Salı, Ekim 03, 2006

SÜTLAÇ & GÜLLAÇ..
































Ramazan ayında insanın canı Osmanlı mutfağından klasik tatlar çekiyor..Ben modern ve çikolatalı tatları daha çok sevmeme rağmen, iftardan sonra Güllaç, Sütlaç, Baklava gibi herzaman yemediğim tatlıları tercih ediyorum.. Belki psikolojik belki de vücudun ihtiyacından ama ne olursa olsun klasik tatlılar da çok güzel :)

Ramazanın ilk günü hatırlarsanız Kayınvalideme gitmiştik . Orada yediğim en güzel sütlacı yemiştim. Bu sütlacın tadı gerçekten her zaman yediğimden çok farklıydı..Ben normalde sütlacı çok sevmem..Ama bunu çok ama çok sevdim ve mutlaka blogumda paylaşmalıyım dedim..Herşeyi pirinci, şekeri, sütü tam kıvamındaydı..Nişastanın verdiği ağırlıktan eser yoktu..mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum..

Gerekli malzemeler ;


  • 2 lt süt
  • 500 ml su
  • yarım su bardağından 1 parmak fazla pirinç
  • yarım kilo şeker

Şeker hariç tüm malzemeyi pişireceğimiz tencereye koyalım. Orta hararetli ateşte yavaş yavaş pirinçlerin pişmesini bekleyelim. Boza kıvamında bir karışımımız olunca şekeri ilave edelim. Şekerden sonra 15 dakika daha kaynatalım. Ağzı açık kaynatalım ve pişirirken ara ara karıştıralım. Dibinin tutmamasına dikkat edelim.

Sıcakken kaselere boşaltalım . Soğuduktan sonra üzerini tarçınla süsleyelim. Biz tarçın serperken bir dantel örtüden yardım aldık. Böylece örtüyü kaldırdıktan sonra sütlacımızın üzerinde desenler ortaya çıktı :)

Sütlacımızı buzdolabında muhafaaza edelim hatta dolabımızda fazla yemek varsa kaselerin üzerini streç filmle kaplayalım. Böylece sütlaçlarımız yemek kokmaz :)


































Güllaç ise, benim için Ramazanın en güzeli..Çok seviyorum ve yemeğe doyamıyorum..Geçen gece iftar için hazırlanırken Elma Tv'de "Fark Etmeden Diyet" programındaki sunucu İftar'da güllacı içimiz rahat tüketebileceğimizi söyledi..Bildiğiniz gibi diğer tatlıların(baklava, şekerpare vb.) şeker ve yağ oranları yüksek. Ama güllacın şeker ve yağ oranı çok düşük..yaşasınnnn :)

Ben klasik yapılan güllaçtan farklı olarak , tepsi veya borcam yerine , tek kişilik porsiyonlar halinde yapmayı tercih ettim. Böylece hem sunumu daha farklı, sütü de çok bol oldu :) Güllacı bol sütle yemeği çok seviyorum..

Gerekli Malzemeler ;

  • her bir kase için 1 yaprak güllaç ( ne kadar yapmak istereniz )
  • eğer tüm paketi yaparsanız, 2 lt süt ( ben yağsız sütten yaptım )
  • her bir litre süt için bir su bardağı toz şeker ( 2 lt süt için 2 su bardağı tozşeker )
  • tüm paket için bir paket toz vanilya
  • 1/2 fincan gülsuyu
  • tüm paket için 2 su bardağı ceviz ( rondodan geçirilmiş)
  • üzeri için nar,ceviz içi, toz antep fısıtığı vb.

Paketin üzerinde yazan tarifin aynısını yaptım Sadace ek olarak Zuhal'in yaptığı gibi vanilya, bir de kendimden gülsuyu ekledim.

Sütü, şeker ile birlikte karıştırarak kaynatalım. Kaynamaya yakın vanilyasını ve gülsuyunu ilave edelim. Kaynayan sütü ılımaya bırakalım.

Sütümüz ılındıktan sonra her bir kase için bir yaprak güllacı elimize alalım. Güllacı kasemizin şekline göre bölelim. Ben herbir böldüğüm güllacı süte batırıp kasenin içerisine öyle koydum. Yarı yaprağı koyduktan sonra arasına rondodan geçirdiğimiz cevizlerden serpiştirelim. Üzerine kalan güllaç yaprklarını süte batırıp yerleştireli. En son üzerine 1-2 kepçe süt dökelim. Ve buzdolabına kaldıralım. Süslemesini yerken yapabilirsiniz..



Pastalarımız blogunda ise sizleri tarifiyle birlikte çok güzel bir "Barbie Pasta" bekliyor..

Hepimize afiyet olsun..

18 yorum:

Adsız dedi ki...

Sütlaç için kullanacağımız pirincin cinsi farkeder mi? Örneğin pilav için kullandığımız baldo pirinç olur mu? Teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Ayşe merhaba,

aynı soruyu bende sormuştum, küçük cins pirinç olsun demişti.. mesela baldonun ucuzları oluyor, daha küçük oluyor,onlar müsaitmiş sütlaç için..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

Harika,sonunda beklenen tarif geldii..:))hemen denemek lazım..:))Ellerinize sağlık Burcucuğum ayrıca kırk yıl düşünsem dantelle desen vermek aklıma gelmezdi..:))Süpersiniz yaa..:)))

Adsız dedi ki...

ımmm sütlaç ve güllaç benim en sevdiğim aslında tariflere baktığımda sevmediğim bir tarifde yok hani ama olsun sütlü tatlıları çok severim ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

nişasta var mı içinde?

Adsız dedi ki...

merhaba burcu siteni,tariflerini çok beğeniyorum.konuyla alakasız ama birşey sormak istiyorum.başlıkların önünde duran çatal bıçağı nasıl yapıyosun?

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu,
sütlacı yarın deneyeceğim. İçine vanilya ve hafif damla sakızı da ekleyeyim diyorm bakalım nasıl olacak. Benim aklıma takılanda dantelden tarçın lekesinin kalıp kalmadığı ben Bakırköy pazarından mini şekil kalıpları almıştım bunun için. Böylece kullanmışda olurum kalıplarımı,öylece duruyorlar :)Sadece bir kere sufle yapmıştım ve yine senin tarifinle idi, onun üstüne pudra şekeri serperken kullandım. Sufleler bekleyince sönüyorlar hemen, fırından çıkar çıkmaz tüketmek gerekiyor.. Bu normalmi?

Adsız dedi ki...

Burcucum Bende bayiliyorum gullaca.. cok da iyi bir fikir tek tek servis yapmak cunku tepside yapinca cok sut ziyan oluyor.... ellerine saglik.. hayirli ramazanlar canim.

Adsız dedi ki...

Ülviyecim merhaba,

eğer sütlacın tarifini beklediğini bilseydim daha önce yayınlardım :) mutlaka denemeni öneririm gerçekten çok lezzetli bir sütlaç oluyor..

Şebnem merhaba,

ben aslında her sütlü tatlıyı sevmem ama bu tarini verdiklerimi çok seviyorum..hem pratik hem de çok lezzetli oluyor..

Berrin merhaba,

aslında onları ben yapmadım. Seçtiğim template'in formatında yer alıyor..template'imi typed'ten blogger templates.com sitesinden seçmiştim..

sütlacın içerisinde nişasta yok..

Pınar merhaba,

biz dantel'i Kayınvalidem de şekil kalıbı olmadığı için kullanmıştık..ve hemen danteli elimle yıkayınca hiçbir iz kalmadı..
benimde elimde çok şekil kalıpları var, evimde yaptıklarımı bende onlarla süslüyorum..
sufle hemen yenilmesi gereken bir tatlıdır..zaten 17-20 dakika pişirir hemen servis yaparız..kalanları pişirmeden buzdolabında saklarız..bu durumda pişirdikten sonra saklarsak söner..ve özelliğini yitirir..

Seda merhaba,
tek kişilik yapınca süt hiç ziyan olmuyor..kaselerin içerisinde kalıyor ve bizde bol sütle afiyetle yiyiyoruz :)

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Her sene Ramazan ayinda herkes gullac'i ballandira ballandira anlatir simdiye kadar niye yememisim bilmiyorum ama cok merak ediyorum tadini. bugun yarin gullac aramaya cikicam.
tarif icin cok tesekkurler.

Adsız dedi ki...

Burcu vallahi harikasın.Bu dantel örtü fikri aklıma fena yattı:))

Adsız dedi ki...

Bediacım merhaba,
mutlaka güllaç bulup denemelisin..eğer sütlü tatlıları seviyorsan güllacıda çok seveceksindir :)

Kübra merhaba,
dantel örtü fikri bir anda aklıma geldi..evde hep stencil'larımı kullanıyorum ama ev dışında bir çözüm bulmam geekiyordu :) beğenmene sevindim..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

sevgili burcu,
öncelikle mutlu bir bayram gecirmis olmani temenni eder, 2007'in senin ve ailen icin cok positif, saglikli ve heycanin'in hic bitmemesini dilerim.
basari'mi - ona ihtiyacin yok'ki - hersey istedigin gibi olsun.

burcu'cugum, benim sütlac ile bir sorum var. kayinvalidene sorarsan cok sevinirim. ben sütlaci ilk denedigimde inanilmaz guzel oldu. tam senin söyledigin gibi gercekten yedigim, ve tabii'ki kendim yaptigim en ama en guzel sutlac'ti. yalniz malzemlere bizim gibi cekirdek aile icin fazla. 2. denememde malzemeleri yariya bölerek yaptim ama sonuc olarak sütlac degilde sütcorbam oldu:-((
dün aksam tekrar yaptim, normal ölculer ile. cok uzun sure kaynatim, boza kivamina geldi, pirincler pisti, daha sonra sekeri ekledikten sonra en az 15 dakika daha kaynadi ve buyuk sevinc ile kaselere paylastim. aradan kac saat gecmesine ragmen yine kivami cok likit.
neden acaba, nerede hata yapiyorum.

bana cevap verebilirsen cok sevinirim.

seni ve tatli yagmuru cok opuyorum.
sevgiler
nese

Adsız dedi ki...

güllaçın yapımını tam anlayamadım ?

SiNeM dedi ki...

merhaba sütlacın içine un felan koymuyorsunuz nişastada ozaman nasıl koyu kıvama geliyor lütfen cevap yazın merak ediyorum

Adsız dedi ki...

YA KIZLAR KUSURA BAKMAYIN AMA ARKDASLAR LA IDAYA GIRDIK VE KAYBETTIM SUTLAC YAPMAM GEREKIYORMUS BEND EBUNU HIC BILMIYORUM YARDIMCI OLURMUSUNZU NASIL YAPILIYOR BEN OGUZUM@HOTMAİL.COM A EMAIL ATINIZ

Adsız dedi ki...

sütlaç ve güllaç çok güzel gerçekten en sevdiğim tatl çok teşekkürler tarif için.

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık. Bir şey soracağım. Sütlaç tarifinde vanilya yok mu? Özellikle mi koymadınız? Acaba bu şekilde daha mı güzel oluyor? Burçin.