Pazar, Nisan 08, 2007

ÇİKOLATALI MUDCAKE VE MİNİK MEYVELİ CHEESECAKE'LER..






































Geçtiğimiz hafta iki adet , benim için çok önemli olan doğum günü atlattım. Biri kızım biri de eşim içindi. Yağmur için o kadar çok stres olmuştum ki, aynı fedakarlığı eşime gösteremedim maalesef. Hatta onun içinde büyük bir doğum günü partisi organize etmek istedim ama bu sefer mekan sıkıntısı çektim. Bizde kendi çapımızda küçük bir kutlama ile birlikte mutlu olduk.. Zaten önemli olan birlikte , sağlıklı ve mutlu olmak ama çocukluğunda hiç doğum günü kutlamayan eşim için, önümüzdeki yıllarda onu çocuklar kadar mutlu edecek bir doğum günü hazırlamak istiyorum. Bakalım başarabilecek miyim...

Ve bütün bir hafta boyunca çok sorulan fotoğraflı çikolatalar hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum. Bir okuyucumdan aldığım bir istek üzerine fotoğraflı çikolataları araştırmaya başladım. Türkiye'de çok yaygın olmadığını ve çok az yerin bu tip çikolatalar üzerinde çalışmaya başladığını öğrendim. Yurt dışında tabii ki Türkiye'ye göre çok daha yaygın ..

Üzerinde halen çalışıyorum. Şu an sadece beyaz çikolata üzerine renkli resim çalışabiliyorum. Ama önümüzdeki günlerde sütlü veya bitter çikolataların üzerine beyaz çalışabilmeyi hedefliyorum.

Bu iş için özel printer, gıda kartuşları, özel baskıya uygun transfer jelatinleri ve çikolata kalıpları temin etmeniz gerekiyor.Ve iyi bir photoshop veya ona benzer bir fotoğraf programı kullanıcısı olmanız gerekiyor (ayarlamalar için). Hepsini bir yerden temin edemiyorsunuz. Ben birçok yerden sipariş ederek getirttim. Bu iş üzerine deneyimlerim artıkça sizlere daha çok bilgi vermeye çalışacağım..

Son dönemlerde Amerika'lıların meşhur tatlarından biri olan mudcake(çamur keki :) ) üzerinde denemeler yapıyorum. Adının çamur keki olduğuna hiç bakmayın, bir kere deneyip yedikten sonra artık diğer kekleri yiyemez oluyorsunuz. Kekin yumuşaklığı, kıvamı, pasta tadındaki doyuruculuğu, her yönüyle sizi mutlu ve tatmin ediyor. Bu kek bitter, sütlü, beyaz ve üç renkli çikolatalı olarak uygulanabiliyor ve hepsi de birbirinden leziz oluyor.

İşte benim son üç haftadır en çok uyguladığım tarif ; tarifi The Australian Women's Weekly yayınlarının Cakes&Biscuits&Slices kitabından uyguladım . Benim uyguladığım tarif için yanına acı biber sosu uygulanıyor. Hep aklımda olan bir istek ; acı biber ile bitter çikolatayı birleştirerek denemek ama birazcık daha zaman tanıyorum bu konuda kendime :)

CHOCOLOTE MUDCAKE ( ÇİKOLATALI ÇAMUR KEKİ)

Gerekli Malzemeler;

22 cm çapında bir yuvarlak kalıp için ;

  • 250 gr yağ ( ben tereyağı kullanıyorum)
  • 200 gr bitter kuvertür ( %70 kakao içeren Lindt)
  • 440 gr tozşeker( 2 cup)
  • 250 ml süt ( 1 cup)
  • 1 çay kaşığı sıvı vanilya
  • 80 ml Bourbon öneriliyor ( tatlılara çok yakışan bir çeşit içki) ama ben Monin Irish aromasını kullanıyorum ( 1/3 cup)
  • 225 gr un (1 1/2 cup)
  • 35 gr buğday nişastası ( 1/4 cup)
  • 25 gr toz kakao ( 1/4 cup)
  • 2 yumurta

Üzeri için ;

  • 80 ml sıvı krema ( 1/3 cup)
  • 200 gr bitter kuvertür

Fırınımızı fan ayarında 170 dereceye ayarlayalım.

Orta boy bir tencereye yağ, çikolata, şeker, süt, vanilya ve Bourbon ( veya bir çeşit aromayı) u koyup düşük ısıda devamlı karıştırarak birbirlerine karışıp homojenleşinceye kadar pişirelim.

Daha geniş bir kaba aktarıp 15 dakika ılımasını bekleyelim. Kakao ve unu ayrı bir kapta harmanlayıp karışımımıza ilave edip karıştıralım. Ve en son yumurtaları ilave edip çıprmaya devam edelim.

Karışımımızı kalıbımıza boşaltalım ve önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 1,5 saat pişirelim. Üzeri sertleşinceye kadar pişirmemiz gerekiyor ama önemli olan hem içini hem de dışını çok sertleştirmememiz gerektiğidir. İçi sulu olmayacak şekilde yumuşak kalmalıdır.

Kekimiz piştikten sonra oda ısısında soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra kalıbından çıkarmadan üzerine krema ile çikolatayı birlikte pişirip sosunu hazırlayıp dökelim. Ve serin bir yerde bekletip üzeri donduktan sonra , kekimizi kalıbından çıkarıp servis yapmanızı öneririm.

İsterseniz, birkaç gün bekleyen kekin üzerine çikolata eritip sıcakken üzerine döküp servis yapabilirsiniz...


MİNİK MEYVELİ CHEESCAKE'LER






































Bu tarifi ,en çok Yağmur'un yaş gününde yiyip tadını çok beğenen ve bana devamlı soru yönelten canım arkadaşlarım için yazıyorum :)

Cheesecake'in tarifi daha önce yayınladığım Kırmızı meyveli fırın cheesecake tarifine ait ;

http://www.pastaci.net/devam.asp?id=125

Ama cheesecake tabanı için yoğun çikolatalı kek pişirdim;

http://www.pastaci.net/devam.asp?id=122

ve bu keki ufalayıp 1 su bardağı kadar krema ile karıştırdım. 12'li muffin kalıbına önce muffin kağıtcıklarını yerleştirdim. Kağıtların içerisine krema ile yumuşattığım kekten 1 çorba kaşığı kadar koydum ve bastırdım. Üzerlerine damla çikolatalar serpiştirdim . Ve en üst kısımlara ise hazırladığım cheesecake karışımını paylaştırdım. Bazılarının üzerine ayrıca meyveler yerleştirdim. Ve 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirdim. 1 gün boyunca
ağzı kapalı bir saklama kabında buzdolabında beklettim.

Hepimize afiyet olsun..

29 yorum:

Adsız dedi ki...

Burcucum,
yine enfes şeyler yapmıssın,sayfayıaçınca ağzım sulandı,
ben mudcake 'i denemek istiyorum fakat üç renkli çikolatalı da yapılabilir deidn onun tarifi nasıl yazarsan çok sevinirim
birde yandan kilitli kalıpta pişiriyoruz tüm pişirmeyi fırının fan modunda mı pişireceğiz?
son bir soru daha:)
üzerine çikolata sosu dökerken yine kilitli kabın içindeyken mi dökeceğiz yoksa yanlarını da kapatacakmıyız sosla?

çok soru sordum kusura bakmaa,cevabını bekliyorumm
kendine ii bak:)

Adsız dedi ki...

Ronit merhaba,

Mudcake'i 3 renk yapabilmek için 3 farklı karışım hazırlamamız gerekiyor. Tüm malzemeyi 3'e bölüp her birine farklı bir çikolata ile hazırlamalısın. Mesela ilkini bitterli, diğerini sütlü ve en sonuncusuyu beyaz çikolatalı. Biraz zahmeti oluyor ama ortaya kutlama pastasını aratmayacak enfes bir pasta çıkıyor :)

Tüm pişirmeyi fanda yapıyoruz. Zaten ben genelde tüm kek, cheesecake vb. pişirmelerimi fan ile yapıyorum..

Sosu dökerken, evet kalıptan çıkarmadan üzerine döküyoruz ve sos donana kadar kalıptan çıkarmıyoruz. Birde oda ısısında bekletip servis yaparsanız daha yumuşak ve lezzetli olacaktır..

İsterseniz, mesela kutlama pastası olarak yapmak isterseniz, sosu dökmeden (ganaşı) kalıptan keki çıkarabiliriz ve sosu iki katına çıkartıp tüm kekin etrafını ganaş ile kaplayabiliriz..böylece enfes bir kutlama pastamız olur..

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Mudcake tarifini okurken,resmen ağzım sulandı.Bir çikolata delisi olarak,en kısa zamanda denemek istiyorum.Minik meyveli cheeskake lerin tadıda bir harikaydı gerçekten.......Çok uğraşmıssın,ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu, çok değişik bir lezzetle tanıştırdın beni. Üstelik içindeki yumurta sayısının azlığını görünce daha da çok sevindim. Sayende öğreneceğimiz çok şey var, bizlere yol gösterici olduğun için ve bilgilerini bizlerle paylaştığın için çok teşekkür ederim.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

yine harika şeyler çıkartmışsınız ortaya,inşallah eşinizle ilgili düşündüğünüz herşeyi gerçekleştirirsiniz,önemli olan sağlıklı huzurlu mutlu olmak diğerleri kendilinden geliyor zaten,elleriniz dert görmesin ne güzel şeyler yapıp bizimle de paylaşıyorsunuz,sevgiyle kalın,görüşmek üzere...

Adsız dedi ki...

sewgili burcuu ne kadar güzel bir pastaa bu yaa.. eline sağlık..burcucuğum ben geçen günde yazmıştım ama yoğundun ya cevabı alamadımm..cheseecake lerde labne yada krem peynir yerine ne kullanabilirim canım yaa..ben hiçbir peyniri yemiyorum cinsi farketmiyo yiyemiyorum varmı alternatifii.çünki görüntüsü çok güzelde yapmak istiyorumm???? birda mudcake pişerken içide dışıda sertleşmeli dedin.kremasını sıcakkenmi döküyruz?? o sıcak olduğu içinmi yumuşatıyor keki..teşekkür ederim şimdiden..buarada sevdiklerinin doğum günlerini tekrar kutluyorum umarım çook mutlu bir yaşam sürersiniz..sewgiler..BESTE

Adsız dedi ki...

burcu az önceki yazımda unutmuşum sormayı.250 gr tereyağı yerine sıvıyağ kullanabilirmiyimm değişirmi pastanın dengesi?? teşekkürler tekrar..BESTE

ufukmutfakta dedi ki...

Burcu,
yine yabancı olduğumuz bir tarifi bize tanıtıyorsun. Hadi hayırlısı bakalım. Çamur keki daha önce de duymuştum ama isminden dolayı inan tarifini bile okumamıştım. EEEE şimdi sen yaptığına göre bizde deneyeceğiz ve yüzde yüz beğeneceğiz demektir.Cheesecake tarifin için çok teşekkürler, bekliyordum. Sevgilerimle....

Adsız dedi ki...

Burcu gercekten tek kelimeyle agiz sulandiriyor bu tarifler :) Her zamanki gibi mutlaka bu tariflerini de deneyecegim :)
Sevgiler...

Lighter-N dedi ki...

Burcucum muffin delisi biri olarak bu tarife bayıldım ben bunun çok benzerini yapıyorum damla çikolatayla, hatta belki de tarifi senden almışımdır....Bir de bir sorum olacak daha önce sayfanda İzmirde pasta malzemelri satan bir yerin adını görmüştüm diye hatırlıyorum ama şimdi yok, silindi mi acaba?İzmirde nerde bulabiliriz bu malzemeleri?Sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu ,Bu ara bende mud kek ve turtalara takmış durumdayım. Senin tarifinde çok muhteşem görünüyor mutlaka deneyeceğim
sevgiler
nur

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu
SOBELENDİN ::))))
sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu
yine çok güzel şeyler hazırlamışsın.Senin ilgini çekecek bir bilgi vermek istiyorum.ama büyük bir ihtimalla haberin vardır.Digiturk kanallarından Home Tv de hafta sonu Roker on Road diye bir program var. Bu programda çeşitli ülkelerden çok güzel mekanlar tanıtılıyor.Bir kere vermişlerdi. Dünkü programda yanılmıyorsam Amerika'da bir çikolata ile resmen sanat eserleri yapan bir yeri tanıttı..İnanılmazdı. Yapan bir bayan.. çikolatadan tablolar,sandaletler neler yapmıyor. Ayrıca bir beyin işlettiği bir yeri daha tanıttı.Oda mükemmel şeyler yapmıştı. Görmüş olmanı dilerim. Benim içim gitti,keşke burda olada gidip almak veya görmek imkanına sahip olsak. Artık sizin gibi bu işe gönül vermişler sayesinde ilerde bizimde böyle yerlerimiz olur inşallah.
Sevgiyle kalın...

Adsız dedi ki...

cheesecake i pandispanya hamuru olmadan gene kucuk muffin kalıplarında yapmak icin baska ne onerirsin hem daha pratik olucak hem daha az kalori ve daha az yumurtayla yapılmıs olucak ne onerebilirsin?
minty

Adsız dedi ki...

merhaba ben icing ile süslemeyi nasıl yaptığınızı anlayamıyorum. ben sivri birşeye doldurup etrafını çiziyorum yada üzerindeki şeritleri falan yapıyorum. ama pastacı.net e son koyduğunuz kurabiyelerdeki bu pembe yaka yeşil kıyafet yada biberonu nasıl kaplayabilirim acaba benimkinden daha akışkan kıvamlı olduğu için mi? siteyi nispeten daha daha profesyonel gördüğüm için blogundan sormayı tercih ettim umarım bunu da anlatırsın:)
iyi çalışmalar

Adsız dedi ki...

Suzancığım, teşekkür ederim:) cheesecake'leri beğenmene çok sevindim :) bu arada mudcake tarifinden de memnun kalacağını düşünüyorum..

Lale merhaba,
nazik sözlerin için çok çok teşekkür ederim..bu kek içerisinde yumurta sayısının az olmasına rağmen yumuşak ve farklı birkıvamda oluyor..mutlaka bir gün denemenizi öneiririm..

Karaateş merhaba,
İçten, nazik ve güzel sözlerin için çok çok teşekkür ederim.. sizlerde sevgiyle kalın..

Beste merhaba canım,
Bazı haftalar birçok şey üstüste gelince çok yoğun olabiliyorum, kızımın ve eşimin doğum günleri ve siparişler derken blogumdaki soruları cevaplayamadım..bu yüzden üzgünüm..
Cheesecake için peynir kullanmak istemediğini yazmışsın..ama cheesecake peynirsiz güzel olurmu dersin :)) hatta ben piyasadaki çoğu cheesecake'iiçerisinde peynir oranı az olduğu için yiyemiyorum..Krema ve irmikten yapıyorlar..ve inan tatları hiç çekilmiyor..ayrıca labne ile yapılanlarıda pek beğenmiyorum..en güzeli krema peyniri veya mascarpone.. ama illa peynir tadı az olsun dersen, labneyi denemelisin. Labne peynir gibi değil zaten, süt , krema gibi...
ya da un miktarını ve çok az krema miktarını arttırıp deneyebilirsin..
Mudcake için ise, dışı çok az sertleşecek içi yumuşak kalacak..
ve sosu kek soğukken dökebilirsin..her ikiside soğuk olabilir..
Bu keki sıvıyağ ile denemedim. Kekin kıvamını bozabilir. İstersen becel vb. yumuşak türden bir yağ ile de deneyebilirsin..

Ufukcuğum merhaba,
Evet, adı insanı ilk önce bir tedirgin ediyor ama yerken o adın kendisine neden yakıştırıldığını olumlu açıdan görebiliyorsun..
Damak tatlarımız yakın olduğuna göre, bu tadına sevebileceğini düşünüyorum :) e, artık birgün birlikte tadarız :)

Nilgüncüğüm, teşekkür ederim :) senin becerikli ellerinden daha da lezzetli çıkacağına eminim..

Lighter-n merhaba,
Hemen İzmir için bildiğim bilgileri yazıyorum ;

HÜRRİYET SEKERLEME
1202 Sokak No: 65/O-P-R Meyva İş Merkezi Gıda Çarşısı
Tel : (0232) 433 06 02 Faks : (0232) 457 23 00
http://www.hurriyetsekerleme.com.tr/urunler.php#

Yelken Baharatçısı
Kemeraltı-Sibel İç Çamasırlarına yakın

umarım yardımcı olabilmişimdir..


Nur merhaba canım,
Şimdi senin Missisippi Mudcake'ini ve sobelemeni gördüm..her ikiside muhteşem :) en kısa zamanda yazacağım, söz..

Serpil merhaba,
Home TV'nin tüm programları tarafımdan itinayla ve özenle seyrediliyor, hiç merak etmeyin :) benimle heyecanın paylaştığın için çok teşekkür ederim, umarım ileride arzu ettiğim tüm hayallerine kavuşur, bizide davet edersin :)

Minty merhaba,
Pandispanya yerine klasik bisküvi + tereyağı karışımını kullanabilirsiniz..Mesela 200 gr bisküvi için 100 gr tereyağı veya margarin kullanılabilir..yok ben yağsız olsun veya az olsun dersenizde; krema veya süt ile ıslatabilirsiniz..

Merhaba,
Royal icing çalışırken, kurabiyelerin etrafını sizinde yaptığınız gibi biraz daha sert bir royal icing ile çevreliyoruz. Daha sonra sert kıvamlı royal icing'i su ile sulandırıp akışkan bir hale getiriyoruz ve bu akışkan olanları renk renk hazırlayıp sıkma torbalarına dolduruyoruz. Ve istediğimiz gibi çalışmaya devam ediyoruz. Royal icing hazırlarken ise çok ince çekilmiş özel pudra şekeri, pastörize yumurta akı ve limon suyu kullanıyorum..


herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

cok tskler.. kesinlikle sut ve ya kremayla karıstırıp yapıcam eti burcaklarımı(ben bu biskuvilerden cok memnun kaldım) ayrıca verdigin bu cheesecake tarifi bu biskuvilerle guzel olur degil mi?
minty

Adsız dedi ki...

ooof off çok fena canım çekti bunlardan :)

Adsız dedi ki...

Merhaba
Mudcake harika görünüyor. Yalnız borboun ya da Monin Irish yerine alkolsüz bir alternatif söyleyebilir misin?

kuzeybebek dedi ki...

merhaba
heyecanla okuyorum çokta beyeniyorum herzaman kendinizi geliştirerek bizimde ufkumuzu genişletmeniz çok güzel beni yanıltmayan hep özel şeyler bulup düşünen etrafındakileri önemseyensiniz hep öyle oldunuz
.:)

Yasemin dedi ki...

selam burcu :) su cikolata ne kadar guzel bir nimet, insan yemeye doymuyor.. pastanin goruntusu bile agzimin suyunu akitmaya yetiyor. elllerin saglik canim..
bu arada ben senin pastanin uygularken sende benimle bi oyun oynarsin dimi dimi dimi :)) 3x3...
gel bak bakalim bir siteme :))
SOBEEE :))
http://yaseminmutfakta.blogspot.com

okuranne dedi ki...

Selam Burcu,
Eline sağlık, dünyanın bana göre en güzel yiyeceği çikolata ile yarattıkların çok güzel.
Bir önceki postunda Australian Women's Weekly dergi grubunun bir kitabını aldığını söylemişsin. Nereden aldığını öğrenebilir miyim?

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu;
Mudcake'idenedim ve süpeeer oldu.Çok teşekkürler tarif için:)))
GÖRKEM

Unknown dedi ki...

Burcu'cum ellerine sağlık canım harika görünüyorlar

http://kirazdali.blogspot.com/

Adsız dedi ki...

merhaba ellerinize sağlık
mudcake için borboun yerine alközsüz bir şey katabilirmiyiz?
sevgiler

Adsız dedi ki...

Minty, bence etiburçak ile çok güzel olmaz, çünkü çikolata ve kırmızı meyvelerin uyumu daha hoş oluyor..istersen Eti'nin kakaolu bisküvisini dene..

Banucuğum, keşke hepsinden ikram edebilme şansım olsaydı :)

Fatoş, Monin veya Fo'lar zaten alkolsüzdür..onlar sadece aroma..sorunsuz kullanabilirsin..

Aynur, herzaman ki gibi çok çok naziksin..çok teşekkür ederim..ben senin blogunu ve çalışmalarınıda çok beğeniyorum..gerçekten çok bilgilendirici ve zevkli..

Yasemin, ben dünyaya gözlerimi açtığımdan beri "çikolataaaa çikolataaaaaa" diye kendimden geçiyorum :) Sobelediğin için teşekkür ederim..en kısa sürede yazacağım :)

Meral, çikolataaaa :)))
tüm yabancı kaynaklarımı Akmerkez, Kanyon ,Profilo ve Mayadrom'da ki Remzi kitapevlerinden satın alıyorum..

Görkem, ellerine sağlık, afiyet olsun hepinize :) çok sevindim gerçekten :)

Kirazcığım, teşekkür ederim :)

Nur, yukarıda da yazdığım gibi bende alköl kullanmadım. Onun yeriNE Monin'in Irish şurubunu kullandım. Onlar sadece aroma , alköl içermiyorlar. Birde Fo'nun şurupları var ama ben Monin'i daha çok beğeniyorum..


herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Burcu, muthis gorunuyor bu mudcake!! Benim gibi eli seker hamuruna yatkin olmayan insanlar icin guzel bir kutlama pastasi alternatifi olmus. Hele de pandispanya hazirlayip bolme, kaplama gibi seylere sabri/vakti olmayanlar icin ideal. Ellerine saglik, en yakin zamanda denemek istiyorum.

serinmavi dedi ki...

Burcu bu minik cheesecake2lri denedim ve çok güzel oldu.Çok teşekkkür diyorum tarif için canım...Selamlar......

Alime dedi ki...

merhabalar minik cheesecakeler çok güzel görünüyor ama sanırım link çalışmıyor...sevgiler