Çarşamba, Ekim 04, 2006

PORTAKALLI & ÇİKOLATALI KEK VE PASTA YAPARKEN..






































Aklımda her gün yeni bir şeyler yapmak var. Ramazan ayı olduğu için sütlaç, güllaç, baklava gibi tatlılar daha revaçta ama ben yine de iftardan sonra çikolata krizine giriyorum. Hiç bir şey bulamazsam Nutella kavanozuna saldırıyorum. Bu aralar kendime top 5 bile yaptım;

1- Haagen-Dazs'ın "Belçika Çikolatalı" dondurması,
2- Nutella
3- Eti'nin Lokumlu çikolatası
4- Starbucks'ın üzeri çiçek süslemeli yeni bir çikolatalı keki
5- ve evde yaptığım bol çikolatalı tatlılar- özellikle bu ara canım profiterol çekiyor.

Bu top 5 listemde yer alan suçlular, benim bazen iftarda yemekten çok çikolata yememe sebep oluyorlar. En çokta Nutellayı şöyle güzel bir filmin ya da dün yaptığım gibi "Avrupa Yakası"'nı seyrederken yemek rüyalarda yaşamak gibi :)Gün içerisinde en mutlu olduğum saatler olarak ilan ediyorummmmm !!

Dün "bu böyle olmaz, en iyisi kendime bir kek yapayım" dedim. Devamlı Nutella veya dondurma yemek ne kadar doğru tartışılır..bari Yağmurun ve eşimin de sütün veya çayın yanında yiyebileceği bir kek olsun istedim. Kitaplarımı, özellikle çikolata tarifleri bol olan kitaplarımı ve dergilerimi karıştırdım. Ama her zaman yaptığım gibi yine sadece kitaplardan fikir almış oldum ve tarifimi kendim oluşturdum. Bu işte en çok sevdiğim durum bu; tariflerimi kendim oluşturmak, oranlarına kendim karar vermek, içerisine neler koymam gerektiğime yine kendim karar vermek..bu yüzden her zaman kaynak gösteremiyorum, üzgünüm..

Gerekli malzemeler ;

  • 2 yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı toz şekeri
  • 1 paket vanilya veya 1 çay kaşığı sıvı vanilya(vanilya aroması)
  • 7 çorba kaşığı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağı
  • 100 gr bitter, 100 gr sütlü küvertur ( veya çikolata )
  • 3 çorba kaşığı toz kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket dr.oetker'in portakal tozu ,veya bulamazsanız 2 çorba kaşığı portakal reçeli/mermaladı

Kullandığım kalıp ..

Eğer tek kişilik kek kalıbınız yoksa büyük bir kek kalıbını da yapabilirsiniz..

Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlıyoruz.

Yumurta, şeker , vanilya ve portakal tozunu çırpmaya başlayalım. Yoğurt kıvamını alıncaya kadar çırpalım. Bu arada çikolatalarımızı benmaride eritelim.

Yoğurt kıvamı alan karışıma önce yoğurdu katıp çırpalım, sonra yağı katıp çırpalım. En son eritilmiş çikolatamızı katıp çırpmaya devam edelim.

Ayrı bir kaba unu, kabartma tozunu ve kakaoyu eleyelim. Ve kuru karışımı diğer karışımın içerisine yavaşça katalım. Önce mikserin düşük devrinde sonrada en hızlı devrinde çırpalım. Tüm malzemeler homojen halini alınca çırpmaya son verelim.

Bu arada kalıbımızı sıvı yağ ile güzelce yağlayalım. Ve yarılarından 1 parmak fazla dolduralım Sakın tümünü doldurmayın, eğer doldurursanız kekiniz taşacak ve şeklini almayacaktır.

Önceden ısıttığımız fırınızmız da yaklaşık 40 dakika pişirelim. Piştikten sonra fırın tezgahımızda soğutalım. İyice soğuduktan sonra kalıbından dikkatlice çıkaralım.





















Pasta yaparken çok aşamadan geçiyorum.. işte aşamaların bazıları..

  • royal icing için motif seçimi ve yağlı kağıda geçirilmesi..
  • motifin üzerinden geçilmesi ve kelebeklerin boyanması..
  • benmari için çikolata kesilmesi..
  • pandispanyanın üçe bölünmesi..
  • şeker hamuru için toz jelatin ve glikozun eritilmesi..
  • mikserde pudra şekeri ile eritilmiş malzemenin yoğurulması..
  • ve şeker hamurunun yoğurulmuş son hali..




22 yorum:

Adsız dedi ki...

gercekten emek, zaman ve istekle butun bunlar gerceklesiyor..ve tabii severek yapinca da bir baska oluyor :) bence bir sanat! Bu arada dun sonunda su meshur Fermoya gidebildim..insan kendini kaybediyormus gercekten..hicbirsey alamadan ciktim..ambale oldum resmen.. :)

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Royal Icing nasil yapiliyor acaba?
Sevgiler
Seda

Adsız dedi ki...

Burcu'cuğum sen de almışsın leveler'dan:) Ben de Metro'da uygun fiyata görünce uçtum sevinçten ve aldım hemen. Onu kullanırken kekini düz bir zemine koy, leveler'ın telini pasta katını yerden ne kadar yüksekte istiyorsan oraya kaldır ve ayaklarını yere daya. Leveler'ın ayaklarını yerden hiç kaldırmadan ileri geri hareket ettirerek kekini kes. Bu şekilde çok daha rahat çalışırsın. Bu arada Metro'ya çok çeşitli pasta malzemesi geldi, haberin olsun. Öpüyorum Yağmur'u ve seni:)

Adsız dedi ki...

Ne kadar güzel anlatmışsın, hikaye gibi geliyor insana gerçekten. Pasta işini sevdiğin anlatımından, yapımından, herşeyinden o kadar belliki. Tebrik ediyorum seni Burcu.

Adsız dedi ki...

Burcu,

Pastalar harika, emeklerin çok... Ellerine sağlık. Ortaya çıkanlar sanat eseri gibi. Başarılarının devamı dileğiyle arkadaşım...

Sevgiler
Begüm

Adsız dedi ki...

severek yapılan her şey mükemmel olur.Ortaya böyle güzellikler çıkar başarılarının devamını dilerim ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Burcucum akşam sütlacı yaptım..:)))hatta biraz ileri giderek senin tarifini fırın sütlaç yaptım..:))..Üstelik çat kapı misafir geldi onlarada nasip oldu..:))Her kez bayıldı hatta eşim 'sen bu tarifi kaybetme tekrar isterim' dedi..benimde çok hoşuma gitti hafta sonu tekrarlamayı düşünüyorum.Sadece fırın sütlaç olduğu için sonunda bir yumurta sarısı çırptım sütlaçtan biraz alıp karıştırdım ve üzerleirne paylaştırdım..Tarif için teşekkürler,ben böyle pratik ve lezzetli tariflere bayılıyoruuum..:)))

Adsız dedi ki...

Bething merhaba,

bencede başlı başına "mutfak" bir sanat , hatta pastacılık daha görsellik gerektiren bir sanat..
Fermonun son halini ben daha göremedim :( haftaya gitmeyi planlıyorum ve çok merak ediyorum :)

Seda merhaba,

anneme yaptığım pastada royal icing'in tarifini vermiştim. tarifi burada..

Burcu merhaba,

bende levemi metrodan aldım. ikitelli metroya gidiyoruz biz. pastacılıkla ilgili gerçekten eskisine göre daha çok malzeme gelmiş. ama ben yinede Eminönünü tercih ederim :) Metrodan en çok dr.oetker'in aromalarını alıyorum.kakao alıyorum. elit'in çikolatalarından alıyorum bazen..ama Fermo'nun %70 kakao içeren küverturunu daha çok beğeniyorum..ooo yazacak çok şey varmış :)

Tülay merhaba,
seviyorum tabii..pek sevgimi göstermeye beceremem ama yazılı olunca daha başarılı oluyorum sanırım :)

Begüm merhaba,

çok teşekkür ederim canım..beğenmeniz beni gerçekten çok çok mutlu ediyor..

Emine merhaba,
severek yapılan herşey gerçekten çok farklı oluyor..keşke daha çok imkanım olsa daha çok pasta yapsam..yapsam yapsam hep yapsam :))

Ülviyecim merhaba,

tariften memnun kalmanıza çok sevindim canım :) sanırım kayınvalidem hiç fırında yapmamış..bende ona senin yöntemini aktarıyım..benim arkadaşlarımın ne kadar yaratıcı olduğunu görsünler :)

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık iftardan sonraki krizini anlıyorum çikolatayı çok seven biri için sütlü tatlılar pek yetmiyor bir parçada olsa çukulata insanı doyuruyor

Adsız dedi ki...

merhaba;asagı,yukarı 5-6 aydır sızı takıp edıyorum...ve hemen hemen hertarıfınızı kopyalayıp bılgısayarımda pastacıdan-pasta ve kekler olusturdum...ve denemeye sırayla basladım;)) seker hamurunu yapımınada daha evvelden beyaz fırından yedıgım bır pastayla merak salmıstım ama ılk denemelerım hos olayınca sogumustum....ve yenıden basladım..sayenızde:))sızden ricam sızın gıbı tecrubelı bır pastacının pasta(cılıga)yapmaya ılk baslayan acemıler ıcın neler gereklı veya malzeme olarak ılk ne alabılırız,bugun alısverıse cıktım ve acemılıkten ne alacagımı bılemedım alabıldıgım teksey;sızınde bır tarıfde belırttınız oyun hamuru(once bunlarla sekılcalıstıgınızı solemıstınız)...gercekten ılk asamada neler lazım ve neler almalı ve yapmalıyım anlatırsanız memnun olurum..basarılarınızın devamını dılıyorum ve takıpcınızım...
sevgıler...saygılar...bır gun bır yerde bulusmak..tanısmak umıdıyle....

Adsız dedi ki...

Burcucum merhaba aynı kalıptan benimde var biraz fazla büyük kekler oluyorlar ama tarifini hemen deneyeceğim. sevgiler canım..

Adsız dedi ki...

starbuck'un o minik kekçiğini bende cok sevdim. Hem minik olması nedeniyle cok pisman olmadan yiyebiliyorum:)
sizin tarifinizi denicem. sevgiler

Adsız dedi ki...

Şebnem merhaba,

keşke bir parçacık çikolata beni kesebilse..ben bu yaptığım keke nutella sürüp sürüp yedim, pasta gibi hayal ettim..düşün halimi :)

Saliha merhaba,

Öncelikle kalıplarını alman gerekiyor..18-20-22-26 cm'lik yuvarlak kalıplar ( mümkünse kelepçeli ve teflon olsun) mutfağın demirbaşları.
Kalıplardan sonra krema sürmek için pastacı spatulası( bu linkten daha önce yazdığım yazımı okuyabilirsin )gerekli..
ekipmanlardan sonra malzemelerini almalısın..un,yağ,yumurta vb. unutulmaması gerekenler sütlü,bitter ve beyaz küverturlar, vanilya aroması, damla çikolatalar..ben en iyisi bu konuyla ilgili bir yazı hazırlayayım :)

armeda merhaba,

ne güzel işte kocaman kocaman şirin keklerimiz oluyor..ben bayıldım :)

Hande merhaba,

o kekleri ilk defa geçen hafta kızım hastanede gece yatarken denemiştim..nişantasına starbucks'a hava almak için yürüyüşe çıkmıştık..frappucino'nun yanında yemiştim..moralimi düzeltmişti :)

demek ki çikolata ve güzel bir görüntü moral verebiliyormuş :)

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Birsey daha sormak istiyorum royal icing'i yapacagim kurabiyelerin üzerine uygulamak istiyorum. Yendigi zaman sagliga zararli oldugunu okudum dun bir sitede varmi boyle birsey size danisayim dedim.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Seda merhaba,

Royal icing, bildiğimiz şekerdir. şekerin fazlası ne kadar zararlıysa royal icingte o kadar zararlıdır..ayrıca bütün dünyada (Amerika,Avrupa vb) royal icing kullanılmaktadır. ve en çok kullanıldığı yer kurabiye süslemeleridir. Yanlız kurabiye üzerinde kullanacaksanız bir paket pudra şekerine 1 yumurta akı ve 1 çorba kaşığı süt kulanmanız gerekecektir. ve renklendirmeniz içinde gıda boyası.. böylece daha akışkan bir royal icing'iniz olacaktır..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Pastaların,süslemelerin daha doğrusu yaptığın herşey harika ellerine sağlık.
Çok da güzel anlatıp bilgilendirdiğin için teşekkürler canım.Sevgiyle kal daima..Güzel bir hafta sonu diliyorum..

Adsız dedi ki...

BURCUCUM;BUGUN YINE ACABA YENI BISILERURETMISMIDIR BURCUM BENIM DIYE SAYFANI ACTIM..COK TESEKKURLER...YAZINI INANKI SABIRSIZLIKLA BEKLIYORUM...LUTFEN GECIKTIRME...VERDIGIN LINKIN ICINDE SAGOL BEN ARSIVINI ARASTIRMAMA RAGMEN GOZUMDEN KACMIS....TEKRAR SEVGILER...

Adsız dedi ki...

Burcucum selamlar,
Kek kalibini nereden aldin? Cok hosmus.
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Su profiterol meselesi bende de var bu aralar. Ne olacak bilmem bu halimiz :) kekin kokusunu ise tahmin edebiliyorum, mis gibi olmustur eminim. Bu aralar pek vakit geciremesemde mutfakta begendigim tarifleri bir bir not edip, denemek için siraya koydum. Bunu da ekliyorum bakalim. Sevgilerimle, ellerine saglik.

Adsız dedi ki...

Gül merhaba,
blogumu bilgi verici kullanabiliyorsam ne mutlu bana ..
sizlere de güzel bir haftasonu diliyorum :)

Saliha merhaba,
çok teşekkür ederim, destek ve mutluluk veren yorumuna :)
blogumu sık güncellemeye çalışıyorum ve güncellememi beklemen harika !!

Işıl merhaba,
Profilo Paşabahçe'den aldım..ama ben aldığımda sonuncusuydu..belki başka şubelerinde vardır veya yenisi gelmiştir..

Nezaket merhaba,
keşke sana profiterol ve kek yapıp gönderebilsem :) ama bu kek çok pratik ve çikolata krizini azaltıcı :) deneyebilirsin..
galiba bu hafta profiterol yapacağım ;)

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Bu kelebek seklini nasil verdiniz.Yorumlarda tarif ettiginiz royal icing donan birsey mi? Tek yapmam gereken o sekli hazirlayip royal icingi hazirlayip onunla cizmek mi? Bilgiverir misiniz?ISIL

Adsız dedi ki...

Işıl, kelebek şeklini fotoğrafta gördüğün gibi yağlı kağıdın altına bir tane kelebek resmi koyup kağıdın üzerine kurşun kalem ile resmi çizdim. çizdiğim kelebeğin kenarlarını önce beyaz royal icing ile çevreledim. daha sonra royal icing'i renklendirip kelebeğin içini boyadım..
ve royal icing kuruyan bir madde..biraz bekletince kelebek sertleşecektir..

sevgiler..