Pazartesi, Şubat 05, 2007

PASTALAR HAYATIMIN DAHA İÇİNDE..


























Son bir aydır kendimin bile hala şaşkın şaşkın baktığı bir yoğunluğun içerisine girdim.. Artık bol bol kurabiye ve pasta yapıp süslüyor ve yaptıklarımı daha çok insanla paylaşıyorum :) Hatta eşim bile, "artık sana büyük bir mutfak açalım ve birde yardımcı alalım " demeye başladı..Neredeyse mutfaktan hiç çıkmıyor, çok sevdiğim bilgisayarım ve blogumun bile başına daha az gelebiliyorum..Neler mi yapıyorum ?? Butik bir kurabiye ve pasta dükkanı için maket pastalar hazırlıyorum, sipariş pasta ve kurabiyeler hazırlıyorum, arkadaşlarımla buluşup pasta çalışıyorum, bir kafe için sevgililer günü kurabiyeleri hazırlıyorum vs vs..çokkkk mutluyum bol bol çalışmaktan :))

İnsanın hobisini, sevdiği işleri yapması kadar büyük bir mutluluk olamaz bence..Bir zamanlar Gülse Birsel'in bir yazısını okurken , "neden insanlar hobilerini işe dönüştürmezler ki" cümleleri kafamda bir soru işareti belirmesine sebep olmuştu ..bence haklı, neden insanlar hobilerini kendi işlerine dönüştürmezler ki?? Eğer pasta , kurabiye yapmayı sevmesem, mutfakta geçirdiğim her dakika bana eziyet gibi gelirdi..Ama seviyorum ve geçirdiğim her dakikadan çok keyif alıyorum..Oluşum sürecinden sonucuna kadar olan zaman diliminde kendimi büyük bir maceranın içerisinde gibi hissediyorum..Bakalım zamanla bu macera dolu dünya gerçekten işim haline gelebilirmi? Hatta ara sıra yurt dışına çıkıp eksik olan eğitimlerimi bile tamamlamayı düşünüyorum..

Yukarıdaki maket pastayı, bahsettiğim Gayrettepe'de bulunan yer için hazırladım. Modelini daha önce bahsettiğim ve Tren Pastasında da kullandığım " No Time Party Cakes" kitabından beğendik. Uzun zamandır beğendiğim bir modeldi ve sonunda yapmak nasip oldu..



























Cumartesi günü ise sevgili Müge ile şeker hamuru çalıştık. Pandispanyasını kendisi evinde yapıp getirdi. Ama bir daha ki sefere pandispanyamızı birlikte yapacağız çünkü pastamız düzgün kaplanmadı ve yüksekliği yetersiz oldu..

Bizde Cumartesi günü 2 kilo şeker hamuru hazırladık. Pandispanyası için bol çikolatalı bir krema hazırladık. Pandispanyamızı ikiye bölüp kremamızı sıktık ve arasına bol bol taze ananas serpiştirdik. Müge'nin ilk şeker hamuru macaresı olmasına rağmen çok başarılı ve çok eli yatkındı..Çok dar zamanda ancakfotoğrafta gördüğünüz yeşil pastamızı yapabildik. Yarım saat içerisinde hızlı bir gül yapımını gösterebildim . Ama haftaya daha detaylı gül ve çicek çalışabileceğimizi umuyorum :)

YOĞUN ÇİKOLATALI PANDİSPANYA


Tek kişilik pastalarda ise, kullandığım çok lezzetli bir pandispanyanın tarifini paylaşmak istiyorum. Bu pandispanyayı özellikle büyük kare bir kalıpta pişirir ve tek kişilik pasta yapımında kullanırsanız sonucundan çok daha memnun kalırsınız;

Gerekli Malzemeler ;


  • 7 adet yumurta (oda ısısında bekletilmiş)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı irish aroma (monin) veya sıvı vanilya
  • 1 su bardağı un
  • 4 çorba kaşığı toz kakao - tepeleme ( mabel ve altınmarka önerilir)
  • 1 çorba kaşığı kabartma tozu
  • 1 küçük paket sıvı krema ( 200 ml)
  • 200 gr küvertur çikolata ( bitter kullandım)

Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Çikolatalarımızı küçük küçük kesip benmari'de eritelim.

Yumurta,şeker ve aromamızı birlikte yüksek devirde yaklaşık 10 dakika çırpalım. Önemli olan şekerin yumurtaların içerisinde erimesidir. Daha sonra sırasıyla çikolatayı ve kremayı ekleyip çırpmaya devam edelim.

Ayrı bir yere un, kakao ve kabartma tozumuzu eleyelim. Ve yumurtalı - çikolatalı karışımımızın içerisine ilave edelim ve düşükten hızlıya homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım.

Dikdörtgen kalıbımızı yağlayalım. İçerisine karışımımızı dökelim ve önceden ısıttığımız fırınımızda yakşalaşık 35- 40 dakika pişirelim.

Piştikten sonra tezgahımıza alıp bir mutfak örütüsünün üzerine ters çevirerek soğutalım. Soğuduktan sonra dikkatlice kalıbımızdan kekimizi çıkaralım.

Tek kişilik pastalardan bu tarif inanılmaz lezzetli ve browni kıvamında oluyor..Kalpli veya yuvarlak büyük kurabiye kalıplarınızla bu pandispanyadan parçalar kesip arasına çikolatalı krema sürüp çok şık pastalar oluşturabilirsiniz..

Hepimize afiyet olsun..

36 yorum:

Adsız dedi ki...

canım harıka olmuslar valla ya...gercekten basarılarının devamını dılıyorum..dahada guzel yogunluklar olur ıns..yardımcı olarakda ben asıstan olarak seve seve gelırım ınankı..boyle guzellıkler yapabılmek ogrenebılmek harıka olur valla....

Adsız dedi ki...

Burcu'cum,

Engin bayıldı görüntüsüne pastanın..ama ben dur bakalım dedim daha neler öğrenicem bu bir başlangıç dedim.:)Herşey için tekrar tekrar teşekkür ediyorum sana.Yağmuru da kocaman öpüyorum.

Sevgiler,
Müge

Adsız dedi ki...

Senin adına o kadar seviniyorumki.....Yaptığın herşey çok başarılı ve zevkli....Ellerine sağlık....

Adsız dedi ki...

Burcuuu, pasta çok güzel olmuş,
hatırlarsan bende kitapta görüp, sana bir( ! ) doğumgünü için bunu yapabiliriz demiştim. O günden beri hep aklımdaydı. İyi ki yapmışsın bence farklı bir espri ve ben çoook beğendim. Kusursuz olmuş tekrar ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

sevgililer günü kurabiyeleri harika
pastayıda beyendim
e artık bir rastacı yeri olmalı bencede eşiniz haklı

Adsız dedi ki...

sevgili burcu ..

senin bu şaheserlerini görünce inan beni de iştahlandırdın...

dün eşimin doğum günüydü ve senin aşk kuşlarını yapmak için malzeme almaya eminönüye koştum ve aldım yaptım..

resmi eklicem .. senin eserlerini yaparken kendi bloğumada yaptıklarımı koyup sipariş le yapmaya bile karar verdim...

şimdilik hoşçakal ..

not: arkadaş listeme ekledim seni ve blog izlemedesin ... sende eklersen beni arkadaş listene sevinirim..

sevgiler..

Adsız dedi ki...

Merhabalar

Yine cok güzel ve lzziz bir pasta olmu, ellerinize saglik. Sitenizi her ziyaret ettigimde keyifle bakiniyorum :=))

Adsız dedi ki...

Burcu,
Mutlu olduğunu okudum ve çok sevindim.
Umarım mutluluğun sadece yaptığın işle sınırlı kalmaz tüm hayatına da yayılır.
Bloglardan birinde grubunuzun çalışmaları sırasında çekilmiş fotoğrafları gördüğümde seni pek iyi görmemiştim o fotoğraflarda ve üzülmüştüm, problemler devam ediyor diye.Ama bugün iyi şeyler okudum ve sevindim.Bu yorumu yayınlama yine istersen lütfen:)
Sevgilerimle,
Deniz

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu Hanım ,

Dikdörtgen kalıbım yok .Bu vermiş olduğunuz ölçü ufak fırın tepsisi yeterli olurmu acaba ( taşma olurmu ? yada pandispanya incemi olur )birde benim fırın turbo diğer normal fırından daha çok kavuruyor gibi geldi .

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu'cum, calismalarini hayranlikla izliyorum. Enerjine hayranim. Keske bu isi kariyer yapan insanlar, yaptiklari isten senin kadar zevk alsalar!

Ufacicik bir uyarim var Muge ile yaptiginiz pasta ile ilgili olarak. Ananas ve kivi gibi bazi meyvalarda proteini parcalayan bir enzim var; bu enzim nedeniyle bahsettigim meyvalar temas halinde olduklari sutlu malzemeye (bu durumda kremaya) zamanla aci bir tat verebiliyor. Hemen tuketilecekse sorun yok, ama seker hamurlu pastalarin uzunca bekleyebildiklerini goz onune alarak yazmadan duramadim. Ayni enzim bu meyvalar jelatinle birlikte kullanildiklarinda jolelesmeyi de engelliyor. Bunun icin ya taze ananasi biraz isitmak lazim, ya da konservesini kullanmak. Bu sekilde bahsettigim enzim etkisiz hale geliyormus.
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Burcu'cum, ismimi yazmayi unutmusum bir onceki yorumda :)

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu..

Pastan ve senin o güzel anlatışın okadar samimi ki ,sana hayranım birde hayal gününe tabiki..Nazar değmesin Pastacımıza diyelim :)

Sevgiyle Kal..

Adsız dedi ki...

bu şahane tarfleriniz devam ettikçe bende hiç mutfaktan çıkamayacagım herhalde.ellerinize saglık

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu,
İnsanin isinin hobisi olmasından daha guzel ne olabilir ki? Umarim her sey gonlunce olur. Bu arada tek kisilik pasta icin verdigin 7 yumurtalık pandispanya hamurunu kaç cmlik kare/ yuvarlak tepside yapabiliriz?
Simdiden tesekkurler
Sevgiler
Berna

Adsız dedi ki...

Burcu daha önceki yorumlarımda da sana ne kadar hayran olduğumu belirtmiştim.Yaptıkların inanılmaz güzel.Senin kendinle ilgili anlattıklarından anladığım kadarı ile pasta ve mutfak konusunda kesiştiğimiz çok fazla nokta var.İhtiyacın olduğunda bende sana yardıma gelmek isterim.Bloguma bir mesaj bırak yeter.Umarım bir gün yüzyüze de hem tanışma hem de mutfakta bir şeyler yapma fırsatı bulabiliriz.Sevgiler

Adsız dedi ki...

Burcu daha önceki yorumlarımda da sana ne kadar hayran olduğumu belirtmiştim.Yaptıkların inanılmaz güzel.Senin kendinle ilgili anlattıklarından anladığım kadarı ile pasta ve mutfak konusunda kesiştiğimiz çok fazla nokta var.İhtiyacın olduğunda bende sana yardım etmek isterim.Bloguma bir mesaj bırak yeter.Umarım bir gün yüzyüze de hem tanışma hem de mutfakta bir şeyler yapma fırsatı bulabiliriz.Sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba sizi keyifle takip etmekteyım imrenerek bakmaktayım bende şeker hamuru ile pasta denemek istiyorum fakat cesaret edemiyorum sizin yardımlarınızla yapılan çalışmalar çok güzel sizinle nasıl çalışma yapabilirim sevgilerimle

Adsız dedi ki...

merhaba sizi keyifle takip etmekteyım imrenerek bakmaktayım bende şeker hamuru ile pasta denemek istiyorum fakat cesaret edemiyorum sizin yardımlarınızla yapılan çalışmalar çok güzel sizinle nasıl çalışma yapabilirim sevgilerimle

Adsız dedi ki...

sevgili burcu,pasta harika görünüyor..ellerinize sağlık,ben de bu güzelliklere yaklaşamasa da bugün bir pasta yaptım,arkadaşlarım çok beğendi ama onlar seni ve yaptığın güzel pastaları bilmiyorlar,blogunu izleyerek bilgilerime yeni şeyler katmanın mutlulugu içindeyim,görüşmek dileğiyle..selamlar..

Adsız dedi ki...

Bir kaç soru sormak istiyorum.
Orta boy muffin kalıpları ne kadar?
Şeker malzemeleri yapmak için gereken malzemelerin toplamının parası ne kadar? Tabi bir kaç kilo çıksın :)
Ve de süslemek için malzemeler .. Bunların toplamı ne kadar? Bütçem aşağı yukarı 30 ytl civarında .. E tabi öğrenci kumbarası :) Siz bana fiyatlarını yazın ben onlara göre para biriktiririm.

Adsız dedi ki...

merhaba Burcu Hanım.Çalışmalarınız gerçekten hayranlık uyandırıyor ve tabii coşkunuz da.Bu küçük pastacıklar için dikdörtgen kalıp ölçülerini yazabilirmisiniz en boy ve derinlik olarak.Teşekkürler.nisa

Adsız dedi ki...

pastacım yazını keyifle okudum inşallah tüm hayatın pastaların gibi renkli ve tatlı geçer.senin mutluluğun bizede yansıyor.her zaman mutlu ve huzurlu olmanı dılerim .sevgiler

Adsız dedi ki...

sevgili burcu çok seviniyorum senin böyle çok keyif alarak yaptığın hobini meslek olarak yapıyor olmandan.keşke herkes işini severek yapsa valla memleket kalkınır. burcucum yaptıkları çok güzel şeyler insan yemeye kıyamaz inan.tek kişilik pastalarda kullandığın dikdörtgen kalıbın ölçülerini merak ettim.şu büyük boy borcam olabilirmi?? şeker hamuruyla değilde krema+küvertür karışımıyla üstünüde sıvayabilirmiyim yada içi siyah dışı beyaz krema olabilermii?? eşine evine minişine kendine vede işine sevgin ömür boyu sürsün..sevdiklerin hep yanında olsun..sevgiler..

Adsız dedi ki...

Elinize, kolunuza ve emeginize saglik. Cok cok guzel pastalar, tablo gibi. Cok begendim, nasil yapiyorsunuz , cok hos.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Burcucuğum çalışmalarını okudum, inan çok çok sevindim, ayrıca yaptıklarında muhteşem gerçekten bu enerjine hayranım..:))

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu yaptiklarinizi zevkle ve hayranlikla izliyorum .Enerjinize hayran kalmamak mümkün degil.Sizi kutluyorum.Sevgiler

Adsız dedi ki...

Tebrikler! Hem keyif alıp hem de işleri bu şekilde ilerletmen harika Burcu! Nefis görünüyorlar hepsi:)

Adsız dedi ki...

Burcu, sevdiğin ve yaparken mutlu olduğun hobini işe dönüştürmene çok sevindim. Maket pastan ve diğerleri harika. Yeni pastalarını sabırsızlıkla bekliyorum. Darısı başımıza diyelim :) Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Burcu, sevdiğin ve yaparken mutlu olduğun hobini işe dönüştürmene çok sevindim. Maket pastan ve diğerleri harika. Yeni pastalarını sabırsızlıkla bekliyorum. Darısı başımıza diyelim :) Sevgiler,

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık bana da beklerim

kadinlarinblogu.blogcu.com

Adsız dedi ki...

kadinlarinblogu.blogcu.com

Adsız dedi ki...

pastalar gercekten süper! bunu söylemeye gerek bile yok. benim merak ettigim birsey var: maket pasta nedir? bir gün hayallerine kavusabilmen dilegiyle...

Adsız dedi ki...

Salihacığım merhaba,
Asistan ne demek misafirim olarak her zaman beklerim :) öpüyorum sizi..

Müge rica ederim :) özellikle eşinin beğenmesine çok memnun oldum..bir aksilik olmazsa Cumartesi aynı saatte ve yerde :) bekliyorum..

Suzan, çok naziksin, çok teşekkür ediyorum..umarım hepiniz iyisinizdir..

Ufukcuğum, bunu kime yapacağımızı biliyorsun..susssssss...iyi ki model çalıştım, ustaya daha iyisini yaparız :)


Aynur Hanım, siz zaten benim her zaman yüzümü güldürüyorsunuz, çok teşekkür ederim..
Bence sizinde yaratıcılığınız ve ince zevkiniz takdire fazlasıyla değer..sizi çok örnek alıyorum..


Sinem, eşinin yeni yaşı kutlu mutlu olsunnnnn !!!
Kimbilir ne kadar sevinmiştir kuşları ve pastanı görünce :)
Blogger'ın arkadaş listesi yok ama linklerimehemen ekliyorum..


Sevgi, size keyif verebilmem o kadar güzel bir duygu ki, bunun için teşekkür ederim..


Deniz, sen çok ince, nazik ve düşünceli bir arkadaşsın..keşke seni yakından tanıma şansım olabilse..çevrendekiler çok çok şanslı insanlar..herşey için milyonlarca teşekkürler..


Beyhan hanım,
Benim ölçülerim, 30 x 20 cm ve yükseliği 10 cm kadar..fırın tepsisinin yüksekliği yetersiz kalabilir..pandispanya ince olur ve taşar.. Büyük borcamınız varsa bence onunla deneyin..
birde normal süresinden daha kısa tutarak pişirebilirsiniz..


Zinnurcuğum, bilgilerin için herkes adına çok teşekkür ederim..ben taze meyve ile kremanın uzun süre dayanmadığını, çabuk bozulduğunu, acılaştırdığını biliyordum ama detaylı bilgisini bilmiyordum..
Sanırım Mügeler çabuk tüketeceklerdi..zaten apartman komşularınıda o gece hemen ikram etmişler..
aslında ben şeker hamurulu hiçbir pastaya sulandıracak meyveler kullanmam..ama o gün arasına birşey eklemek istedik ve ben yeni taze ananas almıştım..bir miktar ekledik..neyse fazla uzattım :)

tekrar güzel sözlerin için çok teşekkür ederim :)


Eylem, çok naziksin..çok teşekkür ederim..
keşke hayal gücüm gerçekten çok çok geniş olsa..ben o maskeleri kitaptan bakarak yaptım..


Sibel, mutfak güzeldir, mutfak terapidir..lütfen çıkma :)


Berna, ben dikdörtgen 30 x 20 cm ve 10 cm yüksekliğinde teflon kalıp kullandım..sonuç muhteşemdi..tavsye ederim :)


Güzin, öncelikle güzel sözlerin için çok teşekkür ederim, umarım her zaman layık olabilirim..
ve bazen gerçekten yardıma çok ihtiyacım oluyor özellikle sevgililer günü için oldukca yardıma ihitiyacım var..ama kimseyede gelin bana yardım edin diyemem ki.ama yinede ince düşüncen için çok teşekkür ederim..

Okyanus yıldızı merhaba,
bana mail atabilirmisin lütfen..

mail: burcugencoglu@pastaci.net


Süheyla, yaptıklarını gördüm ve çokkk güzellerdi :) akadaşaların, çevrendekiler çok çok şanslı :)
ellerine sağlık..


Aslıhan merhaba,
30 YTL ile güzel şeyler ortaya çıkarabilirsin..ama sana tavsiyem hazırşeker hamuru kullanman..1 kg'luk hamur 12,5 YTL ..hatta Nüans'ta sanırım 11-12 YTL arası.. kendin yapmak istersen çok fazla malzeme alman gerekecek ve bütçeni aşacaksın..glikozu, kitresi, gliserin, pudra şekeri..hayli detaylı..
orta boy muffin kalıpları ise , İkea'da en son gördüm ve fiyatlarıda detaylı idi. istersen bir göz at..satıcılara sorunca seni yöneltirler..
En son süsleme için para ayır..hatta kalan hamur ile kendi süslemelerini yapabilirsin..veya incilerden alabilirsin. Nüans'ta daha ucuz..


Nisa, çok çok teşekkür ederim :)
kalıp; dikdörtgen, 20 x 30 cm- derinlik 10 cm..


Emineciğim, herkesin her zaman mutlu ve huzurlu olmasını diliyelim..
ve güzel dileklerin için ise, herkes adına çok teşekkür ederim :)

Besteciğim, aslında senin beğeniceğini umduğum bir pastayı dün sipariş yapıpı götürdüm..fotoğrafını haftaya eklemeyi planlıyorum..aynı senin dediğim yöntemlerle uyguladım..sonuç güzel oluyor deneyebilirsin.
Ben pastanın etrafına çikolata duvarı çevirdim ve üzerini kırmızı güller ile süsledim..sadace süslemesini şeker hamurundan yapmıştım..

Aybike, çok teşekkür ederim :)
Gece saat 3'e 4'e kadar çalışıp yapıyorum :)

Ülviyeciğim, sen sanki benden farklısın..sende aynısın :) süper şeyler yapıyorsun..zaten sen, Burcu, Işıl, Ufuk ,Zinnur(Zuhal diziden dolayı biraz duraksadı) zehir gibi üretiyoruz..ve daha birçok blogcu arkadaşım..herkes çok enerji dolu :)))

Seyda, çok çok teşekkür ederim nazik yorumunuz için..

Annelog, umarım gerçekten ilerletebilirim..geceleri uyuyamayıp kafamda devamlı düşünüyorum..uyuyamıyorum valla :)

Ebru, senin nişan pastanı az önce gördümmmm ve bence hepimiz bir araya gelip bir limited şirket kurmalıyız :))) ya süpersiniz başka ne diyeyim.

Kadınların blogu, hayırlı olsun ! tabii ki geliriz..

Sevim, pastanelerde maket pastalar vardır..dekor olarak kullanılır..içerisi strafordur..
özellikle model çalışırken çok faydalı oluyor..hem el antremanı hem de kendinizi geliştiriyorsunuz..tavsiye ederim..


herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Sayenizde muhtesem tatlar ve pastalar kesfettik. Kizimin ve oglumun dogumgunu pastalarini kendim yaptim ve cok cici hazirliklar yaptim. Zuhal Hn.a da tesekkurler. Hazir ulkerin cikolatali
brownisini nasil yapabilirim bizimkiler bayiliyor. Hani islak kek gibi oluyor ama icinde ceviz findik yok. Birde su bembeyaz cheesecakeleri merak ediyorum simdiye kadar 3 tarif denedim benimkiler oyle olmuyor. Sevdiklerimizin hayatina tatlilik katmamiza sebep oldugunuz icin tesekkurler.

Adsız dedi ki...

Pastalarınız çok güzel görünüyor.Pastacı.net de harika şeyler var.Ben de pastacılık malzemeleri satan bir dükkan açmak üzereyim.Umarım sizinle de beraber çalışma fırsatımız olur.

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık harika görünüyor.