merhaba, ben bu işlere yeni merak saldım ,yaptığınız herşey çok güzel görünüyo,ben araç-gereçlerin bazılarını aldım, denemelere başlıyorum inşallah sizi birgün ziyaret ederim...Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Merhaba burcu hnim bn yirmi kisilik pandispanya yapcam dogum gunu icin kalip yok normal yuvarlak tepsi ile yapsam olmz mi birde yirmi kisilik pndispanysya ne kdr malzeme koycm acil yrdim edersenix sevinirim iyi gnler

Unknown dedi ki...

Kek kalıbımda ölçüsü yazmıyor nasıl öğrenrbilirim bir çözüm bulmam gerekiyor yardımcı olursanız sevınırım